19 Септември, 2021 19:47 2 817 47

САЩ искат бързо Западните Балкани в ЕС и е грешно България да спира РСМ

  • северна македония-
  • българия-
  • европейски съюз-
  • зоран заев

В края на ноември 2020 г. самият Зоран Заев заяви пред българска медия, че България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е на двата народа

САЩ искат бързо Западните Балкани в ЕС и е грешно България да спира РСМ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

съюз да се ускори и ще се стремят да възобновят процеса, заяви високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, съобщава "Радио свободна Европа".

Габриел Ескобар, който по-рано този месец бе назначен за изпълняващ длъжността заместник-държавен секретар за Южна Централна Европа, който надзираваше региона, в който за първи път е изпълнявал различни функции от 1998 до 2001 г., също обяви, че САЩ са назначили дипломат, който да подпомогне забавянето на избирателната реформа в Босна и Херцеговина.

Ескобар, който наскоро бе заместник-началник на мисията в посолството на САЩ в Сърбия, изрази разочарование от липсата на движение за членство в ЕС за балканските държави през последните две десетилетия.

"Да се върна 20 години по-късно и да видя, че не е постигнат голям напредък на този фронт, бе малко разочароващо", каза Ескобар по време на интервю в Държавния департамент за своите приоритети и притеснения за региона. "Бихме искали да видим по-бърза интеграция."

Европейският съюз загуби апетита си за бързо разширяване на членството, след като вкара в клуба 13 държави от 2004 г., повечето от които по-малко богати бивши членове на източния блока на СССР.

Хърватия бе последната държава, която се присъедини към 27-членния блок, когато нейното присъединяване завърши през 2013 г.

Ескобар каза, че както ЕС, така и страните от Западните Балкани - които включват Северна Македония, Албания, Сърбия, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина - трябва да преодолеят предизвикателствата, за да превърнат интеграцията в реалност, но изрази надежда, че американският ангажимент "може да постави двете страни отново на правилния път."

България по-рано тази година блокира началото на преговорите за присъединяване към ЕС със Северна Македония в спор относно езика и исторически оплаквания. Правилата на ЕС изискват консенсус от неговите 27 членове по много важни въпроси, включително разширяване.

Тъй като молбата на Албания за присъединяване към ЕС ще бъде разгледана в тандем със Северна Македония, ветото засегна и Тирана.

Ескобар заяви, че е погрешно България да използва двустранен спор, за да спре стремежите на Северна Македония към ЕС.

Той каза, че са предложени някои "добри решения" за решаване на проблема и че Вашингтон ще продължи да настоява пред София за намиране на компромис.

"Те го превръщат в многостранен въпрос, който засяга всички нас", каза той за действията на България, добавяйки, че това е "стратегически императив" за влизането на Северна Македония и Албания в ЕС.

Ескобар заяви, че би искал преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания да започнат тази година, като добави, че "са го заслужили".

По-рано България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург.

На 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на преговорите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

На 31 август 2021 г. от българското външно министерство привикаха посланика на РС Македония заради сваленото българско знаме в Битоля.

Подобни вандалски актове срещу български светини са чести на територията на РС Македония.

При поредни случаи на агресия към български граждани в РС Македония през март 2021 т. Заев отрече да е имало нарушени права на наши сънародници.

Припомняме също, че България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург.

На 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Според бившия военен министър Красимир Каракачанов РС Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

В края на ноември 2020 г. самият Зоран Заев заяви пред българска медия, че България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е на двата народа.

Дни по-късно пред северомакедонски медии тезите му бяха доста по-различни.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    149 2 Отговор
    Ние пък искаме САЩ незабавно да върнат земята на индианците... Това е положението...

    Коментиран от #22

  • 2 розово

    128 1 Отговор
    А някой пита ли българите какво искат?
  • 3 хихихихихи

    41 11 Отговор
    Кот каже Биг брадър!
  • 4 Б.Х

    113 1 Отговор
    Кои са САЩ , че да казват какво да се случва в Европа. Да си гледат разбитата територия

    Коментиран от #42

  • 5 Тия си оправихА

    68 2 Отговор
    Тях сега и нас. Що не си гледаш твоята работа бе.
  • 6 СмЕх

    54 2 Отговор
    Партньори...:)))))
  • 7 deaf

    34 11 Отговор
    Никъде американският дипломат не е казал,че е "грешно" България да спира С.Македония. Това вие си го измислихте.

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 изчезването на САЩ от България

    64 3 Отговор
    САЩ КАКВИ СА че ДА ИСКАТ КАКВОТО И ДА Е,КЪДЕ Е САЩ КЪДЕ БЪЛГАРИЯ НА 8000Км едни ОТ ДРУГИ АРЕ марш ОТ ТУКА
  • 11 Българи Юнаци

    58 1 Отговор
    ФАЩ като искат Западна България /Северна Македония/ в ЕС да си ги вземат, но тогава ние излизаме от него.

    ФАЩ да си гледат в своята паница и да не се бъркат на държавите в Европа, защото както се вижда Франция им се озъби и така ще е занапред.
  • 12 среднощен

    55 2 Отговор
    Следващите напуснали ЕС след UK ще бъдат франсетата.... За какви "Западни Балкани" иде реч...?
  • 13 Крум

    74 1 Отговор
    Когато в Плиска е имало базилика, още десет века наред след това Вашингтон е бил все още блато с гущери. Не знам кого съветват?!
  • 14 Прав си

    25 2 Отговор

    До коментар #7 от "deaf":

    Не е казал че е грешно че спираме северна Македония за европейския съюз но е казал че е правилно да не я спираме
  • 15 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    41 2 Отговор
    САЩ да си гледат територията,
    стига са се навирали навсякъде...
  • 16 ФАКТ :

    33 0 Отговор
    CAЩ нe иcкaт cилeн Eврoпeйcки cъюз и зaтoвa гo нaтиcкaт да налага санкции на Русия(ЕС+Русия е кошмар за USA), както и да приема мигранти мюсюлмани и cтрaни c мюcюлмaнcкo нaceлeниe (Турция, Aлбaния и Ceв.Мaкeдoния) Нa пo-къceн eтaп щe нaтиcкaт и зa Кocoвo и Бocнa и Хeрцeгoвинa...
  • 17 я си е п м

    29 0 Отговор
    Янките що спират индианците , направо по резервати са ги нагнели. Това не е работа на янките да се бъркат на Балканите.
  • 18 А питам

    42 0 Отговор
    Бе на гърците защо не даваха зор??
    И защо да е грешно какво прави България, а не какво правят в македонско??
  • 19 Напомнително :

    26 1 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.
    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.

    Ако наложим вето на Сев.Македония ще спечели целият Европейски съюз. Ще загубят САЩ, Турция, сърбоманските келеши-еничари, албанската мафия и "българските" соросоиди(майкопродавци).

    Забележка: На семействата на измекярите Заев и ПЕДЕРовски да не се дават български паспорти!

    Коментиран от #32, #40

  • 20 един от многото

    24 0 Отговор
    Европа е като касичка на САЩ , от България два милиарда от Франсетата петдесет шейсет. Разбъркаха арабския свит и Авганистан и Европа съвкупно ще страдат от това. Време е да си вземат въшкавата демокрация и да се омитат от Европа!
  • 21 Куку

    20 0 Отговор
    Бегаха като мишки от витнам куба афганостан . Фамилиата на тоза да е случаина с рода на кулумбиец нарко
  • 22 U$A&NATOвън

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    САЩ обясняваме , да се омитат от България и Черно море .Зящо не натиснат РСМ , след като Охридското езеро е по - важно от . Оставаме твърдо в ЕС , плащаме милиарди за да ни пуснат вътре.
  • 23 Миньор

    10 1 Отговор
    Казват ни- всички там на полуострова сте една обща тиня- барутен погреб. Приемайте се както по времето на руското влияние. Сега е американско и то поръчва музиката. Блус, хайде, танцувайте върху три национални катастрофи!
  • 24 АМИ

    23 0 Отговор
    КРАВАРИТЕ ДА СИ ГЛЕДАТ СВОЯ КРАВАРНИК !! ЗАЩОТО КЪДЕТО ДА СА БРЪКНАЛИ ....
    ВСЕ МИЗЕРИЯ И ГЛАД !
  • 25 Цитат от

    22 0 Отговор
    Валери Жискар Д"Естен - бивш президент на Франция :
    "Когато САЩ приемат Мексико за свой щат, тогава и Турция би могла да стане член на Европейския съюз ! "
  • 26 Тия

    12 0 Отговор
    по навик прекаляват с исканията си, дали щото са правилните или защото така трябва според тях? Аз пък искам САЩ да ни дадат няколко топа хартия за долари и матриците за печатане, да си правим колкото ни трябва и да си плащаме наляво и надясно на баламите. Колкото и да напечатаме ще е капка в морето, а за сиромаси като нас ще е ОК. Така ще може без проблем да си накупим още "еф-ки" и други глезотийки, и ще има и за тях, не че сега няма, то тяхното е на първо място и винаги си го вземат.

    Коментиран от #28, #29

  • 27 Иван

    16 0 Отговор
    Боклука Ескобар какво иска да каже? Че спора трябва да е 20-странен,30-странен, 50-странен?
  • 28 Иван

    16 0 Отговор

    До коментар #26 от "Тия":

    Л.ай.н.ата да признаят че масона Джордж Вашингтон е македонец.
  • 29 Иван

    16 0 Отговор

    До коментар #26 от "Тия":

    Л.ай.н.ата в САЩ и Франция да признаят,че третополовата Статуя на Мешията (нацистката Свобода) в Ню Йорк (Амстердам) е македонска......северно македонска.........и ще се размърда, ако й проговориш на старомакедонски.
  • 30 Димитров

    1 16 Отговор
    Братя северомакедонци!
    България падна!
    Честито, вече няма вето, ние определяме условията, българите ще имат време да преосмислят поведението си дотук, докато превеждат на български нашите учебници!
  • 31 Що е маке

    14 2 Отговор
    Все е ла@но , много подмолни хора са. Ако ние бяхме на тяхно място никога нямаше да ни пуснат в ЕС.
  • 32 Питанчев

    14 0 Отговор

    До коментар #19 от "Напомнително :":

    Колега дадохме на 130000 души паспорти и гражданство.На преброяването у тях едва 30 се писаха българи.Ето на това се вика черна неблагодарност.Там толкова са им промити мозъчните клетки,че още 500 години няма да уврат дървените им кратуни.Били преки наследници на Сашето великия.А защо говорят различен език от Сашко?А защо пишат на различна азбука от Него?

    Коментиран от #37

  • 33 Vali

    16 1 Отговор
    И аз искам USA да стане колония на България ! Ама те са още с биберон , пред нашата възраст ...
  • 34 Искат

    9 0 Отговор
    Ако САЩ много ги искат за нещо си, да ги натиснат да си изпълнят договора с България. Засега с дипломацията си са я докарали до никъде.
  • 35 Гад Заяви

    9 0 Отговор
    Жидоянки, гоу хоум. Не се бъркайте повече в кашата, която сте забъркали самите вие с вашите еврейски изчадия, родили комунистическата идеология и практика! Тези мекерета под шапката на световната комунистическа революция изкуствено създадоха това македоно-скопско отроче през 1945 г. Целта ви е да заличите всичко българско по целия свят, да го кастрите все повече, за да заличите родилните петна от вашата поява, като чеда на българлъка. Пръждосвайте се в сирийската и синайската пустини.
  • 36 факти

    12 0 Отговор
    Щом САЩ и Германия толкова искат Северна Македония да ги накарат да подпишат че до 45 та са били българи а после сърбите са ги накарали да станат македонци. Щом това се признае не могат да имат никакви претенции повече и да влизат където си искат. Това са исторически факти и всички ги знаят , само се правят на неразбрали.
  • 37 Варненец

    4 13 Отговор

    До коментар #32 от "Питанчев":

    И ние не пишем на азбуката на която е писалнАспарух, и ние не говорим на езика на койтоне говорил Аспарух, единствено останало името Българи. Езика и писменоста сме взели от Склавините(Македонските словени).
  • 38 Гоце

    11 1 Отговор
    Северна Македония да кандидатства за 52-ри щат. Щом има Северна Дакота и Северна Каролина, може да има и Северна Македония, както и Южен Тимор. Обещаваме, че няма да ги спираме! Зайо Байо може да почва да преговаря.
  • 39 номад

    5 0 Отговор
    и аз искам Мексико да няма стена с уса ама те не мислят така
  • 40 Зайко Байко многознайко

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Напомнително :":

    Поэдравления колега! 👏👏👏👏👏По-добре не бих могъл да го кажа!
  • 41 Въй

    9 1 Отговор
    САЩ искат бързо Западните Балкани в ЕС и е грешно България да спира РСМ. Докато България спира РСМ,изтребители от САЩ няма да види. Тъпите янки се подиграват на българите,които коректно си платитиха тия стари трошляци.
  • 42 Руснак

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Б.Х":

    Кои са САЩ? САЩ е абсолютният господар на Европа. Или в България забравиха как през 2014 г.двама американски сенатори дойдоха в София и обясниха на българите как да не постъпват. И какво трябва да направят. И България изпълни всичко, което й казаха тези двама стари американски пръдльовци.
  • 43 не може да бъде

    4 1 Отговор
    Тази Габриела Ескобар няма да свърши работа !Аз съм убеден,че им трябва човек от ранга на Пабло Ескобар и сега сигурно си скубят косите,че го ликвидираха!?
  • 44 Грух

    3 0 Отговор
    А кочината ФАЩ кой са, че да искат нещо ? Нахалници. Чичко Путин и чичко Си ще им натрият наглите сури.
  • 45 Спиро

    1 0 Отговор
    И НИЕ СИ ИСКАМЕ САМОЛЕТИТЕ АМА.....
  • 46 сноу

    1 1 Отговор
    Ескобар да си гледа белото..Цъфнал ми тука накокошинен и ще се прави на невменяем и на смаян че видиш ли пак не сме сложили вазелин на зайко..
  • 47 Свен

    0 1 Отговор
    Предстои да има американски учения в Охридското езеро сигурно, та затова дават зор.
Новини по държави: