Last news in Fakti

24 Септември, 2021 07:43 2 621 74

Ердоган не е доволен от старта на отношенията му с Байдън

  • турция-
  • джо байдън-
  • реджеп ердоган-
  • с-400

Основният проблем е, че Турция се сдоби с руски зенитни комплекси С-400, заради което Съединените щати я изключиха от програмата за разработка на свръхмодерния изтребител Ф-35

Ердоган не е доволен от старта на отношенията му с Байдън - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Турция Реджеп Ердоган даде да се разбере, че не е доволен от начина, по който са се развили отношенията му с президента на Съединените щати Джо Байдън след встъпването му в длъжност през януари.

„Бих желал като съюзници в НАТО да имаме приятелски, а не враждебни отношения, но към момента те не са много обещаващи“, заяви Ердоган в кулоарите на централата на ООН в Ню Йорк, цитиран от Анадолската агенция.

Турският президент посочил, че отношението на Байдън към него се различавало значително от това на предшествениците му Доналд Тръмп, Барак Обама и Джордж Буш, с които Ердоган работил много добре.

Анкара е в обтегнати отношения с Вашингтон още от преди Байдън да стане президент. Основният проблем е, че Турция се сдоби с руски зенитни комплекси С-400, заради което Съединените щати я изключиха от програмата за разработка на свръхмодерния изтребител Ф-35.

„Няма връщане назад за С-400, а за Ф-35 платихме 1 милиард и 400 милиона долара и не получаваме нищо“, заяви Ердоган. Сделката е за 100 такива изтребителя за Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама

    24 3 Отговор
    от Карадайъ е доволен !
  • 2 Варненец

    19 14 Отговор
    Тоя пишман султан, ще го занулят скоро.

    Коментиран от #18

  • 3 прецакване

    22 6 Отговор
    РБ ,Ф-16. Договорът е за 8 самолета на стойност 1 милиард и 256 милиона долара.
    Турция Публикувано във факти.бг: за Ф-35 платихме 1 милиард и 400 милиона долара и не получаваме нищо“, заяви Ердоган. Сделката е за 100 такива изтребителя за Турция.
    Буци е за бой с камъни!

    Коментиран от #21

  • 4 Опи

    15 7 Отговор
    Прав е ердо, С400 си купиха, защото фащ не искаше да им продаде Пейтриът, изключването от ф35 е удар за турчолята, но пък и летящата кошница я спряха, защото е толкова скъпа и тъпа, че дори всемогъщите ледници не могат да си я позволят. Но пък останаха да висят едни 1,4 млрд. И май ще аронмо и той взе да скача, заради австралийския блиц. Колко ли още ще изкара НАТО?

    Коментиран от #8, #10

  • 5 БАЙ Х@Й‼

    21 4 Отговор
    "... за Ф-35 платихме 1 милиард и 400 милиона долара и не получаваме нищо“, ‼️ НА ВНИМАНИЕТО НА ОНЕЗИ КОИТО СПОРЯТ , ЧЕ НИЕ СМЕ КУПИЛИ САМОЛЕТИ ОТ САЩ ‼️ НЕ сме КУПИЛИ, ПЛАТИЛИ сме ‼️ Когато стане време за доставка и ние може да получим това което и Ердоган- НИЩО ‼️
  • 6 дааа

    14 14 Отговор
    след като Байдън отказа да се срещне с него, той го проклина. типично за Ердоган. утре той ще прокълне Мицотакис. нито той се съгласи да се срещне с него. разбира се, Ердоган беше казал на турците, че ще се срещне и с двамата. жалка работа

    Коментиран от #16

  • 7 Руснаков

    8 18 Отговор
    Султан,съюзниците не купуват...вражески оръжия,анадън му...

    Коментиран от #37

  • 8 Присмехулник

    6 18 Отговор

    До коментар #4 от "Опи":

    В НАТО са,втората по численост след САЩ,за какво му са С400...кой ще го напада или си мисли той да напада някой.Не може който си поиска да притежава оръжия които не са за всеки...

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 КАСАПИНА

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Опи":

    Евреите ги бутнаха невидимите щайги и си шетат вече с тях
  • 11 Ерджо

    9 9 Отговор
    Ердо са му скроили шапката вече.Чаат го само още малко да о..ре икономиката и с малко побутване народът сам ще го свали.Турция имаше възход 15 години с рязко увеличение на кредитите.Мащабно държавно строителство.Но сега идва ред да се връщат кредитите.Те са като Гърция яли пили и се веселили а сега идва сметката.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кмет

    9 3 Отговор
    Ами да отидат и да си вземат един щат, например Тексас. Те и китайците им предложиха да си плащат дълговете със земя. И без друго половината територия така е придобита, сега е ред да продават, като не могат да си връщат борчовете.
  • 15 С този Байдън

    9 3 Отговор
    Не знам дали някой ще се разбере, човека е за пенсия...!
  • 16 Велика Пуйка

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "дааа":

    Веднага щом бъде информиран за следното, той ще прокълне и Индия. Съобщават индийските медии: „Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново повдигна въпроса за Кашмир в ООН. Индия реагира незабавно, индийският представител говори за нарушаването на резолюциите на ООН в Кипър от страна на Турция, призовавайки световните лидери да принудят Турция да спазва резолюциите на ООН за кипърската трагедия". Междувременно той успя да прокълне и турските икономисти, които обявиха, че реалната инфлация в Турция е 40%, а не 19%, както казва правителството. Πровалите носят нерви, нервите носят замъглена мисъл, а това от своя страна води до по-големи провали.

    Коментиран от #19

  • 17 Небето

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "Присмехулник":

    Какво значение има численоста? Всичко зависи от небето от там идва проклятието. Които контролира небето той контролира земята.
    Иначе Ердоган унижи армията на САЩ като ги изгони от най-северната част на Сирия. И то при положение че имаха договор да не я напада. Турция вече никой не я иска за партньор, но се съобразяват с нея спор няма. Никой не иска да си има рабоа с фанатизиран мюсюлмански фанатик.
  • 18 Хахаха

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "Варненец":

    И какво ще го занулят? Човека си гони интересите на Турция, като президент на Турция. Посочи един наш президент, който би гиворил така срещу американски президент, поставяйки на първо място интересите на страната си... Виж само един елементарен пример, пред ООН Ердоган говори на родния си език, знаейки и английски, а нашия срича на английски, срам го е от българския ли. Има още много да учим от Ердоган, но няма как наведени

    Коментиран от #20, #25

  • 19 Лирата

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "Велика Пуйка":

    Лирата гони 9 долара и това при положение че долара не е в най-силните си моменти, спрямо еврото e над 10 вече!!! А дълговете им са в долари, единственото спасение на Ердоган е симулиране на външна заплаха от Сирия и Ирак.

    Коментиран от #26

  • 20 Война

    7 8 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха":

    И какви са интересите на Ердоган??? Да няма нито един приятел в света ли??? Приятелите на Турция са Катар и Пакистан най големите мюсюлмански фанатици. Целият Арабски свят мрази Катар а за Пакистан всички знаем че всички възможни беди свързани с джихадизма идват от там. Отдалечи Турция от цивилизованият свят, и го прати при фанатиците. ОК да си блъска главата в земята, но народа става все по осверепял и фанатизиран, скоро може и да има война.

    Коментиран от #22, #28

  • 21 оня

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "прецакване":

    Че той си е взел комисионната:))
  • 22 Хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Война":

    За какво приятелство говориш в световната политика? Има само интереси. Това, че си наведен на някой явно мислиш, че ти е приятел, ходи си наведен тогава. Изброй приятелите на Русия, примерно

    Коментиран от #36

  • 23 БАЙ Х@Й‼

    8 2 Отговор
    След като се изложиха с ОПИТА ЗА ПРЕВРАТ срещу Ердоган, САЩ не смеят да пипат пак твърдо, но не са спирали с опитите да го свалят ‼️

    Коментиран от #24

  • 24 оня

    4 7 Отговор

    До коментар #23 от "БАЙ Х@Й‼":

    Той сам си го инсценира:)) Също както американците с кулите:)) Диктаторите в цял свят действат идентично, само да си задържат властта:))
  • 25 Хасане 4U

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха":

    Особено близките отношения между Гърция и Египет бяха потвърдени по време на срещата, която външният министър Самех Сукри имаше с гръцкия външен министър Никос Дендиас, в кулоарите на 76-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Те обмениха мнения за най-новите събития в Близкия изток и Северна Африка. Говориха и за турското поведение, докато египетският министър се позова на втория кръг от контакти между египетския и турския външен министър и анализира причините, поради които няма перспектива за нормализиране на отношенията между Египет и Турция. Както той подчерта, всъщност ключово условие за нормализиране на отношенията е прекратяването на агресивното поведение на Турция срещу Гърция и Кипър. Египетският външен министър също изрази своята благодарност за подкрепата, оказана от Гърция и Кипър на Европейския съюз.

    Коментиран от #29

  • 26 Лева

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "Лирата":

    Забрави ли когато долара беше 3000 лева? Да сме симулирали външна заплаха тогава, като се има предвид, че реално и икономика нямаме, а Турция е един силен производител на всичко, износа е на 200 % и постоянно се вливат в страната свежи пари, а и до 3000 има доста време
  • 27 Турчин

    11 5 Отговор
    Само разбирачи тук които боравят с информация от първа ръка. Отивайте да бачкате да развивате икономиката, че най зле сте вие. И Турция ще се оправи и Америка също. Но БГ няма да се оправи. Уж най умните на първо място по най лоши показатели а на последно по добрите такива. Пиете по две ракии се насвятквате и незнаете какво говорите

    Коментиран от #30, #40

  • 28 Големият глад

    5 9 Отговор

    До коментар #20 от "Война":

    Ердоган не се нуждаеше от приятели, освен от глупавия турски народ. Сега той има много голямо богатство, плюс 10 милиарда долара в брой! Той ограбва Турция в продължение на 20 години. Ердоган ще си тръгне през нощта, за да не бъде обесен. Цялото семейство.

    Коментиран от #31, #33, #41

  • 29 Хахаха

    11 4 Отговор

    До коментар #25 от "Хасане 4U":

    Турция е като Русия, разчита единствено и само на себе си, затова и не го е страх от никой. Сега ти ми говориш за Египет и Гърция, е И. Мислиш, че турците ги е страх от Египет, или от Гърция? Не ги е страх, това е положението. В Либия бяха освен Египет, бяха и руснаци, французи... Да си видял турчина да е избягал от там, но няма Египет, няма французи, няма руснаци, няма хафтеровци..., това е истината, друго всичко е празни приказки

    Коментиран от #43

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 трол

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Големият глад":

    Няма работа или ако има тя е тежка, тук поне някоя стИнка вадим
  • 32 Браво на Ердоган!!!

    9 3 Отговор
    Винаги истината в очите. А макарончо как клекна като българин....хохохо
  • 33 Ето ти

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Големият глад":

    На 24 септември 622 г. Мохамед напуска Мека. Сигурно е мразел лицемери и фарисеи като Ердоган, имаше много като него, затова си тръгна.

    Коментиран от #38

  • 34 Накрая винаги му клякат

    8 4 Отговор
    Турция е безспорният хегемон в региона и незаобиколим фактор. Запомнете го за да ви са по-понятни нещата в геополитиката.

    Коментиран от #35

  • 35 Хасане 4U

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Накрая винаги му клякат":

    В срещата си с генералния секретар на ООН, Мицотакис отбеляза, че Гърция е твърд привърженик на мира, стабилността и многостранното сътрудничество в Източното Средиземноморие, основано на международното право, Конвенцията на ООН по морското право (UNCLOS) и принципите на добросъседство. Всъщност той представи турските престъпления в ущърб на суверенните права на Гърция, в нарушение на Устава на ООН и UNCLOS. Кириакос Мицотакис не пропусна да подчертае, че единствената преговорна рамка за уреждането на кипърския проблем е ясно дефинирана от обвързващите резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които предвиждат решение на двузонална, двукомунална федерация с един суверенитет и една международна личност. Той подчерта, че предложенията, движещи се в различна посока, не могат да бъдат приети като основа за обсъждане и затова са отхвърлени. По време на срещата бяха обсъдени и събитията в Либия. Г -н Мицотакис изрази подкрепата на Гърция за усилията на ООН за провеждане на свободни избори навреме, както и за изтеглянето на чуждестранни сили от Либия.

    Коментиран от #42, #45

  • 36 Държави

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Хахаха":

    На Русия приятели са Индия, Китай, Иран, Сирия, Египет и т.н. Приятели не разбирай буквално а държави с които може да правиш заедно политика.

    Коментиран от #39

  • 37 5иция

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Руснаков":

    Когато ГЪРЦИТЕ купуваха С 300 от Русия не бяха ли съюзници с ВЪПРОСНИТЕ ?

    Коментиран от #44

  • 38 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ето ти":

    Ти живя тога и знаеш
  • 39 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Държави":

    А някоя бяла държава няма ли, даже и България не си споменал, а България в има в списъка на Турция, Русия също
  • 40 Оправия

    5 7 Отговор

    До коментар #27 от "Турчин":

    Средната заплата в България е по-голяма от тази в Турция. Иначе всеки ще се оправи, то е ясно. Но оправията на Турция ще дойде след като ислямиста Ердоган сдаде власта.

    Коментиран от #59

  • 41 Катар

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "Големият глад":

    Да и ще отиде в Катар! Само те биха го приели.
  • 42 Кюрд

    4 8 Отговор

    До коментар #35 от "Хасане 4U":

    Ние, кюрдите, предпочитаме турското решение. Да се раздели страната на две части. Два народа, две държави. След това може би сливане в разхлабена конфедерация. Ще приложим същия план в Турция. Първо ще направим референдум, на който ще кажем ДА и вярваме, че турците също ще кажат ДА. Както бяха казали ДА на плана ANAN за Кипър.

    Коментиран от #66

  • 43 Играта

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "Хахаха":

    Никой не спори че всеки го е страх от един фанатизиран диктатор въоръжен до зъби от САЩ, и нямащ какво да губи. Но не забравяй че дори и всесилиният Хитлер имаше на своя страна Италия, Япония и България.Когато всички са срещу теб страхът в един момент ще изчезне и играта ще се промени.
  • 44 Отговори

    3 4 Отговор

    До коментар #37 от "5иция":

    1. С-300 бяха закупени от независимата държава, наречена Република Кипър. 2. Турция поиска от американците, евреите, британците да наложат на Кипър, който не беше в НАТО, да премахнат С-300. 3. Русия през онези години беше под американски контрол, ерата на Путин още не беше започнала. 4. Тогава нямаше американския закон, който се прилага във вашия случай. 5. Ракетите се съхраняват в Гърция, без да са активни. 6. Омръзна ми да пиша повече, така или иначе пак ще говориш глупости, ти, като турчин, не си в състояние да научиш нищо.

    Коментиран от #54

  • 45 Кучетата лаят

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "Хасане 4U":

    Керванът си върви. Какво са си говорили разни второстепенни играчи няма никакво значение. 🤣🤣🤣
  • 46 Eex

    3 3 Отговор
    турците със своите глупости доведоха арабите в Средиземноморието след 1000 години отново и ще доведат и Индия, за първи път. Говоря за самолети, кораби, армия, които съпътстват техните интереси, които Турция глупаво се опитва да нарани. а после тя се оплаква защо всички те идват в Средиземноморието... ами, като им правиш хибридна подземна война и се съюзяваш с враговете им, Катар и Пакистан, какво очакваш ?!

    Коментиран от #48

  • 47 Накрая винаги му клякат

    6 3 Отговор
    Няма решение без Турция. Запомнете го за да ви е по-лесно да проумеете случващото се покрай и без вас. Когато султанът каже да-случва се, като каже не започвате като Сизиф...🤣🤣🤣

    Коментиран от #52

  • 48 Идват идват

    4 3 Отговор

    До коментар #46 от "Eex":

    ...ама заобикалят отдалече Мави Ватана....🤣🤣🤣

    Коментиран от #50, #73

  • 49 българин

    10 3 Отговор
    Тук много българи притеснени за турската лира и икономика, а не виждам някой да е притеснен за българската икономика и българския лев. Тока се увеличава шоково, парното се увеличава, олио вече не можем да си позволим, цените се увеличават верижно след увеличението на тока. Как ще изкараме тази зима?

    Коментиран от #51

  • 50 Велика Пуйка

    2 6 Отговор

    До коментар #48 от "Идват идват":

    Депутат от турската опозиция: Синята родина е обширна и агресивна догма. Унал Чевикоз, бивш посланик, дипломатически съветник на председателя на Републиканската народна партия , Кемал Кълъчдароглу, член на същата партия и член на комисията по външни работи на турското национално събрание. Според Унал Чевикоз, който говори пред опозиционния канал Karar TV, името Синя родина е име, което помага на ПСР да разработи по-агресивна и военна външна политика. "Ако погледнем дефиницията на Синята родина, ще видим, че това е концепция, която включва площ, по-голяма от суверенитета на Турция. Синята родина ви позволява да видите площ от около 200 мили, сякаш е вашият суверенитет. Ако го смятате за ваше господство, тогава създавате агресивно и експанзивно възприятие". Така чe, по-скоро......Мави Шарлатан
  • 51 Erdoganomics

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "българин":

    В момента обменният курс е 8,90 лири за 1 долар. Ако обаче достигне 100 лири за 1 долар, какъвто е случаят с японската валута, със сигурност турската икономика, както ни обясни големият икономист Хасан, ще стане като японската и вие турците не само ще ядете отново храна, но ще я ядете със златни лъжици.
  • 52 Само че

    2 4 Отговор

    До коментар #47 от "Накрая винаги му клякат":

    В случая с Турция обаче се оказва, че няма решение за нея, без Гърция. Каквото и да правите, колкото и да се опитвате, решението преминава през Гърция. Без нея нищо не се случва.

    Коментиран от #64, #65, #71

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Bulgur

    8 4 Отговор

    До коментар #40 от "Оправия":

    Иди в Турция да видиш как турците с тези мизерни пари закусват обядват и вечерят по ресторантите заведенията са им пълни а как е в Бг сутрин баничка на обяд дюнер за вечеря боб чорба в къщи няма как да ги стигнеш
  • 60 5иция

    1 2 Отговор
    Нямам ли право на отговор. Каква е тази ви демокрация?
  • 61 5иция

    2 2 Отговор
    Три са страните в нато които имат С 300 това са България, Словакия и Гърция. Да за първите 2 е заварен случаи но Гърция закпува системата 1996г. ужким с Кипър разположени на острова колкотосе може по близо до Турция но са под команването на гърците.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 5иция

    0 1 Отговор
    ето това нещо ми цензурират
  • 64 Наистина ли?

    3 4 Отговор

    До коментар #52 от "Само че":

    Я да видим какво реши Гърция и какво се случи. Може да започнеш от 1922, преминеш през 1974 и стигнеш до наши дни. Хайде, чакам да чуя какво реши Гърция 🤣🤣🤣🤣
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Хайде още чакам 🤣🤣🤣

    4 2 Отговор

    До коментар #52 от "Само че":

    Кажи какво реши Гърция в последните 100 години хахаха

    Коментиран от #72, #74

  • 72 5иция

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Хайде още чакам 🤣🤣🤣":

    Реше си нерешаното ...
  • 73 идват идват

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Идват идват":

    ...ами всички мъже заобикалят жените, в началото те се съпротивляват, мъжете настояват, жените се съпротивляват и в крайна сметка мъжете вкарват гола...🤣🤣🤣
  • 74 у г*зо

    0 1 Отговор

    До коментар #71 от "Хайде още чакам 🤣🤣🤣":

    гръцкият псоли боли нали
Новини по държави: