28 Септември, 2021 07:10 5 337 10

Кои са жертвите на японската Черна Вдовица?

  • чисако какехи-
  • жертви-
  • убийства-
  • черната вдовица-
  • япония-
  • цианид

Властите все още не са напълно сигурни какъв е бил мотивът ѝ за убийствата

На 75 години Исао Какехи бил в добро здраве и влюбен. Годината е 2013-а, когато той започва вълнуваща връзка с Чисако Какехи - 67-годишна вдовица, която среща чрез японска агенция за сватосване. В рамките на два месеца двамата се женят, заживяват заедно и започват привидно блажен живот в град Муко в Киото, правейки оризови сладкиши за новогодишните си тържества, предава Dnes.bg.

Но Исао Какехи не доживява до новата година.

На 28 декември той става четвъртата и последна жертва на японската "Черната вдовица".

74-годишната Чисако Какехи е осъдена на смърт за убийството на трима свои партньори и опит за убийство на четвърти.

Престъпленията започват през 2007 г., когато тя е на 61 години. Но тя е далеч от подозренията на властите. Поне докато не стига до убийството на Исао Какехи, което предизвиква полицейско разследване, което довежда до ареста ѝ през 2014 г.

През 2017 г. е осъдена на смърт в резултат на един от най-дългите процеси в Япония. Обжалването за отмяна на решението се провали този юни.

"Тя е използвала агенция за сватосване за запознанство с други възрастни жертви, като тактиката ѝ е следната - след като печели доверието им, ги отравя", каза съдията в решението от юни, според NHK. "Това е безмилостно престъпление, основано на планирано и силно убийствено намерение."

Случаят завладя Япония и изтъкна опасностите, които дебнат онлайн за застаряващите самотници, уязвими за любовни измами. Тези трагедии също така накараха страната да се запита за това защо една жена в залязващите си години би започнала да убива мъжете, които претендира да обича?

Началото на убийствата

Не се знае много за личния живот на жената, станала скандално известна в Япония.

Родена в югозападната префектура Сага в Япония, Какехи е работила в печатарска фабрика. Омъжва се за първия си съпруг през 1969 г., когато е на 23, според филиала на CNN Asahi News. Бракът им продължава 25 години преди смъртта му от болест през 1994 г.

До 2007 г. тя е във връзка със 78-годишния Тошиаки Суехиро.

На 18 декември 2007 г. следобед Какехи обядва със Суехиро и децата му. Любимият ѝ приема хранителни добавки, което улеснява Какехи, която скрива цианидна капсула сред хапчетата му. По-малко от 15 минути по-късно Суехиро изпада в безсъзнание на улицата. Когато линейката пристига, той е "на косъм от смъртта", гласи описанието пред съда.

Какехи, разбира се, придружава Суехиро до болницата, но се представя с псевдонима "Хираока", когато разговаря с персонала в линейката и семейството на Суехиро. В болницата лекарите установяват, че животът му е в опасност поради вътрешно задушаване.

Все пак Суехиро оцелява - единствената от четирите жертви на Какехи, която надвива смъртта. Но той е белязан от "неизлечимо по-висока дисфункция и зрителни увреждания". Мъжът умира година и половина по-късно от несвързано с цианида заболяване, според Asahi News.

Няколко години по-късно Какехи гледа към следващата си жертва.

Жертвата на мотора

Масанори Хонда е бил в завидно добра форма за своите 71 години. До 2011 г. диабетът му е отслабнал до лека форма и той често посещава спортни клубове.

По това време Хонда се „гмурка с главата напред“ във връзка с Какехи. Въпреки че не е ясно как са се срещнали и колко дълго са се поддържали връзка, не след дълго двойката споделила на приятели, че планират да сключат брак.

На следващата пролет Какехи прави своята първа стъпка.

На 9 март 2012 г. Черната вдовица отива с Хонда в магазин, след което двамата тръгват по различни пътища. Около 17 ч. този ден той губи съзнание, докато кара мотор. По-малко от два часа по-късно лекарите в болницата потвърждават смъртта му.

Доказателствата по-късно показват, че Какехи не е имала планове да изживее живота си с Хонда. Два месеца преди смъртта му, през януари 2012 г., тя вече тайно е започнала да се среща с други мъже чрез агенция за запознанства.

Последната жертва и мъжът, преборил рака

Минору Хиоки се бори със самотата и рецидив на рак в белия дроб в по-късните си години. Но до юли 2013 г. животът му се преобръща към по-добро: ракът му бил почти изцяло излекуван чрез лъчева терапия, а "той е в добро здраве", се казва в решението на съда. За капак 75-годишният мъж има нов романтичен интерес.

До август 2013 г. Хиоки e напълно отдаден на Какехи. Той ѝ споделя чрез имейл, че желае "да останат заедно завинаги". Били са близки - често се срещат да хапват и прекарват вечерите си заедно. Романсът им обаче приключва на 20 септември, когато двойката излиза на вечеря.

Хиоки, подобно на втория съпруг на Какехи - Суехиро, често приемал хранителни добавки под формата на хапчета - така че за нея било лесно да му даде хапче цианид "под прикритието на здравословна храна". Двойката тъкмо приключва с храната си, когато Хиоки губи съзнание. Когато пристига линейка, го заварват в безпомощно състояние, в което дишането му е затруднено.

Въпреки че знае, че има деца и се е възстановил от рака, Какехи лъже екипа в линейката, че мъжът няма семейство и страда от терминален рак на белия дроб. Когато лекарите предлагат процедурата за реанимация, тя отказва да даде разрешение. Той умира в рамките на два часа.

Какехи изглежда по-смела в натрупването на връзки и жертви. През ноември 2013 г., само два месеца след смъртта на Хиоки, тя вече се се е омъжила за следващата си и последна цел - Исао Какехи. Едва месец след сватбата им, Вдовицата отново започва да се среща тайно с друг мъж.

Исао Какехи бил много ентусиазиран. В имейл той казва на новата си съпруга, че иска "да направи всичко възможно да се наслади на светъл втори живот и да го изживеят дълго заедно".

Седмици след сключването на брака им, той претърпява сърдечно-белодробен арест малко след като вечеря в дома с новата си съпруга. Тя се обажда на линейка, която го откарва бързо в болницата. Но той умира едва час по-късно.

Смъртта му обаче поражда подозрение за поредицата от нещастни любовници на Какехи, което предизвика полицейско разследване. Така властите бързо разплитат мрежата ѝ от престъпления.

Да хванеш убиец

Аутопсиите са рядкост в Япония и обикновено се извършват само, когато има съмнение за убийство, което вероятно е причината смъртта на бившите ѝ партньори да остане до голяма степен незабелязана по това време.

Но смъртта на Исао Какехи се приема за достатъчно подозрителна, за да се наложи аутопсия, която разкрива смъртоносни количества цианидни йони в сърцето и кръвта му, както и ерозия на стомаха.

Дни след смъртта му властите откриват хранителните добавки и празните капсули в апартамента на Какехи, което предполага, че тя е изпразнила бурканчетата с добавки и ги е напълнила с цианид, смлян на прах.

През август 2014 г. следователите откриват най-голямото си доказателство по случая на Исао Какехи. Намират в саксийно растение заровена пластмасова торбичка, съдържаща следи от цианид. Цветът на торбата и съдържанието ѝ предполагат, че цианидът е бил заровен в продължение на няколко месеца, а същия тип опаковка за съхранение с цип е намерена в апартамента на Какехи. Тя се сдобивала с цианида от работата си в печатницата.

Два месеца по-късно полицията арестува Какехи. След многомесечни разпити тя в крайна сметка признава, че е отровила Хонда, Хиоки и Суехиро с цианидни капсули.

Полицията също така смята, че Какехи е свързана с убийствата на четирима други мъже, наред с четиримата, за които е обвинена - но прокуратурата в крайна сметка решава да не повдига обвинение поради недостатъчни доказателства, според NHK.

Начин за печелене на пари?

Четиримата мъже живеят в различни градове, имат различни работни места и нямат връзка помежду си - с изключение на едно общо нещо: всички те имат значителни спестявания и активи. А това, съчетано с тяхната напреднала възраст и неженен статут, ги превръща в перфектни мишени.

Първото от четирите отравяния се дължи на дълг: Какехи дължи на Суехиро 48 милиона йени (около 437 000 долара). Тя е "мислела, че ще го убие и ще избегне изплащането на дълга".

Два месеца след смъртта на Суехиро през февруари 2008 г., Какехи пише писмо до децата си, в което казва, че тя е върнала парите, използвайки "наследството на друг мъж", според решението на съда. Писмото шокира децата на Суехиро, които не са знаели за заема, а и не са знаели почти нищо за Какехи. Те дори не знаят името ѝ. Когато правят опит да я разпитат, тя "си тръгва мълчаливо".

Не е ясно какво е финансовото състояние на Какехи по това време и дали тя има собствени спестявания. Но със смъртта на четвъртата си жертва тя е се сдобива с такова количество пари от жертвите си, че мотивът ѝ вече не може да бъде обяснен с нужда или отчаяние - тя откровено "пренебрегва човешкия живот заради собственото си финансово желание".

Какехи прибира около 16 милиона йени (145 000 долара) от Хонда, но не се уточнява колко пари е взела след смъртта на останалите мъже. Asahi News обаче изчислява, че Черната вдовица е спечелила общо около 500 милиона йени (4,5 милиона долара) от наследството, ценностите и други активи на своите партньори - според някои оценки тази цифра достига до 800 милиона йени (7,3 милиона долара).

Любовни измами

Силно разгласеният случай на Какехи изтласка любовните измами в общественото съзнание.

Япония има още една Черна вдовица: 46-годишната Канае Киджима, която също е осъдена на смърт за убийството на трима мъже, с които се е запознала в уебсайтове за запознанства през 2009 г.. Всяко едно от престъпленията ѝ е прикрито като самоубийство. Според Асахи, нейният мотив също е бил с цел забогатяване.

След 100-дневния процес на Киджама тя е осъдена на смърт през 2012 г.

Какехи и Киджима са най-смъртоносната крайностна в спектъра от "любовни престъпления" - финансова измама, която разчита на създаване на романтична връзка с жертвата. Повечето не завършват с отравяния или убийства, като извършителите често изчезват, след като жертвите им изпразнят портфейлите си.

Повече от 32 милиона потребители са регистрирани в 10-те най-добри приложения за запознанства в страната, а около 600 консултации за запознанства и бракове - като тази, използвана от Какехи - са регистрирани в цялата страна, според Японската асоциация на дизайнерите по житейски дизайн, която предоставя сертификат на компании, които следват нейните работни стандарти.

Японската консултативна организация за разстройства на личността и брачни измами, базирана в Токио група за подкрепа на жертви на измами, казва, че вижда около 100 случая на любовни измами всяка година.

Жертвите често се намират чрез брачни консултантски компании, които се използват за намиране сериозен партньор за брак, обяснява говорителят на организацията пред CNN. Потърпевшите обикновено са хора с финансови възможности, разведени или овдовели, без семейство или с такова, което живее далеч.

Измамниците често искат от жертвите си скъпи подаръци за рожден ден. Имат и други финансови желания, чрез които „изцеждат“ банковите сметки, докато не оставят жертвите им без пари. Понякога жертвите са принудени да вземат заеми, за да осигурят своите фалшиви любовници, каза говорителят.

Защитата твърди - Какехи има деменция

Не е яснен мотивът на Какехи да продължава да убива мъже, с които се е запознала чрез агенции за запознанства, дори след като е натрупала богатство от милиони долари.

В решението си съдът заключава, че Какехи се е "възползвала" от доверието на жертвите си и надеждата им за бъдеще заедно, за да извърши убийствата. Въпреки че е признава за престъпленията, тя не се извинява на семействата на жертвите, демонстрирайки липса на "искрена саморефлексия".

Но нейните защитници в съда виждат това по различен начин. Те основават жалбата си на несъответствия в показанията ѝ, като посочват нейното признание и последващото му оттегляне като доказателство за деменция и принуда.

В крайна сметка екипът ѝ губи обжалването и смъртната ѝ присъда е потвърдена. Не е публикувана дата за екзекуцията на Какехи. Съгласно закона затворниците трябва да бъдат екзекутирани в рамките на шест месеца от изслушването на присъдата - но експертите казват, че това се случва рядко поради продължителни опити за обжалване, които най-често забавят присъдата с години.

Не е ясно дали адвокатите на Какехи, които отказват да коментират доклада на съда, възнамеряват да подадат молба за повторно производство, което е единственият начин да спасят живота ѝ.

Какехи има малко публични изявления и рядко е говорила пред медиите. Нейните съдебни показания рисуват противоречив образ на жена, която се колебае между увереността в своята невинност и откровеното признание за престъпленията си. Понякога по време на процеса тя изглежда объркана и уморена. Косата ѝ побелява през годините след ареста ѝ през 2014 г., а слухът ѝ се влошава.

С твърденията за деменция, които покриват нейните показания, и допълнителните предполагаеми убийства, по които тя никога не е била обвинена, може би никога няма да разберем какво наистина се е случило. Или поне мотивът ѝ да убива любовниците си.

В интервю за местния вестник Yomiuri News през 2019 г. Какехи казва: "Дори да се замислите за това, греховете ви няма да изчезнат. Няма да стигне до мъртвите."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай ганю

    13 0 Отговор
    Откакто чух преди две години за нея, сън не ме хващаше за нейните жертви тцтцтц вече ще мога да спа спокойно
  • 2 Даммммм

    14 1 Отговор
    Абе както казва народът ни-мерака умира последен....та и тези дядковци така...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ким Чен Пишка

    5 3 Отговор
    Хора искам секс с тази жена, някой има ли нейни снимки поне да си направя злобарка?
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор
    това е ЧУДОВИЩЕ
  • 6 Фаро

    9 1 Отговор
    Човек колкото повече остарява толкова повече оглупява а би трябвало да помъдрява
  • 7 Паисий е жив

    13 0 Отговор
    Държава без смъртна присъда за тежките рецидивисти е разграден двор. В БГ щяха да я осъдят на 5 год.
  • 8 Роза

    5 0 Отговор
    Тази е достатъчно стара и оглупяла.Ако изпълнят смъртната присъда,само ще съкратят мъките и.

    Коментиран от #10

  • 9 Много

    5 0 Отговор
    Къса новина.
  • 10 дядо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Роза":

    То да не е в България да е стара , в Япония умират около стотака!
Новини по държави: