Last news in Fakti

17 Септември, 2021 07:28 1 446 18

Кипър е начело в класацията по усвояване на европейски средства

  • еврофондове-
  • пари-
  • ес-
  • ек-
  • кипър-
  • никозия

С европейско финансиране Кипър е осъществил голям брой проекти за развитие на икономиката и обществото

Кипър е начело в класацията по усвояване на европейски средства - 1
Снимка: Shutterstock

Кипър заема водеща позиция в Евросъюза по използване на европейските средства от кохезионните фондове за политиките за сближаване, предаде БНР.

Кипър е на първо място сред страните-членки по усвояване на средствата от Европейския социален фонд, доближавайки 100%, и на второ място по привличане на ресурс от Европейския фонд за регионално развитие, с почти 85%. Това съобщи финансовият министър Константинос Петридис въз основа на актуалната статистика на Европейската комисия за септември.

С европейско финансиране Кипър е осъществил голям брой проекти за развитие на икономиката и обществото, жизненоважни сред които са подкрепените действия в здравната и социалната сфера в борбата срещу коронавирусната пандемия.

Според финансовия министър следващото предизвикателство за Кипър е ефективното прилагане на Плана за възстановяване и устойчивост, за който страната ще получи от ЕС 1,2 млрд. евро. Европейската комисия обяви миналата седмица изплащането на първите 157 млн. евро. България е в средата и на двете европейски класации. Тя се нарежда на 15-о и 16-о място сред държавите-членки, като е усвоила около 60% от средствата от социалния фонд и фонда за регионално развитие.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Куку

    4 5 Отговор
    Браво, най-добре крадат, при това незабелязано!
  • 2 НикогаВечеСДС-Чума

    1 2 Отговор
    И там ли пълната нощни шкафчета!?
    Не мога да повярвам!
  • 3 бушприт

    2 0 Отговор
    Кипър ще получи и усвоява,а България няма да получи и цент,защото плажовете й са мръсни,със счупени и олющени лодки,изчурели ламаринени покриви на разни бараки,разхвърляни мръсотии по пясъка,унищожени дюни ИТ.Н.
  • 4 Псевдоним

    1 0 Отговор
    То затова и там медицинският фашизъм се е развихрил най-много. Можем да се обзаложим, че другите държави начело на "усвояването", са Гърция, Испания, Италия и Франция.
  • 5 5иция

    3 0 Отговор
    Храненичето на Европа нали трябва някои да лае срещу Турция и е толкова близко дори по близко отколкото Гърция.

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Рошко

    1 0 Отговор
    Дааа получава щото военно е на англичаните, а икономически на Европа, турския искат да го задушат, да ама не

    Коментиран от #8

  • 8 5иция

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Пък на теб какво ти е Рошко
  • 9 Табаков

    0 0 Отговор
    Ами и на мен да ми дават и аз ще усвоявам. Бай Тошо казвал едно време:-Усвояване,усвояване,усвояване!
  • 10 Иван

    0 0 Отговор
    Както се кзва в една реклама"Гърците са го измислили".
  • 11 5иция

    0 0 Отговор
    Рошко от кюрдски е Слънчице.
  • 12 Хайде, стига

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "5иция":

    Никой не е виновен, само главата ви. Ето.. Европейският съюз ще предостави 14,2 милиарда евро на Турция, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово и Северна Македония като част от предприсъединителната програма за помощ за тези страни. Въпреки че сумата за всяка страна все още не е обявена, Турция със сигурност ще получи огромна сума. Парите трябва да се използват за големи политически, институционални, социални и икономически реформи и ще бъдат използвани между 2021 и 2027 г. Разбира се, ако Турция иска да бъде „реформирана“ ... защото диктатурата, ислямизмът, авторитаризмът, преследването на кюрдите, християните, бежанците, нашествията в други страни, заплахите и т.н., са ви гладували и ви лишавали от пари.

    Коментиран от #13

  • 13 5иция

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хайде, стига":

    Форма за подпомагане на МИСИОНЕРИТЕ в споменатите страни именно за това и България не фигурира в списъка.

    Коментиран от #14

  • 14 Хайде, стига

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "5иция":

    С вашите действия не само няма да вземете тези милиарди, но и ще загубите тези, които получавате сега. И ето, виж отново кой е виновен... ВИЖ кой е виновен! Турция използва мигранти, за да изнудва ЕС, оплаква се австрийският министър на европейските и конституционните въпроси от Никозия. "Турция използва миграцията и мигрантите като инструмент за оказване на натиск върху Европейския съюз, ние няма да приемем това", каза Едщадлер след разговори с кипърския външен министър Никос Христодулидис. "Ние като Европейски съюз няма да бъдем изнудвани - нито от Турция, нито от Беларус, нито от която и да е друга страна по света." Кипърският външен министър Христодулидис повтори, че Турция умишлено насочва мигранти към Кипър, или директно от Турция, или през окупираната северна част на Кипър. Христодулидис заяви, че е осъдителна политика на Турция да използва човешки животи за извличане на политически облаги от Европейския съюз и че ЕС може да прекъсне финансирането на Турция поради неспазването на задълженията си по споразумението с ЕС през 2016 г... В крайна сметка мигрантите ще останат в Турция без пари за вас или за тях. И тогава ще се ядете един друг.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 5иция

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хайде, стига":

    Ти четеш ли това което пишеш Турция да не е производител на МИГРАНТИ? Насочвали ги към Еврапа а кои ги принуждава да станат такива и ги насочват именно към Турция задавате ли си въпроса. Първо трябва да си оправите ПРИЧИНАТА а после ПОСЛЕДСТВИЯТА сами по себеси ще си изчезнат. А за яденете по междуси не се боите има за всички и за вас разбирасе.
  • 16 5иция

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хайде, стига":

    " финансирането на Турция поради неспазването на задълженията си по споразумението с ЕС през 2016 " - Интересно тази спогодба защо ли е подписана набързо само 100 дни преди опита за преврат в Турция? И до колко е спазвано от ЕС обясни ми ?

    Коментиран от #17

  • 17 5иция

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "5иция":

    9) ЕС и неговите държави членки ще работят с Турция при всяко съвместно усилие за подобряване на хуманитарните условия в Сирия, и по-специално в някои области в близост до турската граница, което да даде възможност на местното население и на бежанците да живеят в по-безопасни зони.
  • 18 5иция

    0 0 Отговор
    Вероятно това е единствената точката която е накарала Турция да подпише споразумението но уви то спазва ли се?