Last news in Fakti

28 Септември, 2021 18:12 1 383 9

ЕК отпуска 95 милиона евро за подобряване на достъпа до тестове

  • ек-
  • тестове-
  • ес-
  • европа-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • пари-
  • сертификат

Бързото и точно тестване продължава да бъде важно за справяне с разпространението на COVID-19

ЕК отпуска 95 милиона евро за подобряване на достъпа до тестове - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия отпусна безвъзмездни средства на 20 държави членки на обща стойност 95 милиона евро за закупуване на диагностични тестове за COVID-19, за да се улесни предоставянето на цифровия COVID сертификат на ЕС. Това върви ръка за ръка с продължаващото ваксиниране срещу COVID-19 и е част от ангажимента на Комисията да подкрепи достъпа до бързи и точни тестове на достъпни цени за гражданите, които все още не са напълно ваксинирани, и по-конкретно за тези, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини. Безвъзмездните средства, финансирани чрез Инструмента за спешна подкрепа, ще позволят на държавите членки да провеждат тестове. Тази подкрепа, предоставяна чрез националните органи, ще отговори на различните нужди в различните държави членки.

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: "Цифровият COVID сертификат на ЕС даде възможност на европейците да продължат да пътуват безопасно през лятото и се превърна в символ на една отворена и безопасна Европа. Въпреки че ваксинацията е от ключово значение и е нашият най-силен актив за прекратяване на пандемията, бързото и точно тестване продължава да бъде важно за справяне с разпространението на COVID-19. 20-те милиона бързи тестове, които закупихме за държавите членки по-рано тази година, и днешното съобщение за допълнителни средства доказват, че сме твърдо решени да гарантираме, че гражданите имат достъп до тестове и че нашите цифрови сертификати са достъпни за всички, по-специално за тези, които не могат да бъдат ваксинирани."

Дидие Рейндерс, комисар по въпросите на правосъдието, добави: "Досега над 400 милиона европейци са се възползвали от сертификата, а 42 държави вече са свързани със системата на ЕС за сертификати. Това е голямо европейско постижение, което се цени високо от нашите граждани. Днешните безвъзмездни средства ще допринесат допълнително за използването на сертификата и ще гарантират, че хората могат да продължат да се движат свободно и безопасно. Приветствам това решение и призовавам 20-те държави членки да използват по най-добрия начин тези допълнителни тестове."

Инструментът за спешна подкрепа осигурява основана на потребностите координирана реакция при извънредни ситуации, за да помогне на държавите членки да се справят с нуждите, свързани с непосредствената остра фаза на пандемията от COVID-19, както и с излизането, възстановяването и предотвратяването на всяка повторна поява.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нискостеблена Гладкомозъчна печена 🎃

    1 2 Отговор
    Ганю винаги е бил тъмен балкански субект.
  • 2 ВЪН ОТ ЕЮ.НЕ КАПРИЗ,ОЦЕЛЯВАНЕ!!!

    9 0 Отговор
    МААЛИИИ..КАКЪВ ЛОБИЗЪМ ,КАКВО ЧУУУДООООО

    Коментиран от #8, #9

  • 3 др Гей Билтс

    7 1 Отговор
    Мен така ме отровиха. Питаха ме дали съм контактен, аз казах да, анонимникът изтегли от малката купчинка, пъхнаха тестчето до мозъчната кора и 2 дена по-късно - пневмония. Колегата не каза, че е контактен, и - негативен.
  • 4 Петков Василев

    12 0 Отговор
    Затова ли Петков и Василев говореха за здравна база данни на българите да я предоставят на фармацевтични гиганти.
    Ох, на дядя, да не изпуснат комисионните.
    Егати и тарикатите.

    Коментиран от #5

  • 5 честен ционист

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Петков Василев":

    Кирчо когато говореше как ще продаде здравния статус на българина на Амазон му течаха лигите.
  • 6 СлаФчо Космонавта

    4 0 Отговор
    ... ето сега, веднага ... ви тествам в зад.ника за да можете свободно да пътувате до исра.ел.. там ще продължат с тестовете.. там вече почти всички са свободни ..
  • 7 Просветен илюминат

    6 0 Отговор
    Ако спрат тестовете спира и измамата с Ковид.
  • 8 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ВЪН ОТ ЕЮ.НЕ КАПРИЗ,ОЦЕЛЯВАНЕ!!!":

    Кой тестове? Онези дето съдържат графенов оксид ли? Дето ти го лепят по носната кухина ???ТЕЗИ ТЕСТОВЕ ЛИ?
  • 9 Ярост

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "ВЪН ОТ ЕЮ.НЕ КАПРИЗ,ОЦЕЛЯВАНЕ!!!":

    Интересно, много интересно, кой и кога е упълномощил въпросната ЕК, която не е избирана от хората, а е назначена от ЕНП да пилее безогледно и безотчетно парите на европейските данакоплатци?
    Не си спомням и някой да е искал да му се предоставят повече тестове. Защо не се харчат тия пари за гладните, бездомните, необлечените, студуващите и за техните деца. Защо не се харчат за борба с мафийте в отделните държави, изпиващи живителните сили на народите. Тестове тръгнали да пазаруват, при това без обществени поръчки - престъпници