Last news in Fakti

21 Септември, 2021 22:50 57 711 92

Въвеждане на еврото: Как ще изглеждат първите две седмици?

  • евро-
  • еврозона-
  • хърватия

Целта е да се спре циркулацията на старата хърватска валута в това време и да се започне обращението на еврото

Въвеждане на еврото: Как ще изглеждат първите две седмици? - 1
Снимка: shutterstock

Спекулациите и съмненията продължават да се появяват относно бъдещия финансов сценарий в Хърватия след евентуалното въвеждане на еврото в страната като официална валута, изместваща куната, а управителят на CNB Борис Вуйчич дава някои отговори за това как би изглеждало това през първите седмици, съобщава "Тотал Коатия нюз".

Платете в куни, вземете евро обратно като ресто. Поне така биха изглеждали първите две седмици в Хърватия след въвеждането на еврото на 1 януари 2023 г. Целта е да се спре циркулацията на старата хърватска валута в това време и да се започне обращението на еврото. За да предостави повече информация и подробности, RTL Direkt интервюира управителя на централната банка CNB Борис Вуйчич, който освен въвеждането на еврото, говори и за инфлацията и мълчаливите минуси.

Защо министърът на финансите е толкова твърд да не намали ДДС, не може ли въвеждането на еврото да се използва за неговото намаляване?

Трябва да го попитате за ДДС. Що се отнася до инфлацията, бих казал, че голяма част от инфлацията наистина идва от храната, особено сега през лятото, докато през първата половина на годината по-голямата част от инфлацията идва от нарастващите цени на енергията. В момента около половината от нарастването на инфлацията е енергия, а сега през лятото храната, зеленчуците и плодовете са практически по-малко поради частично метеорологичните условия.

Не се ли страхувате от нарастващата инфлация? В САЩ тя е някъде около 6 процента ...

САЩ имат по-висок процент на инфлация, но икономиката е прегряла там, те също имат силни фискални стимули, които са по-силни от европейските и не виждам, подобна инфлация да може да се случи в Хърватия, очакваме тази година инфлацията да бъде 2,2 процента. Това по принцип е целта на Европейската централна банка, така че не бива да се тревожим за това. Проблемът е, ако има промяна в очакванията, ръст на заплатите, но ние не виждаме това в момента. Значителна част от тази инфлация идва от факта, че така наречените вериги на доставки в света са нарушени.

Коронакризата наруши всичко това, сега имате континенти, където има много контейнери и някои страни, където нямате такива. Има ситуация с автомобилният трафик, въздушното пътуване все още са на много ниско ниво. Всичко отнема известно време, за да се изясни и да се върнем към това, което имахме през 2019 г., един добър механизъм, а след това цените бавно ще започнат да падат. Бих казал, че това няма да се случи през следващите 6 месеца.

Особено растящите цени на недвижимите имоти. Жилищните квадратни метри не са ли в инфлационната кошница?

Те не са. Аз съм за това да имаме тези цени в кошницата и това, което направи Европейската централна банка, където отиваме сега и какъв ще бъде стандартът, тези цени също ще започнат да се включват в кошницата, но ще минат две, три години. В момента имаме само т. нар. имплицитни цени чрез наеми и те не отразяват факта, че цените на недвижимите имоти са се повишили значително и са се повишили, защото има много ликвидност, много пари, част от които текат в сектора на недвижимите имоти. Например лихвите, които са на нула, или в страните около нас в еврозоната дори са отрицателни по депозитите на граждани - някои от тези граждани вземат пари от банките и купуват недвижими имоти, което завишава цените на недвижимите имоти.

Не се ли страхувате, че ще влезем в еврозоната точно когато започне инфлацията в еврото?

Не бих казал. Не виждам това като опасност. Не виждам инфлацията, която измерваме чрез потребителската кошница като средносрочна опасност когато навлезем в еврозоната, но виждам рисковете, произтичащи от тези цени, които виждаме в момента на пазара на облигации, недвижими имоти, където има много пари и дори криптовалути. Този балон винаги може да се спука, както знаете, възникват финансови кризи, но може да се спука лесно, цените могат да се стабилизират, което ще зависи от много неща, според мен има риск. Не потребителските цени.

Кой според вас би бил най-добрият съвет за гражданите?

Тъй като не виждам голям риск от самата инфлация, тогава не мисля, че не трябва застраховка чрез инвестиране в онези видове активи, за които цената вече е твърде висока.

Как ще изглежда? Отивам до магазина, плащам в куни и ни връщат евро?

Това е вярно. До 01.01. е куна, от 01.01. е или куна, или евро за две седмици, след това е само евро, с уговорката, че когато плащате през тези две седмици, плащате в куни, еврото ви се връща. А ние събираме всички куни.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще видим

    150 29 Отговор
    едва ли ще е розово,но у нас ще ни облъчват,че хвърлят шапки от щастие.

    Коментиран от #17, #30, #32, #86

  • 2 евро

    108 37 Отговор
    Ами как ли-цените ще останат същите.Само ще се смени символа в евро:)
  • 3 честен ционист

    72 28 Отговор
    Като се има на предвид, че до тогава няма да има хартиени пари в обръшение ще има едни опашки с недоволни люде пред банките с празни карти, позната картинка.

    Коментиран от #9

  • 4 Жоро

    20 54 Отговор
    Аз у нас въвеждам биткойна, пък сам го евал еврото

    Коментиран от #78

  • 5 наблюдавам

    151 20 Отговор
    От как почнаха у нас да говорят за влизането в еврозоната - всички цени литнаха нагоре.

    Коментиран от #26

  • 6 Гост

    98 9 Отговор
    Поне ще можем директно да си сравняваме цените и заплатите за един и същи труд със запада и постоянно да им го повтаряме.
  • 7 az #Победа76

    128 16 Отговор
    Как ще изглежда ли? Ами хаос и обир! А след тях ... само обир!

    Коментиран от #72

  • 8 NikNay

    148 14 Отговор
    Хаос , шоков скок на цените и поголовно обедняване на населението - ще се работи само за храна , консумативи и сметки ....

    Коментиран от #15, #57

  • 9 Гост

    89 6 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    С въвеждането на еврото ще се премахне още една пречка, при обръщането на парите по европрограмите и усвояването им. Най-много ще се хареса на онези, които за които се заделят най-тлъстите пачки.
  • 10 Европа трябва да направи както с

    46 5 Отговор
    Монетите евро всяка държава в ЕС да си емитира своя графична версия на банкнотите които да са с в еднакви размери и номинали и по този начин да се спази принципа Единни в многообразието както се казва Луд на шарено се радва вместо да му се дава картечница
  • 11 и така ще е

    92 18 Отговор
    Ами при нас господ да ни е на помощ ,ще стане страшно за нормалния българин работещ за 1000 лв ,е сега за бизнесмените ще е прекрасно разбира се , за парламента също , НО разликата е тази сега че като ЕС ни праща милиони евро и обърнати в лева стават почети двойно А тогава каквото пратят това си остава , и ще е голяма грешка да го приемем защото нашите баби и дядовци и родители се хранят от парите спечени навън и от долари и евро обърнато в лева е прекрасно , НО след приемането на еврото ще се усети яко.И тези който се опитват да си подадат главата над земята ще се заровят ЯКО.Така че НЕ МЕРСИ за еврото заплатата като се качи на 2000-2500 лева Е тога да го обърнем горе долу ще бива .Но както виждате нито партията на славчо нито на манолова нито на ратко са против еврото правете си сметката за кого гласувате , и протестирайте за еврото ,

    Коментиран от #19

  • 12 пази боже

    83 10 Отговор
    Като въведат € - половината Българи заплатата за получаване ще е 300€ чисто.
    Чисти сметки - добри приятели !
  • 13 В обръщение ще навлязат евробанкнотите

    15 8 Отговор
    Стари емисии употребявани от Сульо и Пульо в Европа и от света а европейските номенклаТурци ще са с дебитни карти
  • 14 Като пуснат фалшиво евро

    20 12 Отговор
    И има човек фалшиво евро и отиде да си плати сметките ще го окаушят за разпространение на фалшиви евро и ще го съди лАУРА КьоВишИнски за престъпления срещу валутната сигурностна ЕС
  • 15 Made in Bg

    40 7 Отговор

    До коментар #8 от "NikNay":

    Па те народа при нас в БГ за това си и работят ,ако приемем Еврото -абсолютен крах😒
  • 16 Шпек

    49 14 Отговор
    Въвеждането на € в БГ ще бъде свързано с хиперинфлацията която се задава.За да умекотят финансовата криза или катастрофа вместо да печатаме банкноти като обезумели ще ни вкарат в капана на Еврото.Хартия без покритие печатана във всяка страна от Еврозоната,кой колкото му душа поиска.Още една година и 2—3 месеца.На 1ви януари 2023 ще викаме урА,урА….фани се за КРА.

    Коментиран от #18, #37, #73, #84

  • 17 Само питам

    24 31 Отговор

    До коментар #1 от "Ще видим":

    Ти валутата си в рубли ли я държиш,
    или в евро?

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ужас

    33 9 Отговор

    До коментар #11 от "и така ще е":

    Извинете, а дали операция на хемороидите би поскъпнала след въвеждане на еврото ?
  • 20 Миро

    50 11 Отговор
    Инфлацията в Хърватска през август е 3,1 и ще расте още. През първите две седмици като въведат еврото и ще са като болни маймуни. После ще свикнат.

    Коментиран от #27

  • 21 Гост

    1 2 Отговор
    Анатолий е швуль (от немски е)
  • 22 Булгаргаз

    32 15 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Естествено че в рубли - търговците на газ така правят а само соросоидчетата се радват на центовете които им дават.

    Коментиран от #56

  • 23 Наблюдател

    14 1 Отговор
    Форумния списвач разбира от всичко ! ;)
  • 24 Дано Господ

    35 5 Отговор
    да опази България от такъв министър на финансите или управител на национална банка /не става ясно от статията дали не заема и двете длъжности/ .Освен това абривиатурата CNB е на чешката национална банка. Този финансист е изцяло обсебен от ЕЦБ , непоклатимо убеден, но не убедителен в приемането на еврото.Същият прави несъвместимо сравнение между процент инфлация в САЩ и този в Хърватия, сякаш не в Хърватия, а в Щатите е предстоящо вэвеждането на еврото.Той не се страхува от инфлацията съчетана с паралелното приемане на еврото.Не вижда риск в самата инфлация и не съветва хората да се застраховат .В това интервю има неясни смислово пасажи и четейки го човек остава с впечатлението, че преводът не е коректен.
  • 25 ха ха ха

    48 12 Отговор
    ДАЙ БОЖЕ никога да не разберем!

    Бърза смърт на ЕС!
  • 26 Стефан

    11 7 Отговор

    До коментар #5 от "наблюдавам":

    Mного умен коментар за първолак, може и да те предложат за Нобелова награда в раздел макро икономика, с тези анализи няма кой да ти се опре.

    Коментиран от #49

  • 27 факт

    47 3 Отговор

    До коментар #20 от "Миро":

    Инфлацията е част от намаляването на човечеството по-високи цени по-голяма трудност за достъпно лечение от там и по-висока смъртност

    Коментиран от #40

  • 28 РЕАЛИСТ

    22 12 Отговор
    Трябва да се купуват имоти, защото цените им се вдигат страшно бързо.
    Сега купуваме, а когато въведат еврото - продаваме.
  • 29 Бай Колю

    61 5 Отговор
    Напълнете чекмеджетата на българите с пари, пък тогава въвеждайте Еврото !Заспалия български народ го обраха собствените му политици..пфуу !
  • 30 Честит празник

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ще видим":

    Борбата на България за назависимост ще продължи! Негърското робство ще бъде кратко! Запазете пола си и вече сте свободни!
  • 31 Орелски, пеликански

    24 7 Отговор
    Първите две седмици ще се чувствате все едно са ви ограбили и сте се оплакали на Народната милиция! После се свиква !!
  • 32 Рико

    35 36 Отговор

    До коментар #1 от "Ще видим":

    От 24 години сме във валутен борд, а вие още не сте схванали. От 24 години България работи в Евро(Марка в началото). Валутата с която работи България е Евро! И сега. И е така от 24 години."Розови" и "зелени"-няма розови и зелени, има Евро. АБСОЛЮТНО нищо не се променя, само днешната шарка на банкнотата изчезва.

    Коментиран от #33, #65

  • 33 факт

    38 4 Отговор

    До коментар #32 от "Рико":

    Не е така щото едно евро е два пъти по-скъпо от един лев.

    Коментиран от #55

  • 34 Калбо

    44 4 Отговор
    Работя извън страната когато отидох там те все още имаха местната валута но когато влезе еврото стана лошо да кажем един продукт струва 1,60 след две седмици те го приравниха На 2 евро и така с всички продукти и като отидете и на пазар и виждате че сте похарчили 10 евро в повече
  • 35 Анатоли Стайков Маниполатор!! Дежурния

    34 3 Отговор
    Пиши в заглавието че става дума за Хърватия, не подвеждай да отварям неща, които не ни интересуват!! Техните министри и мин Председател Едвали да имат десетки милиарди Евра в Овшорни сметки и чужди Банки??? Правиш Агитация на Българите, но ние сме страната на Крадците!! Тука няма да се случи по тяхния начин, нито в близко бъдеще!!
  • 36 ттт

    23 4 Отговор
    Не помня точните стойности, но примерът ше е достатъчно ясен. Официален курс куна-евро на хърватската национална банка 1:10. Магистрална такса (държавна, не накакъв самозван частник) 10 куни или 3 евро. Тоест в евро е 3 пъти по-скъпо! Така ще стане и в магазините.
  • 37 Инфлация има когато има пари а няма

    18 1 Отговор

    До коментар #16 от "Шпек":

    Стоки Сега има спекула с цените да вземат спестяванията на хората както 1996 на работилите в чужбина и тези в България след въведения 1997 валутен борд
  • 38 НоменклаТурците

    17 0 Отговор
    Цените сменят нрава не през1996 печатаха банкноти с нули сега има фиксиран курс левро и вдигат цените и печатат в печатницата на БНБ с френската фирма купила дял от печатницата на БНБ
  • 39 "Евро мъченик "

    30 4 Отговор
    Мили хора,когато му дойде времето а то непременно и неизбежно наближава ще си говорим отново.Все още да се радваме и ценим нашия ЛЕВ.Сегашната инфлация ще е като бедна пионерска организация спрямо това,което ще ни предстои.Следващото на хипер инфлация...
  • 40 Хеморо

    15 2 Отговор

    До коментар #27 от "факт":

    Ами чифтосват се докато е време, че после и ражданията ще станат двойни. А памперсите охохоооооо 5.
  • 41 "Евро мъченик "

    33 6 Отговор
    Един пример. Навремето с10000 испански песети се пълнеше горе-долу една голяма количка в хранителния магазин.След около има-няма година с еквивалента на тази сума (60)€ излизах с 4 скромни торбички.Да не говорим за всички други сфери и услуги. Просто всичко литна нагоре.

    Коментиран от #67, #70

  • 42 дръжки на чушки

    21 2 Отговор
    При тази инфлация ще видим евро през крив макарон!
  • 43 керез

    27 1 Отговор
    Стигнах до подзаглавието "да се започне обръщението на еврото". Ясно е, че авторът не знае разликата между "обръщение" и "обращение". Поне някаква езикова култура не се ли изисква от журналистите?

    Коментиран от #92

  • 44 евро

    21 5 Отговор
    само след референдум...
  • 45 Влад

    29 9 Отговор
    НЕ НИ ТРЯБВА НИКАКВО ЕВРО!!! ЕС СЕ РАЗПАДА!!!
  • 46 Пешо от блока

    11 8 Отговор
    Не вярвам, че в Хърватия цените на стоките ще скочат след въвеждане на еврото.Там всичко е по-скъпо от Германия в момента. Най-много цените да паднат до тези на Словения или Италия.
  • 47 Жоро

    11 8 Отговор
    Ние и сега сме си с Евро нали е Валутен борд само къде хартииките са лева ама покритието е в Евро

    Коментиран от #76

  • 48 кайо

    8 3 Отговор
    Аз и сега давам близо 20 евро само за едно минаване на ши.аната Хърватска по магистралата с фортчето.
  • 49 Тъй ли?

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "Стефан":

    Простият човек може да мине за умен,само когато мълчи! Сентенция все едно за теб измислена!🤔
  • 50 петела

    19 1 Отговор
    CNB - да не забравяме,че на английски Хърватия е Croatia,така че може би това е абревиатурата. На хърватската национална банка,а не на Чешката. Каквото и да става хърватите ще се оправят,ама ние какво ще правим НЕ знам
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Гришо

    26 2 Отговор
    Бях в Италия две години подред преди и след въвеждане на еврото. Имаше интересно предаване по телевизията по този повод. Преди еврото екип влиза в хранителен магазин и пазарува кошница определени неща. На класовата бележка пише сума 100 000 лирети и отдолу 50евро. На другата година влизат в същия магазин и пазаруват абсолютно същите артикули. Цената вече беше 73 Евро без лирети...

    Коментиран от #63

  • 53 Ха ха ха

    20 4 Отговор
    цялата Мара втасала, само евро ни липсва, на гол тумбак чифте пищови.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Откачаме се

    9 8 Отговор

    До коментар #33 от "факт":

    от еврото/борда, нашия роден Лев подскача и виждаме ... Виденова зима ...
  • 56 Йонко - понко

    10 8 Отговор

    До коментар #22 от "Булгаргаз":

    Руснака, нещо не ще за рубли да продава! Що така? Пък вие със вашите рубли и копейки...!
  • 57 Георги Мамалев

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "NikNay":

    ...
    че сега не работим ли само за храна и сметки?
  • 58 Радостина

    18 10 Отговор
    Против еврото съм
  • 59 Шаран БГ

    11 2 Отговор
    На № 45 "Влад"
    Раб,тата е там, че за да се разпадне, и ние /РБ/ трябва да сме в кюпа. Иначе, без нашего брата, не може да се случи За да се затрие някой голям, просто требе да сме му съюзници по всички параграфи. И накрая.....".да оперем пешкиря"....... като най-малки.
    Не само Италия! Всички народи приели еврото, поне първите две-три години, пищят от "стягане на колана" Най-бързо се стабилизират мощните икономики.
    България , като "супер мощна" .......Сега има хора, които преживяват от ровене на контейнерите за отпадъци. Като захапем еврото и в контейтерите няма да има нищо съедобно......
    Освен управниците ни да разчитат на "отпадане" на голяма част от "лошия мат,риал" в следващите две години.Никой ,нито един корифей на финансите в РБ, даже гения Р.В Гечев, не отваря уста и да каже, аджеба със 150-200 евро на месец, как един "строител на социализЪма" ще преживява след 01.01.2024 г.
  • 60 Давам 50.лева

    2 2 Отговор
    Сметката ми струва 9.99 и ми връщат повечето монети в центове жълти... чудесно.....!
  • 61 Paxnas

    10 5 Отговор
    През1936год.на столевките от сребро отстрани е пишело Боже пази България и с тях човек е можел спокойно да пазрува в Ню Йорк а сега еврото се старае да ни направи маймуни.

    Коментиран от #62

  • 62 А на лева

    4 1 Отговор

    До коментар #61 от "Paxnas":

    сега какво пише и на какво се старае да ни направи?
  • 63 Ами

    10 2 Отговор

    До коментар #52 от "Гришо":

    днес като си погледнеш "бележките" от покупките не виждаш ли как олиото например е 3,20,а преди година е било дори под 2 лева,горивото е с 30% нагоре само за 4 месеца и т.н.? Що за довод? Просто инфлация!

    Коментиран от #87

  • 64 Аз, въпреки всичко

    5 2 Отговор
    Не съм против евро, младежи, зелени, международен човек съм, дори не съм виждал,, Куна насън,, тази странна валута, като притежателите и...!
  • 65 Нона

    10 8 Отговор

    До коментар #32 от "Рико":

    Такава бедност ще настъпи тогава,че е трудно да си го представите!

    Коментиран от #66

  • 66 Ужас

    6 3 Отговор

    До коментар #65 от "Нона":

    Ше станем бедни - като другите страни в Еврозоната!
  • 67 Очевидец

    10 2 Отговор

    До коментар #41 от ""Евро мъченик "":

    Всичко това се случи освен в Испания,също в Гърция,Австрия и др.Тежко и горко на бедните и честните българи!
  • 68 Ъъъ

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "ИСТИНАТА":

    Егати щастието е да правиш торти.Но е доходно.Една торта е около 100лв.,при разход за продукти около 15,предимно вредни за организма съставки,като захар,палмови мазнини,Е-та и д-р.

    Коментиран от #69

  • 69 Абсолютно!

    10 3 Отговор

    До коментар #68 от "Ъъъ":

    Едно кафе е около 5 лева, при разход на материала 15 стотинки, пък съдържа предимно вреден кофеин. Но е доходно.
  • 70 Реститут

    15 0 Отговор

    До коментар #41 от ""Евро мъченик "":

    Еми то и тука преди 15 години с 50 лв се пълнеше количка,даже имаше и ресто,а сега един плик едвам-едвам.

    Коментиран от #71

  • 71 Тва е

    3 4 Отговор

    До коментар #70 от "Реститут":

    зарад еврото!
  • 72 Както ти обра.

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "az #Победа76":

    Съседите си... и имаш виж колко лайка, отново за лъжи...!
  • 73 Да от дамски

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Шпек":

    Точно такъв, коментар, ти като го държиш, че ко, стана ли бял, хубаф не,сърди се на бог....учен, умен, от къде си, яж шпекуф сега,..... на корем...!
  • 74 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор
    У назе ЩЕ ГО ХАКНАТ!!!!!!!!И наши чужди ХАКЕРИ!!!!!....сефте ли се кюмюрим....
  • 75 Гост

    9 1 Отговор
    Нивото на коментиращите е много ниско
  • 76 Български лев

    6 5 Отговор

    До коментар #47 от "Жоро":

    Кое покритие на еврото, Жоро? Изобщо някога дали си видял какво е написано на банкнотите от преди 1992- година ? Защото те бяха обезпечени в злато, в БНБ.
    по въпроса има много да говоря, но не ми се губи време ....
    Иначе в щатите - си печатат хартиийки....то има и долари с по 5 нули ....
  • 77 Студопор

    6 3 Отговор
    Ти мАни първите две седмици... На мен ми е по-чудно как ще изглеждат седмиците след това... Беднотия, глад и мизерия - това виждам аз. Някой е взел едни пари под масата, за да го вкара това евро, народеца - жална му мама.

    Коментиран от #79

  • 78 Наско

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Аз тотално заебавам тия опропастени декретни геронтофилски схеми Долара и Еврото, реликти от епохата на динозаврите и подкрепям въвеждането на сатошито. Парите трябва да са твърди и подвластни на математически правила, не на прищявките на привилегировани хорица, които само подкрепят провала на една повече от 100 годишна заблуда. Народе, образовай се и ще разбереш защо в Биткойн има много повече стойност, отколкото в един инфлационен къс тоалетна хартия.

    Коментиран от #82

  • 79 Парите бяха

    5 0 Отговор

    До коментар #77 от "Студопор":

    заем - 1997г, за да се оправи жалната мама на народеца - след Виденовата зима, и бяха дадени с условие за валутен борд, в който левът е фиксиран за еврото.
  • 80 ив костов

    5 1 Отговор
    нека еврото да навлезе в бг , но само при курс 1 лв= на 1 евро,както беше при марката,така че дали ще купувам с лев или евро все тая ,друг е въпроса за инфлацията а дали е спекула отговорните господа да си влязът в ролята а не само да опъват парите.............

    Коментиран от #81

  • 81 Най добре

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "ив костов":

    ще е да бъде 1 стотинка за 1 евро.
  • 82 Твърд

    3 0 Отговор

    До коментар #78 от "Наско":

    твърд - колко да е твърд един Биткойн?
  • 83 Ами

    4 4 Отговор
    Не виждам защо се напъва те като нас никой не ни брои вече като потенциални членове на Еврозоната..Откакто ни управляват Радевите,, изобщо не ни слагат в сметката на ЕС, сега пък харвардските пульовци ни ги гласят, и те да се поупражняват върху нас. Далече сме от Евро, далече сме вече и от Хърватия и с Евро или без, ядем дървото отвсякъде.
  • 84 Дръж го

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Шпек":

    Че няма време, типично за неграмотен ром.... ужас.... квото чула от.. махалата...обезумели, за какво, за, Сариту ли..?!

    Коментиран от #85

  • 85 Как може да, се задържи

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "Дръж го":

    Такъв неграмотен коментар.... егати, толкова противно нещо... и мръснишки... от 70.годишна, която вижте с какво се занимава цял живот, особено сега...не се издържа такова...!
  • 86 Боян

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ще видим":

    Няма да видим в БГ никога това!! Бъдете сигурни! Молете се да не падне борда което е и целта на родните ни похитители да откраднат наново спестяванията на хората!! Но сценарият започна!
  • 87 Гришо

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "Ами":

    Тогава инфлацията беше под 1%...сега е 5...6 , която пак не е реална, ако можеш да ме разбереш...
  • 88 Нане

    1 4 Отговор
    Пълна разруха! Съсипване на държавата след еврото. И айде да не срамнаваме заплатите в евро спрамо чужбина ,щото тука е мижава работа.

    Коментиран от #90

  • 89 Финансист

    4 0 Отговор
    Слаби валути като гулден, песети, лирети, драхми, франк, куни и т. н. Задължително се заменят с Евро. В Бг също трябва да стане. А дали заплатата ще е 1000 лв (500евро) или направо 500 Евро при въведено Евро е едно и също.
  • 90 Странно

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "Нане":

    Тука много неща и сега се продават в евро - например жилищата.
    Къде има проблем - в превалутирането ли?
  • 91 Гост 1

    0 0 Отговор
    6 лева =3.50 евро
  • 92 Присмял се хърбел

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "керез":

    Разбира се, че обрАщение е правилно да се пише, щом става въпрос за пари и влизането им в употреба! ОбрЪщение е дума с друго значение, когато говорещият се обръща към друго лице, например “Презедентът ще направи обръщение към нацията.”
Новини по държави: