Last news in Fakti

29 Септември, 2021 09:00 3 861 27

Коронавирусът съкращава драстично средната продължителност на живота

  • имунитет-
  • живот-
  • продължителност на живота-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • сащ

Най-рязко е спаднала средната продължителност на живота сред мъжете в Съединените щати

Коронавирусът съкращава драстично средната продължителност на живота - 1
Снимка: Shutterstock

В хода на пандемията в редица държави средната продължителност на живота рязко се е понижила. В западноевропейските страни тя е спаднала на равнища, каквито не е имало от Втората световна война насам. В някои държави за съвсем кратко време е ликвидиран целият напредък в удължаването на човешкия живот, постигнат за десетилетия, констатират учените от "Leverhulme Centre for Demographic Science" към Оксфордския университет, който е един от най-реномираните в света. Учените са публикували своето изследване в списанието "International Journal of Epidemiology". Според него, при мъжете средната продължителност на живота е намаляла в по-голяма степен, отколкото при жените.

Най-драматично е в САЩ

Оксфордските учени са анализирали данни от общо 29 държави, повечето от които европейски. Извън Европа те са проучили положението в САЩ и в Чили. В 27 от проучените държави през 2020 година средната продължителност на живота е спаднала, а в 22 от тях спадът е с поне половин година. "В западноевропейски страни като Испания, Англия, Уелс, Италия или Белгия толкова ниска прогноза за средната продължителност на живота е имало за последно през Втората световна война", казва един от авторите на изследването Хосе Мануел Абурто.

В източноевропейските държави продължителността на живота се е съкратила особено чувствително. В България, Литва и Полша през 2020 година мъжете "са изгубили" 1,2 години от живота си. Най-рязко е спаднала средната продължителност на живота сред мъжете в Съединените щати: в сравнение с 2019 година те живеят средно с 2,2 години по-малко. В тази страна прави впечатление най-вече повишената смъртност на хора в трудоспособна възраст под 60 години, коментира Ридхи Кашяп, съавторка на изследването. В повечето европейски държави се е повишила смъртността във възрастовата група над 60 години.Още през юни едно проучване, публикувано в списанието "British Medical Journal", констатира драстичния спад на средната продължителност на живота в САЩ.

Средната продължителност на живота е статистически очакваният период от време, който остава на едно новородено до бъдещата му смърт. Този период се пресмята обикновено с помощта на таблици с емпирични данни за смъртните случаи и честотата им в миналото, както и моделни предположения за бъдещи промени. Тоест, под "средна продължителност на живота" цитираните изследвания имат предвид възрастта, която едно новородено навярно ще достигне, ако смъртността се запази на същото равнище както по време на раждането му. През август 2021 тази средна продължителност за Германия беше 78,6 години за новородените момчета и 83,4 години за новородените момичета, съобщава Федералната статистическа служба. Фактите сочат още, че през 2020 година смъртността се е повишила, особено във възрастовата група над 70 години - както при мъжете, така и при жените.

Вече над 4,7 милиона жертви

Според преценка на американския университет "Джонс Хопкинс", от началото на пандемията досега коронавирусът е взел най-малко 4,7 милиона жертви. В България смъртните случаи са вече близо 21 000. Само вчера в страната са починали 149 души.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    39 1 Отговор
    в САЩ МЪЖЕТЕ СА ПО 200 КИЛА.....жените също
  • 2 SH BG

    31 3 Отговор
    Инжектирането с намсиквото съкращава драстично средната продължителност на живота...!!!

    Дааа...!!!
  • 3 Влачене

    36 4 Отговор
    Какво избирате, 100 години в локдаун или 50 свободни? Аз избирам второто!

    Коментиран от #12, #13

  • 4 Майна

    33 4 Отговор
    Това ,което СЪКРАЩАВА ЖИВОТА СА ИНЖЕКТИРАНЕТО НА ТЕЗИ ГЕННИ ТЕРАПИИ , ИСТИНАТА ИЗЛИЗА НАЯВЕ
  • 5 ????

    22 0 Отговор
    Нали вчера публикувахте същата информация или това е за затвърждаване.

    Коментиран от #27

  • 6 Майна

    34 1 Отговор
    В НЮ ЙОРК ХИЛЯДИ МЕДИЦИ ОТКАЗАХА ,,ВАКСИНАТА,, ЗАЩОТО СА НАЯСНО И СЕГА СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ ,ЩЕЛИ ДА ВЪВЕЖДАТ ВОЕННИ МЕРКИ, ЩОТО НЯМА ПЕРСОНАЛ....ХАХАХА
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Псевдоним

    20 0 Отговор
    Този вирус е манна небесна за всеки мързелив некадърник, потърсил оправдание за това в обикновените хора.
  • 9 sergcerg

    25 3 Отговор
    Как пък го разбраха за 2 години, че им се е съкратил живота?! Сигурно са богове и виждат кой колко ще живее. ХАХАХАХ
  • 10 Сатъра на Хана

    21 2 Отговор
    ПРИРОДНАТА СРЕДА ПРИ НАС В АМЕРИКА Е МНОГО ПО-ЗАМЪРСЕНА ОТКОЛКОТО ПРИРОДНАТА СРЕДА В БЪЛГАРИЯ .... ОБАЧЕ ПРИ НАС НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА .... КАПИТАЛИЗМА Е ФИКСИРАЛ АМЕРИКАНЦИТЕ ( ОТ 2-РО ПОКОЛЕНИЕ НАГОРЕ) КАТО ЖИВИ ПЕПЕРУДИ С КАРФИЦИ НА КАРТОН ЗА СУШЕНЕ ..,..... ЗАТОВА БОЛИ КАТО ГЛЕДАМ КАК БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИМ СЕ НАВЕЖДАТЕ
  • 11 XXX

    16 1 Отговор
    Е то това е целта в крайна сметка.
  • 12 Мислещ

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Влачене":

    По-скоро е даже 50 години в локдаун или 50 години свободни. Лесен избор за всяка нормално функционираща личност. Локдауните никъде не са спрели вируса.
  • 13 Ха ха

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "Влачене":

    Избирам 100 г.неваксан,вместо 50 ваксиниран и заврян в мазето.
  • 14 Госあ

    19 0 Отговор
    Не бива да се съди за целия свят по умрелите в сащ. В онази кочина без здравеопазване и масово недохранване и вредни навици като пиене и наркомании, смъртността и без друго е голяма, а пандемията съвсем ги натресе. Голям бумеранг, пуснаха вируса в Китай, а тя каква стана… или може би и ефекта на бумеранга е бил очакван и желан ?

    Коментиран от #15

  • 15 Материализъм

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Не забравяйте и емоционалната им бедност! Тези хора почиват пред телевизора или зад къщичката, убити от работа. Мисълта угасва, близост с никого, за търсене информация няма време. Техният вирус е смъртоносен.
  • 16 сороснерес

    24 2 Отговор
    Имаме едно "приятелско" семейство ..тримца са-мама,тате и едно чедо.Всички са ваксинирани.Нашето семейство не е ваксинирано. Всеки път като се видим питат ни ..Кога ще ваксинирате ? Казвам на тези мили хора..Вие направихте информиран избор,така решихте, а нашето семейство ще почака поне още 5-8 години,както му се полага на такива изледования и ако всичко е ОК тогава ще изчакаме още 5 години и ще ви увидомим..Мисля че в България ваксинираните решиха насила да приобщат останалите 82% към с принуда. Разбирам ги ,яд ги..как така боцнаха ги два пъти сега им редлагат още една доза бустерна, а файда няма,пак ходят с маски както останалите..

    Коментиран от #22

  • 17 За овце

    8 1 Отговор
    С факсината оставате вечно млад.
  • 18 Целта

    7 1 Отговор
    е постигната! Разливайте шампанското...
  • 19 Илия

    13 1 Отговор
    Дойче Веле пак размаха плашилката..И на снимката сложили жена, която е с маска на улицата защото им чете статиите и гледа немска телевизия. Страхът понижава работата на имунната система. Затова и толкова старателно го култивират медийно.
  • 20 Просветен илюминат

    5 0 Отговор
    А не е ли причината в стреса и забързаното еднообразно ежедневие да се робува на нещо,което само те вкарва в един омагьосан кръг и колкото да искаш промяна и нещо различно,продължаваш да следваш познатите правила и да си като роб?
    Всичко което всеки ден се пише и говори от специалистите по медиите ако предизвиква страх в населението,пак ли корона вируса е причината или насаждане на лъжи в които народа вярва и здравословно ли е всичко това?

    Коментиран от #23

  • 21 хахаха

    4 1 Отговор
    изяждането на свинското в свинското със зеле също драстично намалява количеството му в гозбата...:)
  • 22 Просветен илюминат

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "сороснерес":

    Дали ги е яд,че са ваксинирали е в твоята глава,а ако е така значи сте коментирали,а ако не сте,не допускаш ли,че може и да се страхуват като разговарят и се виждат след като сте приятели с неваксинирани?
    Може ако пак те питат,ти пък да ги попиташ стояха ли те под карантина след като са се ваксинирали и ако не са,защо?
    Никой не го прави и въпреки това ваксинираните нападат нежелаещите да се ваксинират.
    А след като за специалистите казват,че по време на пандемия ваксини не се поставят,на кой му дойде наум,че това е логично след като се говори за мутациите му и тези ваксини няма как да бъдат ефикасни?
    Освен това тези ваксини както казват и докторите не са ваксини много бързо ги създадоха и се налагат.
    Случайно ли е масово въздържане на доктори да не си поставят ваксини?
  • 23 Анонимен

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Просветен илюминат":

    Клaйв Cтeйпълc Луиc - ceвeрнoирлaндcки пиcaтeл - „Пиcмaтa нa Душeвaдeцa“ 1942 г. Пeтилeткa прeди Oруeл

    "Притчa зa cтрaхa, кoйтo убивa":

    Рaзгoвaрят млaд мъж и дявoлът:
    - Кaк уcпя дa прaтиш тoлкoвa мнoгo души в aдa?
    - Чрeз cтрaхa.
    - Брaвo нa тeб! И oт кaквo ce cтрaхувaхa? Вoйни ли? Глaд?
    - Нe.Бoлecт.
    - Нe ce ли рaзбoляхa? Нe умирaхa ли? Нямaшe ли лeк?
    - Нe ce рaзбoляхa. Тe нaпрaвo умряхa. A имaшe лeк...
    - Нe рaзбирaм...
    - Пoвярвaхa, чe eдинcтвeнoтo нeщo, кoeтo трябвa дa зaпaзят нa вcякa цeнa, e Живoтa!
    Cпряхa дa ce прeгръщaт, cпряхa дa ce пoздрaвявaт. Ocтaвихa вcички чoвeшки кoнтaкти.
    Ocтaвихa вcичкo, кoeтo бeшe чoвeшкo! Ocтaнaхa бeз пaри. Зaгубихa рaбoтaтa cи.
    Избрaхa дa ce cтрaхувaт зa живoтa cи, дoри aкo нямaхa кaквo дa ядaт.
    Вярвaхa нa чутoтo, чeтяхa вecтници и cляпo вярвaхa, чe чeтaт иcтинaтa.
    Oткaзaхa ce oт cвoбoдaтa. Никoгa пoвeчe нe нaпуcнaхa дoмa cи. Нe хoдeхa никъдe.
    Никoгa пoвeчe нe пoceтихa приятeли и ceмeйcтвo.
    Цeлият cвят ce прeвърнa в oгрoмeн зaтвoр c ocъдeни дoбрoвoлци.
    Тe дoбрoвoлнo приeхa вcичкo! Вcичкo тoвa, зa дa прeживeят oщe eдин мизeрeн дeн.
    Нe живeeхa, a умирaхa вceки дeн! Бeшe твърдe лecнo дa ce oтнeмaт мизeрнитe им души.
  • 24 Просветен илюминат

    4 2 Отговор
    Анализирайте си живота какво правите всеки ден,за какво си мислите и къде отделяте повече време и енергия и колко време имате за себе си?
    От деца се учим за оценки и желанието да бъдем по-добри е убеждение,което след години видимо не води до нещо добро освен напрежение и стрес,да сме над другите,а и за това постоянно искаме да имаме нещо за да запълваме празнотата и неувереността си в нас самите,като го правим с вещите.
    Тук играта има такава цел и за това постоянно ни облъчват с реклами.
    Ковид също се рекламира добре и успешно за да се промени посоката на играта,без да се промени робското съзнание на тълпата и възприятието и на жертва.
    Всеки един от нас създава живота си благодарение на неговите подсъзнателни убеждения.
    Точно тук е разковничето,но чрез религиите и науката се създава една илюзия,че има бог и нещо друго е повече от нас за да вярваме в нещо различно от нас самите,а човек,който вярва и следва в себе си израства учейки се от собствените си грешки носейки отговорност за всичко,което прави и ако не следваш законите на тарикатите не означава,че настане хаос и анархия,защото човек живеещ в мир със себе и се уважава няма да посегне на другия,но за да се разбере какво е другото и различното от това което живеем сега,само усилена работа върху до себе си човек може да разбере как е.
    Ада и рая са в нас,докато не извървите собственият си ад и се приборите със собствените си демони живота ви ще бъде ад.
  • 25 КОВИД БИЛ ГЕЙ

    4 1 Отговор
    СОVID-19 e биo oръжиe, прoизвeдeнo в бaзaтa в Ceвeрнa Кaрoлинa /CAЩ/.Cлeдим пaндeмиятa oщe oт първитe й дни, кoитo бяхa мнoгo прeди измиcлицитe зa Ухaн /Китaй/.
    Cлeдим я, вcъщнocт oщe oт cрeдaтa нa 80-тe гoдини, кoгaтo в Aфрикa трябвaшe дa "рaзрaбoтвaм" биooръжиeтo CПИН/HIV, нaрeд c ядрeнaтa прoгрaмa нa aпaртeйдa нa ЮAР c циoниcткия Изрaeл.Мoжe дa ce кaжe, чe cъм дoaйeнът нa вce oщe живитe aнaлизaтoри нa рaзличнитe биooръжия нa CAЩ, oттoгaвa дo днec.
    Вcъщнocт бях принудeн дa cтaнa тaкъв в изпълнeниe нa журнaлиcтичecкитe ми зaдължeния, кoeтo cъвceм нe мe рaдвaшe. Нo кaквo дa ce прaви?Oт гoдини рaзрaбoтвaх cцeнaрия c биooръжиeтo CПИН, кoeтo прeминa прeз рaзличнитe SАRS-вируcи, MЕRS-cиндрoми, cвинcки и птичи вируcи, eбoли и т.н., зa дa cтигнa дo ceгaшния СОVID-19. ПЪРВИЯ ВAРИAНТ УНИЩOЖЯВAШE БEЛИЯ ДРOБ,ДEЛТA ВAРИAНТA УНИЩOЖЯВA CЪРДEЧНO-CЪДOВAТA CИCТEМA.КAК ТAКA ПРИРOДAТA CЪЗДAВA ВИРУCИ УНИЩOЖЯВAЩИ ЖИЗНEНO ВAЖНИ CИCТEМИ?????
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    За това ли пенсионната възраст е 64,4месеца за мен??? И се канят да я вдигат още...???
  • 27 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "????":

    Дойче Зеле - еврейска медия за лъжи, дезинформация и пропаганда.