16 Септември, 2021 22:50 1 792 21

Захарова: Русия смята Латинска Америка за един от центровете на многополюсния световен ред

  • русия-
  • латинска америка-
  • мария захарова

Москва очаква Австралия да продължи да изпълнява задълженията си като неядрена страна, коментира Захарова намерението на Канбера да строи атомни подводници

Захарова: Русия смята Латинска Америка за един от центровете на многополюсния световен ред - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предстоящата среща на руския външен министър Сергей Лавров с ръководителите на дипломатическите мисии на Латинска Америка и Карибите, акредитирани в Москва, свидетелства за факта, че Русия разглежда този регион като един от бързо развиващите се центрове на многополюсния свят. Това заяви на брифинг в четвъртък Мария Захарова, ръководител на отдела за информация и преса на Министерството на външните работи на Русия, съобщава ТАСС.

"Придаваме голямо значение на предстоящото събитие, по време на което се планира да се извърши цялостен преглед на настоящото състояние на отношенията между Русия и региона на Латинска Америка и да се очертаят обещаващи насоки за по-нататъшното им развитие", отбеляза тя.

"На първо място, това се отнася до спазването на основните принципи на международното право, залегнали в Хартата на ООН. Ние разглеждаме Латинска Америка и Карибите като един от бързо възникващите центрове на многополюсния световен ред."

По време на срещата се очаква и обмен на мнения по актуални въпроси от международния и регионален дневен ред, допълва Захарова.

Русия очаква Австралия да продължи да изпълнява задълженията си като неядрена страна, коментира Захарова намерението на Канбера да строи атомни подводници.

"Обърнахме внимание на обявените планове на Австралия в рамките на тристранното, както го наричат, напреднало партньорство за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия".

"Изхождаме от предпоставката, че Австралия, като неядрена държава, която е добросъвестна страна по Договора за неразпространение на ядрено оръжие, ще спазва задълженията си по него, както и съгласно споразумението за гаранции с МААЕ и по допълнителния протокол към него. Очакваме с нетърпение Канбера да осигури необходимото сътрудничество с агенцията за елиминиране на рисковете за неразпространение. "

Австралия, Обединеното кралство и САЩ на 16 септември обявиха ново партньорство за сигурност - AUKUS. Като част от споразумението, по-специално Австралия планира да построи най-малко осем ядрени подводници, използващи американски и британски технологии, първата от които ще влезе в експлоатация през 2036 г., както и да преоборудва въоръжените си сили с американски крилати ракети.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    8 20 Отговор
    Захарова, прегледай се моме

    Коментиран от #3, #10

  • 2 мано фуренеса

    5 12 Отговор
    Таварищ Путин си строи дискретна дача в Патагония.
  • 3 Ежко Бежко

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гаглей":

    Я напиши какво не ти хареса? Ти в капацитета си на какъв предлагаш Захарова да се прегледа и за какво? Момко.

    Коментиран от #4, #5, #6, #8

  • 4 Гаглей

    6 12 Отговор

    До коментар #3 от "Ежко Бежко":

    Ежко я не ми се ежи!!! Партянка такава..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 прф.Доктор

    6 10 Отговор

    До коментар #3 от "Ежко Бежко":

    Ама как да не обръщаш внимание на всеки писък, от Захарчето? И да се прегледа за КОВИД.
  • 7 Антимилиционер

    8 11 Отговор
    Боже колко са неимоверно просто руснаците.... Не е истина какви имбецили. Добре, че се отървахме най-накрая от тези алкохолици.
  • 8 гарабед

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ежко Бежко":

    Ами да се прегледа,защото Австралия сякаш не е в Латинска Америка,нито в Карибите!По скоро е към Тасмания.

    Коментиран от #20

  • 9 Д. Петров

    2 3 Отговор
    Хъл Латинска Америка, след Венецуела, ще ги правят на салата, чукчите!
  • 10 Д. Петров

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гаглей":

    Проблемът му е неразрешим! Може да си смени името, може да му преиначат червото, може да осинови деца, но на този етап, хирургията не може да прави операции за отстраняване на адамовата ябълка! П Е Д Р А С Т СЪР!

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Психо Деспансер

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Д. Петров":

    Сигурен съм че с удоволствие ще ви поканят на първата такава,"операция" на (адамовата ябълка)!

    Коментиран от #13

  • 13 just psycho

    0 4 Отговор

    До коментар #12 от "Психо Деспансер":

    мога успешно да ти я изтръгна

    Коментиран от #18

  • 14 Рико

    1 3 Отговор
    Кое е карибите? Куба? Кое е Латинска Америка? Венецуела? Южна Америка изобщо не е единен организъм. Как изобщо може така да се обобщава от просветен човек?

    Коментиран от #15

  • 15 Дядя

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Рико":

    Явно и ти си доста далеч от понятието "просветен човек". Можеше мъничко да се опиташ да се запознаеш с трудовете на Кисинджър и Бжежински и втъканото в тях геополитическо отношение на Вашингтон към Латинска Америка. Може би си чувал понятието-"Задния двор на САЩ" /няма сексуален намек/ или "на юг от Рио Гранде", едно и също са. Когато някой копае в задния ти двор е нормално да си нервен. И това не са само "дупките" Куба и Венецуела. Но само "просветен човек" ще си направи труда да разбере колко ориентирани "социалистически" ръководители има начело на държавите от Латинска Америка и колко проблеми създават на стопанина на "задния двор". А и там не копа само ватенка, появи се и един жълт с дръпнати очи!

    Коментиран от #17

  • 16 Ежко Бежко

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гаглей":

    Прочетох ти коментариите. Ти освен да обиждаш друго можеш ли? Знаеш ли как се води спор? С доводи и аргументи. Момко.
  • 17 Не се

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дядя":

    мъчи, Рика е болна соросоидка!
  • 18 Тук

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "just psycho":

    някакъв изтръгвач на адамови ябълки се е появил!?
  • 19 Генчо

    1 1 Отговор
    обичам жени с темперамент яко ще се гърчи в кравата
  • 20 Ха хо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "гарабед":

    Никой не еказал, че Австралия е в Латинска Америка. Прочети още веднъж темата и ще резбереш, че за нея се говори след приключване на проблема Латинска Америка. Двата въпроса са разделени дори с: Публикувано във факти.бг: По време на срещата се очаква и обмен на мнения по актуални въпроси от международния и регионален дневен ред, допълва Захарова.
    Ама чукча писател, не читател!

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания