Last news in Fakti

14 Септември, 2021 14:41 1 744 17

Необходими са 4 месеца за пускането на „Северен поток 2“

  • северен поток 2-
  • ангела меркел-
  • германия-
  • напрежение-
  • енергиен регулатор

В последните седмици канцлерът на Германия Ангела Меркел се опитва да тушира напрежението около проекта

Необходими са 4 месеца за пускането на „Северен поток 2“ - 1
Снимка: Shutterstock

Четири месеца ще са необходими на германския енергиен регулатор, за да сертифицира "Северен поток 2", пише Ройтерс. Преди дни от "Газпром" съобщиха, че газопроводът е напълно финализиран и първите доставки могат да бъдат реализирани още на 1 октомври, предава Investor.

На 8 септември германската агенция е получила пълната документацията по проекта, става ясно от публикация на сайта на институцията, отговаряща за развитието на инфраструктурните проекти в Германия.

След като регулаторът приключи инспекцията на проекта, проект на решение за издаване на лиценз за работа на газопровода ще бъде изпратено до Европейската комисия (ЕК).

Германската агенция трябва да се увери преди това дали "Северен поток 2" е в съзвучие с европейските правила. Едно от тях е, че собственикът на мрежата и доставчика на суровината трябва да бъдат различни юридически лица. В края на август "Газпром" изгуби съдебната битка, с която се опитваше да си осигури изключение от Третия пакет за либерализация на енергийния пазар.

"Северен поток 2" удвоява капацитета на тръбите, които в момента доставят газ от Русия до Германия. Проектът обаче получи много критики от страна на САЩ и Украйна, както и от други европейски държави, че увеличава зависимостта на Европа от руския природен газ, пише Investor.

През последните седмици германският канцлер Ангела Меркел се опитва да тушира напрежението около газопровода. При посещение в Киев тя увери украинския президент Володимир Зеленски, че има ходове, с които да парира опити на Москва да използват проекта като геополитическо оръжие.

През този уикенд (11-12 септември) Меркел беше на последната си визита в Полша, където заяви, че е дала ясен сигнал на Русия, че Украйна ще остане транзитна държава на руския природен газ и след изтичането на споразумението между двете страни през 2024 година.

В Полша вярват, че това е едно от решенията на задачата да бъде намалено влиянието на Москва в Европа чрез използването на природния газ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпи

    21 0 Отговор
    Кой.....кой....кой....кой...прецака Южен Поток...той не беше ли Европейски проект....

    Коментиран от #9

  • 2 Ан тидебил

    2 0 Отговор
    Аааа повече
  • 3 Песимист

    30 0 Отговор
    Като дойде зимата ЕС да се топли с Третия пакет за либерализация на енергийния пазар.
  • 4 сектант

    19 0 Отговор
    В задачата се пита - колко поколения трябва да се сменят преди автомагистала хемус да е свързана
  • 5 Раша

    19 0 Отговор
    810$ вече цената!
    Т.е. количества,които подписа България с Русия сетаксуват по 200-220$.
    Но всичко отгоре--за 810$ днес.След един месяц-не се знае.
    Колко България тегли извън договора- проверете!
    И поздрави за СПГ от Америка!
  • 6 Сандо

    28 1 Отговор
    Като дойде големия студ и още по-големите сметки,дебелог.зите европейци ще забравят за всякакви регулации и политики - на тях лицемерието и сметкаджийството им е в ДНК-то.И не я мислете Германията - тя си оплете кошницата за десетилетия напред.По-добре е да разберем кой иска да превърне България в енергийна пустиня?
  • 7 Берлин

    3 19 Отговор
    Сега лицемерните германци ще правят мили очички пред света, защото знаят, че ще пълнят гушката на Путин за свръхзвуковите му ракети.
  • 8 дядото

    15 2 Отговор
    ха-ха,дебили.нямат пари,нямат газ,но русия да играе по тяхната свирка.идва зимата обаче,а с нея и студът.и ще си останат с втечнения газ от сащ,но по-скъп.нима на разбират играта на сащ-война с русия,но и срещу ес и грабене от където могат
  • 9 Илия

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Скорпи":

    Южен поток е замръзан проект, така каза Путин когато спряхме изграждането му.
    Турски поток е част от Южен поток - маршрута на тръбата от Варна към Европа т.е. той вече е изграден на сушата, остава да се пусне тръба по Черно море.
    Чакаме Турция и Русия да се скарат и ще видите как бързо ще се размрази проекта.
  • 10 VX ,Zoman,Zarin

    3 6 Отговор
    ще има за сите русафиле от сърце 😁
  • 11 не може да бъде

    8 1 Отговор
    След като американските сенатори начело с Джон Маккейн дадоха команда на г-н Борисов да спре Южен поток,аз лично не мога да се успокоя и следя какво става с газовите потоци.Но с газа става още по-интересно -последната новина за цената на газа на холандския хъб -801 USD за 1000 куб.м!?Кой ще даде повече?

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Анонимен

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "не може да бъде":

    Техническа грешка, колега! Джон Маккейн с още двама сенатори навремето дойдоха и "напляскаха Орешарски и заминаха в небитието Белене и Южен поток! Вярно е, че после и Народното събрание и Бойко Борисов "клекнаха"! Неотдавна Херо Мустафа се разходи до Козлодуй и пак се разсмърдяха нещата! Добре, че сега няма редовно правителство, дупетати и парламент та да я усмърдят още по!
  • 13 Анонимен

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "не може да бъде":

    А на полския терминал за втечнен американски газ натоварен в Ямал колко?!
  • 14 Анонимен

    6 1 Отговор
    А защо Йоана списва?! Не, че списва лошо, добре си списва момичето! В траур ли е Денис Джамбазов?! Или е в истеричен колапс - няма Навални, СП-2 завършен!?
  • 15 хахаха

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: увеличава зависимостта на Европа от руския природен газ, пише Investor.

    много ми е интересно как така при наличието и на други продавачи, купувачът може да стане зависим от продавача...требе тука да се появи някой ганьо да обясни...:)))

    Коментиран от #16

  • 16 Бидон

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "хахаха":

    Може би руската газ най-евттина
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: