23 Септември, 2021 19:50 3 043 18

Спешно! Италия обяви мерки за 3 млрд. евро за намаляване на сметките за ток и газ

  • италия-
  • марио драги-
  • електричество

Европейската комисия обяви вчера, че е готова да утвърди "краткосрочни временни мерки" за справяне с последиците от световната енергийна криза

Спешно! Италия обяви мерки за 3 млрд. евро за намаляване на сметките за ток и газ - 1
Снимка: shutterstock

Италианският премиер Марио Драги обяви мерки на стойност 3 млрд. евро за намаляване на сметките за газ и електроенергия тази зима, след като цените на електроенергията се покачват в цяла Европа, информира "Франс прес".

Той каза пред Асоциацията на работодателите на Confindustria, че мерките ще бъдат насочени особено към най-бедните и най-уязвимите.

"При липсата на държавна намеса, през следващото тримесечие цената на електроенергията може да се увеличи с около 40 процента, а тази на газа с 30 процента", отбеляза Драги.

"Поради тази причина решихме да премахнем за последното тримесечие на годината системните разходи за газ за всички и за електричество за семейства и малки компании", допълни италианският премиер.

Системните разходи се добавят към сметките за енергия, за да покрият всичко - от стимули за възобновяеми енергийни източници до извеждане от експлоатация на атомни електроцентрали.

Драги уточни, че правителството също така ще увеличи енергийните бонуси за по-бедните групи, в пакет на стойност над 3 млрд. евро, който последва 1,2 млрд. евро, обещани през юни.

Бившият шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) изтъкна, че много от причините за повишаването на цените на енергията са временни, но призова за дългосрочни действия, включително на европейско ниво, за решаване на проблема, включително чрез диверсификация на доставките.

Европа е изправена пред нарастващи цени на електроенергията, докато икономиката ѝ се възстановява от пандемията от коронавируса и докато зимата наближава, запасите от природен газ са на тревожно ниско ниво.

Дълбоката трансформация на ЕС към нисковъглеродно бъдеще, постепенното премахване на изкопаемите горива, увеличава натиска върху пазара на блока и домакинствата.

Европейската комисия обяви вчера, че е готова да утвърди "краткосрочни временни мерки" за справяне с последиците от световната енергийна криза.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не Италия а

    8 7 Отговор
    Фашистка Италия.

    Коментиран от #12

  • 2 ХА ХА ХА

    13 6 Отговор
    А НАШИТЕ ФАТМАЦИ КОГА ЩЕ ОБЯВЯТ МЕРКИ ПРОТИВ ГАЛОПИРАЩАТА ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ ??? СЛЕПИ ЛИ СА КАТО ФИГУРАНТА ????

    Коментиран от #4, #11

  • 3 Зелен Енергиен Хайвер

    21 1 Отговор
    Кво стана с Зелерата Енергия?!?
  • 4 А не ПИНГВИНА не го бърка !

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "ХА ХА ХА":

    За нищоправене взема най голямата заплата ! Затова напира тъй много за втори мандат !!!
  • 5 4952

    16 0 Отговор
    Много тъпа тая Италия и Гърция също. Тука правителстовото големи тарикати са, а и тока да ни го увеличат с 1000% пак бай Ганьо ще си трайка и ще си плаща сметките, за да прави ЕРПта богати.. Ние сме издръжлив народ и можем да си трайкаме дълго време, щом 5 века сме накланяли глави, значи можем още 5 века да почакаме за промяната да се случи.
  • 6 Активист на БКП

    8 2 Отговор
    При нас Бойко украдна парите !!!🎃🇹🇷🇱🇷
  • 7 Доги

    1 0 Отговор
    Спокойно, аз имам студен резерв. Ще можете да пинете една студена вода за 2 милиарда.

  • 8 Госあ

    7 0 Отговор
    Такава инфлация ще настъпи с това печатане на мангизи…
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ОСТАВКА бе ФАТМАК !!!

    5 4 Отговор
    ТИ СИ КАТО Т,"У"М"О"Р ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ! ЗАКАЧИЛ СИ СЕ И НЕ ПУЩАШ , КАТО К"А"Т"И"Л СИ И ПО ЛОШО !!!!
  • 11 Ама как

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "ХА ХА ХА":

    Нашите също обявиха мерки.Те включват един среден.
  • 12 бл.134 в Зап. парк

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не Италия а":

    Жамари, Марио нали искате инфлация ....на ви сега !
  • 13 VVV

    5 0 Отговор
    Че Италия нали беше фалирала държава ??? а България не е ??? Що тука няма ,,мерки,, и за нас ?
  • 14 долу ЕС

    9 3 Отговор
    тока скочи защото от 7 млр население само 450 млн ни наложиха ЕТС сертификати които се търгуват, система измислена от Брюксел управлявана от адмонистрация, как може да се търгуват квоти на емиси, които са определени по неясен принцип с горна граница на предлагне?!?!? КПСС КАТО КАЖЕШЕ 10000 ТЕЛВИЗОРА НА ГОДИНА, за това ги нямаше. е същото е! ЕС е скапан изме кяр ска система! печелят само фондове и търговци
  • 15 само

    3 2 Отговор
    да не затварят кръчмите, еййй!
  • 16 Забравяте,

    2 3 Отговор
    Че кризата е провокирана от части от Газпром, който отказва да увеличи транспортът на газ през Украйна.
  • 17 Един ...

    2 0 Отговор
    Да а в същото време вдигна тока с 40 процента....
  • 18 Браво

    7 1 Отговор
    Браво на италианците! Борят се хората, постигат си целите. Освен това са много обичливи. Сладурчета! А нашите мъже нито стачкуват, нито уважават жените!
Новини по държави: