Last news in Fakti

19 Септември, 2021 14:15 2 286 11

Средните училища за момичета в Афганистан не са отворени след възстановяване на учебните занятия

  • афганистан-
  • талибани-
  • жени

В петък беше закрито Министерството на жените, а на негово място беше разкрит департамент, който при предишното управление на талибаните налагаше строги религиозни изисквания

Средните училища за момичета в Афганистан не са отворени след възстановяване на учебните занятия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След като в Афганистан бяха възстановени учебните занятия, стана ясно, че средните училища за момичета не са отворени, информира Би Би Си. Талибаните обещаха, когато завзеха властта през август, че на жените и на момичетата ще бъде разрешено да работят и учат според правилата на шериата.

Впоследствие обаче на работещите жени беше разпоредено да си останат вкъщи, докато не се утвърди сигурността в страната. Протестите на жените за запазване на правата им бяха разпръснати със сила.

В петък беше закрито Министерството на жените, а на негово място беше разкрит департамент, който при предишното управление на талибаните налагаше строги религиозни изисквания.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид увери, че скоро училищата за момичета ще отворят. Той поясни, че в момента служителите работят по "процедурата".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    7 11 Отговор
    Поне да им разрешат къси поли и силикон.👳‍♂️👧😁
  • 2 брях

    4 11 Отговор
    Ще им провеждат ускорени курсове по камасутра ли.
  • 3 Алоооу

    17 2 Отговор
    Европа, САЩ, разните там Хелзингски комитети, ООНета и т.н. къде сте!!!???? Тия връщат страната си 1000год.назад!!!! Радетели на Истанбулката и т.н. конвенции, ха сега да ви видя!!!!

    Коментиран от #10

  • 4 бл.134 в Зап. парк

    5 4 Отговор
    Американците , да алчни изроди!
  • 5 ivan ti

    14 2 Отговор
    ГРАМОТНИЯ ЧОВЕК е ОПАСЕН.Той се опитва да МИСЛИ.

    Коментиран от #7

  • 6 уйнайка

    9 3 Отговор
    Светът да се учи на демографска политика. Друго си е бакалавър на 25, магистър на 30 и инвитро на 40.
  • 7 ъхъ

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "ivan ti":

    То и тук едни уж грамотни се опитват да мислят, но си остават само с опитите.
  • 8 165

    5 3 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ СА ИЗХАРЧИЛИ 20.000. МИЛИАРДА ДОЛАРА В АФГАНИСТАН /20 трилиона/ НО ЯВНО ИМ Е ПО ИЗГОДНО ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ В РЕГИОНА. Добрият Чичо Байдън, Велик Демократ.
  • 9 Gen Gurko

    3 3 Отговор
    Aбе има ли още неразбрали, че там жените трябва да раждат, възпитават деца и да въртят къщата. Оплакванията да се препращам към САЩ. Макар че вече силите са ги напуснали щом талибанлъка е на власт. Сега уточнявали процедурата, казва говорителя. Да се готвят феминистките и тези от третия пол включително нагоре и докъдето стигнат. До седемдесетте и осемдестте години в държавите като шахски Иран, Афганистан, Пакистан на Зия ул ХАК, в богатите социални държави като Либия и Алжир и т.н. всичко беше светско и що годе демократично. След експлозията на феминизма, джендъризма, износа на още демократични "ценности" получихме това, което на всичко отгоре е само началото на започващия повсеместен ад. И причинителите и борците и боркините за още и още и още права, незнаещи кога да спрат, ще бъдат едни от най-тежко пострадалите. Лично аз няма да ги съжаля ИЗОБЩО.
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Алоооу":

    Ако си спомняте, една от първите работи на американците в Кабул беше да организират конкурс за "Мис Афганистан".
  • 11 1520

    1 1 Отговор
    където минат сащ трева не никне нищо хубаво не се случва
Новини по държави: