Last news in Fakti

15 Септември, 2021 12:50 2 047 7

Вътрешен разнобой! Лидери на талибаните влязоха в остър спор чия е заслугата за победата

  • афганистан-
  • талибани-
  • абдул гани барадар

Причина за спора е станало недоволството на Барадар от структурата на новото правителство на Афганистан

Вътрешен разнобой! Лидери на талибаните влязоха в остър спор чия е заслугата за победата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Между водачите на талибаните в Афганистан се е разразил сериозен конфликт, съобщи Би Би Си с позоваване на високопоставени източници от ислямистката организация.

На съвещание в президентския дворец в неделя един от основателите на талибанското движение - вицепремиерът Абдул Гани Барадар, си е разменил остри думи с министъра по въпросите на бежанците Халил Рахман Хакани - виден член на терористичната Мрежа "Хакани". В свадата са се намесили членове на правителството, които са подкрепяли Барадар или Хакани.

Информацията за конфликта е потвърдена от високопоставен член на талибаните, свързан с участници в събитията.

Причина за спора е станало недоволството на Барадар от структурата на новото правителство на Афганистан. Твърди се, че той и Хакани са се скарали за това кой е главният архитект на победата на талибаните в Афганистан.

Според Барадар, идването на талибаните на власт е заслуга тези, които са провели преговорите и се ангажирали с дипломатическата дейност, сред които е и той. Членовете на Мрежата "Хакани" смятат, че определящи са военните успехи.

Барадар е първият в историята високопоставен представител на талибаните, който проведе директни преговори с американски президент - през 2020 г. той проведе телефонен разговор с Доналд Тръмп. Преди това той подписал споразумението в Доха, по силата на което американските войски бяха изведени от Афганистан.

Същевременно Мрежата "Хакани" е свързана с най-кървавите нападения, извършени през последните години срещу въоръжените сили на Афганистан и западните им съюзници. Американските власти определят мрежата като терористична организация. Лидерът на организацията Сираджудин Хакани е министър на вътрешните работи в правителството на талибаните.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хе,хе...!

    14 0 Отговор
    Тия има още много да се учат от нашите Талибани в НС...😝😛🤣😆...!!!
  • 2 Грульо

    8 0 Отговор
    На оружие, братя талибани, срещу талибаните! :D
  • 3 Тръмп

    2 0 Отговор
    Не ме интересуват тези гнусни твари!:)
  • 4 Дончева

    1 1 Отговор
    Господа талибани от промяната, в никакъв случай не драскайте по листчета 500к че другите талибани от промяната може направо да ви разстрелят с калашниците. Не сте България, където само се громим по медиите
  • 5 ромлянин

    1 0 Отговор
    Аааа тез по-ромлянска работа от нас праят!
  • 6 Хасан

    1 0 Отговор
    туй проблеми ли са бежамъм,да им имам проблемите
  • 7 Реалиста

    2 0 Отговор
    Щом са почнали да се карат, сега трябва да им изпратим Костов и след около един месец ще се изтрепят помежду си.
Новини по държави: