Last news in Fakti

21 Септември, 2021 18:39 5 132 59

Предупреждават за анти-Covid радикализация след убийството на спазващ мерките продавач

  • полиция-
  • германия-
  • коронавирус-
  • ваксина

Изискването за носене на маски в магазините е сред мерките, които се прилагат в Германия за спиране на разпространението на вируса

Предупреждават за анти-Covid радикализация след убийството на спазващ мерките продавач - 1
Снимка: shutterstock

Висши политици в Германия са шокирани след убийството на млад служител на бензиностанция, който е помолил клиент да носи маска за лице и предупредиха във вторник за радикализирането на хора, които се противопоставят на пандемичните ограничения в страната, съобщава АП.

49-годишен германец бе арестуван по-рано след като застреля в главата 20-годишен продавач.

Властите заявиха, че мъжът обяснил, че е действал от гняв, след като му е отказано обслужване, защото не носи маска.

Изискването за носене на маски в магазините е сред мерките, които се прилагат в Германия за спиране на разпространението на вируса.

Според полицията заподозреният напуснал бензиностанцията след спора, но след това се върнал по-късно с маска и убил младият продавач. Извършителят е германски гражданин.

Кандидатът на лявоцентристката партия "Зелени" за наследник на германския канцлер Ангела Меркел изрази ужас от убийството. Федералните избори в Германия са насрочени за неделя.

"Разтърсена съм от това ужасно убийство на млад мъж, който просто поиска да се спазват съществуващите правила", каза Аналена Бърбок в туит.

Тя също изрази загриженост относно радикализацията на германското движение Querdenken, което включва хора, които се противопоставят на маски и ваксини, вярващи в конспирации и някои крайно десни екстремисти.

Властите не казаха веднага дали заподозреният в убийството на бензиностанцията е свързан с движението, което е подложено на все по-голям контрол от германските служби за сигурност след поредица от големи антиправителствени протести, някои от които прераснаха в насилие.

Прокуратурата заяви пред германската информационна агенция ДПА, че мъжът не е бил известен на полицията и че не е имал законно право да притежава огнестрелното оръжие, намерено в дома му.

Пол Зиемяк, генералният секретар на дясноцентристката партия на Християндемократическия съюз на Меркел, нарече убийството "неразбираемо". "Млад мъж е буквално екзекутиран, защото се е позовал на правителственото изискване за маска. Невъобразимо ниво на радикализация".

Facebook миналата седмица премахна почти 150 акаунта и страници, свързани с движението Querdenken съгласно нова политика, фокусирана срещу групи, които разпространяват дезинформация или подбуждат към насилие, но които не се вписват в съществуващите категории на платформата.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    117 24 Отговор
    Нищо чудно да е нагласен8 всичко,за да настроят групи хора едни срещу други и после да имат оправдание за въвеждане на нови фашистки ограничения и закони.
  • 2 др Гей Билтс

    120 18 Отговор
    Това ще бъде следващата пунтамара. Така наречените антиваксъри ще станат обект на преследване. В България трябва да ни изпозатворат 80+ % за което разбира се не притежават нито ресурса, нито капацитета. Така че предварително сме спечелили войната, само остава да го осъзнаем.

    Коментиран от #8, #18

  • 3 Рошко

    51 12 Отговор
    А дано час по скоро, па да видим кой ковид идиот ще си сложи маска
  • 4 Патето Яки

    35 62 Отговор
    Сега да си успокоява гнева в затвора. Жалко за младото момче.

    Коментиран от #5, #58

  • 5 честен ционист

    37 20 Отговор

    До коментар #4 от "Патето Яки":

    В германските бензиностанции бачкат главно кюрди. Швабинът го е гръмнал по расистки подбуди, ама му е дошло на акъл обяснението с маската.
  • 6 Миро

    80 7 Отговор
    Германия та Германия. Нещо за обесете зелените? Нещо за това че в Берлин само 15 процента живеят в собствени жилища и няма общински и всичко останало е наематели? Нещо за емигрантите от които само по малко от 10 процента са се интегрирали? Нещо смислено за северен поток 2? Германия не е това което беше за съжаление...
  • 7 Кййко

    82 13 Отговор
    Защо не е/беше гръмка новина когато гард на магазин застреля клиент, които отказа да сложи маска? Но това сега е голяма работа! Отговора е явен, защото не служи на пропагандата! А това служи...
  • 8 И аз да кажа

    16 73 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    И после да те ловне Ко-вито и да свърши работата на правосъдието! Защото едно е да си мислиш и да правиш дивотии, друго- да ги проповядваш на хора, които може да платят за тях с живота си! И трето- като се тръшнеш болен, да те церят с моите данъци и здравни вноски! Аз съм ОК с антиваксърите, ако си направят анклави, живеят си в тях и не застрашават останалите, нито искат лечение, когато заразата докопа тях и близките им.

    Коментиран от #10, #13, #15, #19, #22, #46, #47

  • 9 До кандидат - наследниците

    18 62 Отговор
    Нямам нищо против антиваксърите да избият родителите си, ще се разтовари бюджета, ама защо трябва да избиват другите пенсионери?
  • 10 др Гей Билтс

    62 11 Отговор

    До коментар #8 от "И аз да кажа":

    И да го повтаряш дори и на сън, все тая. Рационалнтото общество не функционира така, както си мислиш, или както е във филмите. За разлика от Ковид вълните, скоро ще разберете, че вълните на човешкото недоволство са истински и разрушителни. И стига плашихте с тоя Ковид, изкарал съм го и имам доживотен имунитет.
  • 11 д-р.Гигълс

    9 47 Отговор
    ще ваксинирам всички антиваксъри 😈
  • 12 Конаре

    57 5 Отговор
    Лятото 2022г като не може да се крият вече резултатите от ваксините, ще има сечено за всеки който истерично обясняваше как с наказания и принуда трябва универсално дупчене.

    Успяха да изкарат фашисти хората които не искат дъщерите им да бъдт насилвани и колени от внесени афганистанци. Сега обнагляха и мислят че всеки могат да изкарат фашист. Но фашистите са те и разплатата е на месеци разстояние.
  • 13 И аз да ти отговоря

    43 8 Отговор

    До коментар #8 от "И аз да кажа":

    ....анклави ? Ти кой си бе ши....як ?
    Я се приземи ! За Хитлер ли се помисли ?
    Скоро , много скоро ще възстанем ...

    Коментиран от #32

  • 14 Бесен

    52 5 Отговор
    А те какво си мислят? На техния фашизъм нормално да има контра мерки! Само че вместо такива момчета трябва да се стрелят политици
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 самарянин

    33 9 Отговор
    точно така трябва да се прави.... които прокарва геноцидните практики трябва да бъде екзекутиран само така може да си запазим правата

    Коментиран от #23

  • 17 муахахаааааа

    11 6 Отговор
    АНАЛЕНА БЪРБОК...Ене може да е истина БУАХАХАААААААААААА
  • 18 Доктор

    15 62 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    Всичките 80+ % сте хранителната среда на Ковид-19. Тъй де, няма да го оставиме да изчезне. Другите страни, дето имат по 70 - 80 % ваксинирани ще вземат да го изтърват. А у нас ще се чувства комфортно и задоволен. Ковида се Оплаква , че са останали все празни тикви - антиваксъри, ама ставали за ядене. Докато ви свърши ще му трябва време. Добре, че сте вие, да го задържим в границите на ЕС. Ще ни трябва като бактериологично оръжие. Не ви обичам, но мисля , че няма да се наложи да ви затваряме в антиваксърски и про ЛГБТ анклави /концлагер е мръсна дума/. Сега като застудее и се сврете в дупките си по много съмишленици и готово. От 80+ % та на пролет 10+ %. Само дето трябва да ви накарат като в Австрия да си плащате болничния престой. 14 дни х 1200€ . Преди лечението ще трябва да си правите и застраховка за погребение. Излекуваха ги тия като вас. И у нас ще стане така, щом се сменят плужеците на фатмака с някои по хард. Видях опашките от млади австрийци пред ваксинационните пунктове дори в Пратера, след като не можеш да си сложиш задника на стол, дори на вън в бирария, без сертификат. Ще победите следващия път, но ако останете част от живата природа.

    Коментиран от #25, #28, #30, #31, #35, #40, #43

  • 19 ????

    37 9 Отговор

    До коментар #8 от "И аз да кажа":

    Интересно дали вие ваксърите няма да останете без доктори като анти се отделят, че не виждам голям ентусиазъм сред лекарите да се ваксат или вие и докторите ще си запазите Ако да не са ваксани?
  • 20 Директно:

    37 9 Отговор
    Скоро и тук и навсякъде по света! Докога смятат, че ще продължават с доказано фалшивата "пандемия" и репресивния фашизъм, който проповядват чрез лъжите си?!?
  • 21 АНАЛЕНА

    12 4 Отговор
    Аз съм дъщерята на Тереза Орловски..
  • 22 Альооо

    28 4 Отговор

    До коментар #8 от "И аз да кажа":

    Гледал ли си "Ъндърграунд"?Е така и ти трябва в мазето за 30 години да се затвориш.Белким оцелееш.
  • 23 Юстас

    10 46 Отговор

    До коментар #16 от "самарянин":

    Точно така ще пише на надгробните плочи: "Тук почива тъп антиваксър, загинал от Ковид-19 в епичната битка за правата си, да бъде заразен и убит от нещо, което даже не се вижда с просто око. Може дори на случайно оживелите да се дават права, като едно време на АБПФК. Дано в тъпите ви глави има файл със значението на тези букви, че знае ли човек .

    Коментиран от #34

  • 24 Сандо

    47 9 Отговор
    Срещу КОВИД лъжата и простотията е нужна всеобща непримиримост и борба, иначе човечеството рискува да загуби завинаги своите права и свобода налагани от една шепа Сатанисти, които така или иначе един ден ще горят в Ада заради греховете си и геноцида, който упражняват върху хората по света.
  • 25 555

    39 7 Отговор

    До коментар #18 от "Доктор":

    Е антиваксърите сега и напролет, вие ваксаните скоро с ужасни болестни проблеми и увредено поколение!
  • 26 Китайската диктатура надминахте ей!

    38 7 Отговор
    Вече е време общественото да осъзнае че ЕС и САЩ се управляват от банда радикални фашисти!
  • 27 Ха ха ха

    43 6 Отговор
    Ваксърите те тероризират от телевизии, радиа. Ползват силови структури за ограничаване на свободата на човека. Заплашват те че ще умреш, а после нормалните хора биле радикализирани!
  • 28 др Гей Билтс

    51 5 Отговор

    До коментар #18 от "Доктор":

    В България никога нема да се случи бленуваната ти ваксинация, защото много скоро започва третата доза по света и с това ще започне и масовото световно недоволство. Какви пролети, какви 5 лева, тази зима Европа ще гори.
  • 29 За да почнете да ..........

    28 3 Отговор
    Разстрелвате население из концлагери свободно, а? Пречат им законите и конституцията на некой фашистоиди в ЕС, не че и сега ги спазват!
  • 30 Само питам

    35 3 Отговор

    До коментар #18 от "Доктор":

    Ковида използвахте ли го в Афганистан?Голямо биологично оръжие се оказа.
  • 31 паднах

    54 7 Отговор

    До коментар #18 от "Доктор":

    Паднах от смях докато четох мнението ти клоуне! Първо, в най-най-най-лошия случай ще умрат само 1-1.5% от 80-те%, наясно ли си? Моля те не слагай хората, които не желаят да се ваксинират със експерименталната ваксина заедно със лгбт+ уродите, тъй като нямаме нищо общо, нито подкрепяме тази идеология. Много е важно да разберете, че въпреки нашите решения, ние също плащаме здравните си осигуровки и предлагането да ни бъде отказано лечение си е престъпление. Може и да изгубим, да, но поне ще се опитаме да запазим последните остатъци от свобода ... да ги запазим включително и за ВАС!!! И вие пак ще мрънкате, че нещо не ви изнася и ще блеете в стадото. Жалко подобие на живот сте!
  • 32 И аз да кажа

    2 27 Отговор

    До коментар #13 от "И аз да ти отговоря":

    Нали това чакаме ши....як. Адолф Шикългрубер видя при чичко Джугашвили как да се оправя със синовете израелеви, децата на земята от Индия и разни червени антиваксъри. Еле пък ако надигнете глави - директно в затоплящото устройство. Бацилът известен като
    SARS-CoV-2 не издържа на екстремно високи температури. А вие каквито сте атифашисти и героични може и да оцелеете. Да, ама не.
  • 33 Сандо

    37 4 Отговор
    Нa хoрaта пo cвeтa им дoйдe дo гушa тaя измaмa и лъжa, c кoятo ни прaвят вcички нa идиoти и мaймуни. Възмoжнo e дa избухнaт нe caмo мacoви бунтoвe пo цял cвят, нo въcтaния и грaждaнcки вoйни.
  • 34 Ха ха

    26 3 Отговор

    До коментар #23 от "Юстас":

    А на твоята надгробна може би ще пише: Осъден(а) и разстрелян(а) от Народния съд като враг на народа.Скобите са защото полово си неопределен
  • 35 Клиничен психолог

    30 8 Отговор

    До коментар #18 от "Доктор":

    Човече, потърси спешно психиатрична помощ. Мозъкът ти е много силно увреден от ваксината или още от Боко и НОЩ.
  • 36 Не Меца

    32 2 Отговор
    От една година и половина носят маски у магазините и навсякъде в Германия и пак не са спряли вируса.
  • 37 факт

    24 4 Отговор
    че нима бензинджията маската не го е предпазила!?
  • 38 Jacques Yves Moineau

    26 2 Отговор
    Когато правилата нямат нищо общо с морала, пораждат агресия.
  • 39 Хаха

    5 3 Отговор
    Браво да и жив и здрав , а за кучето мръсно ковчег .!.
  • 40 небрежнев

    4 14 Отговор

    До коментар #18 от "Доктор":

    Мнението е разумно, но тук форумниците не са такива. Където природата се е намесила, човека трудно се противопоставя. Така е с интелекта, така е и с вирусите.
  • 41 факт

    18 4 Отговор
    Фашизма се връща
  • 42 нормално

    22 3 Отговор
    Имайки предвид какъв натиск има от страна на вакса-фашизма, нормално е да има и радикални групи. Ако се погледне реално, радикализма се започна първо от ковидарите!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Hoho Boho

    35 4 Отговор
    Тия нали си ваксинираха почти цялото население над 18 години.
    Защо ги карат да носят маски.

    Ваксините не победиха ли вируса?
    Ако - не. тогава защо ги ваксинираха?

    Коментиран от #49

  • 45 Матей

    20 1 Отговор
    Ккаквото повикало такова се обадило.Там убили едного от афект,по случайност предизвикан от спречване за маска,и се прави от мухата слон.А кой ще оревава хилядите ,умрели без салют ,тихо и безславно по домовете си,гладни ,премръзнали и болни не от ковид,с невъзможни борчове,кой?Търсят под вола теле,и тука изнамериха някакви активисти,антиваксъри,правили погром във ваксърски център,е да ,това са циркаджилъци,на които са способни нашите мургави съграждани.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "И аз да кажа":

    И ти, ако хванеш рак, получиш инфаркт или инсулт от запушване на съдовете и др. подобни "хубаини", бъди така добър да се лекуваш на собствени разноски, ако пушиш като комин, скарани си със спорта, наливаш се с евтини ментета от супермаркетите и мааш гмо - та от същите маркети.....
  • 48 Механик

    14 1 Отговор
    Преди време, по повод на това, че дин тук каза, че било портивонамквоси да ни задължат за маските и ваксинациите, аз изказах мнение.
    Сега ще го повторя. Не, ТЕ няма да ви насилват в истинският смисъл на думата. Първо ТЕ ще обявят, че ЗАРАДИ ДОБРОТО НА НАСЕЛЕНИЕТО, е необходимо да се носят маски. След това, ако населението не носи маски, ТЕ ще ОБЯВЯТ, че видите ли, ТЕ са направили всичко, но НЕДОБРОСЪВЕСТНИ граждани не желаят да спазват "мерките", които разбира се за само и в името на ВАШЕТО (разбирай на ковидарите) здраве. Ще кажат, че ТЕ не могат да ви насилят да носите маски.
    Тоогава КОВИДАРИТЕ ще се заемат със саморазправа. Понеже ковидарите са подобни на джендърите по психология, ще започнат да пискат, как им се потъпкват правата и не им се цени НЕВЕРОЯТНО ценният живот. Медиите на "ТЕ" ще подхванант, как една мааааалка група хора, не искат да пазят здравето на ГОООООЛЯМАТА група ковидари. Това ще даде мощен тласък на ковидарите и те виждайки, че медии и правителство ги подкрепят, ще вземат нещата в свои ръце. Това ще се изявява като забележки за не носене на маски, изисквания за имунизационни паспорти и пр. В един момент, ТЕ ще направят постановка. Ще накарат техен, подставен човек, да изкара от нервите някой неимунизиран/безмаскиран. Онзи ще набие шамар на ковид-джендъра и тогава ще се отвори врата на Ада. Цялата репресивна машина, както и медиите ще бъдат впрегнати, за да подтиснат "непокорният" не маскиран/неимунизиран.
    И от там насетне, ня
  • 49 гост

    8 3 Отговор

    До коментар #44 от "Hoho Boho":

    Къде са ваксинирали цялото население? В Германия?Стига сте драскали глупости.Около 60% са ваксинираните в момента.С две дози.

    Коментиран от #51

  • 50 Механик

    8 5 Отговор
    продължение:
    Цялата репресивна машина, както и медиите ще бъдат впрегнати, за да подтиснат "непокорният" не маскиран/неимунизиран.
    И от там насетне, няма да има извинения и оправдания с конституционни права и прочее. ТАм ще завърши нашият бунт.

    Коментиран от #52

  • 51 Hoho Boho

    8 1 Отговор

    До коментар #49 от "гост":

    Написах:
    Тия нали си ваксинираха почти цялото население над 18 години.
    =====
    Германия:
    Ваксинирани с две дози - 63%
    Преболедували - 5%
    До 18 години са - 22%
    --
    Общо 90%

    Кого още искаш да ваксинираш в Германия?
  • 52 Hoho Boho

    15 1 Отговор

    До коментар #50 от "Механик":

    Докато в България има 82% НЕваксинирани,
    при нас това няма да стане!!!
  • 53 Зелен чук

    7 0 Отговор
    Аналена Бърбок звучи като Ебалина Дълбокова.
  • 54 Маската не

    7 0 Отговор
    спира нищо,освен дъха,камо ли куршум.
  • 55 Gen Gurko

    8 0 Отговор
    Щом е германски гражданин, много вероятно е да не е германец.
  • 56 卍卐 xxx

    6 2 Отговор
    Ковид РЕВОЛЮЦИЯ и бесило за Ваксинираните- स्वस्तिक

    Коментиран от #57

  • 57 Hoho Boho

    10 1 Отговор

    До коментар #56 от "卍卐 xxx":

    Какво ти пречат ваксинираните, бро?
    Те са най-потърпевшите.

    ваксинирани, маскирани, постваксинационни проблеми
    трета доза, четвърта доза и т.н.
    поникване на рога, 5G, пряк достъп до нета /без рутер и антена/
    и други екстри...
  • 58 Въоръженият

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Патето Яки":

    Ма ,какво му давате минуси на човека! Разбира се ,че не е трябвало да застрелва служителят на бензиностанцията!
  • 59 Майн Кампф

    0 14 Отговор
    Още един пример че изкукалите антиваксъри трябва да се отделят от обществото в специализирани лудници или трудови лагери.
Новини по държави: