20 Септември, 2021 23:00 6 558 107

Рекордно скъп газ: Русия изнудва Европа?

  • русия-
  • газ-
  • газпром-
  • северен поток 2

Цените на втечнения газ, който се доставя по море, са се повишили в световен мащаб поради увеличеното търсене в Азия

Рекордно скъп газ: Русия изнудва Европа? - 1
Снимка: shutterstock

Цените на електроенергията и природния газ са рекордно високи в Европа. Експерти допускат, че това може да е руски опит за шантаж с цел да се ускори пускането в експлоатация на „Северен поток-2“.

„Цената на природния газ в ЕС е рекордно висока, а токът на британския спот-пазар се увеличи със 700 процента заради недостига на газ, предизвикан от свиването на доставките от страна на Газпром", казва пред „Тагесшпигел" експертът по Източна Европа Сергей Сумльонни.

Руският президент Владимир Путин отказва да продава повече газ през Украйна и държи на газопровода „Северен поток 2". Въпросът е дали Русия не води тази игра, за да форсира завършването на проекта. Но дори да е така, това не е единствената причина за повишаването на цените.

Какво става на газовия пазар?

В момента цената на газа на едро на моменти надхвърля 70 евро за мегаватчас. За сравнение: в разгара на пандемията цената бе едва пет евро. Европа изпитва остър недостиг на газ - хранилищата за газ са необичайно празни за сезона. А потребностите няма как да бъдат задоволени на ниски цени. „Високите цени се дължат най-вече на изненадващото повишено търсене в международен мащаб", казва анализаторът на енергийния пазар Ханс Кьониг.

Цените на втечнения газ, който се доставя по море, са се повишили в световен мащаб поради увеличеното търсене в Азия. Недостигът на газ в Европа може да бъде ликвидиран с допълнителни доставки от Русия, но "тя не осигурява очакваните от пазарите количества", посочва Том Марцек-Мансер от лондонската консултантска компания ICIS. Той подчертава, че проблемът не е в капацитета на газопроводите.

Защо Русия не доставя достатъчно газ?

Според Марцек-Мансер, вероятните версии са две. Първата е, че руският държавен концерн „Газпром" има вътрешни проблеми, които не му позволяват да произведе достатъчно газ. „Зимата в Русия бе дълга и запасите от газ са необичайно малки." Част от проблемите е наличието на технически затруднения, и най-вече отпадането от експлоатация на една голяма компресорна станция. А освен това Турция и Китай внасят все повече газ от Русия, тъй като търсенето там е много високо.

Втората възможна интерпретация е от друг характер: „Русия и „Газпром" ограничават износа за Европа съзнателно и по стратегически причини - като не покриват допълнителното търсене", казва Марцек-Мансер. Неговото обяснение е, че така се цели оказването на натиск за ускоряване на сертифицирането на „Северен поток 2". Газопроводът е почти готов, но заради липсата на сертификация още не работи.

Предизвестено поскъпване

„Поне половината от увеличението на цените на газа се дължи на Газпром и на Путин", казва германският депутат от Зелената партия Оливер Киршнер. И той е на мнението, че всичко се прави, за да бъде получено разрешението за „Северен поток 2". Тезата се споделя и от шефа на украинската държавна газопреносна фирма Сергей Макогон - и той предполага, че дефицитът се дължи и на нежеланието на „Газпром" да покрие недостига чрез допълнителни доставки по традиционното трасе през Украйна. Пред „Файненшъл Таймс" той говори за изнудване - за опит на Русия да принуди Европа да разреши старта на почти завършения газопровод.

Междувременно в Германия 32 от фирмите-регионални доставчици на газ са обявили за септември и октомври увеличения на цените от средно 12,6 процента.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатъра на Хана

    128 6 Отговор
    ГЕРМАНЦИТЕ ПЪК ИМАТ НАЙ-МАЛКО ОСНОВАНИЯ ДА РЕВАТ ПОНЕЖЕ ПОЛУЧАВАТ ГАЗА ОТ ГАЗПРОМ ПО КОНТРАКТНА ЦЕНА 220 Долара/ 1000 кубика ...

    Коментиран от #11

  • 2 Това е руско право

    165 17 Отговор
    Газа си е Руски и Русия пардон Руската Империя може да го прекарва спира и пуска откъдето си иска.

    Коментиран от #47

  • 3 3y549io7

    167 9 Отговор
    Е ако искат. Като не им харесва нека ФАЩ да им носят шистова газ нали това говореха преди време да видим как ще стане тази работа.

    Коментиран от #72

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Еееееееее

    190 12 Отговор
    Русия изнудва Европа? При всичките въртели, забрани, наказания и прочие, които ЕС налага на Русия, да напишеш това е архинагло и безсъвестно. Искате да ви е гадно, няма проблем. Ако ви стане студено и тъмно, обадете се, но цените няма да са това, което бяха.

    Коментиран от #24

  • 6 жалки мишоци

    154 8 Отговор
    Купувайте от САЩ, какво се чудите! Ако има какво!
  • 7 Баце

    158 7 Отговор
    Когато късахте дългогодишните договори на фиксирани цени не ревахте, сега ревете. Не може хем х.. в г... , хем душата в рая . Все някой е прецакан накрая
  • 8 хахахахаха хахахахаха

    150 10 Отговор
    Оплачете се на Навални, той ще ви помогне!
  • 9 Милер

    150 6 Отговор
    Като ви е скъпо, купете си от другаде. Пазарна икономика му се вика.
  • 10 яко ни лъжат

    163 8 Отговор
    РУСИЯ ПРОДАВА НА БОРСОВИ ЦЕНИ. КАКВО СА ВИНОВНИ,ЧЕ НА БОРСАТА СЕ ПОКАЧВА ЦЕНАТА. БОРСАТА Е В ЛОНДОН.

    Коментиран от #14

  • 11 Гошо

    167 8 Отговор

    До коментар #1 от "Сатъра на Хана":

    Така само да кажа, когато западняците финансираха майдана в украйна нереваха. Когато западняците се надпреварваха да налагат икономически санкции на русия пак не реваха. Когаго западняците обезценяваха рублата и обричаха рууския нарид на глад отново нереваха. Изкарваха путя виновен за несгодите на русия които те - западняците сътвориха. Сега обаче когато не им дават газ - реват. И то газ на пазарен принцип който западняците прокламират гласно. Много са търпеливи русите бих казал. Аз да съм спрял газа още преди години пък нека се опитат да дойдат да си го пуснат.
    Ш.иб.ани лицемери.
  • 12 ДаЗдраПерМа

    120 4 Отговор
    автора сам си отговаря на въпроса, към Газпром има няколко стотин санкции за ограничен достъп до технологии и оборудване и е нормално да има трудности и второ Газпром много прецизно следи изпълнението на задълженията си защото глобите са астрономически а хиените чакат да си напълни гушата и да го почнат.
  • 13 Миро

    158 6 Отговор
    Колко ли трябва да е човек неграмотен за напише подобно нещо?! Ако това се публикува в Германия хората ще умират от смях. Дами и господа от Дойче българският читател е достатъчно грамотен и информиран за да знае добре че цената на газта е супер висока в момента поради глупостта на ЕС при ценообразуването и т н. Газпром договаря с тези които желаят цена която е дългосрочна . Но ние понеже сме много умни нямаме твърда договорена цена която сега щеше да е смешно ниска. Нямаме и северен поток 2. Нямаме и Южен поток. Нямаме и много електричество. Нямаме и много индустрия. Нямаме и селско стопанство. То са забрани,квоти,емисии,климат и Бла Бла Бла. Това ли е енергийната политика на Европа?! Станали сме за смях . Срам! Хората искат да четат истинска и достоверна информация. Бялото да е бяло и черното черно.

    Коментиран от #16

  • 14 Миро

    97 4 Отговор

    До коментар #10 от "яко ни лъжат":

    Те и в Германия се пробвате да пишат подобни глупости но по нежно. Хората са наясно че Газпром не определя цената и че борсата я определя.

    Коментиран от #54

  • 15 Д. Петров

    9 89 Отговор
    Чукчолапци смешни! Добре, че Германия е зависила от чукчоландия, та затова е 100 г. пред чукчите! ГА ГА ГА!!! Ама, яко се хвалите с тоя гс де! Ми като няма друго, само русляшки, гз ще изнасят! :)

    Коментиран от #18, #48, #50

  • 16 деБил ГЕЙтс

    18 8 Отговор

    До коментар #13 от "Миро":

    Не това е моят план за намаляване на населението до 500млн
  • 17 Гошо

    89 7 Отговор
    Абе още Бисмарк ви е казал как се играе с Русия ама все забравяте и после налитате с Мечката мед да делите Ами с Мечката как се дели мед ,ами не се дели Та за това пак прочете Бисмарк ,той кратко го е казал няма да ви отнеме време
  • 18 Дизел

    33 1 Отговор

    До коментар #15 от "Д. Петров":

    В какво е пред, във фантазиите ти или рекламата?

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 бай

    93 5 Отговор
    Защо никой в европа не реве че скандинавските страни Холандия и други не увеличават добива ,все някой руснак им е виновен а не това че всякакви ЕУ депутати мислят със задниците си

    Коментиран от #35

  • 21 Русофил

    9 64 Отговор
    Цената е подарък за русофилите в България.

    Коментиран от #62

  • 22 Изперкел

    32 5 Отговор
    А къде е ролята на Изперкел в тази игра?
  • 23 Д. Петров

    9 27 Отговор

    До коментар #18 от "Дизел":

    Ако не на електричество, мини поне на бензин! Сега мисълта ти пали, като циганско кюмве!
  • 24 бл.134 в Зап. парк

    36 2 Отговор

    До коментар #5 от "Еееееееее":

    К"тя вие проблема . Пари има . Печатете и 10 пъти по висока да стане цената хартия има
  • 25 Слави Трифончук

    77 5 Отговор
    Га слагахте санкции ни ривахте - айде сега лапайте шнура на Пютин

    Коментиран от #34

  • 26 Риналдю

    10 89 Отговор
    Германците да се сърдят на корумпираните си политици на кремълска хранилка,включително Меркел.Американците от няколко години ги натискат да не се занимават с Русия,защото ще им се случи точно това,което им се случва.И не става въпрос само да си пробутат втечненият газ,а за национална сигурност.Азерският газ е по-евтин,но корумпетата в Германия,както и в България държат да пълнят сметките на Газпром.Задавате ли си въпроса защо България е в енергийна зависимост от Русия-Газпром,Лукойл,Росатом?

    Коментиран от #61

  • 27 Ленин

    7 78 Отговор
    Най висококачествения петрол се добива в САЩ,след него е либийският.Руския е боклук.

    Коментиран от #30

  • 28 Анонимен

    61 3 Отговор
    Докато "печатаха" долари и евра като след война покрай "коронката" им беше хубаво ! Китайците им казваха да не се унасят с износа на инфлация, ама кой слуша и ей го на!
  • 29 Песков

    41 2 Отговор
    Като чете такива статии , Владимир Владимирович получава ерекция! С гол гз ще плашиш таралежа!
  • 30 Ленин

    9 19 Отговор

    До коментар #27 от "Ленин":

    Уточнявам за петрола,в Пенсилвания,САЩ,без докачение,моля!
  • 31 Госあ

    37 2 Отговор
    Много добре прави ! А Китай изнудва с чиповете и платките 😁 Ама треа по сериозно да почнат да пипат, сега му е времето ! Какъв им е проблема ? Ракети имат.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Д. Петров

    2 54 Отговор

    До коментар #25 от "Слави Трифончук":

    Абе ентелигенти, като сложат санкции на още 5 само олигарси, нали с парите им ще си платят най-скъпият газ на света, за цяга Европа с години напред!!! Рушия да му мисли! Ще останат само на износ млади гъсове

    Коментиран от #78

  • 35 факт

    3 20 Отговор

    До коментар #20 от "бай":

    Щото нямат залежи.
    Голфаджиите и другите кре те ноиди в Бг още не са разбралинче фосилните горива включая петеола газта и тн. са Изчерпаеми тоест след време залежите ще станат толкова малко и недостъпни че ще се вдига непрекъснати цената на изпомпването им което ще ги направи нерентабилни и няма да можете да карате друга кола освен електричка евентуално водородна или на сгъстен въздух а може би направо тротинетка.
    Но това кре те ните от 90-те поколението на ТъУпак няма как да го схванат.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Iznudva4

    13 2 Отговор
    Но не и Германия, на която продава по 220 долара.
  • 39 пешо

    45 1 Отговор
    едно не мога да разбера - нали има алтернатива? нали има краварски, азерски, норвежки и пр. газове, с извинение? защо клиентите на "газпром" се поддават на шантажа? защо купуват газ, който струва почти 900 долара? харесва им да бъдат жертви? или...? ;)
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 несвободнамедия

    7 2 Отговор
    Отново фейк новини!
  • 42 JEB

    18 1 Отговор
    малко напомняне от страна на владимир П че зелената сделка минава през москва..добре добре добри реакции
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Плефнелирф

    5 9 Отговор
    Наложително им санкции на тези комунисти
  • 46 ПараШут

    39 2 Отговор
    Мога само да си представя при тия цени какви рекордни и огромни печалби реализират руснаците от продажбата на петрол и газ в момента. Те отдавна нямат нищо против да им се налагат санкции, защото така стават още по-силни. Еврогейският съюз отново е в шах! Само слепците явно не виждат, че бъдещото принадлежи на изтока, а не на затъващият банкрутирал, но високомерен западен свят. Само след пет години ролите ще се обърнат и Русия и Китай ще започнат да налагат санкциите. Това в момента е само тренировка!

    Коментиран от #53

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 от практиката

    23 2 Отговор

    До коментар #15 от "Д. Петров":

    Чукчата си купува вече четвърти апартамент , а германеца е все така само с дрехите на гърба си.

    Коментиран от #57

  • 49 Вайджъс

    6 8 Отговор

    До коментар #47 от "КАТУН С РАКЕТИ":

    Сящ да не се правят на ущипани моми те разрешиха Сев.Поток 2.Нямат моралното право да крякат.
  • 50 Гаус е крадец

    13 2 Отговор

    До коментар #15 от "Д. Петров":

    и германия не е направила нищо повече от едни каруци с двг ама допотопно толко си могат горките

    Коментиран от #59

  • 51 Скотобойна

    13 4 Отговор

    До коментар #47 от "КАТУН С РАКЕТИ":

    Че ако няма пазари няма да има кво да ги правиш ресурсите е така
    Ама пазари винаги ще има защото без ресурси живее ли се.
  • 52 Русофил

    15 7 Отговор
    Всички се надяваме и се молим на Бог, че новината е вярна. Нашият голям руски братски народ заслужава всички усилия, всяка жертва и всяко страдание от наша страна. Благодарим му, че съществува, това е смисълът на живота за нас!
  • 53 драма

    40 3 Отговор

    До коментар #46 от "ПараШут":

    Опитаха се с няколко скалъпени дела в европейски съдилища , да извиват ръцете Газпром , но като цяло се очакваше подобна реакция от руснаците , щото те могат да забавят , но не забравят , и тези които се опитаха да им приберат няколко милиарда заради монополно положение , сега ще им ги върнат в десетократен размер .
  • 54 може

    8 9 Отговор

    До коментар #14 от "Миро":

    Борсата може да определя цената , но такъв глобален играч като Газпром влияе пряко върху цените на борсите .
  • 55 европеец

    25 1 Отговор

    До коментар #47 от "КАТУН С РАКЕТИ":

    И като знам какви нови големи хипер ракети , и какви модерни нови оръжия ще създаде Русия с тези огромни количества европейски пари , свят ми се завива , но това е положението глупав мой Ханс.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Д. Петров

    1 33 Отговор

    До коментар #48 от "от практиката":

    Някой, чукча може и десети апартамент да си купува в България, но хиляди други, варят картофени обелки!

    Коментиран от #63

  • 58 Иван

    32 1 Отговор
    Еврейския хазарски боклук Зеленски и еврео-фашистката Хунта в Украйна да обявят Украйна за по-голем производител на газ от Русия и да залеят Европа с неограничено количество, на много ниски цени..... по братски, по натовски......един за всички, всички за един!!!

    Коментиран от #73

  • 59 Д. Петров

    1 28 Отговор

    До коментар #50 от "Гаус е крадец":

    Хъл? Кво ти е откраднал Гауст? А чукчите, че са откраднали всичките си технологии от немците, няма спор! Остави ракетите, атомната бомба и т.н., Ама да окрадеш BMW, и да го направиш на мюсквич....

    Коментиран от #67

  • 60 ????

    25 1 Отговор
    Продължавайте със санкциите! Каквото повикало това отговорило!

    Коментиран от #89

  • 61 Сесесере

    2 26 Отговор

    До коментар #26 от "Риналдю":

    Русофилнята при такъв ред на мисли изпада в ступор! Наистина цената на Газа и тока е подарък за тях, ама пак няма да се изметат натам!
  • 62 Vladi

    42 2 Отговор

    До коментар #21 от "Русофил":

    Самия ти не осъзнаяаш колко си прав ! Да 45 години цената беше чист подарък от Русия към България , примерно отопление зимата на 3 стаен апартамент на максимум , без винтили 7—8 лева на месец , за всички Българи , откакто им налагаме санкции и строим американски бази с ракети срещу Русия , свършиха подаръците и си плащаме на борсови цени , прав си подарък е точната дума , очаквай ново увеличение на цената , глад , студ , мизерия , нови американски бази срещу Русия , ай честито да ти е !

    Коментиран от #80

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Niki13

    24 0 Отговор
    анализа е несериозен, откакто направиха газа борсова стока, цените полудяха, същото наблюдаваме в БГ, всички централи аботят а цената полудява, и всичко прибират посредниците
  • 65 Емил Стефанов

    26 0 Отговор
    До сега Европейският Съюз рева че не иска руска газ и дори наложи разни правила и ограничения срещу рашките а сега изведнъж рашъните са виновни че цената на газта е толкова висока.Защо никой не обвинява САЩ че не помага в труден момент за Европа със втечнен газ а го продава на кирия в Азия!?!
  • 66 любопитен

    19 0 Отговор
    "Предположението" на ДВ е нелогично. Ако рашките предлагат изкуствено скъп газ, щатите веднага ще предложат техния втечнен, шихтов, демократичен и почти без пари такъв! Къде е логиката?
  • 67 драма

    18 0 Отговор

    До коментар #59 от "Д. Петров":

    Като да отидеш 1941 г. зимата пред Москва и да видиш танкове които палят на -40 градуса и вървят през метър сняг, за разлика от твоите станали на буца лед . И да видиш как едни реактивни ракети ти попиляват хората и техниката . Не е както да видиш за първи път компот в стъклен буркан , и модерни обувки , предизвикали удивление сред руските войници в Кьонингсберг .

    Коментиран от #70

  • 68 vinety$

    7 0 Отговор
    Братя не купувайте!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 vineyy$

    9 1 Отговор

    До коментар #67 от "драма":

    От близо три години ги предупреждавам из тоя форум, ще гризкат дръвцето азиатско. Оно си рупа ли рупа, сега като му трябват 5 лв. да си постне опорката си умирам от кеф.
  • 71 Ми то

    7 8 Отговор
    много лесно бе, забранявате СП2 и цените магически падат.
  • 72 куку руку ку

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "3y549io7":

    САЩ не внасят шистов газ. САЩ купуват руски втечнен газ и после го препродават на Европата... но вече демократизиран.

    Коментиран от #75

  • 73 Спомени

    19 0 Отговор

    До коментар #58 от "Иван":

    Ми нали един бивш премиер с първо име Бойко беше открил и разработил голямо количество газ в Черно Море , и щеше да спасява Европа от руските газови клещи. Нещо такова по спомени.
  • 74 Порно

    16 1 Отговор
    Що за простотия? Русия просто печели , като продава по малко газ за повече пари, без да инвестира в допълнителни мощности. Така им остават допълнителни количества за Азия. Азерския газ да не е по евтин? Нещо и краварите не са се засилили да увеличават доставките. Щото и те имат друг пазар в момента.
  • 75 Kcaniba

    18 1 Отговор

    До коментар #72 от "куку руку ку":

    Абсолютнн факт!!! Фащистват го, преопаковат и той става демократичнн! Подходящ е за бандерите, паляците, прибалти и други подлоги!!
  • 76 Nnnn

    14 1 Отговор
    Американците са виновни за поскъпването. Така по-лесно ще си продават скъпия шистов газ.
  • 77 Nnnn

    12 0 Отговор
    С газа ще стане както с чиповете и ще стане хиперинфлация.
  • 78 Раша

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "Д. Петров":

    Европа не е интесна за Газпром.И нейните проблеми-дефицит на газа и др.
  • 79 big

    17 2 Отговор
    Досега страната, която изнудваше се казваше ЕС! Те въведоха редица регулации с цел да "накажат" Русия, т.к. Газпром е държавна компания, но всичко се обърна против тях. В момента Русия стриктно спазва договорите си за доставка на газ, като има минимално увеличение. ЕС искаше и въведе борсовите цени на газа и се противопостави на дългосрочните договори. Германия не се съобрази с това изискване на ЕС и подписа дългосрочен договор на цена 220 долара. С други думи, неадекватната политика на ЕС доведе до този колапс на Запад, висока цена на газа - скачат цените на всичко!

    Коментиран от #98

  • 80 Сесесере

    3 6 Отговор

    До коментар #62 от "Vladi":

    Стига си лъгал, подаръците спряха още като се усетиха, че сами могат да си продават нефта за долари и марки. Това беше към 1985 г.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 БауБау

    6 0 Отговор
    Е, като тнещете да се коментира под Дойче зеле па махнете коментарите. Големи мръсници сте. Човек си губи време все пак да пише коментар и бам.... Медийна демокрация в действие....
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Очевидно

    10 1 Отговор
    Русия дава възможност на американския втечнен газ със молекули на свободата и демокрацията да пекне. Би трябвало колективният Запад да е благодарен. Ако не успее да се възползва, кой му е виновен?
  • 88 Дочко

    11 0 Отговор
    Защо реват ? Не искат поток 2 а някой друг да плаща на урките транзит а за тях евтинийка :) Е няма !!!! Урките си спряли завод :) Да се готвят зима дълга и да закрият държавата :)Всички санкции си имат цена
  • 89 3994

    3 19 Отговор

    До коментар #60 от "????":

    Русия няма как да спечели срещу Голиат.Ако ЕС прецени и реши ,Русия остава в историята.

    Коментиран от #94, #96

  • 90 Ам гъл

    6 0 Отговор
    Европа респективно Германия се опитва да унищожи конкуренцията като угажда на САЩ. А Европа вече е само Географско понятие тя е сателит на САЩ. Америка диктува "Правилата" Германия ги налага. Третата Световна е много "Интересна".
  • 91 А ся де

    8 0 Отговор
    Е къв е пробема,сащ ноже да изнуди Европа с по-евтин газ.
    На тва му се вика пазарна икономика.
  • 92 Някой

    3 0 Отговор
    Така е . Поради същата причина рухна комунизма. Щото едни руснаци се усетиха , че имат най-богатата държава , а не могат да я оставят на своите деца , системата не го позволяваше. Въпреки това още няколко години се караше по някаква инерция , докато един ден оставиха Бакърджиев няколко часа в самолета , и после му подадоха готов договор с въпроса - Вие искате ли газ , или не , тогава подписвайте.
  • 93 Без Негри

    12 1 Отговор
    Ало русофобите, що ревете за газта? Нали Руската газ била лоша?
    Нали скачахте от радост като спряха ЮП?
  • 94 Констатация

    10 1 Отговор

    До коментар #89 от "3994":

    Няма как да стане . Русия владее енергията, а енергията движи всичко живо. Спре ли енергията спира живота , или поне този живот , който познаваме. На където се насочат евтините енергийни потоци ,територията е в икономически разцвет. А където се ограничат настъпва катастрофа.
  • 95 Руснак

    10 0 Отговор
    Европа напълно загуби ума си. С огромен дефицит и луди цени за него, тя обвинява и пречи на Русия да се опитва да ускори пускането на нов газопровод, за да се справи с недостига на газ в Европа. И второ, защо обвиняват само Русия? А САЩ? А Катар? А Алжир? Къде е американският течен газ, заради който бяха наложени санкции срещу Северен поток 2? Защо САЩ не осигуряват Европа със своя газ? Защото в Азия е по-изгодно да се продава. На САЩ не му пука за Европа. А Европа е голяма глупачка (абсоолютно долбанутая на всю голову), че не може да разбере това.

    Коментиран от #97

  • 96 факт

    5 1 Отговор

    До коментар #89 от "3994":

    дали?
    Ес нищо не може да направи на Русия най много да тури някоя марионетка но веднага ще бъде отстранен от народа и ще бъде поставен нов Путин който ще вътвори ред.
    Играно е с Елцин това.
  • 97 факт

    4 0 Отговор

    До коментар #95 от "Руснак":

    Щото Сащ е далеч и транспорта до Европа вдига цената на газа коетонго прави неизгоден а Алжир и другите арабски държави са несигурен доставчик за разлика от Русия.
  • 98 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "big":

    На лошия танцьор не му е достатъчно мястото
  • 99 хаха

    9 0 Отговор
    След като Русия изпълнява договора за внос на Газ в ЕС, за какво изнудване става въпрос?!
    Или евромедиите и управляващата европейска хунта в Брюксел разпространяват откровени лъжи.
    Ако Договорът и най-малко бе нарушен, Евроуродите щяха да писнат до небесата и да заведат дела, но щом не са го направили а само пищят като употребена, но незаплатена труженичка, значи проблемът е в самата труженичка, която не си е свършила задълженията.
  • 100 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Темата за газа в Европа е много важна и за нас,защото тя има пряка връзка с цената на тока в Европа ,което означава и цената на тока в България-европейските проблеми съвсем скоро ще се пренесат и при нас.Тези които твърдят,че момента Русия изнудва Европа са хора с извратено мислене,може да се каже-лъжци и негодници!Газ в Европа няма и цените са много високи заради налудничавата политиса на ЕК и ЕП,а също така на правителствата на Украйна ,САЩ и Полша-Първо,кой накара западноевропейските държави да се откажат от дългосрочните договори и да преминат към договори по спотови цени!?Кой накара редица държави от ЕС да се откажат от АЕЦ и да преминат на възобновяеми източници и като резултат-недостиг на ток и засилване нуждата от газови централи,както и безумно повишаване цената на тока!?Кой е виновен,че газохранилищата не са напълнени!?Както се вижда Русия си изпълнява стриктно сключените договори,такива каквито са пожелани от Запада и не е длъжна да оправя техните бакии!Сега западните държави ще получат това ,което са си надробили-цена на газа от 600 да 900 USD за 1000 куб.м.за дълго време ,поне за 1 година!А после-ще видим!
  • 101 Владимир путин

    5 0 Отговор
    Сами се надцакахте бе моите деца.От тарикатлъци се докарахте на това дередже.И ся рев до небесата,пак лошата Русия виновна.Ми хубу,стойте на тъмно и на студено тогава.
    Ай със здраве.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 резервист

    6 0 Отговор
    Да припомня на братята европейци, че тоягата има два края. Размахвахте санкции, ограничения, порицания за каквото ви падне. Оплаквахте се от хибридни войни и полегнахте на САЩ чрез НАТО и струпахте войски по границата и сега какво? Хряс по главата! Дръжте се с руснаците като с равноправен партньор, а не като суровинен придатък и няма да имате проблеми.
  • 104 факти

    2 9 Отговор
    Руснаците са едни икономически мижитурки и десетки пъти сме виждали как с два шамара си сядат на задните части.С тоя опит за "инзудване" само ще ядосат ЕС и ще стане май така ,че тая толаетна хартия рублата ще заприлича на венецуелския боливар.

    Коментиран от #107

  • 105 Олга

    5 1 Отговор
    Обикновените хора (не експерти) в форума знаят, че цените на газ се формират чрез борсови котировки и с договори (дългосрочни или не), и в DW знаят същото, но се правят на контузени, тъй като изпълняват задача да формират обществено мнение против Русия постоянно и методично с лъжи, полулъжи, изкривяване на фактите и провокации, Както в статията.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Рико

    1 1 Отговор

    До коментар #104 от "факти":

    Ако западният свят започне да продава на Москва със същата норма на печалба, с каквато Москва им продава, какви ще станат цените във великата? О-о, ще се сетят на Запад.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания