16 Септември, 2021 20:44 7 807 35

Високите цени на руския газ могат да доведат Украйна до „социална експлозия“

  • газ-
  • високи цени-
  • газпром-
  • социална експлозия-
  • пазар-
  • загуба

Настоящата печалба за Русия носи краткосрочни резултати на „Газпром“, но в дългосрочен план това е стратегия за загуба на пазара

Високите цени на руския газ могат да доведат Украйна до „социална експлозия“ - 1
Снимка: Shutterstock

Русия доминира на европейския газов пазар и има способността да влияе на пазара, който се оказа дестабилизиран поради ограниченията на икономическата активност във връзка с пандемията, казва Михаил Гончар, президент на Центъра за глобални изследвания „Стратегия XXI“, експерт по енергетика. Както пише в статия за украинското издание „Главред“, ако миналата година цената на газа в Европа беше безпрецедентно ниска и падна под 50 долара за 1000 кубически метра, сега махалото се завъртя в другата посока и Москва се възползва от това, за да прокара „Северен поток 2“, пише агенция „Фокус“.

Както продължава експертът, елементи на изнудване присъстват от май тази година, но в момента Русия играе на увеличаване на цените. Тя може да играе и на спад, но най-вероятно Москва ще запази високата цена на газа.

„Не мисля, че тази стратегия ще бъде недвусмислено успешна. В края на краищата, ако те определят твърде високи цени, тогава, първо, втечненият газ от азиатските пазари ще засили присъствието си в Европа, и второ, в Европа ще се изгарят повече въглища, тъй като въпреки цялата европейска пропаганда те не са изчезнали никъде. Цената на въглищата, разбира се, също се повиши, но не толкова лудо, колкото на природния газ, така че дори самите германци спокойно ще изгарят въглища и по този начин обемът на вносния газ ще намалее. Следователно настоящата печалба за Русия носи краткосрочни резултати на „Газпром“, но в дългосрочен план това е стратегия за загуба на пазара, защото колкото по-висока е цената, толкова по-голямо е предлагането от други доставчици“, пише Гончар.

Той също така отбелязва, че високите цени на газа също ще засегнат украинските потребители чрез увеличаване на тарифите за комунални услуги, по-специално за доставка на топлинна енергия и топла вода. Гончар обаче смята, че макар ситуацията да не изглежда твърде оптимистична, тя също не е катастрофална, поне засега.

„Проблемите може да започнат този сезон, тъй като не се знае каква ще бъде зимата, но следващият отоплителен сезон може да стане по-проблемен, ако цените на газа са високи в Европа. Тъй като обикновеният украински потребител по правило е човек с малки доходи, следователно увеличението на цените на газа пропорционално на случващото се на европейския пазар ще доведе до социална експлозия“, пише Михаил Гончар.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК 🌟

    40 15 Отговор
    Ако тръгне оттам една нова Велика Октомврийска Социалистическа Революция - това ще е добре за всички.

    Коментиран от #6, #31, #33

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 3.14К

    76 0 Отговор
    На борсата в Сингапур цената е 1200$ за 1000 куб. м. а в Европа 850$.
  • 4 ТаУмВзе

    83 4 Отговор
    Клоун бандеровец, 1во Донецк! После се жалвай на краварите.
  • 5 ****

    116 6 Отговор
    Тези излязаха по големи глупаци и от нас,взехада се правят на интересни и да слушат говедарите,и сега ще си платят за мизериите с лихвите,а целта на говедата и англосаксонците беше да разрушат източното православие,и до някъде постигнаха целта си. С такива бунаци като укрите поляците и ние сме в тоеа число.
  • 6 Пеям

    6 44 Отговор

    До коментар #1 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Див руски!

    Коментиран от #24

  • 7 БОРУНА ЛОМ

    34 1 Отговор
    БОЙ И ЕБ... ЬН НЕ СЕ ВРЪЩАТ!
  • 8 Kcanba

    71 2 Отговор
    уцраина, след държавния преврат през 2014 г, е управлявана от бандерите, които не ползват нищо руско!!! каква руска газ бре, соросня, газта е словашка и населението под окупацията на бандерите плаща ревърса от ЕС - мита, такси и транзити!!! Само и самои по документи газта да е ЕС, а допълнителните такси и мита да са за бандерите
  • 9 Настрадамус

    77 1 Отговор
    Ха Ха Ха ами нали втечненият газ пак е от азия и то Руски от Ямал .Тука има журналя дето нищо не разбират от икомика и ръсят ли ръсят глупости колкото да запълват трафика си .
  • 10 Вън окрайна

    82 4 Отговор
    украинците загрижени ли са за българите!?
    Нещо, не се чуват такива мисли.

    А защо ние трябва да сме загрижени за тия мързеливци!?
  • 11 карамфила

    84 6 Отговор
    Кво ми пука за урките,искат война и високи цени на газта,нави война и високи цени.Урките са по тъпи и от нашия пожарникар буда.
  • 12 mi6osp

    45 2 Отговор
    Сегашните цени на газа не се прилагат за тези потребители, които имат дългосрочни договори с Газпром. При сегашните цени на газа ЕС не намери друг източник на газ,за да смени Газпром.Така че Газпром не губи пазари, а си създава дългосрочни клиенти. Нефтогаз Украйна е направил запитване дали може да сключи отново договор с Газпром.Ще видим каква ще е цената на газа за Украйна, защото сигурно ще е близо до тази с виртуален реверс от Словакия.
  • 13 Руснак

    60 7 Отговор
    В тази ситуация печели не само Русия , но и Турция и Германия, като държави транзитьори на газ. Турция вероятно сега благодаря Украйна и България, които са се отказали от този статут на транзитьори. И от евтин газ, заедно с огромни приходи. България обаче не се нуждае от газ, защото дори в София жилищата се отопляват с въглища и дърва. Както в периода на руско-турските войни.
  • 14 Транзит през Украйна намалява и не може

    52 3 Отговор
    Да се краде в голями количества, както беше до сега!! За това се и реве!!
  • 15 Седесарят.

    59 4 Отговор
    Е ,па да си закупят евтина от САЩ!!.
  • 16 пешо

    43 1 Отговор
    "сиренето е с пари!" ни обясняваха евангелизаторите в края на 80-те и началото на 90-те години. и единственият регулатор е негово величество Пазарът!
    иначе - статуята е уишфул тинкинг. иначе казано - бла-бла! бла!
    :D
    толкоз!
  • 17 WhiteNoise

    46 2 Отговор
    Руснаците отдавна са по-големи капиталисти от учителите си. И винаги си събират борчовете. Ще си платят всички тарикатчета с кеф и ще питат за още. Съдба..
  • 18 Седесарят.

    48 4 Отговор
    Украйна ,иска руска газ,пък България,не иска такава,иска от американската..!!На двойна цена...Щото е богата и развита!!.Айде,и разбери и стратегията..Кой е най як Русофоб???
  • 19 Газпорно

    20 2 Отговор
    България ще става хъб за райска ГАЗ!
  • 20 Жулиен Гаков

    31 4 Отговор
    Октомврийска ревволюция ще има и тук и в Украйна след плащането на 2- 3 сметки за отопление зимата, само гледайте !
  • 21 Ники

    26 2 Отговор
    Немците 220$ Беларус 125$ за 1000 м3 щото са си направили сметката и имат дългосрочни дог. А за простаци като урките
    1000$ за 1000м3
  • 22 АСД

    26 3 Отговор
    Значи ако няма газ ще купуват въглища. Ха.Ама те и въглищата са от Русия. Можело ако не купуват газ от тръбите да купуват втечнен от кораби. Ама и той е на Новатек-Руски. Находището в Норвегия приключи, както и тези в Англия. ЕС трябва да се конкурира с Китай за руските ресурси.

    Коментиран от #29

  • 23 Кико

    5 24 Отговор
    Комунисти,болшевики ги мъчи най страшната болест-завист! Няма лек!

    Коментиран от #34

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Watchdog

    20 2 Отговор
    Пълни глупости. Обективно Русия (в частност Газпром, което не е руската федерация) не може да влияе на цената на газа за евро цървулите, тъй като тя (по настояване на европейските регулаторни органи) се определя от така наречените енергийни борси (хъб TTF в Нидерландия например) където властва спекулата и финансилизацията и няма никва прозрачност. Плюс ефекта от покачването на цената на така наречените зелени сертификати свързани с лудата идея за спасението на планетата Земя. От много хитруване и свръх-регулация евро-цървуланите си прецакаха индустрията и народите.
  • 26 Рашку

    10 2 Отговор
    Ами нашите? Не показват сключените договори за газ. Явно има много за питане по тях. Ама кой да пита, като бият.
  • 27 Сюлемезов

    1 0 Отговор
    Нещо сте се объркали.Украинците за собствени нужди не са зависими от руския газ.Те са против СП, заради транз.таксите ,чиято отн. ценова тежест все повече намалява ...
  • 28 Шулц

    0 6 Отговор
    Руските цървули крепостни и 1000 войни да спечелят, пак са си нещастници... справка, последната световна война... ние в Германия живеем богато, а победилия руски народ извън
    Москва и Ленинград живее в мизерия.. болшевишка "справедливост".

    Коментиран от #30

  • 29 Срещни Ме

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "АСД":

    Май и ти си от Русия?Тези Тези които си формолирал в коментара си няма никога да се усъществят ,защото преди това ще заработи термоядреният процес!
  • 30 Полу лалугер от Хонолулу

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Шулц":

    Шулц ха ха ха вярваме ти . За закуска сандвич от хляб с хлебец , а на обяд пред колегите боклуджии очички от консерва копърка като черен хайвер .
    Шулц - Шматарок мамин .
  • 31 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Това не може да се случи и там народа иска да кара Mercedes и BMW а комунизма не го позволява
  • 32 От страни

    1 0 Отговор
    Как така бе - уж не купуват вече руска газ? Заради свободата са готови да плащат двойно ама не и руска.
  • 33 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Нищо нема да тръгне - живеят по принцип "моя хата с краю".
  • 34 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Кико":

    Замириса ми на глупостите на Рико, ти да не си той? Или си му близнак? Щото акълите са що годе еднакви.
  • 35 Луганск

    2 0 Отговор
    Е га ти тъпия непрокопсан украйн.ско бандер.овски хо.хал.
    Статия чак му й публикуват.
    тъй като въпреки цялата неонацистка Киевска хунта и пропаганда им, продажните и без стойностни укри - не са изчезнали, все още от никъде. - Но й това ще се случи в близките години.
Новини по държави: