15 Септември, 2021 16:17 787 3

Тайванският въпрос е от изключително значение за китайско-американските отношения

  • посланик-
  • вашингтон-
  • китайско-американски отношения-
  • тайвански въпрос

Пекин е възмутен от увеличената подкрепа на САЩ за Тайван, включително продажбите на оръжия и даренията на ваксини срещу COVID-19

Тайванският въпрос е от изключително значение за китайско-американските отношения - 1
Снимка: Shutterstock

Новоназначеният посланик на Китай във Вашингтон подчерта изключителното значение на Тайван в китайско-американските отношения по време на първата му среща с висш служител в САЩ, откакто пое тази длъжност, предаде Reuters, пише агенция „Фокус“.

55 -годишният Цин Ган, който е спечелил репутация с подчертана публична защита на позициите на страната си, възприе оптимистичен тон, когато пристигна във Вашингтон в края на юли, за да заеме поста си, като заяви, че двустранните отношения имат голям потенциал.

На срещата си със заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман, Цин каза, че е имало „задълбочена, много откровена“ размяна на мнения, съобщи в петък официалната агенция Синхуа.

„Двете страни се съгласиха, че двустранните отношения между Китай и САЩ са много важни и е необходимо проблемите да се разрешават чрез диалог и комуникация, да се контролират различията и противоречията и да се подобряват двустранните отношения“.

Единственият въпрос, който директно се споменава в статията, е Тайван, демократично управляваният остров, който Китай счита за своя суверенна територия.

„Цин Ганг подчерта, че тайванският въпрос е най-важният и чувствителен въпрос в китайско-американските отношения. Той ясно заяви позицията на Китай пред Шърман“, добавя държавната китайска агенция.

Пекин е възмутен от увеличената подкрепа на САЩ за Тайван, включително продажбите на оръжия и даренията на ваксини срещу COVID-19, като вярва, че Вашингтон е в сговор със сили в Тайван, които търсят официалната независимост на острова, което представлява червена линия за Пекин.

Съединените щати, както повечето страни, не поддържат официални дипломатически връзки с Тайван, но са най-силният им международен поддръжник и основен доставчик на оръжия.

Срещайки се с новопристигналия фактически посланик на САЩ в Тайпе Сандра Оудкирк в петък, вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай изрази благодарност за подкрепата на САЩ и подчерта важността на стабилността в Тайванския проток „в лицето на заплахите от Китай“.

„Това е изключително полезно за обществото на Тайван, развитието на Тайванския проток и мира в Индо-Тихоокеанския регион“, каза Лай, цитиран от пресслужбата на държавния глава на острова.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От страни

    1 2 Отговор
    Хубаво име ама българско - Ци Гае Нин.

    Коментиран от #2

  • 2 От страни

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "От страни":

    Пуст телефон с тия ситни копчета - Ци Ган Нин.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.