Last news in Fakti

23 Септември, 2021 22:35 2 194 34

Зоран Заев: Очаквам България да остане приятел на Република Северна Македония!

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • стево пендаровски

Гражданите абсолютно знаят, че историята ще напише кой е бил на страната на фашизма и кой е участвал, но това не значи, че трябва да дадете етнически признак пред фашистки окупатор

Зоран Заев: Очаквам България да остане приятел на Република Северна Македония! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев очаква България да остане приятел и да продължи да подкрепя страната в процеса на европейска интеграция съгласно член 2 от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, предаде агенция МИА.

Република Северна Македония няма да направи никакви конкретни стъпки, докато не получи подкрепа, каза днес Заев.

"Готови сме да изпълним взаимно като две страни задълженията си. Впрочем, поели сме голяма част от тях и без да са написани - борбата против езика на омразата като цел на двете външни министерства, но и самите институции реагират, когато се оскверняват паметници, когато се омърсява националното знаме на която и да е от двете страни и т.н.

Предприемаме действия, защото приятелите правят така. Пред нас обаче имаме и пътна карта, по която трябва да работим, а това е развитие на институционалното сътрудничество, инфраструктурната обвързаност на двете страни, взаимната помощ и размяната на опит във всичките ни бъдещи перспективи. Готови сме с дипломатическа нота да определим, че краткото име е същото като дългото име на държавата, тоест Северна Македония е същото като Република Северна Македония, че нямаме териториални претенции", заяви Заев след днешното представяне на новата инвестиция на компанията "Филип Морис".

По отношение на намеренията за премахване на думата "български" там, където се споменава фашистки окупатор в учебниците и на паметниците Заев каза, че не трябва цели нации да се отъждествяват с фашистки окупатор и че намерението да бъдат премахвани /тези определения/ е в духа на приятелството, добросъседството и европейското поведение. Той смята, че обявявайки това намерение не се намесва в работата на Смесената македонско-българска комисия, която, както каза, се занимава с историческите моменти от това време.

"В западноевропейските страни фашисткият окупатор няма етнически цвят и затова на паметниците ще остане фашистки окупатор, целта е да се изтрие думата български", каза Заев, като добави, че не бива цели нации да се обвиняват във фашизъм.

"Фашистки окупатор беше Третият райх и пактът, сключен между Германия, Италия и Япония, към който се присъединиха страни, сред които и България, но не може да осъждате като фашисти следващите поколения", каза Заев.

Гражданите абсолютно знаят, че историята ще напише кой е бил на страната на фашизма и кой е участвал, но това не значи, че трябва да дадете етнически признак пред фашистки окупатор, каза Заев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДяДо Ви КурТи от СелО ПиПерКоВо

    50 1 Отговор
    С такива приятели като македонците, врагове не ни трябват..

    Коментиран от #10, #11

  • 2 Gowo

    26 1 Отговор
    Ами то си оставаме приятели както беше досега.Не сме променили нищо
  • 3 Тони

    34 2 Отговор
    Видиш ли македонец,завърти му един шамар,все има за какво...

    Коментиран от #12

  • 4 Фен на Заев

    33 0 Отговор
    Пожелавам на братята от Северна Македония, албанската им партия да спечели изборите! Пожелавам им Албанския език да стане първи и основен! А българския диалект който говорят забравен! Пожелавам им да махнат паметника на Сашо обратния от Скопие, и на негово място да поставят паметник Скендербеу, ама 2 пъти по-голям от този в Албания! Паметници в стил Уолт Дисни доказано братята знаят да правят!
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    28 1 Отговор
    Заев-БУГАРЕТО е родом от най-бугарашкия град в Македония, Струмица.

    Коментиран от #20

  • 6 Гогито

    39 0 Отговор
    Макета ни мразят в червата..Никъде компромис с тях..
  • 7 очакавай си

    34 0 Отговор
    ние не бързаме хитрецо мазен
  • 8 Четник

    23 0 Отговор
    Македония е враг на България.Наричат ни фашисти окупатори.Е,ние сме си били такива ама Адолф ни ги даде.Три реда телена ограда и 220 ВОЛТа от Киро Канадски да пази България
  • 9 Чоко

    39 0 Отговор
    Македонците са най неблагодарните хора,с тях се действа безкомпромисно...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Боби

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДяДо Ви КурТи от СелО ПиПерКоВо":

    Никъде по никъкв повод не трябва да им правим евала...ЕС през крив макарон за тия..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БЮРМ/FYROM

    29 1 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.

    Коментиран от #17

  • 14 Вече сме ви оставили на самотек....

    25 0 Отговор
    Само не ни занимавайте повече с албанските си проблеми...Нямаме вече танкове за подаряване.За нас няма вече...Сърбите ще ви обеснят как си загубиха Косово от сръбски тарикатлъци..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Перо

    20 0 Отговор
    За какъв окупатор говори зомбирания Заев? Българската войска е посрещната от българското население с цветя,като освободителка от сръбския окупатор. Фалшификацията на историята от РСМ е тотална! С измислените”червени линии” на македонистите,тотално се бетонира движението на РСМ към ЕС. Най-добре е повече да не се занимаваме с измислената държава,до изпълнение на условията и договора и Заев да не ни занимава с третостепенни по важност въпроси! Глобалните интереси,не са БГ интереси. Отказ на “макетата” до дупка!
  • 19 Българин

    16 1 Отговор
    България са повече от ваш приятел - ние сме БРАТЯ. Хиляди българи са дали живота си в минали войни, а сега те ни наричат фашисти ...
  • 20 Перо

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Баба Ванга беше родена в Струмица.
  • 21 Няма приятели а интереси!

    15 0 Отговор
    В България да не се хващат на тия .Те са възпитавани от десетилетия в омраза към България.Още от Югославия това е държавна политика. Вероятно това правят и с други народности.Македонизма е и днес.Никакви отстъпки.Никакви не ми са.
  • 22 Перо

    21 1 Отговор

    До коментар #12 от "Македонец":

    През 1945 г.,една нощ си легнахте българи и се събудихте “македонци”! От тогава ви е проблема!
  • 23 Зоране

    11 0 Отговор
    променете на Българските фашистки освободители. Това е истината. Царство България получава голяма част от сегашната РСМ именно от фашистка Германия .
  • 24 1234

    15 0 Отговор
    Заев, говори за близкото минало, а то е на комунистическия сръбски окупатор, което е по-лошо от фашисткия, направил ви пътищата, титовистите и днес не ви дават да дишате и са в основата на грозното ви отношение към БГ
  • 25 303

    9 1 Отговор
    Да прочитат книгата на Ж.Желев. С какво комунизма в Югославия се различава от фащизма в Италия до 1943 . С нищо. Дори е много по жесток . Стотици хиляди убийства без съд, контрационни лагери ,терор, създаване на нови нации.
    Прочетете спомените на Решетников, да Ви настръхнат косите от УДБА /работил е там /.
    Ами, Гърция по време на гражданската война.

    Наистина не ги разбирам северомакетата. Тито, който е един обикновен убиец, го имат за бог.
    Но,вина имат и англосаксите, които го тъпчеха с кредити, само и само да правят мръсно на СССР.

    Рухна СССР, веднага след това и Югославия. СРМ като изкуствена структура я очаква същата участ. Но не от нас,а от албанците и сърбите. Няма да могат да я поделят.
  • 26 Факт

    6 1 Отговор
    Където и по света да съм бил (а на доста места съм бил), не съм чувал Александър Велики да е възприеман като македонец.
  • 27 Що е македонец? Българин председател

    4 0 Отговор
    Македонец е синоним на еничар!
  • 28 Върховенство на закона!

    8 0 Отговор
    ЗАЙО, КОГА ЩЕ ПОЛУЧА ПЕТНАДЕСЕТТЕ ДЕКАРА НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО, КОИТО ОТКРАДНАХТЕ ОТ ДЯДО МИ?

    Коментиран от #32

  • 29 Левски Карлово

    6 0 Отговор
    Кой си ти , та да очакваш от България бе ???????
    България е приятел на Македония,ама ти не си приятел на България!!!!!!! Ти мямаш право да очакваш даже и шоколад от България.
  • 30 Полковник РУМНО

    4 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 31 Спиро

    2 0 Отговор
    Закон не бъркай приятел с предател.Приятел който лъже е предател.
  • 32 Спиро

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Върховенство на закона!":

    Ако ги върнат мама да има Северна Македония.Поне гърците изкупиха вината си .
  • 33 Спиро

    0 0 Отговор
    А за договора .Ние ще спазим чл.2 когато вие спазите всички останали.А и когато политиците не казват какво да се прояви с историята.
  • 34 Спиро

    1 0 Отговор
    Най големия неблагодарник в света .Северно Македонец.
Новини по държави: