Last news in Fakti

16 Септември, 2021 22:37 1 866 41

Зоран Заев: Мястото ни в ЕС е заслужено

  • зоран заев-
  • република северна македония-
  • ес-
  • балканите-
  • сътрудничество-
  • място

Македонският премиер смята, че на Балканите трябва да има диалог, разговори и постигане на споразумения

Зоран Заев: Мястото ни в ЕС е заслужено - 1
Снимка: Shutterstock

„По въпроса за Отворените Балкани като премиери имаме различна позиция, но това не е пречка за нас да си сътрудничим добре, защото е наш дълг да служим на нашите граждани, икономика, камари, институции и точно това правим“, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев на днешната пресконференция с косовския си колега Албин Курти, пише скопското издание „Слободен печат“, предаде агенция „Фокус“.

„За мен днес е исторически ден, на тази първа междуправителствена конференция за 30 години независимост на Р. Северна Македония и 13 години независимост на Косово. Ще кажа само, че Косово е суверенна и независима държава, тя изгражда своите възгледи и ние ги уважаваме. Като човек ще кажа, че съм известен с постигането на споразумения, както се вижда от Договора с България и Преспанския договор“, казва Заев.

Заев смята, че на Балканите трябва да има диалог, разговори и постигане на споразумения.

„Както каза премиерът Курти, по този начин ще бъдем по-европеизирани, ще подобрим регионалното сътрудничество и ще укрепим пътя си към ЕС. В Западните Балкани всички 6 държави нямат друга алтернатива, освен да се присъединят към ЕС. Всяко двустранно, многостранно споразумение тук в региона е абсолютно в името на по-бързо и по-ефективно европейско бъдеще за всички наши страни“, каза той.

„Страната ни показа смели стъпки за постигането на тази цел и това е пълноправното членство в ЕС. Постигнахме втората стратегическа цел - НАТО. При такива обстоятелства смятаме, че ако регионът си сътрудничи повече, Западна Европа и Северна Европа и останалата част от Европа ще го уважават още повече“, каза премиерът на югозападната ни съседка.

„Балканите вече не са буре с барут, Балканите не са бомба със закъснител. Балканите са Балкани на XXI век, ние днес и двустранно го потвърдихме с Р. Косово, всички наши министри, ние като премиери. Убеден съм, че в бъдеще диалогът, дипломацията, добрата мисъл, приятелството, ръката на помощ са бъдещето на европейската част на Балканите. Ние заслужаваме мястото си като членки на ЕС“, заключи Заев.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пишпунта

    27 1 Отговор
    Пхахахахахаха, нанайси, Байко!
  • 2 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    24 5 Отговор
    Албанотурска държава нова румелия

    Коментиран от #40

  • 3 Smooth Jazz

    20 1 Отговор
    На гeювeтe е заслужено, да
  • 4 Зайко

    38 5 Отговор
    Зайко-байко, не си ти човекът, който да определя дали мястото ви в ЕС е заслужено! Доста нагло и самоуверено е да го кажеш. Дано не се намерят продажни политици, които да подпишат за приемането ви докато не се изчистят всички противоречия с измислената ви държава. Според мен Петков и Василев бившите служебни министри ги гласят за тази задача от едно чуждо посолство на Козяк. Според мен всяка партия преди да влиза в политиката трябва да подписва декларация, че няма да предаде националните ни интереси и няма да подпише за присъединяването на античните без да са оправени отношенията.
  • 5 Ироничен

    35 1 Отговор
    Този смешник не може да казва какво ще се случи в ЕС.
    И ние си мислим, че мястото ни е в Шенген, но Холандерите не ни пускат. Тяхно право е и ние не плюем, макар че не ни е кеф.
  • 6 Гаглей

    20 1 Отговор
    Да да зайко ние ви го топлим.
  • 7 Само питам

    30 1 Отговор
    Заев вече заедно с Косово ли ще влиза в ЕС?Албанците го задминаха с 200,но ми дреме на ...
  • 8 Ако РСМ

    16 1 Отговор
    по някакъв начин влезе в ЕС,България трябва да напусне,инак ще граничи с Албания.
    Не ни трябва шиптърско малцинство.
  • 9 Сус

    20 1 Отговор
    Чиба бе .Албанците ще ви претопят за 10 години.Връщайте Българските паспорти мьякави да обруля продажна
  • 10 Gen Gurko

    22 1 Отговор
    Абе тези келемета сърбомански не осъзнават ли колко са смешни и жалки.
  • 11 Аз не виждам

    21 1 Отговор
    с какво са заслужили да са на Балканския полуостров,те на в ЕС ще влизат.Голямо самочувствие с мижаво покритие, с други думи - "боклуци с претенции".

    Коментиран от #27

  • 12 пейо

    13 0 Отговор
    още един мераклия за слуга
  • 13 СМЕТКА БЕЗ КРЪЧМАРЯ

    15 1 Отговор
    Лоша новена, заек. Да, в ЕС е пълно с плазмодии като вас и наистина си заслужавате мястото там. Но първа трябва да си заслужите българското благоволение.
  • 14 Др Фаучи

    8 2 Отговор
    Бийте му на тоя две дози Файзер, ВЕДНАГА! Губим го...
  • 15 Напомнително :

    8 2 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.
    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.
    Ако наложим вето на Сев.Македония ще спечели целият Европейски съюз. Ще загубят САЩ, Турция, сърбоманските келеши-еничари, албанската мафия и "българските" соросоиди(майкопродавци).

    Забележка: На семействата на измекярите Заев и ПЕДЕРовски да не се дават български паспорти!

    Коментиран от #20

  • 16 На балканите не трябва да крадете

    15 1 Отговор
    А ти Европа я искаш за да крадеш евросредства! Първо се научи да не крадеш съседа, а после ще ти отворим вратата да крадеш от Мюнхен, той Бойко ще те светне на системата!
  • 17 бай Даньо

    5 1 Отговор
    Ну заяц , ну погоди! Абе мънкитата тоя филм гледали ли сте!? А такъв филм да влезете в ЕС през волята на член на ЕС няма!
  • 18 Спомен

    4 1 Отговор
    Преди 31(тридесет и една !) години, когато в смесените райони българите се възпротивихме срещу непоследователната ни политика спрямо българомохамеданите и турците(смяна на имената - връщане на имената), колега от Благоевград ми каза, че негови роднини от Македония му казали :

    "Вие може и да се оправите с вашите турци, но ние с нашите албанци никога !".
  • 19 Предложение

    14 0 Отговор
    Реално пoглeднaтo e нaй-дoбрe Ceв.Мaкeдoния дa бъдe възмoжнo пo-cкoрo рaздeлeнa мeжду Бългaрия и Aлбaния, зaщoтo фaктичecки нейната западна чacт вeчe e c 80% aлбaнcкo нaceлeниe и c гoлямaтa cи рaждaeмocт cлeд нeмнoгo гoдини щe cтaнaт мнoзинcтвo в cтрaнaтa и щe ce cлучи втoрo Кocoвo...
    И тoгaвa жaлнa им мaйкa нa вcички мaлцинcтвa c изключeниe(мoжe би) нa турcкoтo !

    Коментиран от #23, #32

  • 20 Виталия Ражнатович

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "Напомнително :":

    Я се спри!!! Правителство на ГЕРБ на 01.08.2017 подписа Договор неясен с Р. Северна Македония-българи и паднаха. На 26.06.2021 Румен Радев наложи вето, друг кандидат за падане! Има една тетралогия4 на Димитър Димов. Ние сме 4 сестри, а съм българка по документ с баща Димитър. Човекът умря точно!!! на 27.03.2021 или 1 година от приемането на Р. Северна Македония в НАТО. Химн България Горда Стара планина, Западната част в кои земи е разположена? Срещу Господ Бог не се върви!!!

    Коментиран от #22, #29

  • 21 Българите и гърците предадоха

    6 1 Отговор
    Северна Македония на мюсулманите както казват турците гърците заради табиетите си а българите заради ината си нещо като северно турската кипърска република НАПеЧеЛившите ЧЕ с ТИТОто
  • 22 Виталия Ражнатович

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Виталия Ражнатович":

    Моля за извинение. За Димитър Талев става въпрос.
  • 23 Виталия Ражнатович

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Предложение":

    Когато цъфнат налъмите. Планът е съвсем друг. България има лоши управници години наред отпреди 1989 още и ще си понесе последствията
  • 24 Виталия-ДИДЕМ Чатлъ

    1 1 Отговор
    Зоран Заев е мой полубрат и съм и в мислите си с него. Той е Чатлъ

    Коментиран от #26

  • 25 Херлок Шолмс

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Като човек ще кажа, че съм известен с постигането на споразумения, както се вижда от Договора с България и Преспанския договор“....ХАХАХАХАХА...ТОЯ ТУРИ БОКО В МАЛКИЯ СИ ДЖОБ С ТАЯ ПРОСТОТИЯ. ТАКА ДОБРЕ ПРЕГОВАРЯ, ЧЕ СИ СМЕНИ ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА. А С НАС ЩЕ ДОГОВАРЯ ГРАНИЦАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ИЗТОЧНА АЛБАНИЯ...

    Коментиран от #28

  • 26 Виталия

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Виталия-ДИДЕМ Чатлъ":

    И е роден в Азербайджан. Илхан му е истинското име. Преди да ме оплюете, ето ви факт! ЕСъюз определи Илхан Кючук за преговорите за присъединяване на сръбските републики. Така ли е?
  • 27 Киро Питоня

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Аз не виждам":

    ОООПС..ГРЕШКА СИ Според Дардан Венетски нема Балкански полуостров, има Македонски полуостров. Така е било още от времето на прабабата на дедото на тетката на Александър Македонскиот.
  • 28 Виталия

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Херлок Шолмс":

    По-скоро си тиквеник. През Североизточна България та до Азербайджан. Гръцете взеха и руски пари, за да размотават положението

    Коментиран от #31

  • 29 Нищо не ти се разбира!

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Виталия Ражнатович":

    Или сръбския ти бърка мислите, или дилъра ти дава грешните съставки!

    Коментиран от #35

  • 30 Сашш

    5 2 Отговор
    Зайо,скоро ще осъзнаеш и ще признаеш ,че и ти си от българското "малцинство"в Македония,за което "хитро"
    говориш.Роден си в Струмица чист български град .

    Коментиран от #38

  • 31 Некой си

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Виталия":

    Нещо май си препасла, а? Блю-булю..булю-булю..Взимали са гърците един по-голем от два малки.Откъде сте събирани все изклесяците тука ма?

    Коментиран от #33

  • 32 0000

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Предложение":

    Бе за какво са ти още проблеми.не ти трябват тия.
  • 33 Виталия

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Некой си":

    Вземали са когато бяха пред фалит. ЕС им ограничи средстваха. Блокираха си столицата. Руският Президент им даде финансова инжекция. Даже и в новинарски емисии беше обявено. Съвпадаше с преговорите им с Р. Северна Македония. Вие като имате къса памет, моята си е отлична.
  • 34 гошо

    0 0 Отговор
    ВЪН!

    Коментиран от #36

  • 35 Виталия

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Нищо не ти се разбира!":

    Съжалявам, че не разбирате! Второто изречение за съставки го забравете! Преселение на българи не е имало само в древността. Историята е изопачена, но географията не. Западна Стара планина е в сръбско, не са я преместили
  • 36 Виталия

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "гошо":

    Зоран Заев по принцип е племенник на Бойко Борисов, освен че е мой брат. 2017 Желко ме намери в София. Търсеше брат ми Михалев-Маджо син на баретата Георги Георгиев Индианеца. Това е положението
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Виталия

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Сашш":

    Роден е в град Шеки, Азербайджан
  • 39 Watchdog

    1 0 Отговор
    Никога не е късно да продадеш страната и народа си. Тези цървули имат държава от 30 години и бързат да изтъргуват суверенитета си... Да си бяха стояли в Османската империя. То и за нас българите горе долу важи същото...Току ще чудим на кого да се продадем при първа възможност срещу жълти стотинки, мъгляви обещания за материален просперитет и малко евтина пропаганда. Човек започва да се пита за какво е било Априлското въстание, като те просто искат да пътуват и да търгуват. Номадският манталитет предпоставя жалка и унизителна действителност
  • 40 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ":

    Тихо Византиецо
  • 41 Полковник РУМНО

    2 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
Новини по държави: