Last news in Fakti

18 Септември, 2021 17:30 3 252 88

Русия се похвали, че освобождавала Полша, Варшава контрира: „Това беше агресия“

  • полша-
  • русия

Нахлуването на съветската армия в Полша е предшествано от подписването на пакта за ненападение между СССР и Германия

Русия се похвали, че освобождавала Полша, Варшава контрира: „Това беше агресия“ - 1
Снимка: shutterstock

Полша реагира остро на съобщение руското външно министерство, предаде агенция Укринформ.

По-рано днес руската страна заяви, че нахлуването на войските на Съветския съюз в Полша на 17 септември 1939 г. било "освободителен поход".

"Нямаше никакъв "освободителен поход", това беше агресия, осъществена в съгласие с хитлерова Германия", - написа в Twitter пресаташето на полското министерство на външните работи Лукаш Ясина.

По думите му, Полша не е престанала да съществува на 17 септември 1939 г., а жителите на окупираните територии "веднага станаха жертви на престъпления, извършени от съветската държава".

Според версията на Русия, съветската армия не позволила на германците да се доближат до Минск, а жителите на Западна Украйна и Беларус "радостно приветствали съветските войници". Съобщението на външното беше придружено от пропагандно видео, в което се казва, че тогава Полша е престанала да съществува по вина на тогавашната полска власт, която "отказа да подпише със СССР споразумение за взаимна помощ срещу германската агресия".

Институтът за националната памет на Полша публикува изявление, в което се подчертава, че машината на съветската пропаганда десетилетия наред представя агресията на Съветския съюз срещу Полша от септември 1939 г. така, както е удобно на Москва.

"Дори днес, независимо от големия брой публикации и очевидни факти, властите на Руската федерация нагло се опитват да представят тази въоръжена агресия като акт на "освобождение". В действителност това беше акт на заробване и терор, довел до стотици хиляди жертви сред полските граждани от различни вероизповедания и националности." - подчертават от института.

Нахлуването на съветската армия в Полша е предшествано от подписването на пакта за ненападение между СССР и Германия. Към него е приложен секретен протокол, с който страните се споразумяват за подялба на Източна Европа на "сфери на интереси", включително "в случай на териториално-политическо преустройство на областите, влизащи в състава на Полската държава".

В крайна сметка територията на Полша бива поделена между СССР и Германия в съответствие с посочените в протокола граници.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    79 50 Отговор
    Полша е измислена държава съществуваща след ПСВ

    Коментиран от #29, #79, #80

  • 2 Щерев

    40 85 Отговор
    Полша е окупирана от две агресивни нации които започват геноцид над полския народ.До ден днешен и двата агресора продължават нацистката си пропаганда срещу Полша.

    Коментиран от #5, #6, #57

  • 3 Хитрото

    34 10 Отговор
    Псичко бживо пшибам я що е за пшебанье.
  • 4 Kcaniba

    86 20 Отговор
    Поляците са известни на международната сцена!!! С исертчност, непостоянство, недалновиднст, обидчивост! И да, като нападат намираща се в грвждвнска война, Русия, през 1919, взимайки Беларус и част от Окраина - могат!! Да нападнат Чехлслвакия заеднос Хитлер през 1938 - могат!! После - жертви са, к.у...вите!!!
  • 5 факт

    59 23 Отговор

    До коментар #2 от "Щерев":

    къде видя полски народ такъв няма през цялото си съществуване тези алкохолици са жили част от Русия или Германия.

    Коментиран от #19

  • 6 Kcaniba

    73 17 Отговор

    До коментар #2 от "Щерев":

    А преди това подлагат на геноцид русите, после евреите, нападат съседна Чехослвакия и я разделят заедно с Хитлер!!! Ей, неблагодарно, кррвенско племе са пшеките!!!
  • 7 Груйо

    34 76 Отговор
    Наглостта и безочието на алкашите нямат граница, не стига че само в Катинската гора разстрелват 22 хиляди поляци, елита на нацията, а сега продължават да лъжат и мажат. Добре че с изключение на 20-те плиткоумни русофила, които тролят тук, мнозинството българи прогледнаха през коминтерновската пропаганда.

    Коментиран от #12, #13, #27, #49

  • 8 Сандо

    62 18 Отговор
    Полша има толкова натрупана мръсотия в историята си,че дори и с Ариел /който пере всичко/,не могат да я измият.
  • 9 Геро

    66 19 Отговор
    Абсолютни мерзавци са поляците , които заграбват 1/2 от Чехословакия заедно с германците и унгарците , после руснаците им били виновни , че германците сравнили със земята Варшава.
  • 10 !!!?

    27 74 Отговор
    Наглостта на Кремъл е пословична ! За да заграби 1/6 от сушата на Земята на над сто държави и народности, то е било яко "освобождаване"...но забравили да се върнат там от където са дошли. Така беше и до преди три десетилетия със соц лагера, а Украйна още яде попарата на кремълските "освободители" !!!?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 факт

    19 18 Отговор

    До коментар #7 от "Груйо":

    А я се замисли ако не ги бяха изтрепали какво щеше да стане още 22000 поляка да се размбожават Света и без тва е пренаселен.
  • 13 Дългият

    6 26 Отговор

    До коментар #7 от "Груйо":

    Имаш голям плюс...

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Котис

    58 11 Отговор
    Поляците са ужасни комплексари!
    Постоянно обвиняват Русия в агресия, а именно те са виновни забравяйки, че именно Жеч Посполита през 1612 окупира и подпали впоследствие Москва при неуспешен опит да въведе католицизма на Изток.
    Полската наглост няма граница!
    Колкото до 1939 г., ако бяха подписали със Сталин щеше да ги последва съдбата на Прибалтийските страни, а именно влизане в СССР, нещо което е накарало и Цар Борис 3 да се откаже от Сев. Добруджа през 1940 г, само и само да няма обща граница със Сталин.
    Тогава такава е била истор. ситуация, просто Полша губи окупираните от нея територии в Украйна и Белорусия, за което през 1945 е компенсирана с много по-богатите Силизия, Померания и юж.част на Изт. Прусия.
    Наглите поляци днес удобно забравят, че след ВСВ са получили въгледобивните райони на Германия и широк излаз на Балтийско море в замяна на горските масиви в западните части на Украъна и Беларус.
    Накратко поляците са нагли може би повече от гърците и сърбите.
  • 16 Историк

    41 8 Отговор
    Има един град в Полша-Бамберг,населен с немци след ПСВ даден на Полша с други немски територии..През 1938 поляците започват геноцид и терор сред етническите немци,като върха е избиването на 100% на населението на въпросния град,спасяват се само две деца по това време на гости при роднини в друг град!Хитлер прави три възражения пред ОН но резултат няма принуден е да вземе нещата в свои ръце!А ако някой има съмнения относно събитията в Бамберг-Гугъл,учудващо е,но го има,не са го скрили поне за сега

    Коментиран от #22

  • 17 пешо

    21 4 Отговор
    на всички подобни пасквилчета, а те са ежедневно, все едно се гони норма, "надеждният" източник на информация им е 404. няма такава държава!
  • 18 Емил

    12 27 Отговор
    То освобождението от Русия и окупацията е едно и също - ефемизми на империализма!
  • 19 Щерев

    15 43 Отговор

    До коментар #5 от "факт":

    Къде видя руски народ...сбирщина от мордовити,угри,варяги,славяни,татари и всякакви монголоиди.До 17 век няма географска карта с название русия,има москали и разни татарски улуси.

    Коментиран от #20, #21, #28

  • 20 факт

    36 12 Отговор

    До коментар #19 от "Щерев":

    русия съществува от над 1000 години докато хора като Левандовски са трето четвърто поколение поляци.

    Коментиран от #24

  • 21 Гого

    8 17 Отговор

    До коментар #19 от "Щерев":

    Татарски Зулуси😂😂😂😂
  • 22 Пламен

    17 11 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    Двеста хиляди полски деца са отнети от родителите.Повечето загиват от глад болести и изтощение в германски лагери за принудителен труд.Други са понемчени.Оплакваме се от еничарството,това е същото в много по ужасяващи размери
  • 23 Порно

    39 10 Отговор
    Всъщност , сега тези земи не са полски , а на Беларус и Украйна. Да не би тези държави да са окупатори? Не , просто Полша заграби чужди земи като се възползва от гражданската война в Русия и от малоумието на Тухачевски през 1919.
  • 24 Щерев

    10 25 Отговор

    До коментар #20 от "факт":

    Дай линк от карта с обозначение русия от преди хиляда години
  • 25 4рррр

    11 28 Отговор
    Русия който освободи,после векове там стои
  • 26 Даката

    13 39 Отговор
    Има си дежурни рускобългарски ме.ези,от смесени бракове и фатмашки произход,които дежурят.
    Огромното болшинство от Българите са европейци и симпатизират на Полша.

    Коментиран от #30, #34

  • 27 Да бе

    43 12 Отговор

    До коментар #7 от "Груйо":

    А 120000 избити руски пленници точно там преди това не ни интересуват, нали? Важно е да гледаме и слушкаме какво ни казва пропагандата и да си затваряме очите за безобразията на другите, така ли?

    Коментиран от #32

  • 28 То до 18 век

    36 3 Отговор

    До коментар #19 от "Щерев":

    То до 18 век на картата няма Германия, а разни графства и маркграфства...
  • 29 Мишо

    11 36 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Айде русссоробе да се образоваш или по-добре един билет за мацква и дим да те нема. Може да вземеш с теб и всички останали путинофили, рузуфили и всички подобни или... Вземи и се образовай откога съществува държавата Полша, после драскай тука. Няма оправия докато не изчезнете всички живяли по времето на червената чума.

    Коментиран от #31

  • 30 Е те са масово тука

    11 32 Отговор

    До коментар #26 от "Даката":

    За феновете на жужето нема почивен ден, копейка да е ама да заронотена с фобия срещу всичко нерашко и нечервено.
  • 31 Алоо

    36 11 Отговор

    До коментар #29 от "Мишо":

    В чужбина ходете либерастите, на нас тук 2 та пола са ни достатъчно, харесваме си нац празник 3 март, извоюва от опълченци начело с Русия, а улици, площади и храмове носят имената на руските герои и от 44, а шефа на атлантиците пасито всеки ден трябва цвете да поставя на паметника на руската армия, че без нея и него можеше да го няма, па и родственици те му:) 5923
  • 32 Груйо

    5 26 Отговор

    До коментар #27 от "Да бе":

    Господине, "информацията" ви е откровена лъжа. Кого смятате че заблуждавате, или наистина списвате тук за копейки?

    Коментиран от #33, #36

  • 33 Коко

    18 6 Отговор

    До коментар #32 от "Груйо":

    Изглежда , че лъжецът тук сте вие , и то от дълго време , но историята и фактите говорят друго .
  • 34 Дългият

    1 14 Отговор

    До коментар #26 от "Даката":

    Точно в десятката...
  • 35 Руснак

    30 9 Отговор
    Пакт за ненападение между СССР и Германия в 1939 е предшестван от подписването на пакта за ненападение между Полша и Германия в 1935 г. и Мюнхенски сговор в 1938 г. Обаче в статията се пише само за пакт между СССР и Германия. Русия 17 септември 1939 г. е направил това, което трябва да направи всяка нормална държава - обезопасила границите си при разпадането на Полша с едновременното празно созерцанием за този процес от страна на съюзниците на Полша - Франция и Англия

    Коментиран от #39, #40

  • 36 Матей

    15 5 Отговор

    До коментар #32 от "Груйо":

    Някой отвори ли дума за копейки , значи е бил и подлога на всичко живо свързано с мутренската шайка управляваща след десети ноември - лъжи , манипулаций и малко акъл !

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Иван

    11 1 Отговор

    До коментар #35 от "Руснак":

    Абсолютно си прав!!!
  • 40 Kcanba

    18 1 Отговор

    До коментар #35 от "Руснак":

    та нали това е стратегията на двойните стандарти, практикувана от фащисаните!!!! Беудобното, позорното и отвратителното да се премълчава, а да се фокусираме върху изгодните за нас факти и манимупулирането с тях на макс, като тоя сайт да речем, а по света такива медии са хиляди!!!!

    Коментиран от #42

  • 41 Иван

    19 1 Отговор
    Еврейските сатанински рептили Маделин Олбрайт, Джордж Сорос и Ели Визел защо са оцелели?
  • 42 Иван

    14 1 Отговор

    До коментар #40 от "Kcanba":

    Медиите са хиляди, но един център ги ръководи-Синагогата.
  • 43 Бай Иван от Каспичан

    21 3 Отговор
    Паляците пак плачкат, ама що не обяснят на останалия свят кой и с чие съдействие унищожи еврейската диаспора, и защо напоследък са на тръни и нокти с Израел
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    22 4 Отговор
    Тъ.ите поляци са най-неблагодарната нация в света! През 44-та май не е било нужно червената армия да освобождава тая пасмина и да си спести над 600 хил жертви, а да спре да наритва Вермахта до полската граница и да остави Хитлер да ги изпържи в концлагерите, заедно с евреите от цяла Европа! Ако бяха в съюз с Хитлер, нали едновременно щяха да нападнат на 01.09., а не да навлизат след 17 дни да спасяват цивилното население от бившите си граници!?

    Коментиран от #59

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Олга

    20 3 Отговор
    Поляците били лошо “нападнати” и от Чърчил,който назова Полша “Хиена на Европа”.
  • 48 Роза

    12 4 Отговор
    Поляците и руснаците никога няма да спрат да се мразят,за съжаление.Също както ние и турците.Причината е историческото минало и злините,които векове наред взаимно са си причинявали.

    Коментиран от #51, #54

  • 49 Доси

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Груйо":

    Груйо,по-добре се фани за .йо!
  • 50 Защо всяка втора дума у полският е

    9 4 Отговор
    К/РВА ? Тя е характерна черта от характера им !
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ежко Бежко

    7 7 Отговор
    Братя българи, живеем в панелки и затискаме кацата със зелето, пием домашна ракийка и се дърляме заради някякви поляци???? Хора вие нормални ли сте?
  • 53 Да да

    4 13 Отговор
    Прекрасно ги знаем ослободителите. Нас също ни "освободиха" на два пъти.
  • 54 Турчин

    2 8 Отговор

    До коментар #48 от "Роза":

    Що бре, аз не те мразя...че ти сигурно си ми роднина
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Щом мурзилите вият като ужилени

    1 13 Отговор
    Значи пановете са прави 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #62, #69

  • 57 Настрадамус

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Щерев":

    А бе ти как заработваш грантовете със повече минуси или малко плюсове .Ако ти плащат за минуси и аз ти сложих един минус това е равно на един ръждив цент

    Коментиран от #68

  • 58 Глупави поляци

    4 13 Отговор
    Разбира се, че сесесерето ги освободи. Освободи ги от хиляди войници и офицери край Катин

    Коментиран от #61

  • 59 Настрадамус

    9 1 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    а ми те Поляците си бяха дупе гащи със Хитлер ,нали техният премиер Пилсудски беше казал че ще му вдигне паметник насред Варшава ако избие повече еврей
  • 60 И поляците като нас

    0 9 Отговор
    Не са случили на освободител....
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Раша

    9 1 Отговор

    До коментар #56 от "Щом мурзилите вият като ужилени":

    Пещите не са оправили мозъци на поляци!
  • 63 Руснаците са освободители с опит

    3 12 Отговор
    Освобождават от интелигенция, злато, скъпоценности, домашен добитък, алкохол и от всичко което ви пречи да се развивате успешно като суверенна държава.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 mmmmmm

    10 2 Отговор
    ако не бяха русите,щяха да живеят и горят в концлагерите
  • 66 Кримски

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "То като се тръгне така":

    а 1612?? Или, то това било по турско....
  • 67 Лорд Кързон

    14 5 Отговор
    Още през 1918г. не някой друг а комисия на Антантата оглавявана от лорд Кързон е определила докъде на изток се простират полските земи. През 1919/20г. шляхтите нагло погазват тази линия и окупират белоруски и украински зами. Нещо повече - окупират и литовски земи в това число и столицата Вилнюс. До 1939г. Вилнюс е в полската държава. Руснаците напълно справедливо казват,че през 1939г. са освободили белоруски,украински и литовски земи. Сталин спира точно на линията Кързон и затова Франция и Англия не мъцват защото тая линия я е определила Антантата.

    Коментиран от #71, #73

  • 68 Същото е като при вас

    1 12 Отговор

    До коментар #57 от "Настрадамус":

    Както ви плащат със златните рубли. То май един ръждив цент е равен на една златна рубла хахахаха

    Коментиран от #72

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Да ама тогава Полша си връща

    3 12 Отговор

    До коментар #67 от "Лорд Кързон":

    Границите от 1569г. Казах ви като се тръгне така ще стигнем до сътворението. Ама както казах няма руско зверство което вие мурзилите да не оправдаете...

    Коментиран от #77

  • 72 Иван

    8 2 Отговор

    До коментар #68 от "Същото е като при вас":

    Кажи на укрите да спрат руския газ.
  • 73 Иван

    8 4 Отговор

    До коментар #67 от "Лорд Кързон":

    Оооооох,това е много политически некоректно за полските к.у.р.ди и булгаристанските натовски исландо-грендландски ариици.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ВСВотСАЩ

    13 5 Отговор
    Тези поляци, които носят от девет дола вода, за да измият опетнената си съвест, са и,д,и,о,т,и. Досега никой от тях не оспорва твърденията за колаборация и тесни връзки на полските политици с нацистка Германия, а въртят една и съща изтъркана плоча, как СССР ги била "вероломно" нападнала. И как да отречеш Германско-Полския договор за ненападение от 1934 г. и германско-полските планове за нападение над СССР от 1938 г., когато всичко това го има "черно на бяло" в пожълтелите страници на историческите документи.
    И забравят, че СССР влезе и си възвърна територии, които са откъснати от Русия през 1918-1920 г. насилствено - Западна Украйна и Западна Белорусия. Но по-важното, че Полша участва пряко в паленето на фитила на бурето с барут, заедно с Франция, Англия и Германия през 1938 г. с Мюнхенското споразумение и нахлуването с благословията на Хитлер в Чехословакия. Да, поляците имат голяма вина в избухването на ВСВ. Да си пискат колкото искат. Само вдигат врява.
  • 77 Оле мале

    8 4 Отговор

    До коментар #71 от "Да ама тогава Полша си връща":

    Жечпосполита от 1569г. е изкуствено творение и се саморазпада заради вътрешна корупция,неуправляемост и анархия. Никой не ги е канил с бъклица в Москва през 1610-1612г. две години да я грябят и опожарявят.......а после оле мале що Русия,Австрия и Прусия си поделили шляхтите.

    Коментиран от #83

  • 78 МалкоЛогика

    2 5 Отговор
    Поляците съжаляват за Хитлер. Освободителят пак се е оказал неправилен.
  • 79 3966

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Полша и Германия много преди това имат договор и участват в унищожаването на Чехословакия, като Полша заема територия. По това време почти всички европейски държави имат такива договори много преди договора Молотов - Рибентроп, но сега не е добре да се говори по въпроса.
  • 80 Димитър

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Полша и Германия много преди това имат договор и участват в унищожаването на Чехословакия, като Полша заема територия. По това време почти всички европейски държави имат такива договори много преди договора Молотов - Рибентроп, но сега не е добре да се говори по въпроса.
  • 81 Бойко Борисов

    6 7 Отговор
    След пакта Рибентроп Молотов СССР И ГЕРМАНИЯ нападат Полша от двете и страни и правят общ военен парад в град Брест СССР И ХИТЛЕР СА БИЛИ СЪЮЗНИЦИ

    Коментиран от #82

  • 82 ВСВотСАЩ

    7 4 Отговор

    До коментар #81 от "Бойко Борисов":

    Пактът „Молотов-Рибентроп“ не е съюзен договор, а "Пакт за ненападение". С Германия преди СССР "Пакт за ненападение" са подписали Полша, Англия и Франция.
    България подписва Тристранният пакт с Германия, Италия и Япония. А Тристранният пакт е военно-политически съюз, и разликата между него и "Пакт за ненападение" е от земята до небето.

    Защо само задръствате форума с неграмотност?!

    Коментиран от #85

  • 83 да да

    5 9 Отговор

    До коментар #77 от "Оле мале":

    А руснаците са винаги и навсякъде канени....Абе има ли руско зверство което вие мурзилите да не оправдаете???
  • 84 Вярно

    5 8 Отговор
    Руснаците освободиха Полша и отказаха да си тръгнат. Докато не ги изгониха със шутове. Няма отърване от тия "освободители".
  • 85 Тия

    5 8 Отговор

    До коментар #82 от "ВСВотСАЩ":

    Сталин и Хитлер, двамата сатрапи са си разделили Европа. И затова са подписали пакт за ненападение. Да оправдаваш руските окупатори е равносилно да оправдаваш и немските.

    Коментиран от #86

  • 86 падналия ангел

    9 1 Отговор

    До коментар #85 от "Тия":

    Преди това-Договорът за ненападение между Германия и Полша (наричан също Пакт Пилсудски – Хитлер123456) е договор, сключен между Германия и Полша на 26 януари 1934 г. Договорът е подписан в Берлин от министъра на външните работи на Германия, Константин фон Нойрат и посланика на Полша в Берлин Йозеф Липски на 26 януари 1934 г. Договорът е сключен по инициатива на Адолф Хитлер и Йозеф Пилсудски, макар че формално Пилсудски не оглавява Полша, но реално оказва решаващо влияние при приемането на външнополитическите решения в Полша до смъртта си през 1935 г.
    Благодарение на този договор Полша придърпва една област от Чехия при анексирането и от Германия, Унгария прави същото! И това преди пакта Рибентроп-Молотов!
  • 87 няма що

    1 1 Отговор
    Освободили Полша, като избили всичките и офицери в Катинската гора!?
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания