17 Септември, 2021 08:32 3 186 30

ЕС: Центърът на тежестта на света се измества към Индийско-Тихоокеанския регион

  • ек-
  • тихия океан-
  • ес-
  • урсула фон дер лaйен-
  • жозеп борел-
  • австралия-
  • сащ

ЕК предлага засилено партньорство за постигане на напредък в областта на търговията, инвестициите и свързаността

Еврокомисията и върховният представител приеха съвместно съобщение относно стратегията на ЕС за сътрудничество в Индийско-Тихоокеанския регион. Съвместното съобщение съдържа конкретни действия за засилване на стратегическото взаимодействие с региона, както бе възложено от Съвета на 19 април 2021 г.

Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: Икономическата, демографската и политическата тежест на Индийско-Тихоокеанския регион се увеличава, от източното крайбрежие на Африка до тихоокеанските островни държави. Днес, водени от нашите ценности, предлагаме засилено партньорство за постигане на напредък в областта на търговията, инвестициите и свързаността, като същевременно работим за преодоляване на общите глобални предизвикателства и укрепваме основания на правила международен ред.

Върховният представител/заместник-председателят Жозеп Борел заяви: Центърът на тежестта на света се измества към Индийско-Тихоокеанския регион както в геоикономическо, така и в геополитическо отношение. Бъдещето на ЕС и бъдещето на Индийско-Тихоокеанския регион са взаимносвързани. ЕС вече е най-големият инвеститор, водещият партньор в сътрудничеството за развитие и един от най-големите търговски партньори в Индийско-Тихоокеанския регион. Нашето взаимодействие има за цел да поддържаме свободен и отворен за всички Индийско-Тихоокеански регион, като същевременно изграждаме силни и трайни партньорства за сътрудничество по различни въпроси — от екологичен преход, управление на океаните и цифрови технологии до сигурност и отбрана.

Изпълнение на стратегията

ЕС и Индийско-Тихоокеанският регион са тясно свързани помежду си. Те имат много общи интереси и стабилни връзки в различни области — от търговия и инвестиции до научни изследвания и иновации, както и устойчиво развитие, изменение на климата, опазване на биологичното разнообразие и сигурност. ЕС засилва стратегическото си взаимодействие с Индийско-Тихоокеанския регион. Този регион придобива все по-голямо стратегическо значение за Европа. Неговата нарастваща икономическа, демографска и политическа тежест го превръща в ключов участник в оформянето на основания на правила международен ред и справянето с глобалните предизвикателства. ЕС има за цел да допринесе за стабилността, сигурността, просперитета и устойчивото развитие на региона в съответствие с принципите на демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и международното право. По-конкретно, изпълнението на стратегията на ЕС ще включва следните действия:

- завършване на търговските преговори на ЕС с Австралия, Индонезия и Нова Зеландия; възобновяване на търговските преговори и започване на инвестиционни преговори с Индия; финализиране на споразумение за икономическо партньорство с Източноафриканската общност; изготвяне на оценка за евентуалното възобновяване на търговските преговори с Малайзия, Филипините и Тайланд, и за евентуални преговори за междурегионално търговско споразумение с АСЕАН.

- сключване на споразумения за партньорство и сътрудничество (СПС) с Малайзия и Тайланд; започване на преговори за СПС с Малдивите и пълно осъществяване на предстоящото ново споразумение за партньорство на ЕС с държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ).

- сключване на зелени съюзи и партньорства с желаещи и амбициозни партньори от Индийско-Тихоокеанския регион с цел борба с изменението на климата и увреждането на околната среда. През май 2021 г. беше постигнато съгласие с Япония по първия такъв съюз.

- укрепване на управлението на океаните в региона, включително засилване на подкрепата на ЕС за системите за управление и контрол на риболовните дейности на държавите в Индийско-Тихоокеанския регион, на борбата срещу незаконния, недекларирания и нерегулирания риболов и на изпълнението на споразуменията за партньорство в областта на устойчивото рибарство.

- разширяване на мрежата от цифрови партньорства с партньорите от Индийско-Тихоокеанския регион, както и проучване на възможността за нови споразумения за цифрово партньорство с Япония, Южна Корея и Сингапур.

- засилване на прилагането на партньорствата за свързаност с Япония и Индия; подкрепа за партньорите при създаването на подходяща регулаторна среда и улесняването на мобилизирането на необходимото финансиране за подобряване на свързаността на място между Европа и Индийско-Тихоокеанския регион.

- укрепване на сътрудничеството в областта на научните изследвания и иновациите по програмата „Хоризонт Европа“; проучване на възможността за асоцииране към тази програма на подходящи единомислещи партньори от Индийско-Тихоокеанския регион като Австралия, Япония, Република Корея, Нова Зеландия и Сингапур.

- търсене на начини за осигуряване на засилено базиране на военноморски сили от държавите от ЕС с цел подпомагане на защитата на морските линии за комуникация и свободата на корабоплаване в Индийско-Тихоокеанския регион, като същевременно се укрепва капацитетът на партньорите от Индийско-Тихоокеанския регион за гарантиране на морската сигурност.

- засилване на подкрепата за здравните системи и подготвеността за пандемия на най-слаборазвитите държави в Индийско-Тихоокеанския регион, увеличаване на съвместните научни изследвания на заразните болести в контекста на програмата за научни изследвания „Хоризонт Европа“.

Контекст

Съвместното съобщение беше прието вследствие на заключенията на Съвета относно стратегия на ЕС за сътрудничество в Индийско-Тихоокеанския регион, приети на 19 април 2021 г. ЕС ще задълбочи взаимодействието си с партньорите от Индийско-Тихоокеанския регион, за да отговори на новата динамика, която засяга стабилността в региона. Искаме да насърчим многостранното сътрудничество, включително с АСЕАН, като работим по глобалните предизвикателства — пандемията от COVID-19, климата, управлението на океаните, цифровите технологии и др. Взаимодействието на ЕС с Индийско-Тихоокеанския регион ще бъде принципно и дългосрочно, като ще се насърчава приобщаващо и ефективно многостранно сътрудничество на базата на основан на правила международен ред, споделени ценности и принципи, включително ангажимент за зачитане на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    17 5 Отговор
    Центърът на света е в Китай.

    Коментиран от #13

  • 2 Секретни ДОСИЕТА

    12 0 Отговор
    Пернишката мафия краде Секретни ДОСИЕТА от ДАНС, мафиотите си купуват полицаи с по 500 Евро, някой са приятели на Главният Прокурор Гешев!
    Гаврят се и изнудват граждани!
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    19 0 Отговор
    "Върховния представител" - 🤔🤔🤔 направо Върховния жрец, Върховния вожд .... как само се качат с титли , като хавайки с цветя ‼️

    Коментиран от #9

  • 4 Някой

    18 0 Отговор
    Въх! Ма верно ли?

    Само слепците не са го видели до сега. Европа става едно отдалечено и не особено популярно предградие...
  • 5 vinety$

    12 0 Отговор
    Зелени съюзи батка колко щеш. Ни един обаче няма да прокопса. След като мачкахте Афганистан 20 години, решихте че Русия и Китай на веднъж ще е по-лесно от Талибаните и ги почваме!
  • 6 Иван

    6 0 Отговор
    Австралия е за Китай.
  • 7 дедо ви

    20 0 Отговор
    Последният ред от публикацията обяснява всичко! Пак ще изнасяме демокрация. И после пак ще плачем, че руснаците ни подливат вода.
  • 8 гадно

    17 1 Отговор
    То си беше ясно, че ЕС издиша. Сигнала го дадоха от острова като си биха шута, но брюкселските лентяи не си взеха бележка и продължават да работят за разпадането му.
  • 9 Иван

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    "Върховния Представител ",избран от смрадливата Синагога.
  • 10 Докато ЕС

    11 0 Отговор
    Се управлява от пратки и патоци просперитет. Няма да има
  • 11 Иван

    5 1 Отговор
    Египет да отстъпи Суецкия Канал на Русия.
  • 12 Влади

    2 19 Отговор
    Ами то беше ясно от поне 10 години.Европа пак е в небрано лозе.Ще остане сама срущу гладна но добре въоръжена Русия с диктатор за лидер.Руснаците изостават технологично и може да решат пак да влязат в Европа да си берат технологии че тия от предната война свършиха.

    Коментиран от #16, #19, #30

  • 13 бл.134 в Зап. парк

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    ЕС е колония на САЩ . А вече е на път да се превърне и в колония ннаАфрика . Заслужавате си го
  • 14 не може да бъде

    10 1 Отговор
    Според мен в тези тезиси прозира една друга цел,доста по-различна от изразените намерения за сътрудничество-противопоставяне на Китай и Русия във всички важни и чувствителни области и търсене на желаещи да се вклъчат в мероприятието као съюзници и подкрепящи !?Проблемът има три аспекта-може ли да се има доверие на ЕС като независим,лоялен и принципен съюзник, второ може ли икономическата мощ на ЕС да се противопостави на китайската,и на трето,но не последно място-има ли изобщо някаква креативност в дипломацията на ЕС!?Както казват някои-оптимизмът тук е съвършено неуместен...
  • 15 ДОКО

    2 0 Отговор
    ТАЯ ФОН ЛАЙЕН НЕЩО МНОГО СЕ Е ЗАГРИЖИЛА БРЕ БРЕ..ЗАБРАВИЛА ЧЕ ЦЕНТЪРА НА СВЕТА Е НА ВСЕКИ ЧОВЕК ТОЧНО ОТЗАД..И В СРЕДАТА..
  • 16 гадно

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Влади":

    Не чувстваш ли, че си противоречиш в днешно време добро въоръжение без технологии не става.
  • 17 Анонимен

    11 0 Отговор
    Не видях в мерките най-големия коз на ЕС :
    Укрепване на сътрудничеството между европейските LGBTQ....( попълнете нужните букви ) и тихоокеанските такива . В крайна сметка ЕС е водеща световна сила в това направление и няма смисъл да не използва най-силната си страна .
  • 18 Гюро Михайлов

    5 1 Отговор
    Ще ви увре акъла ама геч, както казва народа.
  • 19 vinety$

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Влади":

    Абе батка, Щанмайер сънува как кавказки танкисчета му порат търделника с резачките. За това си мечтае Красная да дойде. Затова и се репчат по телевизията. Искат яка хурка са ги джаса, джендърски мераци... Ама никой няма да се вдигне от централната Азия да ги шие у дзадника този път. Да си плащат дебело за ресурси и стоки, а по телевизията да си вият за у й колкото си щат е дереджето.

    Коментиран от #21

  • 20 Смех

    5 1 Отговор
    Центърът на тежестта на Света не се е изместил наникъде
    Използването на "нАучни" термини в политиката за да изглеждаме "умни" е смехотворен.
  • 21 евлоги

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "vinety$":

    А па на Урсула колко и се щат трите танкиста, трите весели друзя да гарират танка у задното и дворче, не е истина...

    Коментиран от #22

  • 22 Смех

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "евлоги":

    Е тя и от Ердоган искаше ама оня и показа дивана и тя се намуси.
    Между другото след тоя случай да сте видели Шарл Мишел да се появява някъде?!
    дъртата Урсула е като малката урсулка намусена че мама и тати не и позволяват да да наиве с чичкото
  • 23 Копипасте

    5 0 Отговор
    По един друг повод Радой Ралин навремето каза : и на мен центъра на географията е дупето, но все пак мисля с главата си!
  • 24 НЕучуден

    6 0 Отговор
    А, разгеле! Още веднъж доказвате, че сте мноооого далеч от процесите в света. Още преди 50 г. американец от техните n - на брой Институти за прогноза е казал, че около 2030 г. центъра на световната политика ще е Азия. Четете, бре! Като не ставате за нищо друго.

    Коментиран от #26

  • 25 Край

    5 0 Отговор
    Ваксинираните гейтaци могат толкова да противостоят на азиатците, колкото чумно преболедувал селянин на монголските орди. Европа се самоубива под еврейска власт.
  • 26 Краводер

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "НЕучуден":

    Е ро не е много трудни да прогнозираш че там къде раждаемостта е най висока и населението е най-много ще е центъра.В Азия са Индия и Китай сърани с огромна популация от рам идвят и пазарите и производствените мощности.
    И тъй като съвременната икономика е пазарно ориентирана какво да говорим.
    Само не знам как това се връзва с американската политика в региона на фона на подкрепата на Австралия срещу Китай и как се връзва с демографският срив в Китай и плановете за намаляване на населението което ще засегнени Индия не случайно Ковид удари там със страшна сила а чичко ви Гейтс каза че иде нова пандемия.

    Коментиран от #27

  • 27 НЕучуден

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Краводер":

    Ами едва ли големината на държавата я прави водеща? Пример с Израел, съизмерима с нас, но... Колкото до раждаемостта скоро Китай прие програма за насърчаването и. Бързо ще наваксат. Просто Азия се оказа стратегически и заради европейска Русия, която всички плюят под диктовката на САЩ. Макрончо му светна лампата от няколко години, но Германия няма как да реагира. Зависима е много още от Втората световна война и всеки немски канцлер преди да встъпи в длъжност, първо бяга във Вашингтон да подпише едни декларации. Та, така...
  • 28 ВИЗАНТИЯ

    0 0 Отговор
    Отдавна там и центърът при ромите и хан китай и османските турци, всички велики песеления на народите идват от Изтока, няколко малки западно европейски империи превзеха всички континенти и сега се пълнят от изтока, африка стана арабска и индийска, близкия изток китайско монголски, изтомна европа турски, европа от цял свят а сащ и латинска америка емптем станаха мултирасови племена
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.