Last news in Fakti

28 Септември, 2021 22:37 5 870 63

Финансовият министър на САЩ не вдига телефона на Кристалина Георгиева

  • кристалина георгиева-
  • китай-
  • сащ-
  • джанет йелън-
  • българия-
  • доклад-
  • телефон-
  • министър-
  • мвф

Доверието в МВФ очевидно е увредено

Финансовият министър на САЩ не вдига телефона на Кристалина Георгиева - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министърът на финансите на САЩ отказва да отвърне на обаждания на шефката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, след като избухна скандал, съобщава "Блумбърг", предаде News.bg.

Тъй като Георгиева бе обвинена по-рано този месец, че неправомерно се е намесвала в доклад на Световната банка в предишната си работа там, тя направила опити да разговаря с Джанет Йелън, но не е успяла, казаха запознати, говорейки при условие за анонимност. Докладът на адвокатската кантора WilmerHale, поръчан от Световната банка, твърди, че Георгиева, която пое кормилото на МВФ през 2019 г., е притискала банковия персонал да повиши рейтинга на бизнес климата в Китай.

По-рано Георгиева е имала лесен достъп до Йелън, предвид близкия характер на многостранния ангажимент между МВФ и Министерството на финансите на САЩ. Двете си говорили редовно по-рано тази година, тъй като САЩ и МВФ са работили по инициативи, включително планираното влагане на глобалните резерви от 650 милиарда долара. САЩ са най-големият акционер както в МВФ, така и в Световната банка, а Министерството на финансите управлява тези взаимоотношения.

Говорителят на Министерството на финансите на САЩ Александра ЛаМана отказа да коментира контактите на Йелън с Георгиева. Говорител на МВФ също отказа коментар, както и говорителят на Георгиева. "Доверието в МВФ очевидно е увредено", казва Тимъти Аш, стратег в BlueBay Asset Management в Лондон и ветеран анализатор на развиващите се пазари. Той каза, че Георгиева трябва да се оттегли, докато разследванията приключат. Представител на Министерството на финансите заяви, че са прегледани твърденията за неправомерно поведение и ги намират за тревожни и сериозни. САЩ очакват оценката на МВФ.

Понастоящем комисията по етика на МВФ преглежда констатациите от доклада, поръчан от Световната банка. "Както изяснихме, Министерството на финансите смята, че констатациите на доклада са сериозни и са наложили пълен преглед от страна на МВФ на ролята на управляващия директор в Доклада за правене на бизнес", коментира ЛаМана от Министерството на финансите, като повтори изявление, направено по -рано този месец. "Нашата основна отговорност е да поддържаме почтеността на международните финансови институции." Липсата на комуникация идва в навечерието на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които се провеждат от 11 до 17 октомври.

Това са събиране на подписи за двете базирани във Вашингтон институции и се събират финансови министри и ръководители на централни банки от цял ​​свят. Членовете и на двете партии в САЩ изразяват притеснения относно Георгиева. Докато няколко републикански депутати призоваха Министерството на финансите да разследва твърденията, двама видни демократи - председателят на Комитета за финансови услуги на Камарата на представителите Максин Уотърс и председателят на комисията по външни отношения на Сената Робърт Менендес също нарекоха твърденията обезпокоителни. Георгиева отхвърли обвиненията за намеса в рейтинговия индекс на Световната банка Doing Business за Китай. Докладът, който Световната банка прекрати, след като при подготовката му бяха установени етични проблеми, бе използван от инвеститорите - и често се рекламира от правителствата - като показател за конкурентоспособност.

В писмо от три страници до шефа на комисията по етика на борда на МВФ от 21 септември Георгиева казва, че е изненадана от заключението на адвокатската кантора WilmerHale в доклад от 15 септември, че тя играе "ключова роля" в промените, свързани с класирането на Китай в доклада за 2018 г. "Това просто не е вярно", пише Георгиева. Георгиева е получила подкрепа, включително от бившия главен икономист на Световната банка и Нобелов лауреат Джо Стиглиц. МВФ обеща "задълбочен, обективен и навременен преглед" на обвиненията срещу Георгиева. Миналата седмица, след като одитът на WilmerHale бе пуснат, Георгиева заяви, че не е съгласна с констатациите и обяснява на служителите на фонда, че е помолила персонала да проверява двойно или тройно данните, но никога да не променят крайното им послание.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МеВеФе

    114 3 Отговор
    Лошо за другарката Сталинка. Да звъни на Боко, вече и той ако не и вдигне...не знам.

    Коментиран от #14

  • 2 Erebor

    75 2 Отговор
    И говедарите са отсвирили Сталинка гернерската мошеница!
  • 3 факт

    15 30 Отговор
    Театро и опитване да окажат натиск над наща във връзка с Македония.
    Сащ не им пука за Китай напротив те са първи дружки.
    Скалъпени обвинения.
    Но тия нямат значение вето до краят на Света а и след това за македонците докато не признаят че са Българи
  • 4 Hoho Boho

    58 5 Отговор
    Това е краят на Борисоф.
  • 5 Рошко

    49 5 Отговор
    Доверието в мвф е силно увредено, ами дано като се печатат долари на поразия от нищо то и загробвани и разграбване цели държави
  • 6 Местен дерибей от Банкя

    72 2 Отговор
    Кандидат президентшата на Боко тиква нагази световните л-на.
    От кръвта на гербаджия крадец вода не става😃
  • 7 баба Кера вх Б

    45 1 Отговор
    То на тая и аз не и вдигам вече. И на мен звъня. Ама аз и на Джанет Йелън не вдигам. Да се оправят.
  • 8 Ни срам ни очи

    79 1 Отговор
    "Великата специалистка" не се ли досеща, че отказвайки и контакти на тези нива на практика и подсказват да си подаде оставката сама. Ама у тая жена ни срам ни очи, както е казал Народа. Спомнете си какви циркове въртяха с Баце за ЮНЕСКО. Жалка е.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 фустата

    12 23 Отговор

    До коментар #8 от "Ни срам ни очи":

    Що да подава оставка ако така се огъваш пред всеки докъде ще стигнеш.Никаква оставка.

    Коментиран от #11

  • 11 Ни срам ни очи

    49 2 Отговор

    До коментар #10 от "фустата":

    Как да ти го кажа ...........!? На подобни позиции когато даже изразят само съмнение за дейността ти, ако си честен човек си даваш веднага оставката.
    PS
    Явно "честните" от ГЕРБ имат друго виждане. Примерите с тях са неизброими.

    Коментиран от #13

  • 12 а50

    15 31 Отговор
    Радев може да се прави на важен в момента, но това го чака и него след като приседна на сащисаните. Те така се отнасят с подчинените си.
  • 13 фустата

    15 12 Отговор

    До коментар #11 от "Ни срам ни очи":

    А те като изнасяха заводи в Китай и ограбиха изтока имаха ли срам никаква оставка.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мухаа,хаа!

    42 2 Отговор
    Това е всеядно животно още преди да стане фактор.Но какво да очакваш,от секретен кадър на Първо Главно Управление на ДС? Боко е гласеше още преди ГЕРБ да вземе властта за фин.министър,но нещо се усмърдя работата,заради декларацията и.Законните и доходи,не съответстваха за къща в топ- център закупена за 600 х лева,и парцел земя в район Панчарево.Абе,х,и,,е,нна отвсякъде. Лошото е,че пишат по всички световни медии..Българката Кристалина Георгиева.Тя изигра подлярски номер и на Ирина Бокова.Която беше номинирана и одобрена от международна комисия,за Генерален секретар на ООН.Кандидатира се, единствено с тази цел.А съгласно правилника за избор,на ООН,не може да има две кандидатури от един континент.Още повече- от една държава.Така България пропусна уникалния шанс да има своя пръв ,най
    висш Дипломат на цялата планета.
  • 16 пфу

    33 2 Отговор
    Горката Кристалина,май ще отече в Магнитски
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 вай аман

    25 1 Отговор
    таз фигурира с досие в цру в момента в който е кацнала в щатите
  • 19 не може да бъде

    29 2 Отговор
    Има едно правило в голямата политика и то е,че нищо не е такова ,каквото изглежда.Не е ли странно,че изведнъж и Конгресът на САЩ,и сенатът и американското правителство откриха,че преди 3 г.тяхното протеже г-жа Георгиева е направила нещо много нередно ,което тя категорично отхвърля!?Но изведнъж някои се досетиха,че г-жа Георгива е допуснала преди известно време МВФ да отпусне едни специални права за кредитиране за пострадалите от епидемията държави в р-р на около 460млрд.USD,а тези права по-същество се явяват конкурентна опция на долара!?Такива неща не се прощават!Знаети ли кой друг директор на МВФ е правил нещо подобно -Доминик Строс-Кан,при това за три пъти по-малка сума!Помните ли как го свалиха от поста ?

    Коментиран от #24

  • 20 миризлив пръч

    2 38 Отговор

    До коментар #14 от "ИСТИНАТА":

    Че да не му е притрябвала кухото президентство?Борисов не е луд да се кандидатира за президент бе?Веднага да закрият това гнездо на оси,начело с търтея Каун Радевич!!!!

    Коментиран от #22, #36, #38

  • 21 вай аман

    11 1 Отговор
    не изглежда никак добре за нашите тигри явно са много скарани
  • 22 ИСТИНАТА

    32 1 Отговор

    До коментар #20 от "миризлив пръч":

    Преди предните президентски избори,
    прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв заяви прeд bTV:
    "Щe ce кaндидaтирaм зa прeзидeнт нa cлeдвaщитe избoри. Тoгaвa щe cъм вeчe нa възрacт. Тoй (гeн. Рaдeв – бeл. рeд.) прeкрacнo гo знae тoвa, зaтoвa ceгa e eрбaп."
    Лъжец ли е Борисов,
    или сега вече го е страх от Радев?

    Коментиран от #35

  • 23 Тъпа селлянкка!

    30 2 Отговор
    Тая селляннка май американските еврейчета ще я самоубияят, също като Кенеди!! Щом не слуша така й се пада! Да беше взела пример от разБойко, той ги слушаше и крадеще само от народа, което му позволяваха!
  • 24 а50

    34 2 Отговор

    До коментар #19 от "не може да бъде":

    Сталинка е бушон. Тя неможе да взима никакви самостоятелни решения защото парите на са нейни.
  • 25 вай аман

    12 1 Отговор
    направо се чудя слабохарактерният бб как е намерил топки да се скара чак така с американците..питам се какво са му причинили КГБ

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ????

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "вай аман":

    Стиснали са му топките! ХИ, ХИ хи.

    Коментиран от #29

  • 28 титаник

    0 1 Отговор
    nuclear power
    ВЪЗВРЪЩА ЕМАЙЛА
  • 29 титаник

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "????":

    ББ не е самоубиец щом се конфронтира така силно със съюзниците
    значи ония са го заклещили много
  • 30 титаник

    5 1 Отговор
    както и да е древните му тиквени неволи не ме вълнуват
  • 31 Агамемнон

    4 1 Отговор
    Е , след като Китай е основния проблем на САЩ, що ли краварите не се посвениха да турят вред и МвФ и Световната банка и квото им не харесва, щото виж там една българка, те там българите са комунисти и що да не са авери с Китай....то тва са си били винаги краварската измет, не че Кристалина с нищо и да иска не може да им навреди, пък все един джендър се намери да осмърди нио че има дама насреща....то тва си е тая крива порнография демокрацията западняшка !
  • 32 Ааа

    1 1 Отговор
    Може и самият той да е спретнал всичко това !
  • 33 Механик

    11 1 Отговор
    И кво? Две дебели бабушкери не си вдигат телефона? И на мен КО ми е от това?
    Една еврейка е хвърлена лъвовете от други евреи. Свършила си е мръзната работа и сега е ред да иде зян, както повелява древната, еврейска традиция.
    Те да са я сготвили с леща, че да е КОШЕР до сега и да са я изяли, ама нее прилично. НА лъвовете е по-лицеприятно.

    Коментиран от #34

  • 34 титаник

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Механик":

    проблема е следният..не трябва да допускаме личните отношения да навредят на държавата..защото точно това гърми само по новините и чуват БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИЯ..като цяло е негатив
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ИСТИНАТА

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "миризлив пръч":

    Преди предните президентски избори,
    прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв заяви прeд bTV:
    "Щe ce кaндидaтирaм зa прeзидeнт нa cлeдвaщитe избoри. Тoгaвa щe cъм вeчe нa възрacт. Тoй (гeн. Рaдeв – бeл. рeд.) прeкрacнo гo знae тoвa, зaтoвa ceгa e eрбaп."
    Лъжец ли е Борисов,
    или сега вече го е страх от Радев?
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 3 Отговор
    Eх Кристалинке, защо се изрепчи на ФЕД, а??? То и децата знаят, че ФЕД са най-големите бандити и при тях няма прошка!

    Коментиран от #39

  • 38 ИСТИНАТА

    20 2 Отговор

    До коментар #20 от "миризлив пръч":

    Страхливият мошеник, комунистът Борисов

    Бoриcoв гo e cтрaх дa ce кaндидaтирa cрeщу Рaдeв!
    Бoриcoв пaк щe зaгуби и пaрлaмeнтaрнитe избoри!
    Oткaктo избoритe ca c мaшиннo глacувaнe !
    И нямa кaк Бoриcoв и ш@йк@тa му пaк дa фaлшифицирaт избoритe
    c мъртви души и c фaлшифицирaни прoтoкoли!

    Зaтoвa, най-важната точка, по която Борисов вече работи усърдно -
    непрекъснато внушаване, че "мачът е свирен",
    "изборите ще бъдат манипулирани, фалшифицирани",
    "ще си гласят числата, докато не спечелят",
    "ще мъкнат флашките от чужбина неколко дена" и пр.
    Т.e. oщe прeди нaчaлният cигнaл,
    Бoриcoв ce oпрaвдaвa зaщo e зaгубил мaчa!
    При нулеви шансове за успех изкарваш играта нечестна в аванс!
    Събаряш "Не се сърди човече"-то,
    буташ чашата с бозата.
    И си тръгва Бoриcoв н@cр@н,
    нo c гoрдo вирната глaвa!
  • 39 РЕФОРМА

    9 4 Отговор

    До коментар #37 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Правосъдната система е още по съвеЦки образец!
    Щe прeдлoжaт ли ПП и ИТН
    пряк избoр нa Прeдceдaтeлитe нa Cъдилищaтa
    и нa шeфoвeтe нa РПУ/шeрифитe/?
    Или caмo щe прoдължaт Пoдмянaтa нa Прoмянaтa?
  • 40 ърли

    16 0 Отговор
    САЩ ще изкормят каквото и да е правителство което имаме тука
    всички мобилни оператори минават през тях
    виждате че почват отгоре надолу което значи че ситуацията е сериозна
    това че герб и дпс се правят че нищо не е станало е временно
    в момента в които им изтрият офшорките и ще се кротнат много

    Коментиран от #41

  • 41 ърли

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "ърли":

    въпроса не е дали са разчели чата с Пр СЕви
  • 42 zorro

    10 1 Отговор
    Бабо Криси,Време е да си ходиш!
  • 43 Сталинчо

    13 1 Отговор
    Да не се връща у нас, да си стои там! У нас ще сътвори по големи каши!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Софиянец

    5 7 Отговор
    Руския роб не се оттегля, въпрос на манталитет
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Бокова

    7 2 Отговор
    Време е Сталинка да се върне в БКП+ДС-септичната яма, от която е изпълзяла до ЕК и МВФ! Вече почват да ги връщат БКП-кадровите бали с ДС-боклук!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Onq s konq

    5 0 Отговор
    Ний от ГЕРП не можим да дадем оставки. Ний не сми виновни
  • 52 Банкя

    9 0 Отговор
    Тези крадци - Буци и Сталинка да се хванат за ръка и да се удавят в морето Те са си лика-приликя.
  • 53 Бесен язовец

    4 0 Отговор
    Царят Симеон нали си отмъкна имотите и горите от народа му дреме за тия двете и разни ми тинтири минтири Международни фондове и банки.
    Бойко тарикат момче ще построи с негова помощ още некой замък в Испания и да му мислят шантавите в България
  • 54 Дани

    9 1 Отговор
    Сталинка дето се прекръсти и смени името си Сталинка която е калинка от партия в партия защото няма срамна работа за комуниста стига да е ръководна Сталинка която е на преклонна възраст на не пуска кокала и си напълни банковите сметки и си подсигури охолен живот защото смята че ще живее с орлите сега тази кариеристка посрами България но така му се пада на бб и гробаджиите които я подкрепяха и да зннят че Господ бави но не забравя
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Гербер

    0 1 Отговор
    Ударът е целенасочен срещу ГЕРБ и не заради Северна Македония, а заради Турски Поток и бившето сътрудничество на Борисов с Путин и Ердоган, довело до сериозно пренебрегване на атлантическите интереси в България. Режисираните протести за промяна в БГ през 2020 са част от същата схема. Борисов избърза и вече е късно турски поток да бъде спрян, но ГЕРБ ще бъде изкупителната жертва. Всеки българин сам трябва да отсъди дали турски поток ще бъде полезен за България - българската зона ще транзитира за Сърбия, Унгария и Австрия, от което следва БГ да печели. Ако турски поток не минава през България, Гърция и Македония щяха с готовност да ни заместят. Борисов се опита да маневрира, закупувайки изтребители, гонейки руски посланници и т.н., но номерът не мина. Големият нов брат изглежда сърдит. Разбира се, отношенията с РСМ също допринасят за това.
  • 58 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ПО КАКВИ КРИТЕРИЙ РАБОТЯТ И ПОДРЕЖДАТ НЯМАМ ПРЕДСТАВА .
    УСЕЩАНЕТО Е , ЧЕ НЕПРАВОМЕРНО СА СЛОЖЕНИ НА МЯСТО , КОЕТО НЕ ОТГОВАРЯ НА ЗАВЛАДЯНИЯТ С ТРУД И ДИЗАЙН КИТАЙСКО МЯСТО .НАПРАВЕТЕ ОПИТ - ПОТЪРСЕТЕ СИ НЕЩО ДОСТЪПНО И КРАСИВО - ПОПАДАТЕ НА КИТАЙСКА СТОКА .
    СВЕТОВНИТЕ ПОДРЕДБИ НЕ СА НА ХАРТИЯ .ТЕ СА БИТ, И ЕЖЕДНЕВЕН ИЗБОР.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Байхой

    0 1 Отговор
    Да се снима с Бочко
    Това ще и вдигне рейтинга веднага!!!
  • 61 Гръцка империя

    2 0 Отговор
    Тая Кристалина определено е корумпирана, но това че Конгреса настоява шефът на фонда да е с антикитайски настроения също довежда до мисълта че и те са корумпирани, а това че великите сили си играят означава че всички държави са корумпирани, което довежда до мисълта че всички хора посвета са пионки на управляващите и тези със властта, което ще рече че и коронавируса е най крупната измама на света което ще рече че конспирациите не са фалшиви
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 БОКЛУК

    1 0 Отговор
    КЪДЕТО СТАЛИНКА Е СТЪПИЛА , ТРЕВА НЕ НИКНЕ !