22 Септември, 2021 20:45 7 326 42

За какво си говориха топ военните от Русия и САЩ във Финландия?

  • валери герасимов-
  • марк мили-
  • финландия-
  • русия-
  • сащ

Разведряване между велики сили

За какво си говориха топ военните от Русия и САЩ във Финландия? - 1
Снимка: БГНЕС

Висши американски и руски военни командващи се срещнаха на фона на опитите на САЩ за получаване на военни права и друга подкрепа за борба с тероризма в страни, граничещи с Афганистан - ход, на който Москва категорично се противопоставя, съобщава АП.

Срещата във финландската столица Хелзинки между генерал Марк Мили, председател на Съвместния щаб на началниците щабове на САЩ, и ръководителя на руския Генерален щаб генерал Валери Герасимов идва в решаващ момент след военното изтегляне от Афганистан, уточнява news.bg.

Без войски на място, САЩ трябва да изградят повече бази, обмен на разузнавателни данни и други споразумения, за да помогнат за наблюдението на екстремистите от Ал Кайда и Ислямска държава в Афганистан, за да се гарантира, че те не се прегрупират и не представляват заплаха за САЩ и техните съюзници.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви през юли, че Москва е предупредила Вашингтон, че всяко разполагане на американски войски в страни, съседни на Афганистан, е "неприемливо".

Той каза, че Русия е казала на САЩ "по директен и ясен начин, че това ще промени много неща не само във възприятията ни за случващото се в този важен регион, но и в отношенията ни със САЩ".

Рябков каза също, че Русия е провела "откровен разговор" със страните от Централна Азия, за да ги предупреди да не допускат американските войски в техните граници.

Мили отказа да предостави подробности за срещата на репортери, пътуващи с него до Хелзинки. В изявление в сряда полковник Дейв Бътлър, говорител на Мили, заяви, че срещата е "продължение на преговорите, насочени към подобряване на комуникацията на военното ръководство между двете нации с цел намаляване на риска и оперативно разрешаване на конфликти".

Бътлър каза, че и двете страни са се съгласили да не разкриват подробности от преговорите, което е било практика при предишни срещи и разговори.

Но само преди няколко дни Мили изясни, че основният въпрос е ключова тема в съзнанието му по време на това европейско пътуване, като каза, че го е обсъдил с колегите от НАТО, когато се срещнаха в Атина през уикенда.

Мили, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и служители на американското разузнаване предупредиха, че Ал Кайда или групировката "Ислямска държава" може да се надигнат и да представляват заплаха за САЩ след една до две години.

Американските военни лидери заявиха, че могат да провеждат антитерористично наблюдение и ако е необходимо, да нанасят удари в Афганистан "от хоризонта" - тоест от активи, базирани в други страни.

Те обаче признават, че полетите за наблюдение от бази в Персийския залив са дълги и осигуряват ограничено време във въздуха над Афганистан. Така че САЩ и техните съюзници искат основни споразумения, права за полети и засилен обмен на информация с по-близки до Афганистан държави, като Узбекистан, Киргизстан или Таджикистан.

Засега няма индикации за напредък. Москва поддържа плътно страните от Централна Азия и се противопоставя на западното присъствие там.

САЩ използваха Транзитния център в Манас, Кригизстан, за голяма част от войната в Афганистан, премествайки войски във и извън военната зона през тази база. Под натиска на Русия и нейните съюзници обаче Кригизстан настоява САЩ да напуснат базата през 2014 г.

САЩ също наеха Карши-Ханабад, известен като K2, като база в Узбекистан за няколко години след началото на войната в Афганистан. Узбекистан нареди базата да бъде закрита през 2005 г. на фона на напрежението с Вашингтон, а Министерството на отбраната потвърди през май, че конституцията и военната доктрина на страната изключват присъствието на чужди войски там.

Не е ясно дали има потенциал за преговори с руснаците, за да ги насърчи да намалят възраженията си срещу присъствието на САЩ или съюзниците в региона. Но руските представители също изразиха загриженост, че талибаните може да дестабилизират Централна Азия.

Мили говори оптимистично тази седмица за получаване на помощ от съюзници. Той никога не е посочвал конкретно Русия или страните от Южна Азия, но каза, че съюзниците от НАТО обсъждат потенциалния принос.

"Има възможности, при които членовете на алианса могат да изберат да работят в тясно сътрудничество с нас по тези възможности на хоризонта", каза Мили пред репортери.

Срещата на Мили с Герасимов и по-широките дискусии за борбата с тероризма тази седмица идват след смъртоносен въздушен удар на САЩ в Афганистан в последните дни на хаотичната евакуация на американци, афганистанци и други. Първоначално САЩ твърдяха, че ударът с безпилотен самолет е убил ислямски екстремист, който иска да атакува летището в Кабул, но сега твърди, че това е грешка, която уби 10 цивилни, включително седем деца.

Инцидентът предизвика въпроси за бъдещото използване на удари с безпилотни летателни апарати срещу терористи в Афганистан. Генерал Франк Маккензи, ръководител на Централното командване на САЩ, заяви, че макар този въздушен удар да е "трагична грешка", той не може да бъде сравним с бъдещи контратерористични удари.

Маккензи коментира, че ударът, при който загинаха цивилни, се основава на разузнавателни данни, сочещи за непосредствена заплаха от нова атака на летището в Кабул. Атентатор самоубиец само дни по-рано уби 13 американски войници и десетки афганистанци и други цивилни на летището.

Бъдещите удари по тези, които се смята, че представляват заплаха за САЩ, казва Макензи, ще бъдат "извършени при различни правила за ангажиране" и ще има повече време за проучване на целта.

"Ще имаме възможност да развием допълнително целта и време да разгледаме модела на живот. Това време не беше на разположение, защото това бе непосредствена заплаха за нашите сили", каза Макензи. "Нямахме лукса на времето да развием модел и да направим редица други неща."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    48 3 Отговор
    За урви са си говорили, за какво друго? Или за хокей?
  • 2 загадка

    11 118 Отговор
    От снимката си направете извод кой пие бърбън,и кой активно плюска боярищник,без да четете коментара.

    Коментиран от #15, #23, #36, #39, #42

  • 3 Професора

    100 5 Отговор
    Руснаците са казали на говедарите , че им пратят пръч!
  • 4 пешо

    104 5 Отговор
    няма да им се отвори парашутът на краварите. явно е, че при планирането на напускането на кабул, което се изроди в позорно бягство, са си правили тънки сметчици, но очевидно не са питали кръчмаря.
  • 5 Хаджи Генчо

    47 2 Отговор
    Говорили са си, че след като има ваксини няма нужда да дрънкат оръжия. И тревога, че остават безработни.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КОНТРАТА

    67 6 Отговор
    С ген. Герасимов шега не бива, че ще стават на кълбета!

    Коментиран от #26

  • 8 БОРУНА ЛОМ

    64 3 Отговор
    МАЙ КРАВИТЕ БАВНО НО УВЕРЕНО ВЪРВЯТ КЪМ КЛАННИЦАТА!

    Коментиран от #10

  • 9 Ернесто

    48 4 Отговор
    Учени от университета Браун изчислиха колко струват на американския бюджет 20 години военни операции след атаката на 11 септември, както и общият брой на убитите. Изследването е публикувано на уебсайта на университета.

    Според експерти от проекта „Цената на войната“, краварите са похарчили 8 трилиона долара за война срещу тероризма, ако се включат само преките разходи .

    Общият брой на загиналите се изчислява между 897 000 и 929 000. Този брой включва американски войници, войници на съюзниците, цивилни, журналисти, американски бойци и помощници. Този брой не включва косвените загуби от глад, болести, икономически спад и спад на жизнения стандарт. Повечето жертви както на американски войници, така и на цивилни са в Ирак.
  • 10 карамфила

    51 6 Отговор

    До коментар #8 от "БОРУНА ЛОМ":

    Жалко че това красиво място от Ню Йорк до Сан Франциско ще се превърне в стъклено огледало.

    Коментиран от #12, #40

  • 11 Винкело

    4 16 Отговор
    "Топ военните"... Ниво близ и плюк.
  • 12 БОРУНА ЛОМ

    41 2 Отговор

    До коментар #10 от "карамфила":

    КВО ДОЙДЕ! А, ЧЕ СЪСИПАХА ЦЯЛ СВЯТ? ИДВА ВЪЗМЕЗДИЕ! ДАНО СКОРО!
  • 13 Kcanba

    29 4 Отговор
    е как, за какво, за 6 български ф-16 - 70-тте години производство, които ще са произведат пак през 70-тте....
    и за амерска война срешо Русия и Китай едновременно)))))
  • 14 az #Контрапропаганда

    27 0 Отговор
    Очертани са били бъдещите зони на влияние след изтеглянето на САЩ от Азия и Европа.
  • 15 3.14К

    41 2 Отговор

    До коментар #2 от "загадка":

    Този с бърбъна отне достъпа на действащ президент до ядреното куфарче и уведоми китайският министър на отбраната. По тяхната конституция вече трябваше да е "инжектиран", защото разстрела не е разрешен.
  • 16 Талибанин

    22 3 Отговор
    Талибаните мразят кулите. Ще гътнат новата кула.
  • 17 ели

    54 2 Отговор
    В 2001 година Путин наивно им повярва предложи им помощ и подкрепа тези престъпници изградиха военни бази и започнаха " оранжавите революции" .Сега след 20 неуспешени години пак търсят "наивни глупаци" да им повярват.Само глупавите,наивните,предателите и " промитите мозаци" биха им повярвали но не и нормални.
  • 18 Любопитен

    40 1 Отговор
    Американците напуснаха Афганистан но искат помощ от съседите за да се убедят че ислямска държава няма да готви някакви провокации срещу САЩ. Ами ако се установи че готвят провокации пакт ли ще вляза в Афганистан питам се аз

    Коментиран от #19, #20

  • 19 интересно

    34 1 Отговор

    До коментар #18 от "Любопитен":

    Ако искат да ядат пак бой от козарите. Само че тоя път ще са сами. Коалицията от 20 плюс държави вече няма да я има.

    Коментиран от #41

  • 20 Kcanba

    39 1 Отговор

    До коментар #18 от "Любопитен":

    Идеята е талибаните да тръгнат срешу Русияи Китай! За това фащ са харчили трилиони 20 години там. Те никога, нищо не правят безплатно. Само че, евентуално, този път афганците че ги метнат наистина, а не като 11092001 - цру.....
  • 21 Пак делят питката

    19 2 Отговор
    Говорят си как да го наденат на такива като нас.
  • 22 Добре

    18 0 Отговор
    ,че си говорят поне военните ,защото са най-наясно да не стане побой!
  • 23 ДЖИМ

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "загадка":

    ГЛУПАК
  • 24 1234

    34 2 Отговор
    Започват да стават сговорчиви. Преди месец руснаците заслепиха два от най новите техни спътници, когато прелитаха над Русия.
  • 25 БОЛШЕВИК 🌟

    41 1 Отговор
    Навремето горбачов и Рейгън се разведряваха и накрая половин свят беше предаден и съсипан икономически, та и днес страни като България са в разруха, ограбени и с мизерстващо население!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 В.В.П.

    30 1 Отговор
    Да се махат САЩ от България!!.Завинаги!!.Гоо хоом ,янки.!!
  • 31 ТАНГРА

    14 4 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е НАЙ ВЕЛИКА НА СВЕТА

    Коментиран от #34

  • 32 Вечна дружба

    12 1 Отговор
    Тези къв дирят тука
  • 33 Не убивай

    8 0 Отговор
    Блаженни миротворците те ще се нарекат Синове Божии
  • 34 Господ е българин Азспбарух

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "ТАНГРА":

    ГУНДИ Г12 Гелиос12 Христо е син божи Дева Мария е еврейка
  • 35 Никой

    26 0 Отговор
    Когато, дойде време да "полетят" ф-16(самолет от 70те год) с български позивни, то цената им ще бъде, колкото на три --четири мерцедеса!!!."Плати сега,вземи после",е най-наглата сделка, с военно предназначение, която бг.държавници, са правили, за цялата ни история, от 1878год.Днес летателните апарати и обезпечението, за тях , "остаряват", както мобилните апарати.Дрон системите, безпилотните "средства "с косм. Обезпечение, са на дневен ред!
  • 36 Роки

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "загадка":

    Ти маани снимката,кой знае къде са снимани, ами осъзнай факта, че американците не са в никаква позиция,да не кажем че са в най-слабата си позиция от десетилетия назад след това необмислено и хаотично изтегляне от Афганистан
  • 37 Иван

    9 1 Отговор
    Това е много коварен план,от отдавна целта им е да се намърдат в Централна Азия......(точно затова организираха 11-ти Май-Септември).
  • 38 Иван

    6 1 Отговор
    Това разведряване защо не се проведе в Холандия Португалия, Гренландия, Канада, Мексико, Бахамите, Поерто Рико?
  • 39 Гледна точка

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "загадка":

    На снимката виждам едно състарено лице на човек налегнато от много тежки дертове , просто са изписани в погледа и всяка гънка . И едно друго лице което го гледа със стъкленият поглед на убиец , така както змия гледа своята жертва преди атака. Колкото до пиенето мисля , че и двамата могат да си позволят най-отбраните питиета.
  • 40 Фонтан

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "карамфила":

    Незнам дали е жалко или добре. Но е лошо, че ако стане марулите в салатката ни този път ще светят.
  • 41 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "интересно":

    Не е вярно,ние щесе отзовем веднага.Великатани армия неможе да стои настрана.
  • 42 Олга

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "загадка":

    Щом носиш тенджера върху раменете си, какво може да има в нея освен буламач?
Новини по държави: