Last news in Fakti

15 Септември, 2021 17:47 1 019 4

Повечето германци биха работили дистанционно и след пандемията

  • дистанционна работа-
  • германия-
  • пандемия-
  • анкета-
  • бвп

Според проучване, проведено от YouGov, 26% от анкетираните биха искали да работят от вкъщи на пълен работен ден, 45% биха предпочели да работят в хибриден формат

Повечето германци биха работили дистанционно и след пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Германците вече свикнаха да работят от разстояние: повече от две трети от тези, които са работили от вкъщи по време на пандемията от коронавирус, биха искали да продължат да го правят и след края ѝ. През май 2020 г., в началото на пандемията, идеята се хареса само на 58% от гражданите на ФРГ, а сега на - 71%, отбелязва вестник BILD, предаде агенция „Фокус“.

Според проучване, проведено от YouGov, 26% от анкетираните биха искали да работят от вкъщи на пълен работен ден, 45% биха предпочели да работят в хибриден формат, което означава комбинация от работа от дома и офиса.

Както обаче отбеляза адвокатът в областта на трудовото право Никол Мучке, въпреки активните дискусии, дистанционната работа все още не е регулирана от германското законодателство. Ако в трудовия договор не е предвидена възможност за работа от вкъщи, след премахването на ограниченията на коронавирус служителите са длъжни да се върнат на работа в офиса на компанията. Също така няма специална регулация за хората в риск. В този случай всеки може да се опита да преговаря с шефа си за продължаване на работата от дома, на индивидуална основа.

Анкетата на YouGov разкри и причините за нарастващата популярност на дистанционната работа. 70% от респондентите отбелязват, че основното предимство на работата от вкъщи е спестяването на време поради липсата на необходимост да се стига до офиса. Освен това 57% от анкетираните посочиха по-гъвкав работен график, 52% - намаляване на транспортните разходи, 43% - намаляване на вредното въздействие върху околната среда.

Според изчисленията на Германския транспортен клуб, поради прехвърлянето на служителите във формат на дистанционна работа, емисиите на парникови газове в околната среда може да бъдат намалени с 3 милиона тона.

Проучване на Deutsche Bank обаче показва, че понякога служителите, работещи от вкъщи, могат да имат проблеми с производителността, например поради сложния процес на комуникация и проблеми с интернет връзката.

В допълнение, дистанционната работа не е благоприятна за икономически растеж. Според изчисленията на консултантската компания PwC, поради факта, че служителите, работещи от вкъщи, отказват да ядат в кафенета и ресторанти и не правят покупки по пътя за работа, германският БВП може да спадне с 15 млрд. евро.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От страни

    6 2 Отговор
    Могат да работят безделниците а хляб във фурна дистанционо не става. И жито не се жъне и още хиляди неща. Гледал съм ги в офиса - цял ден щракат копчетата със умен вид, само че не дават да надникнеш и да видиш кво работят.

    Коментиран от #4

  • 2 боцко

    4 1 Отговор
    Само дистанционно! Само дистанционно! От него трипер не се хваща!
  • 3 сороснерес

    0 0 Отговор
    всички имигранти работят дистанционно..вземат си помощи по банков път..а Ханс да бачка и да храни Хасан,Реджеб,Махмуд,Мехмед,парапет,квартет..и тяхната многобройната челядь..
  • 4 чекмедже 2

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "От страни":

    покер работят или супер марио..
Новини по държави: