Last news in Fakti

19 Септември, 2021 17:33 2 068 8

COVID-19 увеличава рисковете от пране на пари

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • пране на пари

Банката установила опасност от измами, свързани с пандемията, когато фирми или физически лица подават фалшиви заявления, за да получат право на правителствена помощ

COVID-19 увеличава рисковете от пране на пари - 1
Снимка: shutterstock

Централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) предупреди в свой доклад, че има все по-големи рискове от незаконни финансови потоци, появяващи се по време на пандемията от КОВИД-19, включително пране на пари и финансиране на тероризма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според документа използването на нелицензирани доставчици на финансови услуги за пране на пари се е увеличило по време на коронакризата миналата година, както и употребата на онлайн търговия с цел пране на пари.

"Повсеместното въвеждане на локдауни доведе до значително увеличение на електронната търговия. Поради ограничените възможности за пренасяне на финансови средства и стоки по време на пандемията незаконните участници се обръщат към електронната търговия като инструмент за пране на пари", отбелязва централната банка.

Увеличил се е броят на така наречените "парични мулета" - хора, които получават незаконни средства в банковите си сметки, за да ги държат там или да ги изтеглят и прехвърлят другаде, получавайки комисиона за услугите си. В повечето случаи сметките принадлежат на хора с ниски доходи от Африка и Азия.

Банката установила опасност от измами, свързани с пандемията, когато фирми или физически лица подават фалшиви заявления, за да получат право на правителствена помощ.

Според централната банка на ОАЕ напоследък се наблюдава повишена заплаха от външни измами, по-специално киберпрестъпници, използващи както традиционни, така и дигитални канали, за да извършват дистанционно мащабни кибератаки.

Докладът е изготвен в момент, когато централната банка умножава усилията за борба с незаконните финансови потоци.

Междуправителственият регулатор за борба с прането на пари - Групата за финансови действия (Financial Action Task Force - FATF) - заяви миналата година, че са необходими фундаментални и големи подобрения, за да се избегне включването на ОАЕ в неговия "сив списък" с държави, подложени на засилен мониторинг.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    3 2 Отговор
    Шкафа ми е пълен с микроби.
  • 2 123

    8 1 Отговор
    Всички пари искат да минават през банките.
  • 3 ДПС ТРЯБВА ДА СЕ ИЗКОРЕНИ

    6 3 Отговор
    ДПС ИЗТОЧИ КТБ И ИЗПРА 4 МИЛЯРДА С КОВИТ И БЕЗ НЕГО
  • 4 Пич

    13 1 Отговор
    Ти да видиш... Те всички пари трябва да ходят при фарма- компаниите , иначе е незаконно... Ц ц ц ц .
  • 5 хмм

    9 1 Отговор
    Кеша ще бъде обявен за мръсни пари. Ще контролират хората през банковите им сметки. Който не спазва законите ще го зануляват.
  • 6 отегчен

    5 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Банката установила опасност от измами, свързани с пандемията,...МИ ТО ОТ ТАЯ ПАНДЕМИЯ ПО-ГОЛЯМА ИЗМАМА ИМА ЛИ ??? ПРОВЕРЕТЕ СМЪРТНОСТТА В НСИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ....Е ПОЧТИ ЕДНА И СЪЩА,САМО ДЕТО СЕГА ВМЕСТО ПРИМЕРНО ОТ ИНФАРКТ ГИ ПИШАТ КОВИД !!!

    Коментиран от #7

  • 7 отегчен

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "отегчен":

    Така е,но за съжаление много българи се вързаха на измамата ,ваксинираха се и сега до 2 години са пътници !!! Тази игли първо овреждат необратимо сърцето и оттам нататък още доста други органи !!!

    Коментиран от #8

  • 8 Просветен илюминат

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "отегчен":

    Много е добър маркетинга и добре се харчи Ковида,а тълпата поема всичко от отвън и понеже човек не познава себе си и не знае много за самия него,а повече за другите нещата бързо се случиха,а рибата в бистра вода бяга и трудно се лови.