Last news in Fakti

16 Септември, 2021 21:10 1 297 15

COVID-19 пандемията не е забавила напредването на климатичните промени

  • климат-
  • глобално затопляне

Дори ако климатичните цели са постигнати, морското равнище може да се повиши между 0,3 и 3,1 метра до 2300 година

COVID-19 пандемията не е забавила напредването на климатичните промени - 1
Снимка: shutterstock

Пандемията от коронавируса не е забавила неумолимото напредване на климатичните промени според доклада на ООН "United in Science 2021", информира ДПА.

Между януари и юли глобалните емисии на CO2 от изкопаеми горива в енергийния и промишления сектор вече са били на същото ниво или по-високи в сравнение със същия период на 2019 г., преди пандемията.

Общите намаления на емисиите през 2020 г., по време на първата COVID-19 вълна, бяха "кратко отклонение", заявиха от Световната метеорологична организация (СМО), Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC) и други организации.

Спадът, свързан с пандемията, беше масово придружен от призиви за възстановяване на световната икономика по по-устойчив начин. "Този ​​доклад показва, че досега през 2021 г. не вървим в правилната посока", подчерта генералният секретар на СМО Петери Таалас.

Досега тази година емисиите на CO2 от движението по пътищата са под нивата преди избухването на пандемията. Концентрациите на основните парникови газове, които допринасят за глобалното затопляне, обаче са продължили да се увеличават през 2020 г. и първата половина на 2021 г. според доклада.

"Все още сме значително извън графика, за да постигнем целите на Парижкото споразумение за климата", изтъкна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по отношение на усилията за поддържане на глобалното покачване на средната температурата доста под 2 градуса по Целзий.

Според данните на ООН средната глобална средна повърхностна температура за периода от 2017 до 2021 г. е сред най-топлите за всички времена, оценена на 1,06 градуса до 1,26 градуса над нивата отпреди индустриалната епоха (1850-1900).

До 2025 г. стойността може да се покачи до 1,8 градуса. Дори ако климатичните цели са постигнати, морското равнище може да се повиши между 0,3 и 3,1 метра до 2300 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    12 2 Отговор
    Могъществото на САЩ допринесе за климатичните промени, като търгуваха с всички васали и изсекоха горите им и си построиха дървени къщи в мекия климат и сега берат плодовете на материалната придобивка като се покачиха природните аномалии, то от сащ по голяма аномалия няма, да са 100% бяла държава а до 50 години белите да са малцинство
  • 2 123

    4 0 Отговор
    Скоро Папата въвежда Неделния закон и терора започва.
  • 3 Измама след

    14 0 Отговор
    измама - пландемия -търговия с експериментални течности
    - климатични промени - търговия с въглеродни квоти.
    Нищо градивно,само упадък и пари и контрол за елита.
  • 4 Ха сега

    10 1 Отговор
    Успешното клониране на хора още го крият. Колко души са погубени, заради опитите с хора за научни цели.

    Коментиран от #6

  • 5 Госあ

    5 1 Отговор
    Еврогейската общност ще се справи с климатичните промени също толкова успешно, както с пандемията, убеден съм ! С иновативния и креативен подход с реклама и продажба
  • 6 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ха сега":

    Ако успешно клонират хора защо светът отива на зле поне да им бяха клонирали умствени клетки на клонираните а се те атакуват като в междузвездни войни
  • 7 Обяснявам

    2 3 Отговор
    Ми не може пандемията да забави климатичното затопляне. Антиваксърите много пърдят и това зловоние води до парников ефект!
  • 8 Gen Gurko

    7 1 Отговор
    Стига с тези лъжи и манипулации бе! Стига бе безумци! Климатични измислици има само в главите ви. Както и страх, че ако кажете истината за тази голяма лъжа ще изпаднете автоматично от хранилката. За щастие има много почтени учени, които набират смелост и техния глас скоро ще се чуе високо и ясно.

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Gen Gurko":

    Виж, как си представяш експоненциално нарастващо население със свръх потребление в затворена система ? ( затворена, защото скоро няма да се пренесем на Марс)

    Коментиран от #12

  • 10 Полярните шапки

    4 0 Отговор
    на Марс също се топят - ало,привържениците на CO2 измамата...кво става ве... повишена активност на Слънцето е истината.
    Стига лъжи и измами за търговия с квоти.

    Коментиран от #13

  • 11 Грульо

    4 0 Отговор
    Вместо да се опитват да намалят въглерода с измислени ковид порстотии, напарво да си кажат на хората да намалят преяждането и купуването на безсмислени стоки. Да намалят заплатите и пенсиите на западняците и другите богати държави до нивото на тия в България и ще решат въпроса с въглерода и глобалното затопляне. :D
  • 12 Да ти кажа

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    мой човек,че си леко объркан,следващата стъпка на елита ще бъде да обвърже ковида с климатичните промени.
    Всичко разбира се е измама.
  • 13 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Полярните шапки":

    Повишена активност на слънцето няма. Има повишена активност на готованците с претенции.

    Коментиран от #14

  • 14 Слабо четеш

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    информация - бол.Получаваш двойка.
    Освен това се научи да се изразяваш точно и ясно.

    Коментиран от #15

  • 15 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Слабо четеш":

    Хахаха по точно и ясно от предишният ми коментар, здраве му кажи !