Last news in Fakti

16 Септември, 2021 16:24 3 032 32

ЕС отсече: Никой не ни информира за пакта САЩ-Австралия-Великобритания!

  • австралия-
  • сащ-
  • великобритания-
  • подводница

Тази новина вече предизвика реакция от Китай и Нова Зеландия, чиито власти заявиха, че ще забранят на австралийските подводници да влизат във водите им

ЕС отсече: Никой не ни информира за пакта САЩ-Австралия-Великобритания! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заместник -главният говорител на Европейската комисия Дана Спинант заяви в четвъртък, че Европейският съюз не е информиран за създаването на споразумение за сигурност между САЩ, Обединеното кралство и Австралия (AUKUS). Тя обаче каза, че представители на ЕС са в контакт с трите държави, съобщава ТАСС.

Сделката няма да повлияе на отношенията на ЕС с тези страни и не засяга търговските преговори с Австралия.

Говорителят на външнополитическата служба на ЕС Петер Стано заяви, че ЕС се опитва да получи допълнителна информация от тези държави.

"Всъщност ЕС не е информиран за този проект или инициатива. Сега сме в контакт с тези партньори, за да получим допълнителна информация", каза Стано. "Ще обсъдим и оценим този въпрос в рамките на Европейския съюз с държавите-членки."

Спинант заяви на същия брифинг, че Европейската комисия засега "ще се въздържа от допълнителни коментари относно създаването на този пакт".

Австралия, Великобритания и САЩ в четвъртък обявиха ново тристранно партньорство за сигурност - AUKUS - за поддържане на "стабилност в Индо -Тихоокеанския регион".

Тази новина вече предизвика реакция от Китай и Нова Зеландия, чиито власти заявиха, че ще забранят на австралийските подводници да влизат във водите им.

За какво се разбраха САЩ, Австралия и Великобритания:

През следващите година и половина САЩ ще прехвърлят технологии в Австралия за изграждане на ядрени подводници, които ще се строят в корабостроителниците в Аделаида.

Австралия, използвайки тези технологии, ще построи най-малко осем подводници на обща стойност над 90 милиарда австралийски долара. Очаква се първите подводници да влязат в експлоатация през 2036 г.

Австралийците също ще имат достъп до американските ракетни технологии и крилатите ракети "Томахоук" за разрушители от клас "Хобарт", както и JASSM и LRASM за самолети F/A-18 и F-35.

Наземните сили на Австралия ще получат ракети, способни да унищожават цели на разстояние над 400 км. Конкретният тип не е посочен, но може да се предположи, че става въпрос за оперативно-тактически ракети PrSM, които сега се разработват за американската армия.

Австралия ще похарчи 1 милиард австралийски долара за разработването на хиперзвукови ракети за системи за ПВО и прецизни наземни цели.

Вашингтон, Лондон и Канбера допълнително се съгласиха да си сътрудничат в киберсферата, изкуствения интелект и квантовите технологии, както и "допълнителни възможности на подводните сили".

Какво означава всичко това:

Австралия нарушава най-големия отбранителен договор в своята история с Франция, който трябваше да осигури изграждането на 12 неядрени подводници за австралийците по проект, базиран на френски ядрени подводници от клас Barracuda. Цената на тази програма бе оценена на 50 милиарда австралийски долара.

Австралия обявява намерението си да се присъедини към елитния клуб на държави със собствени ядрени подводници. Сега той включва САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай и Индия, а Бразилия разработва съответна програма с френска помощ.

В същото време не става въпрос за евентуално придобиване на ядрени оръжия от Австралия, уверява американският президент Джо Байдън.

Това е поредният алианс на Вашингтон в Азиатско-тихоокеанския регион, въпреки че САЩ вече работят с Австралия чрез ANZUS и разузнавателния алианс "Пет очи", който включва и Великобритания.

Как реагира светът:

Китайското външно министерство вече заяви, че прехвърлянето в Австралия на технологии за изграждане на ядрени подводници вреди на режима за неразпространение на ядрените оръжия и "утежнява надпреварата във въоръжаването". Съединените щати и Великобритания, според Пекин, "прилагат двойни стандарти, което е изключително безотговорно".

КНР също призова членовете на новия алианс да се откажат от "остарелия манталитет от епохата на Студената война" и "тесногръди геополитически концепции".

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан нарече прекратяването на договора с Австралия за подводници "забиване на нож в гърба". Париж също има въпроси относно поведението на САЩ, което "прилича на времето на Тръмп", каза той.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн вече предупреди, че австралийските ядрени подводници няма да могат да навлизат във водите на Нова Зеландия поради безядрения статут на страната от 1987 г. В същото време тя приветства разширяването на присъствието на САЩ и Великобритания в азиатско-тихоокеанския регион.

Русия все още не е формирала позиция по отношение на новото партньорство. Дмитрий Песков коментира, че "първо трябва да разберем подробностите за този съюз".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕСССР

    67 2 Отговор
    Че кой ще ви информира вас, смешници?! Англо-саксите винаги са били срещу Европа. Това че вие нямате топки за да се откъснете от тяхното влияние си е ваш проблем.
  • 2 хъхъ

    48 3 Отговор
    Тия австралийци са много тъпи - абе гледайте си кефа, континент-държава сте и нямате проблеми, какво се връзвате на акъла на Фащ и Британия.

    Коментиран от #8, #10

  • 3 Банкери с дълги носове

    41 4 Отговор
    Искат да запалят старата европа заедно с русия но ще се изгорят фатално защо станаха нагли и започнаха да играят игра много по голяма от тях.
  • 4 momo

    35 1 Отговор
    Ще ги информират! Редът на болонките е в края.
  • 5 Б52

    6 17 Отговор
    Китайците строят самолетоносачи да носят разнасят пуканки на децата по света..като искат да си играят..никой няма да ги спира я
  • 6 гадно

    31 0 Отговор
    Пуделите никой не ги брои само от време на време им подхвърлят кокалче.
  • 7 гошо

    19 3 Отговор
    че кои сте вие?
    циркаджии.
  • 8 пешо

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    да си го гледат, но и те са територия. не точно като нашата, но...
  • 9 Ало

    24 0 Отговор
    Добро утро ЕС! Тази "ос" да не би да е от вчера, та сега я видяхте с изненада?
  • 10 Напротив

    4 11 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    имат голям проблем с Китай.
    Китай постоянно се въоръжава и води все по-дръзка политика.
    Ако реши да нападне Австралия кой ще ги спре?
    Китай и САЩ са едни и същи, въпреки че Китай още не са започнали.
  • 11 Подводничаръ

    19 1 Отговор
    ядрена подводница без ядрено оръжие е нонсенс.
    Рук играта е по-дълбока искат ядреби подводници защото смятат да въоръжат Австралия с ЯО затова и Китай каза че увеличава ядрените си бойни глави.
    Ядрена война ще има и тя няма да е много далеч неслучайно Брансъни и Безоси говорят за бази на Луната и правят ракети за да бягат
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кака Мара

    6 0 Отговор
    Илхан Кютук ще ги информира и ще им прати Шиши да го повозят на подводница , че на такова не се е кацнало детето
  • 15 В.В.П.

    1 3 Отговор
    Кьор фишек.
  • 16 Гошо

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Танев":

    Тaзи нoвинa вeчe прeдизвикa рeaкция oт Китaй и Нoвa Зeлaндия, чиитo влacти зaявихa, чe щe зaбрaнят нa aвcтрaлийcкитe пoдвoдници дa влизaт във вoдитe им
    Кайтай ясно може да си го позволи ама ония пикаещи клекнали от Нова Зеландия или там как им беше новото им маорско име ,те пък кво се дърват
  • 17 asd

    4 0 Отговор
    А даааа... "пактЪ"!

    Явно според пактЪ, Австралия каза на Мечо Пухльо че няма да му продава въглища...и веднага краварите шитнаха своите въглища на прилепоядните.
    пактЪ!
  • 18 ФАЩ

    4 3 Отговор
    Страшен съюз са направили с БоДжо и Австралийския Боко, нямам думи каква невероятна бойна сила, какъв уникален военен алианс...
  • 19 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    5 6 Отговор
    Е че те са извън Евросъюза и не са длъжни да информират никого, още по малко корумпиран и разпадащ се ЕС
  • 20 Грульо

    8 1 Отговор
    ЕС никой не го бръсне за слива. :D
  • 21 Искаме

    10 0 Отговор
    Европейско НАТО и съюз с Русия
  • 22 Лоша новина за русофилистиците

    4 19 Отговор
    Вече започнаха страхливо да скимтят. САЩ, Великобритания и Австралия тихо и спокойно развиват военните си технологии и никой не знае какво притежават, а бензиностанцията Русия се пъчи с мултфилми и плаши света с бурмички и гайки. Ти знаеш ли кой съм? Никой не си, само плашиш докато се намери някой да те раздруса, че да се кротнеш, защото всеизвестно е, че който се пъчи и се бие в гърдите какво има, всъщност няма нищо.

    Коментиран от #24, #29

  • 23 Гошо

    3 5 Отговор
    НАЙ МОЩНАТА ГРУПИРОВКА ВОЙСКИ В ТИХИЯ ОКЕАН 30 САМОЛЕТОНОСАЧА И 500 ИЗТРЕБИТЕЛЯ
  • 24 TROY

    14 3 Отговор

    До коментар #22 от "Лоша новина за русофилистиците":

    Рашата има само три съюзника. Армията, флота и руският народ. Термоядрените бомби по 50 мегатона са четвъртият съюзник. Хахаааааа.
  • 25 Kcaniba

    11 1 Отговор
    та нали затуй фащ извадиха англичаните от ЕС!!! Сега бритишите че плащат милиарди за неустойки, за да пазят с Австралия амерския дирник в Тихоокенският регион от Китай и Русия!!
  • 26 Хахахаха

    9 1 Отговор
    Че кои са ес че да ги зачита някой
  • 27 Хасан

    3 6 Отговор
    Сега му е времето ЕС да сключи пакт с Турция и да се превърне в глобален играч ..
  • 28 бай Даньо

    8 0 Отговор
    Интересно защо в ЕС мислят че някой трябва да ги информира в военните дела на трети страни след като сами се поставят в положението без армия и следователно няма да имат никаква роля в следващата голяма дундарма ...
  • 29 Вие

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Лоша новина за русофилистиците":

    първо си обършете кървавите сополи от боя на талибаните после мислете какво има и какво няма РФ!!? А ,че изоставате в хиперзуковите ракетни технологии и децата го знаят!Няма нужда да се пъчите с нямането си!
  • 30 Сандо

    2 0 Отговор
    Господаря може да помилва помияра,а може и да го подритне.В случая е решил да не му обърне внимание,въпреки жалкото квичене.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Правило 1

    1 0 Отговор
    Обслужващият персонал получава само заповеди!
Новини по държави: