Last news in Fakti

24 Септември, 2021 22:15 4 545 53

„Северен поток 2“ е заплаха за Украйна

  • северен поток 2-
  • украйна-
  • заплаха-
  • война-
  • нападение

Ако „Северен поток 2 “започне да функционира, Украйна ще загуби критично възпиращо средство срещу ескалиращата руска агресия

„Северен поток 2“ е заплаха за Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Противниците на най-новия руски газопровод за природен газ към Европейския съюз отдавна виждат проекта като заплаха за икономиката и сигурността на Украйна. От началото на строежа на „Северен поток 2“ рисковете обаче са се променили, пише Bloomberg.

Газовата връзка между Русия и Германия е спорен проект, тъй като може да позволи на руския газов гигант Газпром да заобиколи Украйна за своя газов износ. Това може да попречи на мащабната транзитна мрежа, която в миналото предоставяше на Киев милиарди долари бюджетни приходи и защита срещу предполагаемо енергийно изнудване.

Зависимостта на Украйна от руския газ се понижи със старта на изграждането на газопровода преди повече от 10 години. Това ограничава влиянието на Кремъл, което се надява да спечели над Украйна, докато военните действия между правителствените сили и подкрепяните от Москва бунтовници продължават.

Украинските политици обвиниха правителството на президента Владимир Путин, че задържа газ от европейските пазари на фона на растящите цени, за да притисне регулаторните органи на ЕС да позволят на новия тръбопровод да влезе в експлоатация по-бързо. Във вторник Международната агенция по енергетика заяви, че Русия „би могла да направи повече“ за снабдяването на Европа с газ, въпреки че изпълнява договорните си задължения. В сряда Москва отхвърли обвиненията и ги определи като „безсмислени“. Остава неясно колко допълнителен производствен капацитет има Газпром.

По-голям повод за притеснение е посланието от юли, че американско-германският пакт слага край на американското противопоставяне на "Северен поток 2".

Украинският шеф на газовата компания Naftogaz Ukrainy Юрий Витренко говори по време на годишната конференция YES в Киев, където доминираше темата за изтеглянето на САЩ от Афганистан и посланието, изпратено до съюзниците относно надеждността на Вашингтон. До преди сключването на споразумението с Германия САЩ се противопоставяха на "Северния поток 2", като американските санкциите бяха насочени към неговото изграждане.

В отворено писмо през миналия месец украински реформисти повториха твърденията, че Русия трябва да продължи да съблюдава транзитната мрежа, от която зависи нейният износ на газ. Те са мнение, че транзитният маршрут е една от причините Москва да не нападне съседа си, подобно на анексирането на Крим през 2014 г. Този буфер би изчезнал, ако "Северен поток 2" започне да функционира, се казва в писмото.

„Ако „Северен поток 2 “започне да функционира, Украйна ще загуби критично възпиращо средство срещу ескалиращата руска агресия", посочват авторите.

Това може да се промени. Тази седмица Камарата на представителите на САЩ прие изменение, което на практика ще наложи наскоро отменени санкции срещу хора и компании, участващи в строителството или експлоатацията на "Северен поток 2". Ако бъде одобрено от Сената, ще направи санкциите задължителни.

Междувременно остава възможността за пълна война: тази година Русия мобилизира повече от 100 000 войници по границата с Украйна. И все пак, когато газопроводът вече е готов, по-непосредственият риск за сигурността е стимулът за саботаж.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    70 1 Отговор
    Нас това какво ни интересува? Да викнат Боко да ги дизерфикацира.
  • 2 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    100 1 Отговор
    След еврейският преврат в Киев, юдеите изсмукаха Украйна като оглозган кокал.
  • 3 Иван

    96 1 Отговор
    Възпиращото средство на укрите е да крадат руски газ.......помните ли преди неколко години???......или инструкцията от еврейския ЕС е да сте забравили???

    Коментиран от #18

  • 4 Порно

    90 1 Отговор
    Боли ма гуя за бандеровците. Усещат , че ги чака съдбата на Афганистан. Но сами са си виновни.
  • 5 Молотов

    11 39 Отговор
    Пакта Рибентроп- Молотов се повтаря.

    Коментиран от #9

  • 6 Иван

    63 1 Отговор
    Възпиращото средство на сатанинската Синагога е изнудата,лъжата,покварата,лицемерието и двойните стандарти.
  • 7 Перо

    80 2 Отговор
    Каквото и да се прави в САЩ,Северен поток 2 е свършен факт и измислената държава духа супата заедно със сина на бидона!
  • 8 GnG

    86 1 Отговор
    Как ли се вързва това с принципите за СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ ?! :)

    Украйна се е вкопчила в Русия, като руспия, желаеща още да цоца, без да пуска. :)
  • 9 Иван

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Молотов":

    След демократичния триумф от 1938-ма година.
  • 10 така ли

    41 2 Отговор
    духате на ващите празните тръби!Ще ядете повиче Боб и .....
  • 11 ААААААААААА

    57 2 Отговор
    В България казваме, като не можеш да целуваш ..... целуваш .....КОЙ Ви би по главата да крадете ....ГАЗ
  • 12 Румбата

    77 1 Отговор
    Е тия са по нагли и от Македонците...Тва се едно съседа да ме критикува що си сменям вратата и на него със старата му е по удобно.Газа е Руски ,къдв пише със закон че трябва баш през Украйна да минава,ако искат и през луната ще го транспортират пффф
  • 13 ССсс

    70 1 Отговор
    Нещо не разбирам идеята на темата.Украйна и нейната зависимост от руската газ въобще не ме интересува.Каквото са си надробили това да си сърбат.Защо продадоха правата на транзитната газ на синът на Джо Байдън.Точно с идеята САЩ да изнудват и Русия и Европа.....е няма как да стане.Ако сигурноста и икономиката на една държава зависят от транзитен газопровод,то това не е държава.

    Коментиран от #16

  • 14 venera

    55 0 Отговор
    Не разбрах и не ми стана ясно в какво се изразява руската агресия.
    В строителството и с въвеждането в експлоатация на СП-2? Нали е съвместен проект между РФ и ФРГ, надлежно договориран... За германска агресия никой не говори.
    Защо Украйна, както и Полша не продължи договора за доставка и транзит на газ?
    Защото стратегическите геополитически интереси са много по-важни от интересите на пост съветските държави и най-малко ги интересува състоянието на обикновения човек в тия държави. Въпреки че всички развяваме знамето на демокрацията и цитирами някакви ценности.
  • 15 Kcaniba

    49 0 Отговор
    Има тръбъ - има Украина, няма тръбъ - няма Украина!!! Това обеснява всичко!! Цялата независимост се крепи на тази тръба, по точно доходите от нея!! Ро точно в джобове на олигархата.

    Коментиран от #26

  • 16 Хехе

    57 0 Отговор

    До коментар #13 от "ССсс":

    Те си продадоха цялата държава и това им е големият проблем.
    Ако си бяха стояли поне неутрални Русия щеше да продължи да им дава газ.
    Обаче че се подложиха на САЩ и като резултат сега има СП2.

    Коментиран от #37

  • 17 Ай сега

    44 0 Отговор
    Що ревете за чуждото бе урковци?
  • 18 барчо

    46 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Повечето удобно не си го спомнят, но аз си спомням, че Нефтогаз - украинската фирма беше осъдена от международен съд да плати едни милиарди на Газпром, но те не платиха. След някое време Газпром беше осъдена от същия съд да плати на Нефтогаз пак едни милиарди и те ги платиха. Другото нещо е, че укрите не плащат директно за руската газ на Русия, а на друга държава по документи, като си плащат и горница за тази простотия. Все пак това е показване най-малкото на неуважение към търговския партньор. Тези тъпни и сигурна още много такива принуждават Газпром да търси начини да не си партнира с украински фирми. Да не говорим, че чисто икономически СП2 е с доста километри по-къс от този през Укрия.
  • 19 барчо

    38 0 Отговор
    Дето тук се каза, без Тръбъ нема Укра. Даже няма нужда да бъде превземана. Тя сама ще пристане и ще направят референдум като Крим за присъединяване към Русия.
  • 20 В е л и к и я

    34 1 Отговор
    Украйна най после разбра че е працакана ..Така е когато се буташ в голямата игра но накрая разбираш че там си само пешка макар че Русия плати висока цена за това , и още плаща ....!Кой печели в крайна сметка , май никой ...!
  • 21 Седесарят.

    36 0 Отговор
    Украинците,плакаха много ,когато ,,Южен поток,,заобиколи изцяло България...Реваха ,също когато ,стана ,Турски поток,,,Много добри хора...хохлите.
  • 22 В е л и к и я

    35 0 Отговор
    Брей как шантажират че тръбите през тяхна територия възпирала руско нашествие ... Знаят че икономиката им отива на кино и ги чака глад и студ ..А когато и безработните станат милиони знаят кво следва .. там не си поплюват когато народът реши да смени властта и горят с Молотов виновните.. Никой не ги е бил по главата да отказват подръжка на руските самолети произведени в Украйна които сега падат поради това че прекратиха подръжката им ... Но геополитиката не търпи вакуум , връща ти го отнякъде ....!
  • 23 Седесарят.

    28 0 Отговор
    Ей ,сега почвам да рева,за Украйна.
  • 24 Ддс

    30 0 Отговор
    Разбрахте ли? Имаме скъп газ, за да е кеф на украинците.
  • 25 Европеец

    20 0 Отговор
    Дреме ми за окрайната, дето даже не е в ЕС.

    Коментиран от #46

  • 26 Човека Коза

    34 0 Отговор

    До коментар #15 от "Kcaniba":

    Закривай. И тръбата, и Крайната. Язък, че за пореден път "родолюбивите" ни политици си предпочетоха шкафчето пред интереса на държавата. Турция сега ще блажи, щом ние сме прости, апатични и гласуваме за който свирне. 👍
  • 27 Боли ма фара

    13 0 Отговор
    Преместих го. Туй дългуту нящу найш как са мести
  • 28 Седесарят.

    17 6 Отговор
    В България ,сме много ядисани ,на Русия,Путин,и други ,че не построиха ,Южен поток,,,ами го дадоха на Турция..Чакаме обезщетение..Милиарди..
  • 29 Ender

    28 2 Отговор
    Така и не разбрах, на кой изобщо му пука за Украйна!?!?!?!

    Коментиран от #47

  • 30 Сух

    21 2 Отговор
    Е ми не, заплаха е за САЩ, все пак могат да изтървал Украйна, като пушечно месо..
  • 31 Седесарят.

    13 4 Отговор
    Чакам 10 млд , обезщетение,от Путин,Милер,За ,непостроения ,,Южен поток,,.Чакам..Да пишат ДВ ,и за България,нещо ..!!.

    Коментиран от #43

  • 32 Седесарят.

    16 3 Отговор
    10 млд , обезщетение,заради ,,Южен поток,,разделени на 5 млн,бушмена,,са по 2000 на глава..Чакам си парите!!
  • 33 Отец Нафърфории

    25 2 Отговор
    Леле,лелеее! Ама тези- хохолите,съвсем са изтрещели.За тех баш Нане Вуте,е намерил точната приказка: Они сакат да ме нафърфорят,а язе да търча,да ги цаливам ли? ..До 2023 ще подишат,след това минават окончателно на правилото: Плащаш- получаваш ! Всички останали,ще предпочитат да се " вържат" през СП.Още им държи влага,зимата когато хохола отклоняваше огромни количества, в собствените си хранилища,без да ги заплаща.С това предизвика хаос и буквално закотвяне на бизнеса,а за населението на цяла редица европейски страни- недостиг на газ за отопление. Включително и у нас- бяхме на косъм от буквално изключване на тецовете.Дори се наложи,да ги превключват на мазут.Скъпа,трудоемка и технологично сложнс и неприемлива операция.Руснака предложи още преди пет години,да имат дългосрочни договори за доставка,но вързани към цената на петрола.Това устроиваше всички държави.Но сащисаните тогава,изкуствено натиснаха цената на петрола надолу.За да ударят руския експорт.И " преопръчаха "на всички цената на газа да е борсова.За да не губят те,със шистовия газ.Сега всички хапят палци,защото брат - не брат,но сиренето е с пари!" Цените на борсата литнаха за няма половин година в пъти.Март- 2020- под 400$/ .В момента достигна критичното ,психологично ниво от 1000 $ .Тук виждам,много загрижени за Украйна.За тук мисли,какво ще стане ,българино! Ако тази цена се задържи в тези нива-900-1000$, един човек от домакинство,ще работи само за парното.Дори се съмнявам,че няма да му стигне
  • 34 Sion

    20 2 Отговор
    Рядко тъпа статия, без никакви наченки на мисъл от авторката
  • 35 Землянин

    1 26 Отговор
    Най-забавното е, че велика матушка никаква технология не може да създаде без Украйна, а Украйна от своя страна се съюзи с най-големия враг на мужиците и това не е САЩ. В момента един Бог знае какви технологии измислят заедно срещу жужето. Горкото бункерно жуже толкоз шамари изяде и ще продължава да ги яде 🤣😂

    Коментиран от #36, #45

  • 36 Хайван Костофф

    23 1 Отговор

    До коментар #35 от "Землянин":

    От 35 мнения, само едно-последното е на отцепродавец козяшки лакей и родоотстъпник!!! Евала!!👍👍
  • 37 Сандо

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хехе":

    Как да останат неутрални,като точно от ЕС им поставиха императивно искането:Или с нас,или против нас!А руснаците години наред им изтъкваха предимството да бъдат мост между Изтока и Запада,само искаха да бъдат неутрални,Китай градеше големи планове за Украйна в основата на които беше нейния неутралитет.Но украинците всичко погубиха.И този опит за създаване на украинска държава ще е неуспешен поради тяхната неспособност.

    Коментиран от #38

  • 38 Землянин

    3 19 Отговор

    До коментар #37 от "Сандо":

    Само невменяемият Ганю обича окупатора си, нормалните мислещи хора - не... А и с пропаганда, лъжи, закани и окупация мост не се става...

    Коментиран от #39

  • 39 Хамсал

    17 2 Отговор

    До коментар #38 от "Землянин":

    няма тема за Русия без да пльоснеш едно кафяво и миризливо!

    Коментиран от #48

  • 40 125

    13 0 Отговор
    Украйна да не занимава страните от ЕС с вэтрешнте си проблеми, за които си е виновна сама. Да се оплаче и да иска помощ от страната, от която е на ръчно управление.
  • 41 ДаЗдраПерМа

    12 0 Отговор
    Вица на деня---Украйна упражнява агресия към украинските граждани които живеят в Крим като не им дава ток и вода а наивните европейски граждани ще чакат газ от нея.
  • 42 От страни

    9 1 Отговор
    То не е заплаха а е смърт за Украйна. Щом спре транзита са все умрели щото газта е от там от виртуалния реверс който ще стане невъзможен.
  • 43 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Седесарят.":

    Ща ги скъсам що не построили Врачански поток.
  • 44 big

    14 1 Отговор
    Не СП-2 е заплаха за Украйна, а самите те и неадекватната им политика! Те, както и ние, се поддадоха на американските и европейски обещания и съвсем глупаво не само прекъснаха отношенията с Русия, но и започнаха война срещу руснаците в самата Украйна. Това Русия не може да прости и постоянно и целенасочено води анти украинска политика, а техните покровители ги изоставиха да духат супата!
  • 45 От страни

    11 2 Отговор

    До коментар #35 от "Землянин":

    Кви технологии от Украйна? Нещо си сбъркал. Правят сега танкове от кофи за боклук и вместо визири слагат камери за домофон.Това дето фърчи по изложбите е направено през съвецко. От трийсе години само три корпуса без криле в цеховете на Антонов.
  • 46 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Европеец":

    То ти не дреме за България нищо че е в ЕС....
  • 47 От страни

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ender":

    На никой. И както виждаш по тоя въпрос са заедно и подлогите и ние на никой не му пука за Украйна,ма ще замръзват, ма ще воюват.
    Тия са продали държавата - продали са гората - планините взеха да се оголват и почвата да ерозира, да не се съсипва почвата са продали и нея, сега си продават органите - та поне на части да влезнат в ЕС.
  • 48 Змей Горянин

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Хамсал":

    Това, кафявото и миризливото той /землянинът/ по незнайно какви причини предпочита да го държи в гащите си! Сигурно, за да му държи топло, с оглед енергийната несигурност през наближаващия студен сезон...

    Коментиран от #49

  • 49 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Змей Горянин":

    А, не само за топло - подсигурен е със ядене също. Кой знае как се хранят там в космоса кога нема ядене. Става кръговрат на храната.
  • 50 Pol I

    2 0 Отговор
    Братя, във всички войни на нашето време вие ​​воювахте срещу руснаците! Вие сте в НАТО - това означава, че сте под оръжието на нашия Искандер! Амин!

    Коментиран от #51

  • 51 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Pol I":

    Не бързай с Искандерите, щото кога се распадна Съюза нито един от тях не излетя, та глей да се не распадне Русия, та тия Искандери няма да ти помогнат, ми взимай мотиката, или кво имате там и върви да плевиш подлоги.
  • 52 SDEЧЕВ

    2 0 Отговор
    Все едно кърлежа да се оплаква ,защо си го смачкал.Защото пие от кръвта ти и се опитва да те зарази с лаймска болест. Те затова де 😅
  • 53 Пенчо бре чети, Пенчо не чете

    1 0 Отговор
    Европа и САЩ, май направиха пръц-пръц на уйчето на Русия
Новини по държави: