16 Септември, 2021 12:24 14 003 58

Султан Селим и Златният век на Османската империя

  • османска империя-
  • султан селим-
  • султан-
  • история-
  • турция-
  • златен век-
  • османско минало

Прочува се като жесток завоевател, но и като реформатор на армията

Султан Селим и Златният век на Османската империя - 1
Снимка: Wikipedia

Когато стане дума за най-известните султани на Османската империя, обикновено се споменават Сюлейман Великолепни (1494 -1566) или Мехмед II, който през 1453 година превзема Константинопол, но рядко се говори за Селим I (1470–1520), който остава начело на Османската империя само осем години - между 1512 и 1520 година.

Към историците, които предлагат по-различна перспектива към това минало, спада американецът Алън Майкъл, чиято книга „Раждането на модерния свят“ е посветена на периода в началото на 16 век. А основна фигура там не е Карл Велики, нито Мартин Лутер или Йоханес Гутенберг, а султан Селим I, наричан "Божията сянка", отбелязва вестник „Ди Велт“. Защото около 1500-та година най-важните събития в света се въртят именно около Османската империя, която по онова време е най-мощната държава в света. А неин архитект е именно Селим I.

Жесток и безскрупулен владетел

Най-малкият син на Султан Баязид ІІ (1447–1512) се прочува с голямата си жестокост и безскрупулност. По-големите му братя намират своята смърт, защото заговорничели срещу бащата. Баязид искал да бъде наследен от любимия си син Ахмед, но това предизвикало съпротивата на армията и най-вече на еничарите, които смятали Селим за доказан военен талант.

През 1511 година Селим бил вече достатъчно силен да се противопостави на баща си Баязид. С помощта на еничарите през 1512 година той успява да вземе властта. Началото на неговото управление е белязано от жестокост - той нарежда да бъдат убити негови братя и племенници, за да няма съперничество и претенции за трона на Османската империя. С това той всъщност изпълнява семейния закон, въведен от Мехмед ІІ, за да се предотвратяват братоубийствени войни. Но не спира дотук. Селим методично преследва и всички други свои съперници, което му спечелва славата на „кървав тиранин“. Впоследствие Селим предприема реформи, които му носят големи военни успехи. Той активно подкрепя развитието на еничарската армия, като я подсилва с мощна артилерия и флота. Оръдията по негово време вече не са тежките оръжия, с които навремето е бил превзет Константинопол, а подвижни оръжия, които довеждат и до промяна на военната тактика.

Защитаваната от оръдията пехота се концентрирала в центъра на бойните действия и имала за задача да сломи основната съпротива на врага. В решаващия момент по фланговете излизала конницата, наброяваща няколко десетки хиляди ездачи. С това оръжие Селим създава т.нар. "Барутна империя", която скоро след това се превръща в образец за подражание на редица други империи в Азия - от Индия та чак до Япония. За да заздрави позициите си на военачалник, султанът води редица битки - например срещу шиитите в Иран, които побеждава през 1514 година, след което плячкосва Тебриз.

Необятна империя

Впоследствие Селим побеждава мамелюците, до 1517 година превзема и земите край Нил, а впоследствие и целия Близък изток, като огнестрелните оръжия и този път му помагат да постигне решаващите военни успехи. По този начин султанът утроява размера на своята империя. След като завладява Близкия изток, Селим прибира в Истанбул мощите на Мохамед, а Мека, Медина, Ерусалим и Дамаск вече се намират изцяло под негово владение. Затова Селим се показва пред ислямския свят като „владетел на всички правоверни“. Само година по-късно, през 1520, той умира - по всяка вероятност по време на чумна епидемия.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вели К

    54 14 Отговор
    Понякога и чумите вършат добра работа...

    Коментиран от #9

  • 2 А питам

    63 18 Отговор
    За къФ чеп ни го сервирате това??!

    Коментиран от #8, #44

  • 3 честен ционист

    20 11 Отговор
    Имам съмнения, че голям процент от така наречените са християнизирани османлии. Останалите са македонски преселници, гагаузи, и домъкнати с корабчета от Руската империя черкези и балкарци.
  • 4 Иван

    60 32 Отговор
    Благодарение на турците сме останали християни, не сме си загубили религията, имената си традициите си. Иначе ако бяхме в ръцете на англичаните сега сигурно щяхме да гледаме от оградата на някой резерват.

    Коментиран от #10, #14, #15

  • 5 Gowo

    25 5 Отговор
    Тоя Селим требе да има нещо общо с еничарите
  • 6 Смях в залата

    44 35 Отговор
    "чиято книга „Раждането на модерния свят“ е посветена на периода в началото на 16 век." Този американец наясно ли е изобщо с материала. Османската империя не е могла да завземе останала част от Европа по това време, защото цялата им армия и въоръжение винаги са били 3-4 на зад и заради това губят битките си, въпреки многобройната им армия. Имали са огромен късмет да превземат Византия и България в най-слабия им период, но са се възползвали от богатствата им и са направили империя. Думата модерно няма нищо общо с Османската империя. До последно са експлоатирали всичко създадено преди тях и един град не са направили, а само дървени дворци.

    Коментиран от #11, #45, #50

  • 7 Историчка

    55 50 Отговор
    Османската империя е била империя на диващината и простащината! Поръчкови статии няма да променят историческата истина!

    Коментиран от #54

  • 8 Gowo

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "А питам":

    Отговор на задкулисието.То още не си е тръгвало от властта и продажбите медии Така ни напомнят за себе си.Да помнил че все още са уредник на ,,порциите"
  • 9 честен ционист

    17 26 Отговор

    До коментар #1 от "Вели К":

    Вероятно Черната смърт от Крим 1347г е причината за разпада на Българското царство и до измирането на така наречените българи, днешните са смеска от гърци, турци, и кавказки образи.

    Коментиран от #18, #56

  • 10 Гоуст

    35 26 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Хахаха, викаш супер е било при турците? Защо им е трябвало след 500 години да въстават след като е било толкова хубаво? Ашколсум бе Иване. За пореден път се изказваш тролски
  • 11 Gowo

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Смях в залата":

    Както Бойко и задкулисието превзеха държавата и и ситуациите И в експлоатираха.И я направиха ,,модерна" държава .Само че изоставаща по всички показатели и издържаща се само с кражба на еврофондове

    Коментиран от #13

  • 12 Русенец

    29 12 Отговор
    Долче Зеле - редовно плюене по славяните и още по-редовно възхваляване на султаните. По делата ви ви познаваме.
  • 13 Gowo

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Gowo":

    Сега кой превзе държавата ни и институциите.Ползват я като своя.И бележат успехи в долните класации.
  • 14 Русенец

    14 12 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Защо се срамуваш от истинското си име, "Иване"?
  • 15 Анонимен

    20 25 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Благодарение на турците, сега имаме 2 милиона българи, които се мислят за турци. От Азиатската част никога не са се преселвали турци към Балканите. Всичките им войници напускат Балканите, като настъпва Русия, включително и заптиета, които са били по градовете. Османската империя е давала работа само на хора, които приемат исляма и си сменят името, а българите са го правили.

    Коментиран от #21, #23

  • 16 133

    12 5 Отговор
    Значи партията на Меркел безпрекословно подкрепяше Тиквата, това едно на ръка, второ Дойче веле ,поне официално, се финансира от парите на германския данъкоплатец. Само аз ли смятам ,че имаме сериозен проблем с швабите?
  • 17 Срам и позор

    19 13 Отговор
    Аман от Киряк Стефчофци навред.Ние в ЕС ЛИ СМЕ ИЛИ В ОТОМАНСКАТА ИМПЕРИЯ
  • 18 Татарина

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    На тати умното момче, на всякъде компетентен!
  • 19 Професор

    11 19 Отговор
    Велик Държавник и Владетел! Жалко, че предателите разрушиха Империята. Днес щяхме да бъдем граждани на империя на три континента. Господин Ердоган Император а Генерал Борисов Султан Владетел на Балканските територии. Генерал Борисов щеше да построи директна магистрала от Кайро до Виена.

    Коментиран от #28

  • 20 Иван

    40 5 Отговор
    Щом са се простирали на три континента няма да са били много прости. Османската империя е в основата на великите географски открития, защото е държата пътя на коприната, а испанци, веницианци и португалци не им харесва да ги цакат турците и тръгват на запад. Португалците имат битка в Индийският океан с османците в началото на 16 век, да не стигнат до Индия. Въобще всичко в цялата човешка история става въпрос за пари и интереси. Който ги използва по-дълго е хитър и прозорлив. Българите сме далеч от тези неща.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Анонимен

    19 5 Отговор

    До коментар #21 от "Грешка си колега":

    И близо 6 милиона и цигани мислещи се за българи
  • 23 Синдикат

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимен":

    На кой е давала работа?
  • 24 Тъй като чета

    14 2 Отговор
    Май който са искали еничарите, той е бил на власт!
  • 25 Пешо

    8 5 Отговор
    Селим II - пияницата е по-готиния султан 🍷
  • 26 Сатъра на Ханс

    7 9 Отговор
    Нацистите са се учили от Османистите , а Османистите са се учили от Ционистите
    .....

    Коментиран от #30

  • 27 КОЙ

    9 15 Отговор
    Както винаги Дойчето си обича турчора и това е.А сме били съюзници с Германия и благодарение и на тях сме изживели едни кланета 500г.

    Коментиран от #29

  • 28 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Професор":

    Султан и император е едно и също. Първите им владетели са били емири ( буквално владетели), защото все още не са империя. Този Селим си е отишъл, така че сега е важен султан Ердоган.

    Коментиран от #31

  • 29 Хахаха

    30 5 Отговор

    До коментар #27 от "КОЙ":

    Какви кланета 500 години? За последните 30 години се стопи с 3 милиона без турците, а сега да си представим 500 години кланета. Ами нещо само 5 дена мога да си представя и после, няма никой

    Коментиран от #34

  • 30 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "Сатъра на Ханс":

    Нацистите са се учили от КГБ за (конц лагерите), за което има документални доказателства. Даже Вермахта се създава на територията на СССР, защото след ПСВ не са имали правото да имат армия.
  • 31 Не точно

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    Императора е на империята
    Султана на султанат

    Коментиран от #32, #37

  • 32 те така

    16 1 Отговор

    До коментар #31 от "Не точно":

    В цял свят е позната ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ

    Коментиран от #36

  • 33 РОБСКИ ДУШИ

    7 9 Отговор
    РОБСКИТЕ ДУШИ ПЕЯТ РОБСКИ ПЕСНИ ,КАК ИМ Е БИЛО ХУБАВО ПРЕЗ РОБСТВОТО. ТАКАВА СТАТИЯ В ПОЛША НИКОГА НЯМА ДА ПУСНАТ ЗА НЯКОЙ РУСКИ ЦАР КОГАТО СА БИЛИ В РОБСТВО. ПОЛША Е БИЛА 500 ГОДИНИ ПОД РУСКО РОБСТВО И ДА СЕ БЛАГОДАРЯТ НА ТИТАНА ВЛАДИМИР ИЛИЧ ЛЕНИН КОЙТО ГИ Е ОСВОБОДИЛ ОТ РОБСТВОТО. ЛЕНИН Е СМЕТНАЛ ЧЕ ПОЛЯЦИТЕ НЕ СА ИМ НЕОБХОДИМИ А МОЖЕ БИ Е СБЪРКАЛ КАКТО СА СБЪРКАЛИ СЪС СЪЗДАВАНЕТО НА ОКРАИНА.
  • 34 Така е

    5 12 Отговор

    До коментар #29 от "Хахаха":

    турската партия е в българското управление от 30 години..., и несгодите ни пак почнаха

    Коментиран от #35

  • 35 Хахаха

    14 4 Отговор

    До коментар #34 от "Така е":

    Грешиш, това е най българската партия създадена от ДС

    Коментиран от #38

  • 36 Е да ама

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "те така":

    Империя се е наложило заради по-лесното западно разбиране за подобно определение.
    В случая по-правилно е Султанат.

    Коментиран от #40

  • 37 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Не точно":

    Цар, крал и шах е една титла с различни наименования. Император и султан е едно и също.

    Коментиран от #41

  • 38 Да бе да

    5 4 Отговор

    До коментар #35 от "Хахаха":

    , и ги учи на турски и прави турци, барабар с циганите

    Коментиран от #42

  • 39 До факти

    12 6 Отговор
    Златният век на Османската империя е при Султан Сюлейман Великолепни - Законодателят.
    Той дори има скулптура в Конгреса на USA, което е гоюяма чест за него!
  • 40 те така

    14 4 Отговор

    До коментар #36 от "Е да ама":

    Империя си е била, разпростираща на три континента, то е ясно. Ти ако искаш си наричай местност
  • 41 Да бе да

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    Естествено, че е едно и също нещо, само че с различни наименования, неточни.
    Според ислямската правна теория султанатът е част от халифата като се оглавява от султан.
    Защо Султанът не се нарича император на Османската империя??
  • 42 Хахаха

    16 8 Отговор

    До коментар #38 от "Да бе да":

    Турци имаме в България останали от Османската империя. Доколкото ми е известно, турски са учили и по време на Живков.

    Коментиран от #43

  • 43 Не не са турци

    8 24 Отговор

    До коментар #42 от "Хахаха":

    османски роми са! Турците са се изнесли като гърмени зайци, при идването на русите!

    Коментиран от #46

  • 44 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "А питам":

    Чаламба!
  • 45 Bulgur

    8 7 Отговор

    До коментар #6 от "Смях в залата":

    Ти чувал ли си за откритията зад океана и как западът забогатява а османлиите почват да губят власт о могъщество или само драскаш научете я тази история ве всичко е свързано на този свят нямя случайности
  • 46 Хахаха

    13 1 Отговор

    До коментар #43 от "Не не са турци":

    След като и Живков потвърждава, че са турци и им създава условия на живот и им осигурява и обучение по майчиния им език, значи са турци. А и всички сме виждали роми. А и прочети история на България издадена преди 9.09.1944 година, а не измислената след 09.09. 1944 година. Прочети точно как са изглеждали българите
  • 47 Пет века са малко

    4 3 Отговор
    Селиме липсваш ни.
  • 48 Келеш

    10 3 Отговор
    Даже нашите братя ог Волжка България/ днешен Татарстан/ говорят на езика на султан Селим !!! Когато фактите говорят комплексираните се реши да мълчат !!!
  • 49 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    3 11 Отговор
    Златен век на тероризма, златен упадък на европейската цивилизация, това е единствената истина

    Коментиран от #51

  • 50 Наистина доста се смях

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Смях в залата":

    Наистина предизвика смях 🤣🤣🤣🤣
  • 51 5иция

    11 0 Отговор

    До коментар #49 от "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ":

    Благодарение на англичаните за собствени облаги разбира се ололо 1820 гидина изполваики именно тогавашните гръцки разбоиници(ТЕРОРИСТИ) създадоха Гърция.
  • 52 Крадливото ром

    0 3 Отговор
    Селимчо е бил луда кукувица!
  • 53 23453

    6 2 Отговор
    Всеки българин е търчин!
  • 54 Трендафил

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Историчка":

    а бе Ахмак , знаеш това което си учил от Фалшивата история писана от Комунистите

    Коментиран от #55

  • 55 Византион

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "Трендафил":

    Тя цялата българска история май е фалшива,всичко и всички са ни виновни,за пет века ако е имало потурчване в България нямаше да има християни,Византия много повече българи са изклали от колкото турците......!!!
  • 56 Фръцков

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Тя чумата е била чума за всички народи, само че някои спазвали хигиена и са преживели.Когато по тукашните земи на Балканския полуостров населението се е разредило заради чумата, най-общо османлиите покорявали, защото раздавали земята на болярите на местното християнско население.И о чудо, бедния от колибата получавал нива та чак след освобождението продължавали порядките по онаследяване на ниви-в емлячните регистри,всеки вписан е имал по 20-30 и по-вече нивички,малки,но получени от делби между братя и сестри и онаследявани през вековете.Това е ключа на експанзията-сега Западния Свят краде децата ни с уж обещания за шансове и реализация.Преди османлиите раздали земята на бедните и всички забравили за болярина.Да не забравим и стотици хилядите дьонмета-евреи приютени и спасени от инквизицията на запада,които се впиват в управлението на империята.Дьонметата го правят успешно и сега-впиват се в политиката и изобщо в обществения живот-сега-Лорер, Митов...
  • 57 Турско натовски изчадия

    0 0 Отговор
    Няма ви се даден
  • 58 Нато

    0 0 Отговор
    Османската империя и Дойче веле
Новини по държави: