Last news in Fakti

15 Септември, 2021 23:59 1 706 7

САЩ не бива да пречат на Афганистан

  • възстановяване-
  • икономика-
  • криза-
  • джао лидзиен-
  • оон-
  • изхранване-
  • сащ-
  • афганистан

Хуманитарната обстановка е катастрофална, предупреждава Антеа Уеб от Световната програма по прехраната на ООН

САЩ не бива да пречат на Афганистан - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати не трябва повече да създават пречки за икономическото възстановяване и мира в Афганистан, заяви в сряда, 15 септември, говорителят на Външното министерство на Китай Джао Лидзиен на редовната си пресконференция, цитиран от Радио Китай.

На 13 септември говорителят на талибаните Сухаил Шахин каза, че САЩ трябва да размразят активите на Афганистан, тъй като те принадлежат на афганистанския народ. Сегашната икономическа ситуация е много тежка и ходът на САЩ е насочен към афганистанския народ. Временното правителство ще предприеме всички възможни правни мерки, за да призове САЩ да размразят държавните активи, пише вестник „Банкеръ“.

"Шахин е прав. Тези активи принадлежат на Афганистан и трябва да бъдат използвани за афганистанския народ. Съединените щати не трябва да ги замразяват необосновано. Вашингтон трябва да приеме законните и разумни искания на Афганистан, да се откаже от санкциите и да спре да създава пречки за възстановяването на икономиката, поминъка на хората и мирния процес на страната“, заяви говорителят.

Опасенията са, че икономиката на Афганистан е пред колапс. След резкия скок цените в Афганистан се стабилизираха, а на петрола дори започнаха да спадат. Въпреки това безработицата остава висока, а животът за много афганистанци е труден. Хората се надяват, че временното правителство, обявено от талибаните, ще се съсредоточи върху икономическото развитие на страната.

Според данни на Световната банка безработицата в Афганистан държи нива над 11 процента през последното десетилетие, а повече от 47 на сто от населението на страната живее под прага на бедността.

Хуманитарната обстановка е катастрофална, предупреждава Антеа Уеб от Световната програма по прехраната на ООН. По думите ѝ, 90% от афганистанците нямат достатъчно храна.

„Недостигът на храна е най-големият проблем за хората. А с настъпването на зимата положението ще става още по-тежко. До началото на ноември трябва да осигуряваме изхранването на 9 милиона афганистанци месечно. Отправяме молба за помощ по целия свят, защото запасите ще ни стигнат най-много до октомври", посочва тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сещайте се

    7 3 Отговор
    Де що има конфликт по света, самчовците са № 1 по вмешателство– директно, индиректно, политически, икономически и каквото се сетите– " у всеко гърне мерудия" и все тяхната да е.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рошко

    4 1 Отговор
    Прекалено мирно се случиха нещата в Афганистан, нещо тука ми намирисва на геополитика
  • 4 Казуар

    2 1 Отговор
    Парите принадлежат на талибаните, или на народа. Снимката на талибаните с автомати в президенткия дворец показа, че трябва да се изчака с освобождаване на парите. Още повече, че талибаните никой не ги е избирал, за да са представители на народа. Талибаните просто заплашват хората и по този начин ги държат в подчинение.
  • 5 Янки джанки

    1 0 Отговор
    Що е то лицемерие по американски:
    1. Окупираш една държава за 20 години без никой да те е канил (руснаците все пак бяха извикани от Наджибула навремето) и прибираш каквото можеш от ресурсите и финансите и.
    2. Понеже присъствието на американските сили зад базите им с бодлива тел не беше законно и струваше скъпо на обикновените янки, решаваш да се оттеглиш в един слънчев ден.
    3. Като по "чудо", изведнъж окупираната държава остава без храна за поданиците си.
    4. Тъй като наглостта и безочиието ти са безгранични - прехвърляш цялата вина за ситуацията на ЕС, съседните държави и разбира се на ООН, за да хрантутят прелъстения и изоставен беден афгански народ

    Коментиран от #7

  • 6 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    0 0 Отговор
    Не трябва да се пречи на възтановяването на тероризма в Афганистан това е повече от ясно за китайските ханове
  • 7 Казуар

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Янки джанки":

    Ако талибаните не бяха разрешели на Ал Кайда и Бин Ладен да се разположат в страната, американците нямаше да влязат в мизерен Афганистан.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания