Last news in Fakti

29 Септември, 2021 09:42 2 820 13

Победата на талибаните окуражи екстремистите в Ирак

  • aleteia-
  • ирак-
  • афганистан-
  • ислямска държава-
  • терористи-
  • заплаха-
  • джихад-
  • башар варда-
  • талибани

Идването на талибаните на власт може да има изключително сериозни последици за Ирак

Победата на талибаните окуражи екстремистите в Ирак - 1
Снимка: Shutterstock

Заплахата от „Ислямска държава” и други екстремисти в Ирак нарасна след завръщането на талибаните на власт в Афганистан. Това е оценката на един от най-уважаваните епископи в Близкия изток, предаде Aleteia.org.

Халдейският католически архиепископ Башар Варда заяви пред ACN, че идването на талибаните на власт може да има изключително сериозни последици за Ирак. Той каза: „Афганистан и Ирак са много различни места. Но превземането на страната от талибаните със сигурност окуражава онези, които подкрепят този тип режими”.

Архиепископ Варда предупреди, че екстремистите от „Ислямска държава” все още са активни в страната и „със сигурност“ биха могли да се върнат на власт в Ирак и Сирия. Той каза: „Те продължават да съществуват в подземни тунели и все още поддържат способността да причиняват вреди в Ирак. По-важното е, че манталитетът, създал ДАЕШ, със сигурност остава в региона. Това е постоянна грижа”.

Коментирайки съобщението на американския президент Джо Байдън през юли, че той ще изтегли бойната мисия на САЩ в Ирак до края на годината, архиепископ Варда заяви, че потенциалната несигурност ще има отрицателно въздействие върху християните и другите религиозни малцинства.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 2 Отговор
    Националните държави са екстремизма на нашето време.

    Коментиран от #12

  • 2 Отряд1

    4 2 Отговор
    Toва, което "великите сили" направиха с оръжие, може да направи всяка друга фракция или държава. Не става, ако държим да сме справедливи, Холандия, Испания, Великобритания, Португалия, Франция, Белгия и др. да отиват на друг континент и с оръжие да завземат територии, а днес това поведение да го осъждаме и да го преследваме. Не става, едни държави да могат да заграбват ресурси и да полагат основата на своята икономика, а други държави да не могат... това е същото като да дадете на едното си дете от ябълката, защото ви е набило, и да очаквате, че другото дете ще стой кротко, когато му отказвате ябълката...

    Истината е, че "великите сили" положиха пътят по който днес всички терористи вървят. Пътят на оръжието, единственият правилен път, в който за съжаление винаги има невинни жертви. Поради това, тъй като тази игра е игра без край, някой трябва да сложи край. Надеждите ни са насочени към Северна Кореа. Там са достатъчно подготвени за да забият звучен шамар на САЩ, което ще пренареди световната карта завинаги...

    Коментиран от #6

  • 3 хаберих

    4 1 Отговор
    И В ИРАК ЩЕ СТАНЕ СЪЩОТО,КАТО В АФГАНИСТАН.

    Коментиран от #7

  • 4 Землянин

    0 3 Отговор
    В Ирак дроновете са твърде близо, трудно ще мръднат...
  • 5 НаглиКопеуета

    3 2 Отговор
    Вероятно тази новина ще окуражи и нашите СДС-Талибани,които преди повече от четвърт век изкормиха държавицата ни и ще започнат да безчинстват, за да получат парче от баницата,наречено "власт".
  • 6 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Отряд1":

    Скоро всички умници тука ще вденат , че американците такъв номер извъртяха , че ще запалят задниците на всичките ви любимци !! Барем погледнете на картата къде е Афганистан !!!! А той граничи с Иран , Ирак , Китай и о ужас , с любимата Раша !!!!! И е мноооого далече от Америка !!! И къде ще почната първо да си показват рогата талибаните , ами естествено при комшиите , половината от които са също мусулмани , дори в Китай граничат с прословутите уйгури , които въобще не се понасят с централната власт и другаря Дън , а с Раша имат толкова големи сметки за уреждане , че Кавказ и всичко на юг от Волга им се вижда само за начало !!! Иран и Ирак скоро ще молят за западна помощ , щото Америка ще им се види небесен спасител в сравнение с уж "братята" им !!!

    Коментиран от #10

  • 7 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "хаберих":

    В Ирак , че и в Иран ще стане мнооого по-зле от Афганистан , щото има мноооого повече , ама хиляди пъти повече за взимане !! Щото в Афганистан има един опиум и едни залежи , които трябват десетки милиарди за да изкараш от земята , които няма кой да вложи точно там , като знае с кой ще е ортак !! А в Иран и Ирак има готова индустрия за газ и петрол , която само трябва да се завладее !! Само гледай как шаховете скоро ще бият чело във Белия дом !!

    Коментиран от #9

  • 8 Размисли и страсти

    1 1 Отговор
    ДНЕС НА БОРЦИТЕ ЗА СВОБОДА КАЗВАТ ТЕРОРИСТИ.АКО ДНЕС БГ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ОСВОБОЖДАВА,НЕ ЧЕ Е СВОБОДНА СЕГА НЯМАШЕ ДА СТАНЕ НИКОГА
  • 9 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    За Иран грешиш там е друга бира там са ислямска република забележи ме халифат и не застрашават никой освен Исраел.Ирак и Афганистан САЩ ги напрсавиха Идил
  • 10 Слаб 2

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ако ми посочиш къде РФ граничи с Афганистан ще изям атласа?!Границите на Афганистан имат обща дължина от 5529 km, от които най-дълга е границата с Пакистан – 2430 km. На запад Афганистан граничи с Иран (939 km), на север с Таджикистан (1206 km), Туркменистан (744 km) и Узбекистан 137 km). Страната има и 76 km граница с Китай.

    Коментиран от #11

  • 11 5иция

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Слаб 2":

    Не му забелязваи на тоя КОМНИСТ още е на стара линия с мнението че СССР е било и е Русия
  • 12 Гръцка империя

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Либерализма демокрацията афтокрацията капитализма социализма нацизма фашизма мюсюлманите будистите шинтуистите католитиците протестантите милитаризма исляма национализма комунизма сталинизма троцкизма марксизма индуизма партизаните са крайно нежелателни идеологии, само източно православието , простото християнство и патриотизма и националната държава и европеизма и бялата раса са бъдещето на света
  • 13 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    КОГАТО ЗАПОЧНЕМ ДА ЛИКВИДИРАМЕ ВСЕКИ С БРАДА --ЩЕ ПРОЧИСТИМ СВЕТА НА ДЕЦАТА НИ ОТ ДЖИХАДИСТКАТА ЗАПЛАХА МЮСЮЛМАНСКА НА - ТРАЛАЛАХ И МУХА НА МЕД !!!! 10 ХИЛЯДИ ТОНА СВЕНСКО ГНИЕЩО ВЪРХУ МЕКА И НЯМА НАКЪДЕ ДА СЕ КЛАНЯТ !!!!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания