Last news in Fakti

30 Септември, 2021 19:54 9 153 31

Защо България не иска швейцарските милиони?

  • икономика-
  • швейцария-
  • българия-
  • пари-
  • корупция-
  • милиони

България има странен проблем: отпускат ѝ твърде много пари за твърде кратко време, а тя не може да ги усвои

Защо България не иска швейцарските милиони? - 1
Снимка: Shutterstock

"Много пари, а време няма. България още не иска швейцарските пари" - това пише Сара Новотни в началото на статия, публикувана на сайта на швейцарската обществено-правна медия SRF. "България има странен проблем: прекалено много пари. Скоро ще потекат милиардите от ЕС, които трябва да компенсират пандемичното злощастие. А към тях се добавят и още почти 100 милиона швейцарски франка (около 90 милиона евро - бел. ред.) от така наречения Швейцарски кохезионен фонд. За България това е голям шанс, но и голямо предизвикателство: дали ще усвои парите навреме."

България иска повече време, за да усвои парите от Швейцария

SRF дава по този въпрос думата на Иван Иванов, представен като "отговарящ за швейцарските пари за България". Той казва, че е много важно тези милиони да се инвестират стратегически по умен начин. Авторката на статията обяснява, че с парите от Швейцария българите възнамеряват да подобрят например професионалното обучение и да облекчат съдбата на бежанците, пристигащи в страната.

Авторката на статията посочва, че парите са били блокирани в продължение на години заради спорове между Берн и Брюксел. Според сегашните планове България трябва да усвои швейцарските пари до 2024 година. Българският отговорник Иван Иванов обаче смята, че това не е добра идея: "По-добре би било да получим две години повече време, за да се подготвим. Колкото повече време имаме, толкова по-високо ще е качеството на проектите", обяснява той. SRF съобщава, че миналата седмица България вече официално е помолила за удължаване на срока.

"За това наистина има аргументи. Швейцария вече изплати един милиард на Източна Европа - така наречения първи кохезионен милиард. Тогава някои от проектите в България не можаха да се осъществят. Например защото в по-малките български градове не се намират хора, които могат да оформят документите за участие в конкурс и да съставят бюджет за конкретен проект. В България всичко беше много по-мъчително и продължи много по-дълго, отколкото се очакваше. В момента пък там ще бъде още по-трудно да се изхарчат швейцарските пари. Защото България има да усвоява още много пари от ЕС, а в момента няма дори редовно избрано правителство", пише Сара Новотни.

България и корупцията

Служебният министър-председател на България Стефан Янев преди няколко седмици даде интервю на друга швейцарска медия, "Blick", в което също става дума за швейцарските кохезионни милиони. Като въведение в интервюто четем: "България е най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС, населението ѝ се топи, защото мнозина търсят късмета си в чужбина. България черпи изгоди от швейцарския кохезионен милиард.". Изданието изтъква, че българският премиер посрещнал швейцарските журналисти в своето помпозно бюро насред София - "сградата, която прилича на дворец, е реликва от съветските времена". "Янев е бил бригаден генерал и ръководи страната си като преходен премиер до следващите избори. Той е неутрален, директен и прецизен - същински генерал", подчертава "Blick". На въпроса защо България е най-корумпираната страна в ЕС Янев отговаря пред изданието така: "За жалост имате право. (…) хората осъзнават, че корупцията вече от години е голям проблем. Каква е причината? Много политици не предприемат нищо срещу нея, а дори когато медиите разкрият нарушения, прокуратурата често пъти остава бездейна. В България в затвора за корупция не лежат нито политици, нито бизнесмени, макар че някои си го заслужават.".

Стефан Янев добавя пред швейцарската медия, че проблемът с корупцията в България не може да бъде решен от ЕС - трябва да го решат самите българи. За същото става дума и в друга публикация на SRF: "Ако попитате ЕС защо плаща за безсмислени стадиони в България, които на всичкото отгоре пораждат и съмнения за корупция, ще получите стандартния отговор: Брюксел винаги внимава да изразходва смислено всяко евро на данъкоплатците".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 2021 БГ

    39 5 Отговор
    Повече време искат за да може да се обособят новите пипала на октопода!!!
  • 3 666

    37 7 Отговор
    Много просто ,ония свинаря от Банкя не е на власт ,ако беше парата да е усвоена в супер магистрали и мостове !
  • 4 ХАН КРУМ

    33 0 Отговор
    НЕ СА ЗАТВОРЕНИ НАПЪЛНО КРАНЧЕТАТА НА ТЕЧОВЕТЕ.ПАК ЩЕ ОТИДАТ КАТО ВОДА В ПЯСЪК.
  • 5 Херо мусттаффа

    15 0 Отговор
    Започва хавай 5 0.
    0
  • 6 Професора

    35 6 Отговор
    Взимайте парата взимайте е сороснята почна и от новинарски сайтове да ви офертира после ще ви взимат земя заради борча! Зора е колонията да бъде заборчена максимално със заеми на дебели лихви от частни банки.
  • 7 Пифин

    30 1 Отговор
    Бързи крдити на дебили лихви от швейцарски банки!
  • 8 чекмеджиев

    27 1 Отговор
    Как да не можем да ги присвоим. Само кажете, кога ги пращате ще поръчам един тир с шкафчета.
  • 9 фгффг

    22 5 Отговор
    Ганчо с мозъчето гладко няма акъл да измисли схема с която да открадне толкова много пари !
  • 10 Красимир Петров

    22 6 Отговор
    Харвардските специалисти ще ги усвоят без проблеми.
  • 11 Асен Василев

    18 5 Отговор
    Аз ще ги разпределя правилно.
  • 12 пари има

    21 1 Отговор
    А защо не давате парите ? По милион евро в алуминиево куфарче на всеки българин. Ако го направите , ще ви уважаваме. Иначе нема уважение . Факт.
  • 13 Голямото

    23 1 Отговор
    печатане на пари е започнало...правете си сметката.
  • 14 Произведено в България

    17 3 Отговор
    Швейцарската часовникарска фирма тиссот ще построи завод за часовници в село Замфирово силистренско
    На стойност от 100 милиона евро.
  • 15 Професора

    31 3 Отговор
    Сега външния заем е 40 милиарда евро ако се вземат новия уж спасителен борч стават 63 защото само 7 милиарда са безвъзмезни уж др 22 милиарда са заем ще купувате сирене по 25 лв кг до година заради вноските по борча!

    Коментиран от #16

  • 16 ИНЖЕНЕРА

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "Професора":

    Професора. - Викаш догодина започва голямото плюскане. Няма лошо.
  • 17 Финансиста

    14 1 Отговор
    Лека и пръст на държавата ако се вземат тези заеми!
  • 18 Боко Б

    10 1 Отговор
    Сложете ги в шкавчето, аз ще ги пазя докато стане време нема ядове.
  • 19 Отечествен Фронт

    23 0 Отговор
    Щели да теглят заем да дават на бизнеса в България??!!Защо аз трябва да връщам с високи цени на данъци и храни заема на разни частни фирми? Парите за заплати няма да отидат, а по сметкаите на разни фирмички да ги компенсирали за загуби!!!
  • 20 6666

    17 0 Отговор
    В България пари има достатъчно ако не са крадът от държава заемите са излишни! Който живее на заем не видял хубаво!
  • 21 миро

    13 0 Отговор
    безплатен обяд няма,когато ги дават нещо ужким без ангажименти да знаете има уловка и вие сте в нея.
  • 22 mi6osp

    15 0 Отговор
    Някой наясно ли е за какво и как бяха усвоени средствата от един заем на Борисов 2 от 16 милиарда (с толкова можеше примерно да бъде завършена АЕЦ Белене)? Май бяха усвоени в пачки по 500 евро.
  • 23 Джип

    24 0 Отговор
    Чорбаджиите карат джипове за стотици хиляди, луксозни имоти, почивки на Малдивите, а аз бедняка с мойте данъци ги спасявам от загуби. Сбъркана работа.
  • 24 Бунтата

    5 2 Отговор
    Ееее,каде си бай Тошо да им дадеш едни милиони и берже да ги оправиш майсторите!!???
  • 25 Иван Иванов?? Кой е този отговаряш за

    5 0 Отговор
    Парите от Швейцария?? Ако е Този от КЕВР, цялото ОПГ имат 100мил ш, фр!!! Тези ще ги Освоят без проблем!! Там живее от години и Славчо Христов, тои щесе справи, саму да стигне до тях!! Гаранция! DW бъзика те се!!!
  • 26 Без Негри

    7 1 Отговор
    Дават повече заеми!!!

    После правиш каквото те ти наредят.
  • 27 Ляв плюс

    8 0 Отговор
    Некадърността на българските политици и икономисти прозира най-ясно с неспособността за планиране и усвояване на тези пари. "Оставете ни намира с тези пари" - сега се подготвяме за трети поредни избори - после може да има и четвърти такива....Нещастна държава.
  • 28 Социалист

    3 5 Отговор
    Вървете "по дяволите" с вашите капиталистически мръсни пари - ние в бъдеще ще работим с комунистически Китай и приятелска Русия

    Коментиран от #31

  • 29 Поп Кръстю

    3 1 Отговор
    Това са 2 милиарда долара Живково време останали пари .
  • 30 1122

    5 1 Отговор
    Не,че неможе да ги усвои,ами после неможе се разбра кой ги е усвоил,и кой трябва да ги връща.....те за това ги не искат.
  • 31 Любен Стойков

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Социалист":

    Ще работим рамо до рамо с тях, защото и те крадат като нас...
Новини по държави: