Last news in Fakti

17 Септември, 2021 11:21 3 789 24

В Русия са доволни: поскъпването на газа ще ускори въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2"

  • русия-
  • газ-
  • газпром-
  • северен поток 2

Предвижда се тръбопроводът да доставя 55 млрд. куб. метра газ годишно от Русия под Балтийско море до Германия

В Русия са доволни: поскъпването на газа ще ускори въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2" - 1
Снимка: shutterstock

Възможно е повишаването на световните цени на газа да има положителен ефект върху срока за регистрация и въвеждане в експлоатация на газопровода "Северен поток 2". Това коментира постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов.

"Не на самия проект, а на тези бюрократични процедури, мисля, че ще повлияе. Надявам се, че положително, тоест че те ще бъдат ускорени. Въпреки че, както разбирате, в ЕС немалко са и онези, които и в ръста на световните цени на газа виждат ръката на Кремъл", отбеляза Чижов в ефира руската държавна телевизия "Россия 24".

Алексей Милер заяви, че доставките на газ по "Северен поток 2" няма да започнат в началото на следващия месец.

Преди дни Русия обяви, че газопроводът е завършен. Тепърва предстои обаче процедурата по сертификация на "Сверен поток 2". Енергийният регулатор в Германия обяви, че до 4 месеца ще се произнесе дали да се издаде сертификат за експлоатация на газопровода.

Предвижда се тръбопроводът да доставя 55 млрд. куб. метра газ годишно от Русия под Балтийско море до Германия. Той е обект на постоянни критики от страна на Вашингтон - американската страна предупреждава, че той прави Европа твърде зависима от Русия в сферата на енергийните доставки.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    64 12 Отговор
    Русия е фактор в световната политика, колкото и да джавкат всекви писюри - русофоби!!!
  • 2 бл.134 в Зап. парк

    33 9 Отговор
    Евала!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Абе

    50 8 Отговор
    Какво стана с евтиния щатски газ, нещо го няма на пазара. То не бяха диверсификации, хъбове, мъбове и какво ли не.
  • 5 Даскал

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "мечо":

    Мечо , Мечо ставаш за кирко-моторист , или в най-добрия случай сержант в СВ .
  • 6 ну так

    9 36 Отговор
    Хахаха..колко сте елементарни вие в русиятааа

    Коментиран от #10

  • 7 mi6osp

    46 4 Отговор
    В Англия вече спряха два завода за изкуствени торове. При тези цени на газа продаваеми остават само продуктите на руските и беларуските торови заводи.

    Коментиран от #24

  • 8 Руснаците

    37 3 Отговор
    Имат газ - продават газ.
    Арабите имат нефт - продават нефт.
  • 9 Сандо

    30 2 Отговор
    Европа защо се тревожи - нали има диверсификация?Русия заема около 1/3 от пазара,останалите доставчици каква цена искат?

    Коментиран от #11

  • 10 Раша

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "ну так":

    Например?
    Газта по контрактите струва 180-230$ и е доставлена.
    А "отворените"-1000$ или от батко Сем!
  • 11 пандо

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    такава цена, която им дава Китай, азиатските цени хвърчат до тавана, всички доставчици са там, включително и Русия.
  • 12 Рашку

    19 1 Отговор
    А ние гледаме тръбата с газ така, както лисицата гледа високото грозде. Но парите за тръбопровода са от нас, за жалост. Кой ли ни сервира този номер-познайте от първи път!... Познахте.
  • 13 МалкоЛогика

    9 3 Отговор
    Няма нужда да се бърза с потока. При тези цени може да се изплати преди да влезе в експлоатация.
  • 14 не може да бъде

    14 0 Отговор
    Руснаците или по-точно Газпром със сигурност не са доволни ,а предоволни.Заради натискът от страна на западните държави дългосрочните договори имат разни клаузи за връзка със спотовите цени,но освен това ,пак под натиск от Запад те обхващат само 13% от доставките и това е почти изцяло за Германия.Останалите 87 % са или по цени,свързани с цената на нефта/с Турция напр./ или са свързани със спотовите цени на хъбовете!За миналата година средната цена на изнасяния газ от Газпром е под 230USD,а за тази година само за осемте месеца следната цена гони 350 USD,това са официални данни на Газпром.Това означава ,че до края на година
    средната експортна цена на газа на Газпром няма да бъде по-ниска от 400 USD.А Новатек,износител на втечнен газ по спотови цени във всички случаи ще реализира внушителни печалби за количествата ,които изнася!

    Коментиран от #15

  • 15 Българин

    2 8 Отговор

    До коментар #14 от "не може да бъде":

    Може може! Тя средната цена може да достигне $400, но ние отдавна плащаме $520.Вече кой знае колко е цената специално за нас братята.

    Коментиран от #16, #19

  • 16 Раша

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Имаш отстъпка в цената ,-май от 2019 по правилата на 3 енергопакет????
    Нова цена360%?
  • 17 ле ле

    5 0 Отговор
    американската страна предупреждава, че той /северния поток/прави Европа твърде зависима от Русия в сферата на енергийните доставки. Така е, но това важи за всички бизнеси..примерно софтуер на Майкрософт..или социалните мрежи..Затова Европа иска регулация на Фейсбук и др. монополисти..А за газта ..да купуват хамериканския ..но уви сметките ама никак не излизат,все едно да купуваш хляб от София, НО трябва примерно от Варна да ходиш с кола всеки ден до фурната,за един хляб...ТЪПО Е..
  • 18 От страни

    3 2 Отговор
    Нищо няма да ускори. Тия не знаят кво е германска бюрокрация - ще седят на тъмно и студено ама няма да пуснат потока по рано от 3-4 месеци.
  • 19 От страни

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Ти па откога стана брат - до вчера псуваше и обиждаше Русия ама сега брат? Затова и цената такава щото от такива като теб в правителството патим.
  • 20 гост

    1 13 Отговор
    Ушанките в момента бавно и славно се самоубиват заради кефа на Путя и дружките му от Газпром , за да могат да закърпят увехналия си "имидж" с пускането на един умрял поток , дето след 10 години максимум ще е скрап ! Само че тогава те ще си харчат парите някъде под друго име и хич не им дреме какво ще става с Раша и руснаците ! Преди малко повече от 10 години Газпром беше пълновластен монополист при доставката на газ в Европа със над 70% дял и договори за 15-20 години напред ! И тогава Путя реши да наказва Украйна , щото той видиш ли бил велик , хаха ! Резултата беше криза за 3 месеца за Европа и криза за Газпром и Раша за 30 години ! В резултат за тия 10 години се построиха три неруски газопровода и 9-10 терминала за втечнен газ ! Дела на Газпром на европейския пазар спадна от 70 на 30-35 процента , а дългосрочните договори станаха спомени от миналото ! В резултат цената на Газпром стана от 380 милиарда на под 100 , а лихвите по кредитите му скочиха три пъти ! И вместо да му дойде акъла , той сам реже клона на който седи !! Тази изкуствена криза в момента е мед на душата за конкурентите му и зелената енергетика ! Спрените и замразени миналата година проекти заради срива на цените в момента се довършват със светлинна скорост и още следващата пролет ще бълват газ на една трета от тези цени и то с печалба , а проектите за фотоволтаици и перки растат в геометрична прогресия ! И най-важното , дори оядените европейски бюрократи окончателно схванаха , че да р

    Коментиран от #21

  • 21 гост

    0 10 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Че да разчиташ на Газпромовци и гномове е малоумно , което тъкмо се опитваха да забравят последните 10 години ! И вече ще запомнят завинаги !

    Коментиран от #23

  • 22 Хи хи

    11 0 Отговор
    Не само ще издаде разрешение германският регулатор, ами и хоро ще играе на откриването...хе хе
  • 23 Чук

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Джендъри и пр. Аненцефали моля да си траят....
  • 24 БайДън

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "mi6osp":

    Ще продават като паднат санкцийте а те ще паднат като върнат Крим, демек никога.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания