Last news in Fakti

24 Септември, 2021 08:43 1 892 3

Испанската кралска двойка се срещна с пострадали от вулкана на остров Ла Палма

  • испания-
  • вулкан-
  • крал фелипе шести

Потокът от лава напредва с четири метра в час, но вече не е сигурно, че ще достигне морето, тъй като се разширява по пътя си и на места е 500 метра

Испанската кралска двойка се срещна с пострадали от вулкана на остров Ла Палма - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанският крал Фелипе Шести и кралица Летисия посетиха канарския остров Ла Палма, където се срещнаха с пострадали от изригването на вулкана Кумбре Виеха и участваха в заседанието на щаба, който ръководи операцията по наблюдението му и обезопасяването на региона. С тях бе и премиерът Педро Санчес, който веднага след речта си на Общото събрание на ООН, се върна от Ню Йорк.

Пети ден след изригването вулканът Кумбре Виеха продължава да е активен и да бълва лава. Според вулканолозите е трудно да се прецени колко дълго ще продължи изригването, но съдейки по количеството лава, което излиза от четирите отвора, може да е повече от 50 дни.

Лавата вече покрива над 166 хектара земя и на места натрупванията са с 15 метра височина.

Евакуираните се увеличиха на 6 000 души, а затрупаните къщи и постройки са вече над 350.

В четвъртък следобед са регистрирани няколко силни експлозии във вулкана, казаха геофизици от Университета в Гранада, които инсталираха на острова сеизмично оборудване за наблюдението му.

Потокът от лава напредва с четири метра в час, но вече не е сигурно, че ще достигне морето, тъй като се разширява по пътя си и на места е 500 метра.

Военните и пожарникарите се опитват да насочат лавата към най-рядко населените места, но тя е трудно управляема. Ако лавата успее да стигне до морето, властите се притесняват от реакцията със солената вода, която причинява токсични облаци.

От Асоциацията на финансовите потребители (Asufin) предложиха правителството да обяви за Национален парк площта, засегната от вулкана, за да отчужди и плати справедлива цена на собствениците на домове, предприятия и ферми, които бяха погребани под лавата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде

    2 2 Отговор
    Върви срещу природата....!
  • 2 анти

    1 0 Отговор
    Все пак са им поданици, добрият владетел се грижи за хората си, като за семейство.
  • 3 The Beyonder PR

    1 0 Отговор
    Скоро новата кралска двойка на Испания няма да са бели европейци, ще бъдат от Магреб то Испания изчезва
Новини по държави: