Last news in Fakti

15 Септември, 2021 17:30 913 8

България и Румъния последни в ЕС по средства за научна дейност

  • ес-
  • наука-
  • българия

Това показва проучване на Евростат

България и Румъния последни в ЕС по средства за научна дейност - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

България и Румъния са последни в ЕС по предоставени от правителството средства за научноизследователска дейност. Това показва статистика на Евростат.

Проучват се числа от миналата година. Тогава общите средства отделяни от всички страни в сферата се равняват на 0.9% от БВП. Възлизат на 225 евро на човек.

Най-голямо разпределение има в Люксембург където в сферата се отделят средно по 648 евро на човек. Следват Дани и Германия.

Румъния е с най-ниско разпределени от 19 евро на човек, като следва България с 21 евро на човек. Латвия е страната с най-голям ръст в разпределените средства, като е достигнала до 42 евро.

За десет години България е повишила отделените средства около петдесет процента на човек. Тази сфера се очаква да бъде водеща за Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    2 1 Отговор
    "за научна дейност"... Мхм...
    Дофтур Тиква ще развива "нАучна дейност"...то първо трябва да започне с мозъчна, но поради липса на органа е загубена кауза.

    Колкото дофтур Тиквеняк, толкова и малките дофтурчета, дето >10 години си гласуват за него.
    ХААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 2 Чудно

    4 0 Отговор
    Какво стана с българската анти ковид ваксини?! Питам си аз, понеже плащаме едни пари от данъци, а файдата е една нищожна!

    Коментиран от #7

  • 3 Госあ

    1 0 Отговор
    Голямата част от малкото пари за наука се дават всъщност на бетоновите възли и счетоводителите. Друга част отива за комисионни на хора, които трябва отдавна да са в пенсия.
  • 4 научка

    3 0 Отговор
    Каква научна дейност?! Учените отдавна се изнесоха оттук.
  • 5 Само Ук

    2 1 Отговор
    Някои, които са си мислели, че ще бъдат първи, ще останат последни, защото тяхното служение е било вдъхновявано от гордост и амбиции.Така последните ще бъдат първи, а първите - последни.
  • 6 Долу БАН

    3 2 Отговор
    Научна дейност в БАН няма! Да го затварят - ще спестят милиарди от заплатите на некадърни търтеи като Чорбанов.
  • 7 БГ Наука

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чудно":

    Чорбанов присвои парите и продаде скъпите лабораторни мишки в интернета.
  • 8 КакваНаукаБе

    0 0 Отговор
    При БКП-ГЕРБ шеф на държавния фонд "Научни изслдвания" беше сегашния сужебен министър на образованието Денков, който за 4-5 месеца не направи никакво "изчегъртване" в министерството му на множеството паразитни структури пълни с партийни "калинки" от БКП-ГЕРБ, ДС-МВРо, ТКЗС-СДС, ДС-ДПС, .... Не става дума за "наука", а за преразпределяне под маста на едни стотици милиони за послушни "учени" от "калинковата" мутро-партийна кариера!
Новини по държави: