Last news in Fakti

17 Септември, 2021 04:21 5 312 178

17 септември 1939 г. Червената армия нахлува в Полша

  • сталин-
  • напада-
  • полша-
  • ссср-
  • втора световна война

Хитлер и Сталин преследват обща цел: да задушат за дълго време напред стремежа на поляците за свобода, да тероризират и поробят полския народ

17 септември 1939 г. Червената армия нахлува в Полша - 1
Снимка: Shutterstock

На 17 септември 1939 Червената армия нахлува в Полша. Това е денят, в който страната губи своята изстрадана независимост. Травмата от това събитие е жива и до днес, твърди Бартош Дудек за „Дойче веле”.

Още вечерта на 17 септември 1939 година полският президент Игнаци Мошчицки и цялото правителство на страната преминават в Румъния, където са интернирани. Така Полша, чието единство е възстановено едва през 1918 след 123 години разделение, на този ден престава да съществува като независима държава. С това се връща една стара полска травма. Германия и Русия си поделят съседна Полша - за пореден път, а мечтата на цели поколения поляци, които от 1795 г. се борят за свободата си в безброй въстания и битки, включително под чужди знамена, отново е разбита.

Днес приемаме, че нахлуването в Полша и нейната подялба е предизвестена от Версайската система на мирни договори, сключени след края на Втората световна война. Победена и с огромни репарации и болезнени териториални загуби Германия се стреми към реванш. Издигането на болшевиките в Русия и създаването на СССР показват, че Кремъл не се отказал към експанзия на запад.

С подялбата на Полша Хитлер и Сталин преследват обща цел: да задушат за дълго време напред стремежа на поляците за свобода, да тероризират и поробят полския народ. За да постигнат тази цел е било необходимо да елиминират елита на страната и да установят в нея режим на терор. Така и става: през 1940 г. Третият райх създава концентрационния лагер Освиенцим, който първоначално е служел като лагер за унищожаване на полския елит и на съветски военнопленници, а по-късно е преустроен в лагер за избиването на евреите от цяла Европа.

На това място са избити хиляди представители на полската интелигенция, духовенство и аристокрация. Но и не само там - паралелно с това палачите на Сталин разстрелват в Катинската гора, край Харков и село Медное общо 22 хиляди взети в плен полски офицери, които по професия са били юристи и учители, научни работници и предприемачи, държавни чиновници.

Подобна е и съдбата на стотици хиляди поляци от източната и от западната част на разделената държава - те са избивани, отвличани или прокуждани - едни в Третия райх, други в Сибир и Казахстан. Това е катастрофа, невиждана преди това в историята на страната, а загубите са такива, че оставят следи десетилетия след края на войната.

Поляците обаче показват силата на своя дух. Той оцелява както по време на Втората световна война, така и при терора на СССР.

Избирането на Карол Войтила за папа Йоан-Павел II слага началото на промени в света и за връщането на църквата в живота на милиони.

Създаването на синдиката Солидарност в Полша разруши основите на комунистическия режим в Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Smooth Jazz

    101 24 Отговор
    "твърди Бартош Дудек за „Дойче веле”" - аха, айде нема нужда, нема да четем нататък.

    Коментиран от #66

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нощен Наблюдател

    76 11 Отговор
    Историята на Полша и отношението и със съседите и не започва през 1939 г . , ама някой явно малко е чел . " Чукча писател , не читател"

    Коментиран от #68, #78

  • 4 Забравил си

    25 3 Отговор
    Празникът На Вяра, Надежда И Любов И Майка Им София (17 Септември) ✝️
  • 5 Настрадамус

    110 17 Отговор
    Ахаа само че тук авторът нарочно забравя да каже и другата истина как долнопробните поляци използват случая че Русия е във гражданска воина и и отнемат огромни територии във Беларус и Украйна и когато Сталин си ги върна тези територии веднага бил окупатор . И същите тези Поляци избиваха червеноармейците във окупираните от тях Руски територии със такава жестокост че даже Хитлер не си е позволявал . а загубилата ПСВ Германия си върна най богатите територии отнети от поляците след ПСВ . И последно Сталин нахлу във Полша когато вече нямаше Полско правителство което изостави Полският народ във лапите на Хитлер и избяга във Лондон ,а не във Румъния .

    Коментиран от #71, #87, #92

  • 6 Поръчкова джурналистика

    76 15 Отговор
    Колко ви плащат за тези преведени лъжи от dw?
  • 7 Милите поляци

    64 12 Отговор
    Предавали свои познати-евреи на Гестапо, а след това заграбваха еврейските къщи и цялото им имущество.
    Правете изводи за тази нация
  • 8 По този повод

    42 5 Отговор
    Има мъдър съвет:
    НЕ ПЛАЧИ НА ЧУЖДИ ГРОБИЩА
  • 9 Автора нова история ли пише

    43 4 Отговор
    Обикновено за начална дата на Втората световна война се приема 1 септември 1939 година, датата на нападението на Германия срещу Полша, последвано от обявяването на война на Германия от Франция и Великобритания.
  • 10 Случаен

    52 9 Отговор
    Какво значи президентът на дадена държава и цялото правителство да преминат в друга държава, когато Родината му е нападната? Истината е, че те панически побягват в Румъния. А напада първа Германия Полша. СССР само влиза в разградения двор, в територия без държавност. Михайлов така извърта фактите, че по писанията му излиза как СССР напада Полша, а Хитлер само влиза от другата страна. Изобщо това е много позорна дата за поляците, бързината на предателството на властивящите е изумителна. Горката армия, какъв стимул са имали войниците са се борят когато министърът им на отбраната бяга към Румъния?
  • 11 Дедовия

    24 53 Отговор
    Родните безродници не обичат да им се припомнят истирически факти за матушката им които не им изнасят! Факт е че Сталин и Хитлер са били съюзници и братя по идеология!Понимали!

    Коментиран от #74

  • 12 Авторе, какви са тези глупости?

    41 2 Отговор
    "Днес приемаме, че нахлуването в Полша и нейната подялба е предизвестена от Версайската система на мирни договори, сключени след края на ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА????. Победена и с огромни репарации и болезнени териториални загуби Германия се стреми към реванш. Издигането на болшевиките в Русия и създаването на СССР показват, че Кремъл не се отказал към експанзия на запад."

    Коментиран от #20

  • 13 Боян

    6 15 Отговор
    Честит празник на една по-ралзлична Европа каквато трябваше да бъде.
  • 14 Презвитер Козма

    16 46 Отговор
    Отново съм възмутен от невежеството и фанатизма на про-руските тролове налазили този иначе не лош сайт.

    Коментиран от #23

  • 15 Мирен договор за ВСВ предизвестява ВСВ

    43 1 Отговор
    "Днес приемаме, че нахлуването в Полша и нейната подялба е предизвестена от Версайската система на мирни договори, сключени след края на ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА????. Победена и с огромни репарации и болезнени териториални загуби Германия се стреми към реванш." Авторе Втората световна война започва на 1 септември 1939 година, датата на нападението на Германия срещу Полша. Как мирни договори, сключени след края на ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА предизвестява ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА??????

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мишел

    34 5 Отговор
    Възмущение предизвикват у мен , козяшките гъгрици , които тролят тук .
  • 18 Гост

    55 7 Отговор
    Ма мола ви са! Полша придобива своята независимост на 01.09 същата година при нахлуването на немските войски на Хитлер! Какво нещастие за поляците…. Само 17 дена са били независими ….. след това идват руснаците и край с независима Полша. …. Що за глупости се драскат от драскачи?!?!! Хората имат памет да възпроизвеждат наученото. Изкривявате историята краварски слуги!
  • 19 rusnak

    24 10 Отговор
    Шляхтите още ще вият. Скоро.
  • 20 Всъщност

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Авторе, какви са тези глупости?":

    Искаш да кажеш : ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.

    Коментиран от #25, #27

  • 21 Гост

    24 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мирен договор за ВСВ предизвестява ВСВ":

    Виж само от какви неграмотници се публикуват материали. Елементарна логическа връзка в черепната кутия не могат да създадат.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Презвитер Козма":

    А, по-конкретно?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Всъщност

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Всъщност":

    Сори 12 , разбира се , цитираш АФТОРА.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Искам да кажа, каквото е писал автора

    18 2 Отговор

    До коментар #20 от "Всъщност":

    "Версайската система на мирни договори, сключени след края на Втората световна война."
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ????

    37 6 Отговор
    Пренаписването на историята за 20 век, върви с пълна сила!

    Коментиран от #97

  • 30 КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ

    7 17 Отговор
    Все едно и също

    Коментиран от #36

  • 31 ЛЕХ ВАЛЕНСА

    8 19 Отговор
    Гробокопача на соца и на СССР

    Коментиран от #65

  • 32 ЛЕХ ВАЛЕНСА

    9 25 Отговор
    Кошмара на БСП комунягите и на всички комунисти по света
  • 33 СТАЛИН=ХИТЛЕР

    15 19 Отговор
    Избиха милиони свои сънародници, само и само да са на власт

    Коментиран от #38

  • 34 Пламен

    12 32 Отговор
    Преди това,съветския агресор е окупирал е Литва Латвия Естония част от Финландия.Предевява претенции за Румъния България цяла финландия,Чехословакия.Втората световна става възможна от съюза между СССР и Германия.

    Коментиран от #43, #46

  • 35 туй то

    35 5 Отговор
    Да завършим , че всички така наречени активисти на "Солидарност" в Полша дето разрушили комунистическият строй , до един са били агенти на комунистическите служби , пазени и напътствани от тях. Просто управляващата тогава комунистическа върхушка , тайно вече беше решила , да превърне своята политическа власт в икономическа, тоест те да станат и първите капиталисти .Зад димните завеси и словесните громения на старата система , протичаше грабеж и преразпределение на най-тлъстите хапки .

    Коментиран от #37, #41

  • 36 Настрадамус

    22 6 Отговор

    До коментар #30 от "КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ":

    Смени буквите със малки от големи защото си личи че си едно и също лице .А това какъв е Лех Валенса ще каже историята а не ти .Защото пияндето Лех Валенса си остава верният пудел на Американските муфтаджии и не е никакъв гробокопач на СССР .

    Коментиран от #39

  • 37 НЕ Е ВАЖНО КВИ СА БИЛИ

    13 20 Отговор

    До коментар #35 от "туй то":

    Важно е че Лех Валенса и хората му разкатаха соца........
  • 38 веселяк

    10 5 Отговор

    До коментар #33 от "СТАЛИН=ХИТЛЕР":

    Е колко милиона свои сънародници да е избил Сталин? Те грузинците и без това са няколко милиона!

    Коментиран от #48

  • 39 КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ

    10 19 Отговор

    До коментар #36 от "Настрадамус":

    Не е важно къв е бил Валенса....важно е че от него започна сгромолясването на соца и СССР

    Коментиран от #44

  • 40 ЕВАЛА НА ПОЛША

    8 18 Отговор
    Там СССР си строши главата, за разлика от Унгария и Чехословакия
  • 41 ЩО БЕ

    7 7 Отговор

    До коментар #35 от "туй то":

    Ленин и Сталин да не са били цвете за мирисане

    Коментиран от #55

  • 42 Почна се

    6 0 Отговор
    А за Горбачов???
  • 43 Настрадамус

    33 4 Отговор

    До коментар #34 от "Пламен":

    Я чети книгата война на Иван Стагнюк за да узнаеш как Финландия се е репчела на Русия насъсквана от САЩ и Англия ,като само за година време Англичаните са им построили 40 военно временни летища .Вярно на първо време Русия много трудно пребори Финландия паради груби грешки на цялото командване на червената армия и също така със недостатъчното продоволствие на храни и със стара бойна техника и подценяването на противника във условия на люта зима . Тези грешки бяха изправени и Финландия капитулира най позорно изоставена от западните си съюзници . И последно не Русия сътвори двете световни войни а твоите господари от западна европа със избити над 100 милиона души въ това число и невинни хора . А подготовката за ВСВ започна след версайският мирен договор през 1918 година заради несправедливо заграбените територии на загубилите войната Германия и нейните съюзници във това число и България .

    Коментиран от #70, #80

  • 44 Настрадамус

    28 5 Отговор

    До коментар #39 от "КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ":

    СССР се сгромоляса поради предателството на Горбачов а не на пияндето Лех Валенса .Когато вътрешните врагове рушат държавата и най голямата и силна империя не може да се запази цяла и рухва като картонена кула .

    Коментиран от #47

  • 45 СССР БЕЗПОМОЩЕН ПРЕД ВАЛЕНСА

    6 23 Отговор
    Един човек доведе сгромолясването на комунизма без нито един изстрел......
  • 46 ГХЧ

    36 2 Отговор

    До коментар #34 от "Пламен":

    А преди това 35 000 000 китайско мирно население лежи избито от японският окупатор , или казваш те не са хора . ВСВ де факто започва от края на ПСВ , защото остават тежките противоречия между победители и победени , и е дошло време за нов реванш. Германия е победена подписва капитулация при унизителни условия . Някой е забременил Русия с кървава революция , и тя се разделя с едни територии , докато тече тази тежка бременност . Сталин връща нещата на място. Световната война за това е световна война, защото всеки граби , парцелира , и набива колчетата , това е въпрос на бъдещо оцеляване . Но да се показват едностранно нещата на едните с увеличителна лупа , а на другите да се скриват , се казва гнусна пропаганда , или извратена истина , или двоен стандарт . И знаем , че Полша съвсем не е невинна в този световен батак , и не случайно е наречена "Хиената на Европа" . И накрая глупостта на Хитлер да нападне своя съюзник СССР променя рязко съотношението на силите , и предопределя крайният изход от войната. А както знаем победителите не ги съдят , и те имат право да пишат историята.
  • 47 АЙДЕ ДЕ

    5 4 Отговор

    До коментар #44 от "Настрадамус":

    Нали се намесиха здравите сили в КПСС срещу Горбачов...спретнаха му превратче.....ама не се сетиха за...Елцин

    Коментиран от #51

  • 48 Настрадамус

    21 5 Отговор

    До коментар #38 от "веселяк":

    Значи аз притежавам един сайт нарича се държавни архиви на Русия ,там има исторически факти от 1800 -та година та до наши дни и във раздела митове и легенди се разказва колко хора е избил уж Сталин .Като се задава въпросът къде са костите на тези 20 милиона човека избити от Сталин и кои тогава е воювал срещу вермахта при положение че Русия даде 11 милиона жертви като войници .И последно при управлението на Сталин и въпреки огромните жертви дадени във хода на войната населението на Русия се е увеличило със над двадесет милиона души и от 120 милиона е стигнало до 144 милиона души.

    Коментиран от #52, #61

  • 49 КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ

    9 20 Отговор
    Сталин изби милиони свои хора........за да е на власт.....комунизъм в действие

    Коментиран от #166

  • 50 Banana Tsunami

    22 9 Отговор
    Хайде стига с тия н а с р а н и антируски статийки. Омръзнахте на всички
  • 51 Настрадамус

    24 9 Отговор

    До коментар #47 от "АЙДЕ ДЕ":

    Какъвто е Горбачов такъв беше и пияндето Елцин дето разпродаде Русия на западните капиталисти и за малко да разруши цялата държава .Добре че накрая направи едно добро нещо да избере Путин засвой заместник и така Русия стана отново велика сила която ще помете либерал -капиталистите -фашисти от лицето на земята и ще победи мракобесието наречено ЕС и САЩ .

    Коментиран от #53, #54, #56

  • 52 Горе долу

    8 4 Отговор

    До коментар #48 от "Настрадамус":

    Вероятно тези 20 000 000 са извадени от общата смъртност . Както сега общата смъртност се приписва на Ковид-19.
  • 53 ПУТИН

    14 1 Отговор

    До коментар #51 от "Настрадамус":

    Не съм чул Путин да връща соца....Напротив......
  • 54 КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ

    4 8 Отговор

    До коментар #51 от "Настрадамус":

    Май Елцин направи Путин президент.......

    Коментиран от #58, #67

  • 55 Настрадамус

    18 5 Отговор

    До коментар #41 от "ЩО БЕ":

    Ленин и Сталин не са били цвете за мирисане но запазиха империята цяла ,докато Горбачов и пияндето Елцин за малко да я ликвидират като я продадоха на либерал капиталистите -фашисти от западна европа .

    Коментиран от #57

  • 56 КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ

    8 13 Отговор

    До коментар #51 от "Настрадамус":

    Чакаме 250 години САЩ да загинат......ама май СССР загина

    Коментиран от #60

  • 57 АЙДЕ ДЕ

    6 13 Отговор

    До коментар #55 от "Настрадамус":

    Що ли не ти вярвам.... СССР се сгромоляса без нито един изстрел.....къде бяха здравите сили в КПСС.....бяха прогнили отвътре, както и целият СССР.....ако не беше при Горбачов, при друг щеше да стане.....неизбежното
  • 58 Настрадамус

    10 6 Отговор

    До коментар #54 от "КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ":

    Разбрал не разбрал си ти Елцин избра Путин да му изкара мандата който той поради алкохолното си заболяване не можа да завърши .И с сдаде преждевременно властта .

    Коментиран от #59

  • 59 Така де

    3 4 Отговор

    До коментар #58 от "Настрадамус":

    Пак Елцин го е избрал......нали
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 веселяк

    3 4 Отговор

    До коментар #48 от "Настрадамус":

    Значи през някъде ми е какво притежаваш а също така през...ми е, че вашите са те оставили на ембрионално интелектуално ниво!
  • 62 ЛЕХ ВАЛЕНСА

    6 12 Отговор
    Полякът, който даде началото на ...края на соца и на СССР

    Коментиран от #64

  • 63 Иван

    2 0 Отговор
    17 Септември, 2021г.
  • 64 Иван

    9 5 Отговор

    До коментар #62 от "ЛЕХ ВАЛЕНСА":

    Лех Валенса е вече обявен за враг на Полша и на Запада.

    Коментиран от #75

  • 65 РЕАЛИСТ

    17 3 Отговор

    До коментар #31 от "ЛЕХ ВАЛЕНСА":

    За агент Бонек ли става въпрос. Оказа се, че Лех Валенса е служил не само на полските служби, но и на КГБ. Вижда се ръката на Горбачов. Другият споменат в статията Папа Йоан Павел втори, когото уж ние трепахме е имал 30 години любовница. Американска философка от полски произход. Това означава, че е фалшив папа. Англичаните публикуваха снимка как се крие на палатка с нея в гората. Май светец го обявиха тоя

    Коментиран от #76

  • 66 100

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Smooth Jazz":

    А да не би да не е вярно?

    Коментиран от #111

  • 67 Иван

    7 3 Отговор

    До коментар #54 от "КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ":

    Ционизъм =Нацизъм.

    Коментиран от #73

  • 68 100

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Нощен Наблюдател":

    Да, не започва 39 г. Руската империя взима част от Полша за пръв път през 18 век.

    Коментиран от #91

  • 69 Kcaniba

    18 5 Отговор
    Нахлува да си прибере отраднатитие от паляците земи, по времето на гражжанската война - Бедарус и част от Окраина( покрайнините)....
  • 70 ТАСС

    2 17 Отговор

    До коментар #43 от "Настрадамус":

    Я кажи коя година е издадена книгата? По времето на СССР , нали, товарищ? Я ми кажи, кога СССР и наследницата му Рассия са споменавали, че на 25/06/1941 -ва СССР напада отново Финландия и яде здрав бой? А че на 22/06/1941 -ва нахлува във Иран? Стаднюк какво пише по тези въпроси???
  • 71 100

    3 13 Отговор

    До коментар #5 от "Настрадамус":

    Това са територии, в които живеят украинци, белоруси и поляци, там руснаците са много малко. Та какво по-точно отнемат от Русия? Това е все едно някой да каже, че като сме се освободили от османците, сме отнели османски територии. А през 21-а съветите се опитват наново да ги превземат, но поляците на Пилсудски ги разбиват. Като някой те напада, избиваш войниците му. Е, рашките са си го върнали многократно с Катин и др. неща.
  • 72 Опосканата България

    6 2 Отговор
    Щом е новина от Velim Velim, рарежи!
    А никой не обелва и дума за България и нейните граници. Как и по какъв начин са и били отнети. И стига сме гледали в паничките на другите, а да се борим нашата да остане пълна.
  • 73 Цола Драгойчева

    5 11 Отговор

    До коментар #67 от "Иван":

    Иване, Иване... прочети какво представлява нацизма- расова идеология за превъзходство на арийската раса над останалите. Най пострадали са евреите. И ти слагаш знак за равенство???
    Социализма и алкохола не са простили на никого!!!

    Коментиран от #94, #96

  • 74 Раша

    13 6 Отговор

    До коментар #11 от "Дедовия":

    Факт,че Богдан Филов подписва cъюзнически договор с Хитлера.
    Факт,че България става съюзник на проклет фашизъм.

    Коментиран от #79, #120

  • 75 ТВА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ

    3 11 Отговор

    До коментар #64 от "Иван":

    Винаги ще се помни човека разбил соца и СССР....Лех Валенса

    Коментиран от #77, #93, #100, #119

  • 76 СЛУЖИТЕЛ НА КГБ

    2 2 Отговор

    До коментар #65 от "РЕАЛИСТ":

    Разбива СССР.....казах ти че СССР отдавна беше прогнил отвътре

    Коментиран от #82

  • 77 Kcaniba

    4 2 Отговор

    До коментар #75 от "ТВА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ":

    Тоа не беше ли агент на ДС!? Значи системата , как то и в БГ прочем се е разбивала от ДС и КГБ!!!
  • 78 пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нощен Наблюдател":

    повече лигави сърцераздирателни глупости, при това без познаване на историята, отдавна не бях чел на едно място.
  • 79 Българин

    8 7 Отговор

    До коментар #74 от "Раша":

    Факт, че когато Царство България се присъединява към Тройния съюз, Германия и СССР са съюзници! Факт, че БКП вие като флекс Царството да се присъедини и пуска позиви с призив това да стане!
    Факт!!!

    Коментиран от #86, #89

  • 80 Hess

    10 1 Отговор

    До коментар #43 от "Настрадамус":

    Всъщност по правилното според мен е термина Световна война-ВСВ е продължение на Първата но всъщност никой не обръща внимание на това.Просто две полувремена на един и същи мач!
  • 81 жужетоЗе

    17 2 Отговор
    Цялата история на ляхите и полските пънове, след като османите биват наритани от руските царе е плачевно кичене и садомазохизъм!! Все се врат между шамарите, въобразявайки си, че са световен фактор, великата Жеч посполита ... После шамари, рев , сополи!! Та това е историята от същия лъжлив, сополив Полонез!! Все е излъганата тая булка, почти невинната...
  • 82 РЕАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #76 от "СЛУЖИТЕЛ НА КГБ":

    Прогнил в СССР беше само Горбачов. В Троя само коня бе достатъчен. В Константинопол само шепа наемници, които да отворят портата бе достатъчен.

    Коментиран от #83

  • 83 ТАКА ДЕ

    3 8 Отговор

    До коментар #82 от "РЕАЛИСТ":

    Щом един неудачник може да разбие цялият СССР.....явно последният яко е прогнил....комунистите клекнаха почти без съпротива

    Коментиран от #84

  • 84 РЕАЛИСТ

    16 4 Отговор

    До коментар #83 от "ТАКА ДЕ":

    Никакво прогонване нямаше. Просто властта бе съсредоточена в един човек. Точно това бе използвано. Виж как Хрушчов е дал Крим на Украйна. Един човек е можел и територии да раздава. Видя се в Куба и Северна Корея, че няма ли вътрешен предател , не е възможно да се смени една система. Прогнил беше Западът. Живееха на заем да демонстрират висок стандарт. После опоскаха Източна Европа и се пооправиха. Сега обаче пак са на същия хал и дебнат около Русия.

    Коментиран от #99

  • 85 4668

    13 1 Отговор
    Какво друго да очакваш от германски вестник още ги държи но май е редно да им се припомня по често какво сътвори Германия включително и факта че Германия НАХЛУ и смаза на пух и прах за дни небагадарните поляци . Които ако не бе СССР сега нямаше да ги има на картата като държава, а щяха да са поредната германска провинция експлоатирана за райха. Така че журналисчето и вестника пише както по времето на Гьобелс .
  • 86 Раша

    2 2 Отговор

    До коментар #79 от "Българин":

    Не разбрах за "флекс БКП",-ама философия не помага на България след завършвание на ВСВ.
    Без брой контрибуции-това говори за изцапаното име!

    Коментиран от #101

  • 87 Гошо

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Настрадамус":

    Я ДВ и автора ,да обяснят Защо след нахлупването в Полша на Германия и после СССР Англия обявяват война само на Германия а на СССР не
  • 88 резервист

    13 1 Отговор
    Първо Версайската система на мирни договори е създадена след Първата световна войта. Второ Полша става самостоятелна държава тъкмо след създаването на СССР и с тяхната благословия. Трето При създаването на Освиенцим още е нямало съветски военнопленници. Моля прецизирайте знанията си преди да пишете нещо!
  • 89 Това е

    11 2 Отговор

    До коментар #79 от "Българин":

    нагла лъжа.СССР и Германия не са били съюзници преди ВСВ! А Филов подписва и ни присъединява към оста на 1 .03.1941г.
  • 90 Софиянец

    3 9 Отговор
    Жалки русороби, как квичат като не им изнася, а всъшност им казват истината.

    Коментиран от #95

  • 91 Иван

    12 2 Отговор

    До коментар #68 от "100":

    Полша първа напада Русия, както Сърбия първа напада България.
  • 92 Анонимен

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Настрадамус":

    Че то, ако се върнем още по назад във времето ще стигнем до Минин и Пожарски, които организирали съпротивата и изгонили Полско-литовските войски от Москва! Факт са напъните за "полонизация" преди и след ПСВ на хората живеещи в днешната западна Украйна! Достатъчно е да споменем името на Йозеф Пилсудски! Изобщо има невероятна омраза между поляци и руснаци през годините!Поляци мразят и немците, но не смеят да го изкрещят силно! И най-много "обичат" англо саксите!
  • 93 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "ТВА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ":

    Тва, тва, тва.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 ДаЗдраПерМа

    4 0 Отговор

    До коментар #90 от "Софиянец":

    ама цялата истина ли или част от нея е спестена, сесесерето има договор за не нападение с поляците който е анулиран по причина която дудката барош не иска да ни каже.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 боил

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "????":

    Младото поколение трябва да бъдат информирани за истинската история в семействата си . Интересно , защо Фащ и Зап. държави не фалшифицират собствената си история, да кажат , че негрите сами са пожелали да станат работници на плантациите и са си живяли щастливо ...това не смеят да го направят . Но ГЕРБ са безстрашни и отрекоха 500г. робство от историята ни.
  • 98 Иван

    7 2 Отговор
    Полската Ку.рда нямаше да съществува, ако граничеше със САЩ и Канада.
  • 99 АЙДЕ ДЕ

    4 5 Отговор

    До коментар #84 от "РЕАЛИСТ":

    Що ли не ти вярвам........прогнилият запад живее, а цветущият соц е свален от един човек......че къде бяха здравите сили в КПСС и другите соц страни.....членуваха в партиите заради облагите и изгодите.....

    Коментиран от #114

  • 100 Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #75 от "ТВА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ":

    Лай.но, не беха ли Муджахидините???
  • 101 Българин

    7 6 Отговор

    До коментар #86 от "Раша":

    Естествено. България се включва в антихитлеристката коалиция, сражава се срещу Германия, дава над 30 000 убити и въпреки, че никога не е обявявала война на СССР, нито е изпращала войски,по настояване на Сталин, България е записана на страната на победените!
    Типично по руски - срещу България , дала азбуката и религията на неграмотните мужици!!!

    Коментиран от #102, #109, #125

  • 102 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #101 от "Българин":

    Циганин, недей да лажеш.

    Коментиран от #104

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #102 от "Иван":

    Потурнак, мий си ръцете след ходене по нужда!

    Коментиран от #107

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ

    4 1 Отговор
    ЖЕЛЬО беше написал някаква книга по тоя въпрос......и после ни стана президент
  • 107 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #104 от "Българин":

    Циганин, недей да лажеш.
  • 108 Роза

    7 0 Отговор
    В политиката няма добри и лоши.Войните се водят поради икономически и териториални причини,а обикновените хора винаги биват пожертвани.Победителите,които за едни са герои,за други са тирани и окупатори.Така е било винаги в човешката история-от древността до наши дни.
  • 109 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #101 от "Българин":

    Понеже си русофоб използвал ника ми 🤔, ще трябва да кажа :
    1 - Хитлер и Ссср не са били в "съюз", а имат Пакт Молотов – Рибентроп,който е Споразумение за ненападение !!! -

    2- Обявили сме война на Сащ, затова краварите са ни натикали при губещите. -
    от страна на Царство България война на САЩ и Обединеното кралство на 14 декември 1941 г. Продължава до 28 октомври 1944 г.

    3- Благодарение на Русия (СССР) България не е била териториално разкъсана, както са искали съседите ни.

    Коментиран от #112

  • 110 Цола Драгойчева

    1 2 Отговор

    До коментар #105 от "Иван":

    Същото, за което се имат руснаците:)

    Коментиран от #115

  • 111 Стрельочик

    7 2 Отговор

    До коментар #66 от "100":

    Разбира се. Ти си жив благодарение на червената армия!!! Не го забравяй никога! Никога!

    Коментиран от #116

  • 112 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #109 от "Българин":

    Щом така са казали СССР и БКП, а тяхната версия за ВСВ е единствено вярната и правилната...

    Коментиран от #117

  • 113 ЛЕХ ВАЛЕНСА

    2 4 Отговор
    Един човек разби комунистическата система......толкова и трябва на ..комунистите
  • 114 Прогнилият

    3 2 Отговор

    До коментар #99 от "АЙДЕ ДЕ":

    Запад да си живеят както си искат.
    Само че те искат само да лапат отнякъде, и то не обикновените хора а тия които ги управляват.
    Винаги е било така, да отидат някъде и да започнат да грабят.
    И тоя грабеж да го продадат на избирателите като освобождение от някакъв диктатор.

    Коментиран от #126

  • 115 Иван

    0 2 Отговор

    До коментар #110 от "Цола Драгойчева":

    Циганин, недей да лажеш.
  • 116 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #111 от "Стрельочик":

    А ти си жив благодарение на волжките българи разбили Чингиз хан, и четеш, пишеш и се молиш благодарение на дунавските българи. Не го забравяй!Никога!Никога!!!
  • 117 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #112 от "Българин":

    Доколко казваш "истински" версии може да се съди по това, че си русофоб използващ чужд ник (моят) за да лъжеш !
    😀
  • 118 Лорд Кързон

    10 0 Отговор
    Границите на Полша на изток са определени от Антантата до т.н. линия "Кързон" на името на английския лорд участвал в комисията по границите. През 1939г. Червената армия излезе точно на тая линия,тоест възстанови земите на Белорусия и Украйна завзети с война от поляците през 1920/21г. Катин е нищо в сравнение с жестокостите на поляците спрямо съветските военнопленници от войната 1920/21г. между 50 000 и 70 000 военнопленници са избити от поляците. Цял съветски корпус от някорко десетки хиляди души избягва на територията на Източна Прусия за да се споси от избиване. Немците зъдържат въоръжението но връщат всичките военни на Съветска Русия.
  • 119 Виталия Ражнатович

    1 1 Отговор

    До коментар #75 от "ТВА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ":

    Няма разбиване на СССР. Федерацията е проект на Юрий Андропов с прозападни разбирания. Беше посланник в Унгария. Каква полша, какви 4 лева нацяло?
  • 120 Дедовия

    3 7 Отговор

    До коментар #74 от "Раша":

    Факт е също че дивашките ватенки от матушката ти окупираха и крадяха България за 45 години и продължават да я ограбват с помоща на безродниците !

    Коментиран от #121

  • 121 Виталия Ражнатович

    2 1 Отговор

    До коментар #120 от "Дедовия":

    Ограбват си я вътрешни хора. От време оно си ги има. Турците са били възмутени от предателството на българин към бореца за нещо чисто и свято - Васил Левски. Има данни, че не са искали и да го съдят

    Коментиран от #129

  • 122 Дедовия

    4 6 Отговор
    Заветите на Захари Стоянов:
    „Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука...”
    „Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек.”

    Коментиран от #123, #124, #139

  • 123 Бабинатати

    5 2 Отговор

    До коментар #122 от "Дедовия":

    И как преключи тоя масон и предател!? С разкъсани черва в парижки въртоп!!!

    Коментиран от #130

  • 124 Дедовия

    2 5 Отговор

    До коментар #122 от "Дедовия":

    Где е най-голямото робство
    "И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такиваидиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка!
    Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла.
    Но Русия ни освободи, ще да ни се каже. Да, но тя освободи и татарите, и черкезите, и бухарците, и поляците, и грузинците и много още други. Ако тя ни е освободила, то е било само за това, за да ни тури на гърба нов самар."

    Коментиран от #131

  • 125 Раша

    7 2 Отговор

    До коментар #101 от "Българин":

    Сигурна не зняеш,че не е Сталин,а Гърция,Сърбия искаше огромни контрибуции от България!
    Знаеш това?
    И точно Сталин беше намали апетита им.Не знаеш?

    Коментиран от #135

  • 126 ЩО БЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #114 от "Прогнилият":

    Руснаците не го ли искат същото.......или те са вода ненапита
  • 127 Руснак

    7 3 Отговор
    "Германия и Русия си поделят съседна Полша - за пореден път". Ами струва ми се че не за последен.
  • 128 ЛЕХ ВАЛЕНСА

    2 3 Отговор
    НАРОДА ПРОТИВ КОМУНИСТИТЕ.......В ПОЛША И ПО СВЕТА
  • 129 Дедовия

    4 0 Отговор

    До коментар #121 от "Виталия Ражнатович":

    Ами нали и аз това казвам:"безродниците"-това са хора които за облаги се продават на руснаци,турци американци и изобщо който предлага!
  • 130 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #123 от "Бабинатати":

    А как приключи големият русофил и национален предател Радко Димитриев? Убит от болшевиките и довършен с права лопата!!!

    Коментиран от #132

  • 131 жужетоЗе

    7 3 Отговор

    До коментар #124 от "Дедовия":

    А защо всички са обесени, набити на кол, застреляни в гръб, а този герой-русофоб, е пратен за наказание , за участие в Априлското въстание в сливенско, да пасе овцете!?!? Защо от Ботевата чета само той остава и няма нито един свидетел!!!??? Защо мрази дедо Вазов!?!? Този е бил ухо на османците - предател!!!

    Коментиран от #134, #141

  • 132 Сиганин

    5 1 Отговор

    До коментар #130 от "Българин":

    А как приключи хитлер и бандера!?!?
  • 133 не може да бъде

    6 2 Отговор
    Много кратък,но и много неграмотно съставен материал-липса какъвто и да е анализ политиката и на историческите факти от онова време,и това е заменено с тезиси,базирани на нездрава емоционалност.Най-простото обяснение и опровергаване на тези тезиси е един факт,който е забелязан от доста хора- според тезисите на г-н Михайло / и др.пишман историци ,разбира се/Хитлер и Германия носят еднаква отговорност със Сталин и СССР за започване на войната ,както и това ,че са еднакво виновни за унищожаването на Полша!?Ами защо тогава Англия и Франция не са обявили война на СССР,а само на Германия,нали и СССР напада Полша!?Обяснявам специално за г-н Михайлов -с всичките си недостатъци Сталин се е стараел да избегне войната и да я отдалечи от границите на СССР!А и териториите,които биват завзети всъщност са руски територии,заграбени от Полша по време на Гражданската война,но целта на Сталин даже не е да си върне териториите ,а просто да отдалечи границата,защото се е страхувал,че войната е много вероятна!?И пактът за ненападение с Германия също е продиктуван от това желание да се избегне войната с Германия!?
  • 134 Дедовия

    2 7 Отговор

    До коментар #131 от "жужетоЗе":

    А защо си бягал от уроците по история и си слушал само изкукуригалия си дедо бившия партиен секретар?

    Коментиран от #136

  • 135 Българин

    3 6 Отговор

    До коментар #125 от "Раша":

    Смешник. Единственото вярно е, че Гърция има териториални претенции към България, Югославия и Албания! Съставя се международна комисия в състав от 10 човека, която разглежда претенциите на Гърция и ги отхвърля като неоснователни! Плащаме само репарации! Сталин го няма никакъв!
    Проучи фактите, не цитирай опорките на комунистите! Понял?
  • 136 жужетоЗе

    6 1 Отговор

    До коментар #134 от "Дедовия":

    Четете малко литература молим, и историческата такава!! Никъде не се казва че този масон е предател, но никой не оцелява край него и това е исторически факт!! Той е некъв прост овчарин според официальната история, а останалите възрожденци са високообразовани интелектуалци - семинаристи, получили образование в Санкт Петербург, Виена, Париж!!!

    Коментиран от #138

  • 137 ВСВот САЩ

    14 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На 17 септември 1939 Червената армия нахлува в Полша. Това е денят, в който страната губи своята изстрадана независимост.
    ----------
    Още първото изречение е лъжа.
    Съветският съюз НЕ напада Полша. СССР навлиза в Полша едва когато тя не съществува като държава, и то, точно до Линия „Кързън“-бившите и земи определени с международен договор.
    Т.е. на 17 септември 1939 г.Червената армия връща обратно онези територии, които Полша завзема от Русия при военната ПОЛСКА агресия/ген. Пилсудски!/ срещу Русия през 1918-1919 г. И нито квадратен метър в повече СССР НЕ е "заграбил" през 1939 г. от Полша!

    Коментиран от #142, #167

  • 138 Дедовия

    1 6 Отговор

    До коментар #136 от "жужетоЗе":

    СъветЦка литература не четем таваришЧ!

    Коментиран от #140, #143

  • 139 Kcaniba

    7 0 Отговор

    До коментар #122 от "Дедовия":

    Най интересното е, че в Русе, в парка има 3 или 4 параклисчета, лично съм ги виждал - стилизирани като гробници. И наистина единият е на Захари Стоянов, с изобразени масонски символики върхо гранита....
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Кочо

    8 2 Отговор

    До коментар #131 от "жужетоЗе":

    Неслучайно е носил дисагите с парите на хвърковатата чета и къде попаднаха те - у агите! Как Бенковски го улучиха, а него не! Никола Обретенов е същата работа! За Захари Вазов пише - той се ползваше от всички световни благини, измисли за политическите си опоненти ,,сухоежбината" - без заплата, без пенсия, без признаване права на поборници! Същото правят и герберюгите. Но, съдбата си знае работата - поради дългото пътувани с трен към Франция, З. Стоянов бил няколко дни на суха храна и предвид здравословните му проблеми, това го погубило.

    Коментиран от #151

  • 142 Дедовия

    3 9 Отговор

    До коментар #137 от "ВСВот САЩ":

    А бе, чудех се аз защо така рушнаците никого не нападат а те си били навлизали само и си взимали територии! Ей много са ви промити мозъците на крепостните!

    Коментиран от #144

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Бабинатати

    7 1 Отговор

    До коментар #142 от "Дедовия":

    А полските мишки - все жертвииии!!
    Ахахахаххахахахаахахахахахааааа
  • 145 СВД

    9 1 Отговор
    Руснаците са лоши! А къде бе чудесния Запад да помогне на изстрадлия полски народ! Само гласуват разни джендерски декларации! Какво да прави объркания Сталин? Да чака Вермахта да стигне до Кремал!? Този поход на запад го спаси от разгром през 1941.

    Коментиран от #170

  • 146 Дедовия

    1 3 Отговор

    До коментар #143 от "Джендо":

    Ясен си щом си мислиш че "уикито" както му викаш че е чиста истина!Не знаеш ли че всеки може да пише и поправя това което е написано там.

    Коментиран от #147

  • 147 Джендов

    4 0 Отговор

    До коментар #146 от "Дедовия":

    А как се е казвал З. Стоянов??? Щом сте историк, учител по метафизика и индивида , даващ наклона!?!?

    Коментиран от #155

  • 148 Българин

    3 10 Отговор
    Брей, много русофилски трол, много нещо! Явно днес Пасьолството и Губернатор Митрофанова плащат двойно! Товарищи, поне я помолете да ви издаде визи, за да поднесете цветя пред мавзолея на обратния евреин, умрял от сифилис. Октомври наближава, товарищи!!!

    Коментиран от #150, #152

  • 149 Дедовия

    3 9 Отговор
    Никога няма да разбера колхозниците:Сталин избива 20 милиона руснаци,Хитлер избива 20 милиона руснаци-единия е бащица а другия фашист! Каква е тази руска задушевна логика? Не понимаю

    Коментиран от #153, #172

  • 150 Сиганин

    4 3 Отговор

    До коментар #148 от "Българин":

    Ко стаа, бритчед!? Стинки им лии?
  • 151 Кочо

    8 0 Отговор

    До коментар #141 от "Кочо":

    И тогава е имало задкулисие! Разни чужденци са работили по време на Априлското въстание по железницата и се включват в четата на Бенковски! Явно, някой им разпорежда! Няколко са заловени заедно със Захари Стоянов и какво следва - показали тескерета, че са поданици на Австро - Унгария и освободени! Масоните пощадени, обикновените българи - изтребени или рекетирани по турските зандани да стават агенти на Италия, Англия, Франция, Германия... Техните консули не от хуманни подбуди са обикаляли по зандани и кауши! Значи, хванат някой по грамотен българин, който не е участвал в никакъв бунт, хвърлят му няколко пъти един хубав бой в кауша, всеки ден гледа как бесят овчари и орачи и когато вече няма надежда, идва италианския консул е се интересува от агата какво става стози просветен човек.... Който след освобождението ще заеме висок пост, естествено.
  • 152 Дедовия

    2 5 Отговор

    До коментар #148 от "Българин":

    А бе, нека заработят по някоя копейка хората че и за самогон трябват денги!

    Коментиран от #156

  • 153 Джендов

    3 2 Отговор

    До коментар #149 от "Дедовия":

    Ти за Джендов не разбра, а за такива големи цифри и събития искаш да разбереш!! Неги да пасеш
  • 154 Досега

    5 1 Отговор
    не съм прочел нищо достоверно написано от DW , Полша беше прегазена за две седмици от Хитлер който нахлува в ранни зори на първи септември и буквално помита с танкове полската войска която се сражава на коне. Не мога да разбера защо поляците мразят до дъно руснаците, а германците - не.

    Коментиран от #157

  • 155 Дедовия

    3 4 Отговор

    До коментар #147 от "Джендов":

    Намали малко пърцуцата приятел и прочети ако можеш какво съм ти написал!Ако не разбираш да ти го напиша на руски!

    Коментиран от #160

  • 156 Българин

    2 6 Отговор

    До коментар #152 от "Дедовия":

    Ааа, самогона е скъп. Бояришник!!!

    Коментиран от #158

  • 157 Дедовия

    3 4 Отговор

    До коментар #154 от "Досега":

    Ами защото не си чел история бе приятел!Те в миналото постоянно са воювали помежду си и ту поляците са владеели русия ту руснаците полша! Та затова толкова се обичат

    Коментиран от #162

  • 158 Дедовия

    2 6 Отговор

    До коментар #156 от "Българин":

    Верно бе, забравих че бояршника помага срещу ковида тоже!
  • 159 Ягуар

    15 3 Отговор
    Айде пак пропаганда от дойче веле. А, защо не са написали кога швабите нахлуват в Полша? На 1 септември 39-та. След две седмици Полша престава да съществува като държава. А, полското правителство бяга на 16-ти септември през Румъния в Англия. Реално руснаците не влизат на територията на Полша и не водят никакви бойни действия.
  • 160 Джендов

    4 2 Отговор

    До коментар #155 от "Дедовия":

    Това пе сте на патоки и наливна със степче, означава ли че трябва да пета Записките по българските възстания! Това ли сте написал, троллл шорошки!????

    Коментиран от #163

  • 161 ТОЗИ Е НАЙ'ГОЛЯМИЯТ ПОЗОР ЗА

    1 1 Отговор
    ЖУРНАЛИСТИКАТА. Ти къде се намираш и на българска почва ли реши да се гаври с историята. Толкова си нисши духом, че не мога да повярвам, че някой може да те принуди да напишеш този гнусен пасквил. Обери толкова читателска омраза, колкото можеш да поемеш ,след което може и да се гр....ш.
  • 162 Джендов

    4 2 Отговор

    До коментар #157 от "Дедовия":

    Та какво, от боярката съвсем се размъти!!
    Кал се е казвал твоят партиен вожд - З. Стоянов?!?!?
  • 163 Дедовия

    2 5 Отговор

    До коментар #160 от "Джендов":

    Май не е само от къркането, на теб и господ не може да ти помогне!Съжалявам

    Коментиран от #165

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Джендов

    4 2 Отговор

    До коментар #163 от "Дедовия":

    Къвто ти е героя и вожда - такъв си и ти!!!
  • 166 Димов

    3 6 Отговор

    До коментар #49 от "КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ":

    Сталин не е бил комунист, а е бил терорист. С комунизма просто се е оправдавал.
    Фанатиците яхват някоя кауза, за да си развихрят зверското мислене.

    Коментиран от #169

  • 167 има знаещи

    6 1 Отговор

    До коментар #137 от "ВСВот САЩ":

    които само с един коментар насмитат, и лъжливата статия, и подскачащите тролове
    шапка ти свалям!
  • 168 Историк

    3 6 Отговор
    Червената армия винаги със своите действия е освобождавала, тя не нахлува и не окупира. Тези от Дойче Веле какво разбират от история.

    Коментиран от #175

  • 169 Настрадамус

    6 2 Отговор

    До коментар #166 от "Димов":

    А той и Чърчил не бил комунист ,биле демократ либерал но е убиец на 3000 невинни Българи и деца .Така че между либерал демократите и фашизма няма никаква разлика . Те и западно европейците не бяха комунисти ,ама сътвориха две световни войни от който загинаха над 100 милиона невинни хора и войници . Ясно ли ти е този факт от световната история .

    Коментиран от #171

  • 170 Настрадамус

    5 1 Отговор

    До коментар #145 от "СВД":

    Вярно е че този поход на запад Спаси Сталин от разгром защото той си върна старите граници на империята и по този начин увеличи разстоянието до Москва .Но пък пострадаха Беларус и Украйна най много .Във книгата си война Иван Стагнюк описва тези събития най подробно има и филм във ютуб направен по книгата на Иван Стагнюк , Война на западното направление . А във битката за Смоленск се поставя началато на края на Хитлер нищо че вермахта превзема Смоленск но червената армия със цената на много жертви удържа германците цели два месеца до настъпването на есента и зимата .Лошото е че Сталин се е заблудил когато са му казвали че Хитлер ще нападне Русиоя по югозападното направление през Украйна , а той прави точно обратното напада Русия през Беларус по западното направление .Това е било голяма изненада и е коствало на Сталин загуба на 4 армии във първите десет дни на войната като загубите са общо 700 хиляди убити ранени и пленени над 300 хиляди души войници . Загубите на Германците през първите десет дни на войната са във размер на над 350 хиляди души убити и пленени войници.
  • 171 Точно така

    9 2 Отговор

    До коментар #169 от "Настрадамус":

    Да допълня за масовия убиец - Чърчил,който не е бил комунист, щото гледам такива като димов, знаят само за едната страна от монетата.
    По време на борбата за ирландска независимост между 1918 и 1923 г., Чърчил е един от малкото британски управници, които подкрепят идеята протестиращите ирландци да бъдат бомбардирани от въздуха. В качеството си на държавен секретар за колониите, той осъществява този план и в Ирак. Чълчил нарежда мащабни бомбардировки в Месопотамия през 1921 г., като едно село е напълно унищожено в рамките на 45 минути.
    Този расист Чърчил е отговорен и за смъртта на над 3 милиона бенгалци, които умират от глад през 1943г., като преднамерено нарежда отклоняването на храни от гладуващото индийско население...и не само това...
  • 172 Констатация

    8 2 Отговор

    До коментар #149 от "Дедовия":

    И "я не понимаю" по вашите сметки трябва да нямало останал и един кьорав руснак.Както боравите с милионите.

    Коментиран от #174

  • 173 Ххх

    3 2 Отговор
    Русия е май-големия терорист ! Държава тумор която не помага с нишо за развиети на света,а само вреди !
  • 174 Дедовия

    4 3 Отговор

    До коментар #172 от "Констатация":

    Не понимаеш тАваришЧ,защото трябва да се чете! Това са официални данни разсекретени в Русия!Някои крепостни продължават да ги оспорват с вярата че бащицата не бил избил 20 а 15 милиона като че ли е голяма разлика!Между Хитлер и Сталин разликата е само че единият избива чужди народи а другият собствения си!

    Коментиран от #176

  • 175 Ххх

    2 2 Отговор

    До коментар #168 от "Историк":

    Кой се опитваш да излъжеш коми демагог ? Тая територия 1/6 от сушата само с "освобождаване" ли е спечелена ?! Русия е бандитска държава окупатор,която не е освободила никога никой,а само завоюва !

    Коментиран от #177

  • 176 Хората го обясниха

    3 0 Отговор

    До коментар #174 от "Дедовия":

    Ми чета , че Русия по това време е в демографски разцвет , и увеличава своето население с десетки милиони, обратното на убийството на десетки милиони.
  • 177 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #175 от "Ххх":

    Когато е окупирала териториите на отоманската империя , аз смятам това за изключително благовидно.
  • 178 Сесесере

    0 0 Отговор
    БОЛШЕВИШКИ СССР Е БИЛ В СЪЮЗ С НАЦИСТКА ГЕРМАНИЯ ИМА ДОКУМЕНТИ АРХИВИ те нападат Полша ВЕРОЛОМНО КАКТО СЕГА ПУТИН Украйна
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания