20 Септември, 2021 19:39 3 933 10

И Северна Корея смъмри САЩ заради подводниците

  • северна корея-
  • подводници-
  • австралия-
  • сащ

КНДР се оттегли от Договора за неразпространение на ядрено оръжие през 2003 г. и оттогава се занимава с разработването на такъв арсенал от оръжия

И Северна Корея смъмри САЩ заради подводниците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея предупреди за "надпревара с ядрени оръжия", след като САЩ и Великобритания се съгласиха да предоставят на Австралия технология за изграждане на подводници с ядрен двигател, съобщава "Блумбърг".

"Това са крайно нежелателни и опасни действия, които ще нарушат стратегическия баланс в азиатско-тихоокеанския регион и ще доведат до надпревара по отношение на ядрените оръжия", заявиха от официалната корейска централна информационна агенция, позовавайки се на служител на външното министерство на КНДР.

Критиките на Северна Корея повтарят отправените упреци от страна на Китай, който осъди хода на САЩ и Великобритания да помогнат на Австралия за изграждането на ядрени подводници и предупреди, че това ще доведе до "надпревара във въоръжаването".

Администрацията на Байдън се опитва да успокои френския гняв заради изненадващото решение на Австралия да се откаже от многомилиарден договор за подводници с Франция в полза на американските технологии.

Според Пхенян обаче аргументът на Белия дом, че сделката ще подобри сигурността в Индо-Тихоокеанския регион всъщност е позиция, че всяка страна може да разпространява ядрени технологии, ако това е в неин интерес.

Северна Корея обвини Съединените щати в нарушаване на международната система за неразпространение на ядрено оръжие.

КНДР се оттегли от Договора за неразпространение на ядрено оръжие през 2003 г. и оттогава се занимава с разработването на такъв арсенал от оръжия.

Настоящата ситуация показва още веднъж, че укрепването на способностите за национална отбрана в дългосрочен план не трябва в никакъв случай да отслабва, подчертава се в доклада на KCNA.

Пхенян е категоричен, че ще предприеме "съответното противодействие, в случай че има дори малко неблагоприятно въздействие върху сигурността на страната".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcanba

    12 3 Отговор
    я с Корея, не дай боже да ги смъмри, как - то го може всъщност!!!!
  • 2 Сатана

    30 5 Отговор
    Ким не вдига юмручета да заплашва а направо зарежда джепането и го насочва към САЩските подлоги ,Япония и Южна Корея .
  • 3 Е В А Л А на това Момче !

    20 5 Отговор
    Българина - Ряпа да яде ! Ако си е сял , ако пък не - онова си да яде !
  • 4 И корейците

    14 3 Отговор
    Взеха да се гаврят със ДА
  • 5 В.В.П.

    13 2 Отговор
    Това за ядрените технологии,е кьор фишек,,Струва ми се...!!!.Никой няма да въоръжи АвстралияОсвен ,ако не искат янките ,да я вкарат в някоя война.....Всяко действие,има противодействие!!!.
  • 6 Хахахаа

    3 17 Отговор
    ,смъмрили САЩ. Които им симпатизират, да ходят при Ким да си живеят рахат. Има живот там и то какъв, спокойствие, свобода и лукс.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Атлантида

    18 1 Отговор
    Браво на Северна Корея, малката страна учи големия батко САЩ как трябва да уважават международния мир и да не си търсят насила проблеми
  • 8 Нинка.

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаа":

    Еййй,Хахоооо,,,стой си ,на село и не пращай хората ,,в Корея...!!!.Хехе...Кой,къде иска там ще живее!!!.Аре,млъък!!!
  • 9 Рашавия

    0 17 Отговор
    Руснаците първи нарушиха договора за забрана изпитания с ядрено оръжие давайки на СК. Така че...
  • 10 Май ти е

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хахахаа":

    къса паметта,как предния път изстреля две ракети минали над територията на Япония и американския флот в региона се измъкна като п..дня из килоти,а японците крещяха като заклещени. Това показва колко им е смелостта на краварите прости,дори една мини държавица може да ги стресне до степен да се съобразяват с нея,а какво остава за голимите държави като Русия и Китай.
Новини по държави: