Last news in Fakti

19 Септември, 2021 12:07 4 610 28

Сбогом, килограм! Великобритания връща фунтовете и унциите

  • великобритания-
  • брекзит-
  • килограм

Европейските правила задължаваха търговците на Острова, дори когато изписват цените в унции и фунтове, задължително да добавят и стойността в килограми

Сбогом, килограм! Великобритания връща фунтовете и унциите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На Острова си "връщат контрола" и обръщат гръб на наложените от Брюксел мерни единици. Но рисковете от обърквания и грешки с фунтовете и унциите никак не са малко.

Колко тежи една унция? А един фунт? Британското правителство обяви, че връща имперските мерни единици. Много млади хора на Острова обаче изобщо не ги познават.

"Връщане на контрола"

Според поддръжниците на Брекзит, метричната система е нещо, наложено на Лондон от Брюксел. Нещо повече - те говорят дори за "метрично мъченичество". Европейските правила задължаваха търговците на Острова, дори когато изписват цените в унции и фунтове, задължително да добавят и стойността в килограми. И след като Великобритания официално се раздели с Европейския съюз, старите мерни единици трябва да бъдат възстановени, решиха управляващите.

Привържениците на "връщането на контрола" се радват и на още една промяна. Печатът с кралската корона отново ще може да бъде поставян на халбите за бира. Векове наред символът бе приеман като гаранция за качество, но през 2007-а година трябваше да отстъпи мястото си на европейския сертификат CE.

Лесно може да се стигне до объркване и грешки

Решението напомня за времената преди Брекзит, когато регулациите, наложени от Брюксел, бяха посрещани с възмущение. Така през 2001-а година един търговец бе глобен, защото не бе посочил в килограми цената на бананите, които продавал. Тогава Борис Джонсън, главен редактор на консервативното списание "Спектейтър", написа: "Защо принуждаваме британците да използват мерните единици на Наполеон, когато имперската система оцелява и процъфтява в Америка, най-успешната икономика в света?".

Според критиците на решението то само ще обърка хората. "Нашите рафтове са празни, но дори да бяха пълни, ще се наложи да си купуваме неща чрез система, която никой не познава и която от 70-те години насам са зарязали дори училищата", възмущава се един читател на "Таймс".

И докато милите, футовете и пинтите бяха нещо нормално във Великобритания, дори по време на членството на страната в ЕС, унциите напълно са изчезнали от ежедневието. Младите хора изобщо не знаят на какво отговаря тази единица. Експертите предупреждават, че предстоят много грешки при пресмятането.

Британското правителство отменя още европейски регламенти

Освен емоционалния дебат за мерните единици, други промени биха могли да имат далеч по-сериозни последици за отношенията между ЕС и Великобритания. Правилата на ЕС относно финансовите услуги, защитата на данните и генно модифицираните организми, наред с други неща, също трябва да бъдат премахнати.

"Възнамеряваме в крайна сметка да променим, заменим или отменим всички приети закони на ЕС, които не са подходящи за Обединеното кралство", заяви Дейвид Фрост - министърът, отговарящ за Брекзит. Наблюдатели предупреждават, че това може допълнително да изостри конфронтацията с Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен на сидеров

    68 8 Отговор
    жалки и смешни островитяни !

    Коментиран от #28

  • 2 Angela Merkel

    60 9 Отговор
    Сбогом, английски! В ЕС ще се говори на немски и френски.

    Коментиран от #13

  • 3 русенец

    64 2 Отговор
    И ще накривят на някого. :) Да си мерят в педи и лакти!

    Коментиран от #26

  • 4 хаахахаха

    58 3 Отговор
    С тов Бръкзит, ингилизите съвсем си загубиха акъла.
  • 5 СИ СИСТЕМА

    66 4 Отговор
    Тия олигофрени вечно са на опаки на всичко, но вече не са Империя, така че да си живеят в измисления свят.
  • 6 човек от народа

    46 2 Отговор
    айде и империята си да възстановите и да доите яко колониите ! ха-ха-ха ! на лъва с проскубаната грива дали му стиска !? а, Кипър и Малта дали ще си върнете !? време им е да си обърнат воланите по европейски !
  • 7 селтак

    27 1 Отговор
    От утре е казвам на жена си - само една пинта ще пия.
  • 8 Рошко

    35 3 Отговор
    Пожелавам на ингилизите още дълго време да си мерят празните рафтове в унции мили и инчове, и защо трябва ние европейците да им учим езика
  • 9 Komapak

    23 2 Отговор
    Ей така се печели респект. С наглост до безобразие. 😄
  • 10 Kcaniba

    20 1 Отговор
    Ако това помогне островната джендърня....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 смех

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "Angela Merkel":

    Ти как си представяш немският да е основен език та той не се говори никъде.
    Половината Свят говори англииски другата половина Испански китайски и френски
  • 14 Лост

    24 1 Отговор
    Връщали унциите и фунтовете. А трябваше пакистанци, индийци,африканци и тям подобни.
  • 15 КАЛИСТИРКАТА

    16 1 Отговор
    ЗА ТИЯ ПЪК МИ ДРЕМЕ СКО ЩЕ ДА МИНАВАТ НА КРИНИ И КРАЧКИ (две КРИНИ фасул )
  • 16 1235

    15 0 Отговор
    Офффф добре че се махнаха тези от ЕС
  • 17 Кире

    1 4 Отговор
    Може Англия да изиграе ролята на Тайван за ЕС. На там вървят нещата.
  • 18 БАЙ Х@Й ‼️

    6 7 Отговор
    Някой виждал ли е ТВ или телефон с диагонал в см ❓

    Коментиран от #24, #25

  • 19 От страни

    8 1 Отговор
    Глупаци. Тия работи ги докараха до застояване в развитието на техники и технологии. Който му е интересно погледнете как се работи на струг със скала във система Импириал. Затова не могат да откъснат с руски откраднати технологии и да повторят нещастният РД-180.

    А е било така: Да бе живял един глупак дето е сипал сол във водата и решил да погледне при колко тя ще замръзне – и тази температура е направил на 0 градуса – казвал се е Фаренхайт. Питай го за какво ги е солил. Та сега е много лесно за нас – взимаме колко е по Фаренхайт вадим тринадесет а останалото делим на две. Това докато е топло, кат стане студено, под нулата ще е малко по сложно – от пкнадесет градуса по Фаренхайт вадиш тридесет и получаваш минус 15, и кво да ги правиш? Правилно – делиш на две и получаваш минус седеем и половина.
    Да не говорим за такива единици като маково зърно, както пише в справичника че е около една четвърта от ечемиченото, да же не пиитам колко е ечемиченото важната дума е ОКОЛО – точна наука няма грешка. Има и други измервателни единици – линия, палец, нокът, има площ която може да изоре един вол. ВОЛ, Карл!
    По магазини се ходи с калкулатор докато свикнеш да ги сметаш наум щото ще останеш гладен. Най накрая ще знаеш че нормата е три пинти бира а в една кутия със содова е 12 унции.
  • 20 8753

    20 8 Отговор
    Късно ще разберете, че Англия направи най-умното нещо да се махне от съюз който вече не отговаря на тяхното мислене! Вярвам, ме скоро ще ги последват и други държави, особено след поредната вълна на имигранти към Европа! И за какво е нужно държава да плаща милиони за членство в съюз където се разпада и валят глоби след глоби когато не спазваш определени закони/вярвания?! Вярвам, че Унгария ще е следващата държава която ще напусне, заедно с Франция и Испания! ЕС е толкова изпаднал в нужда след безвъзмезното даване на пари на Гърция и сега вече когато Англия напусна, изведнъж започнаха бързо бързо да мислят кои други държави да прибавят, защото трябва да се събират пари от някъде за да се поддържа този измислен съюз!
  • 21 Смех

    8 0 Отговор
    Жалка работа... язък ...
  • 22 Вземете пример и други!

    8 4 Отговор
    И излизайте от соцлагера ЕС! Само Англичаните ли проявяват достатъчно разум в Европа?!
  • 23 Смешни и сбъркани

    14 1 Отговор
    Десен волан,ляво платно.Ще си връщат "империйката" ама на 30 февруари щяло да е..
  • 24 Лост

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    ТВ -Велико Търново -55см.
  • 25 От страни

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    То и водопроводната резба е тяхна ма кво им дава дали е 1/2 или 3/4 или 15 мм или 20 мм. Това са безобидни и неопасни неща. Разбираеми поне. Става дума за по важни неща за измерване от диагонала на телевизора - опитах да работя на техен струг - нищо не стана - когато ти казва че трябва да направиш 3/16 и 150 хилядни от инча. До сега не разбирам това с техните микрони, та камо ли да го повторя.
  • 26 Мунчо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    И своите килограми в мерна единица "камъни" (stones). Първобитници
  • 27 Анонимен

    0 2 Отговор
    Гледайте си България и не мислете за Велика Британия примитивни хора от българия.
  • 28 Киро казана

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "фен на сидеров":

    Те си връщат което си тяхно точно така се прави и напротив ние сме жалки, език и история сме напът да дарим...
Новини по държави: