23 Септември, 2021 20:30 2 965 26

Лидерите в Централна Европа: Мигрантите не са решението на демографската криза

  • мигранти-
  • европа-
  • работна ръка-
  • икономика

Миграцията не трябва да се разглежда като основен инструмент за справяне с демографските предизвикателства

Лидерите в Централна Европа: Мигрантите не са решението на демографската криза - 1
Снимка: shutterstock

Централните европейски лидери подписаха съвместна декларация в четвъртък, според която имиграцията не трябва да бъде отговорът на намаляващата раждаемост на Европейския съюз, като същевременно призовават блока да запази семейната политика под национална юрисдикция, съобщава "Ройтерс".

Чешкият премиер Андрей Бабиш, словенският премиер Янез Янша, унгарският премиер Виктор Орбан, президентът на Сърбия Александър Вучич и членът на президентството на Босна и Херцеговина Милорад Додик подписаха декларацията.

Силните антиимигрантски позиции, заети от правителствата в страни от Централна Европа като Унгария - макар и популярни сред много местни избиратели - рязко контрастират с политиките в останалата част на блока.

Тези страни от Централна Европа също възразяват срещу критиките на ЕС към политиките им по социални въпроси като правата на гейовете.

"Увеличаването на броя на европейските деца е от съществено значение за запазването на европейската християнска култура и други религиозни традиции за бъдещите поколения", се казва в изявлението, подписано от премиерите на Унгария, Полша, Чехия, Словения и президента на Сърбия, който е не е член на ЕС.

"Миграцията не трябва да се разглежда като основен инструмент за справяне с демографските предизвикателства."

Унгарският премиер Виктор Орбан, изправен пред избори през следващата година, става все по-радикален по отношение на социалната политика, за да "защити" традиционните християнски ценности от т. нар. западен либерализъм.

Той също така засили антиимиграционната си кампания през последните седмици след превземането на властта от талибаните в Афганистан.

Орбан разглежда мюсюлманската имиграция в Европа като заплаха за културната идентичност на континента, посети в сряда стоманена ограда на границата на ЕС със Сърбия с чешкия си колега Андрей Бабиш.

Бабиш също е изправен пред избори след две седмици и подобно на Орбан той води кампания със силно антимигрантска платформа.

Раждаемостта в Европейския съюз намалява от 2000 г. насам, показват данните на Евростат.

"Единственото устойчиво решение срещу изчезването на Европа е да се увеличи раждаемостта", каза Бабиш пред Демографската среща на високо равнище в Будапеща, където централно-европейските лидери издадоха съвместното си изявление.

Тъй като икономиките на Централна Европа се възстановяват от пандемията, компаниите в региона се борят да намерят работници, тъй като пазарите на труда се затягат.

Бабиш посвети голяма част от речта си в четвъртък да обсъжда ключови въпроси, засягащи семействата - не само на това, което според него е необходимо да се защитят европейските граници, но и да се защити самата "европейска култура" .

"Най-поразителната е реакцията на много западноевропейски политици. Дори и да са наясно, че европейските нации бавно измират, вместо да се опитват да повишат раждаемостта на собствените си жени, те избират най-бързото "решение", а именно да внасят мигранти - нелегални мигранти - особено през последните години, хора, идващи от Близкия изток и Африка, хора от напълно различни културни среди."

"Колко проблемен е този подход, можем да видим днес всеки ден във Великобритания, Белгия, Швеция и Германия, а също и в любимата ми, Франция. Не разбират ли тези политици, че е важно да се помогне на мигрантите на място в техните страни на произход, където са родени и живеят - както често препоръчвах, заедно с Виктор Орбан".

"Вчера той и аз посетихме унгарската граница - единствената наистина ефективна в Шенген. Те се борят срещу нелегалната миграция. Те се борят срещу трафикантите на хора, които вземат 3500 евро от тези нещастни хора, на които са обещали по-добър живот, но дори не изпълняват това обещание. Най-накрая трябва да направим нещо по въпроса."

Бабиш предупреди за последиците от намаляването на раждаемостта в Европейския съюз, където средно на една жена се раждат 1,6 деца, докато за поддържане на населението са необходими средно 2,1 деца.

В много страни, като Франция, той каза, че тези цифри са по-високи само поради много повече деца, родени в мигрантски семейства, "а европейците стават малцинства".

"Като премиер вече четири години казвам, че нашите граждани ще решават кой живее и работи в Чехия. Нашето правителство и гражданите ще решат".

"Те знаят, че масовата, неконтролирана нелегална миграция не е решението. Точно обратното. Единственото наистина устойчиво решение срещу изчезването на Европа е да увеличим раждаемостта на нашето коренно население".

"Това е път, общ път за страните от Вишеградската четворка (Чехия, Унгария, Словакия, Полша). Това е единственият начин да не се окажем като някои западноевропейски страни, които буквално се променят пред очите ни от година на година."


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    23 30 Отговор
    Абе Факти, защо други сайтове публикуваха, че Кирчо няма диплома от Харвард и е лъжец, а вие мълчите. На Прокопиев подлоги ли сте?
  • 2 Еми има решение

    21 8 Отговор
    Като почнете геюветте да раждате и ще се реши демографската криза. Дотогава-мигранти....
  • 3 Иван

    59 0 Отговор
    Какъв е смисалът на краткосрочен икономически растеж ако в крайна сметка това ще означава край на кореното население в една държава.Това устройва само либерални кръгове на който им се привиждат световни правителства и край на националните държави.

    Коментиран от #15

  • 4 456

    40 0 Отговор
    Евала. Много точно казано.
  • 5 Е не са

    3 16 Отговор
    Е не са, естествено. Пет дози Фазер и буустер МодеРНА на 60+ годишните, обаче - и ще има деца, колкото щете...
  • 6 пешо

    39 1 Отговор
    "за да "защити" традиционните християнски ценности"

    авторът е поставил защити в кавички. види се, обиден е и на орбан, и на останалите ръководители на държави, в които все още се намират нормални политици.
    питането е, къде е територията?
    отговор: при наведените, с раз.твор.ени бузки.

    Коментиран от #18

  • 7 Традиционни....

    2 14 Отговор
    Християнски ценности.... мухахахах мухахахах, аз съм традиционен християнин : не поглеждам жената на ближния, нямам любовница, редовно ходим на църква, не гепя и не летяйствам...мухахахах мухахаха
  • 8 Дългият

    19 0 Отговор
    Защо така...натискайте джендърите да увеличат раждаемостта...егати и кухите лейки,сега се сетили..
  • 9 SANDOKAN

    45 0 Отговор
    браво на Орбан много точна позиция трябва да се стимулира да се правят Бели деца а не да се заселват разни Тъмнокожи Ислямски етноси от Близкия Изток,Афганистан и Африка.............
  • 10 SANDOKAN

    32 0 Отговор
    искам да емигрирам в Унгария единствената Бяла нормална страна в Европа заедно с Полша.......... Дебрецен е хубав град за живеене
  • 11 Хитлер

    13 3 Отговор
    Единственото решение Хитлер го е направил само че трябва да са на всички континенти и бялата европейска раса да се разшири на всички континенти не ни трябват китайци азиатци турци перси африканци латиноси индианци

    Коментиран от #13, #14

  • 12 АТИЛА ФИОЛА

    29 1 Отговор
    браво на Орбан!!! туко що съм надул вечния хит на Група Омега!!!!!
  • 13 АТИЛА ФИОЛА

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хитлер":

    е Азиатците в голямата си част са Бели на цвят говоря за тея от Източна и Югоизточна Азия........ но си пропуснал Арабите че са най-голямата заплаха за Белите раси...........
  • 14 АТИЛА ФИОЛА

    27 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хитлер":

    Хабибитата в Арабските страни заедно с Африканските им събратя се плодят като невидели тея две тъмнокожи раси са с най-висока раждаемост от всички....... а Белокожите Азиатци(като Корейците например) и Европейците дават прекалено много права на жените за кариера и с тази си позиция обричат семейството на гибел..............

    Коментиран от #16

  • 15 СмисАлът е през този растеж да се

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Осъзнаеш и да смениш ориентацията за да почнеш да правиш деца 🤣🤣🤣
  • 16 Бяла Слатина

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "АТИЛА ФИОЛА":

    белите китайци нямат нищо общо с белите европейски етноси нито в очито нито по манталитет освен по кожата

    Коментиран от #22

  • 17 ГруЮ

    21 0 Отговор
    Преди години четох едно изследване, което достигаше до извода, че на всеки 1милион имигранти не се раждат 300 000 коренни деца. Просто защото парите се пренасочват към имигрантите, с не към нуждите на местните.
  • 18 Прочети

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    Прочети Заповедите Му, приятелю... Поне първата спазваш ли я?

    Коментиран от #19

  • 19 Грешка

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Прочети":

    Това беше за "пешо", номер 6-и.
  • 20 томи 7;62

    5 0 Отговор
    относно дипломата- по-добре лъжец,отколкото нагъл крадец.
  • 21 Кой68

    11 0 Отговор
    Германия точно така го видя и разглежда:
    -евтина работна ръка
    -демаграфско решение
  • 22 АТИЛА ФИОЛА

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бяла Слатина":

    еми да но все пак не са Тъмнокожи като Арабите и Африканците например
  • 23 Перо

    14 0 Отговор
    Браво на ръководителите на тези страни!
  • 24 Точно !

    6 0 Отговор
    Това се измами да го каже една известна жена, за съжаление, българка...
  • 25 Нона

    13 0 Отговор
    Страните от Вишеградската четворка имат истински лидери,хора които мислят за съдбата на собствените си народи!Браво!
  • 26 Олга

    3 0 Отговор
    Даже много добро решение. Удачно за вас - хомосексуалисти ,трансгендери, трансформери и т.н. до 64 нередовни и побъркани. Те не раждат, а мигрантите напротив - раждат в промишлени обеми по 6-10 деца и всяко от тези 6-10 пак толкова. За колко години те решат европейски проблем? За исторически нулево време. Няма да мигнете, нашите толерантни, как ще се окаже, че живеете в Халифат.
    Пример Великобритания. Там oкoлo 90% oт ръcтa нa нaceлeниeтo ce дължи нa имигрaнти и тeхнитe дeцa, рoдeни във Вeликoбритaния според “Dаily Mаil”, Пoвeчe oт eднa трeтa oт нoвoрoдeнитe имaт пoнe eдин рoдитeл извън Вeликoбритaния. A в някoи чacти нa Лoндoн oкoлo 80% oт рaждaщитe жeни нe ca c бритaнcки прoизхoд. И така нататък в геометрически възход.Радвайте се, безличните и безволните с пера в задника, на това,което заслужавате.