Last news in Fakti

16 Септември, 2021 17:51 1 843 5

В Ливан пристигна първата партида иранско гориво

  • иран-
  • ливан-
  • гориво-
  • иранско гориво-
  • хизбула

Ливан се бори с тежка финансова криза

В Ливан пристигна първата партида иранско гориво - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Първият конвой от камиони цистерни, превозващи ирански петролни продукти и транспортирани от Хизбула, пристигна от Сирия в Ливан, предадоха световните агенции.

През август лидерът на проиранското шиитско движение Хасан Насрала обяви заминаването на първия ирански кораб с гориво за Ливан, обещавайки, че и други ще го последват, припомня АФП, предаде БТА.

Две колони цистерни с ирански петролни продукти са преминали сирийско-ливанската граница днес и са стигнали до град Баалбек (90 км от Бейрут). Доставката на гориво за местни електроцентрали, болници, училища и институции бе организирана от шиитското движение Хизбула, чиито бойци се бият в съседна Сирия.

Министърът на благоустройството и транспорта на Ливан Али Хами заяви пред местна телевизия, че пристигането на ирански петролни продукти в Ливан означава пробив на икономическата блокада на САЩ. Решението за внос на ирански мазут е суверенна и осъзната стъпка, предприета в интерес на цялото население на Ливан, подчерта министърът. "Американската блокада остава зад гърба ни, това е обърната страница", добави той.

Ливан се бори с тежката финансова криза, която тласна три четвърти от населението към бедност и към изчерпване на резервите на централната банка. Липсата на чуждестранна валута е причина за големия недостиг на основни вносни стоки като гориво и лекарства през последните няколко месеца.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 13 Отговор
    Ливанци психопати убийци

    Коментиран от #4, #5

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    19 1 Отговор
    Колко красиво гори краварското знаме на снимката...
  • 3 Рошко

    14 1 Отговор
    Аз не мога да разбера в тоя объркан свят, значи на евреите окупатори всичко им е позволено, ама Иран няма право да продава а други да купуват каквото и да е без разрешението на краварите
  • 4 123

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Евреите са по големи психопати убиици и терористи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.