3 Октомври, 2021 16:34 16 777 67

"Нуждаем се от вас": Великобритания отчаяно търси чужди работници

  • великобритания-
  • криза-
  • гориво-
  • ес-
  • европа-
  • шофьори-
  • недостиг-
  • бензин-
  • брекзит-
  • магазини-
  • работници

Липсата на бензин, на шофьори и стоки в магазините накара британските власти да прибегнат до извънредно необичайни мерки. Всички усилия са впрегнати в търсенето на чуждестранни работници. Обещанията към тях са щедри.

"Нуждаем се от вас": Великобритания отчаяно търси чужди работници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Много германци, живеещи във Великобритания, с изненада установяват тези дни, че им е писала лично някоя си баронеса Вер. Благородната дама е държавен секретар и отговаря за пътищата, автобусите и площадите в британското Министерство на транспорта. Нейните писма съдържат покана към всички, които биха желали да започнат работа като шофьори на камиони. „Повече от когато и да било се нуждаем от Вашите ценни умения“, пише баронесата, обещавайки работа-мечта в шофьорската кабина, условията за която никога не са били по-изгодни на Острова. А получателите на тези писма, сред които има дори инвестиционни банкери и университетски преподаватели, не могат да повярват на очите си. Нима именно те трябва сега да вадят британската каруца от блатото?

Най-добре е да са германци

Обяснението е в добрата стара германска шофьорска книжка. За да запълни липсата на около 100 000 шофьори на камиони, британското Министерство на транспорта е разпратило около 1 милион писма на хора, за които властите знаят, че притежават свидетелство за правоуправление на камиони. А сред тях има и много германски граждани, живеещи в Обединеното кралство. Всеки, който е изкарал германска шофьорска книжка преди 1999 година, автоматично е получил и категория, даваща му право да управлява товарен автомобил с допустима максимална маса до 7,5 тона – дори и никога в живота си да не се е качвал в подобно превозно средство. Засега обаче няма никакви признаци, че германската общност на Острова ще се втурне към шофьорската професия.

Но транспортното министерство не е единственото, което трескаво търси начини за изход от сегашната криза във Великобритания. Тази криза почти спря доставките на стоки и изпразни рафтовете в множество магазини от търговската мрежа. По-рано през седмицата правосъдният министър Доминик Рааб предложи липсата да бъде запълнена с кандидати за убежище или дори затворници. Също и от вътрешното министерство се заеха да проучват съществуващите възможности. Сега ще бъдат спешно издадени 5 000 визи за шофьори на камиони от ЕС, които ще важат само до Коледа. Това обаче едва ли е някакво решение, тъй като много европейски шофьори вече имат негативен опит от миналата Коледа, когато заради Брекзита и пандемията много от тях бяха блокирани в продължение на дни край Дувър, без да разполагат с тоалетни, вода и храна. И едва ли някой от тях сега ще се втурне отново към Острова, рискувайки да прекара там празниците. А и времето преди тях.

Липса на работна ръка и в кланиците

Междувременно от Съюза на месопроизводителите предупредиха, че заради острата нужда от работници в кланиците е възможно много магазини да останат с празни рафтове. От British Meat Processors Association (BMPA) обявиха, че в момента липсват около 15 000 работници в кланиците. А според информация на вестник „Таймс“, британските власти обмислят издаването на 1000 спешни работни визи за чуждестранна работна ръка. В същото време от Съюза на свиневъдите предупредиха за опасността от истинска катастрофа в бранша. Понеже няма кой да коли животните, в свинефермите вече може да се наложи масово избиване на животни, предупреди пред БиБиСи председателят на Националната асоциация на свиневъдите Роб Мутимър. Междувременно имало свине, които вече са наддали до 140 килограма, при положение че обикновено ги колят, когато достигнат 115 килограма.

И за привържениците на Брекзит няма гориво

Що се отнася до кризата с бензина, правителствени източници твърдят, че до седмица ситуацията на бензиностанциите трябва да се нормализира. Дотогава обаче не само медицинските работници, а също и водопроводчиците, работниците в кланиците и акушерките не могат да карат колите си. Засегнати са и множество известни личности. Найджъл Фараж, който беше един от водачите на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, тези дни написа гневно в Туитър, че обиколил 7 бензиностанции - напълно безуспешно. Или футболната звезда Кристиано Роналдо, за когото британските вестници написаха, че двама от неговите сътрудници напразно чакали 6 часа на една бензиностанция, за да заредят две от колите му – едно Бентли и един Рейндж Роувър. За щастие в Ламборгинито му все още имало достатъчно бензин, за да стигне с него навреме за предстояща тренировка. Колко практично е човек да има за такива извънредни ситуации и една резервна кола. Та била тя и Ламборгини!


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо Вова

    62 3 Отговор
    Давам аз бензин в моя магазин
  • 2 Брюксел

    161 4 Отговор
    Да се оправят сами. Нали бяха големи гяволи?
  • 3 ТаУмВзе

    134 4 Отговор
    Никой няма да ви се върже да е роб бе! Наиграхте се с брекзит, гретенизъм и мулти култи шит! На сега!
  • 4 Сиганин

    169 5 Отговор
    Ами там има милиони сигани от цял свят, що не бачкат?

    Коментиран от #21, #47, #65

  • 5 Почнаха да вият вече

    82 15 Отговор
    Не са много на зор,щом търсят "германци" дето вече ги няма като раса.Като опрат до наш Пешо и комшията Петреску,значи ситуацията е 100% "критична" ще им ударим по едно рамо..

    Коментиран от #10, #20

  • 6 Майна

    90 8 Отговор
    ДИСКРЕДИТИРАТЕ хората, които не искат да си правят експерименти със себе си ..., Набодените изпокапаха.., сега ще се молите да дойдат други, които да БОДЕТЕ...Същото положение и в Германия ,и САЩ...ОЩЕ ИСКАТЕ ДА УБИВАТЕ..
  • 7 гадно

    110 3 Отговор
    Благородната дама да сяда в цистерната и да тръгва белите роби свършиха.
  • 8 Ессере

    29 4 Отговор
    Така е !
  • 9 нема хора

    86 2 Отговор
    И барон Мюнхаузен да им пише, все тая.
  • 10 Майна

    77 3 Отговор

    До коментар #5 от "Почнаха да вият вече":

    Какви германци търсят, като и тук фронта е ОГОЛЕН....
  • 11 хо хо

    61 5 Отговор
    на ви брекзит г@йбритан
  • 12 Борис

    84 4 Отговор
    И там един луд като Боко - зодия Близнак, като него, Борис Джонсън, прати англите в трета глуха.
  • 13 Пловдив

    85 5 Отговор
    Пакитата, глупако, пакитата! На тях не им ли пращате писма?!
  • 14 гадно

    92 0 Отговор
    Па то фюрера искаше да им прати малко германци ама те не та не, а сега олеле идвайте.
  • 15 хан крум

    77 4 Отговор
    искахте брекзит,на ви бръкнигъзит!
  • 16 Гочо

    77 2 Отговор
    ...така....да се връщат сега...белите роби...които така с лека ръка изгонихте.Вашите ръководители не знаеха ли че ще дойде този момент.Джонсън... Фараж.. и другите метежници,на площада и 20 кубика трошляк...
  • 17 ????

    58 2 Отговор
    Интересно защо като толкова много реват, че нямат работници отново върнаха паспортите и визите? Май, май Германия не може да прости "Брекзит"
  • 18 човек от народа

    46 4 Отговор
    уруш на маслините ! всеки готов да продаде дупето си на мазните островитяни като бял роб е добре дошъл на острова.
  • 19 Да берат от колонийте...МАТРЕАЛА.....

    69 1 Отговор
    Имат толкова пакистанци,индийци и Авганистанци по избор.Да товарят самолетите и да ги карат на бабата да им удря печата в паспорта!Направо да произвеждат лордове,ще се харчат като топъл хляб от охранените английски стари моми.....
  • 20 1912

    54 1 Отговор

    До коментар #5 от "Почнаха да вият вече":

    Аз викам едно друго Нещо да им ударим, не рамо...
  • 21 незнайко

    93 6 Отговор

    До коментар #4 от "Сиганин":

    Защото са цигани ! Циганите са като англичаните искат да получават без да работят ! От 56 милиона мислите ли, че няма 100 000 щофьори англичани ? Има, но не им се работи за тези заплати !!! Те са свикнали ДРУГИ да им работят !!!

    Коментиран от #48

  • 22 факт

    12 44 Отговор
    А има германска общност на острова защото на Острова е 100 пъти по-добре от в германия

    Коментиран от #25, #50

  • 23 Хаха

    55 1 Отговор
    Ами да си внесат мексиканци от Щатите!
  • 24 гост

    67 0 Отговор
    Не знам за шофьори-германци дали ще се вържат,ама какво правим с кланниците,ще трепят прасета и то много.С лалетата,с ягодите, с гипскартона,с автомивките.....
  • 25 така е

    37 13 Отговор

    До коментар #22 от "факт":

    нормално в германия са най мизерните заплати за най много времево свършена работа само кре тен може да бачка у германия

    Коментиран от #28, #39

  • 26 Изумен

    69 0 Отговор
    Там е пълно с мигранти от Африка, Индия, Пакистан и т.н. защо не работят ? Аа ! Сигурно търсят балами да бачкат та да има за социални помощи на мигрантите а те само да правят деца
  • 27 Раймонд

    61 0 Отговор
    Да, коментиращият по 4 правилно отбелязва - допуснаха толкова чужденци на острова, генериращи редица проблеми, включително престъпност.
    Но шофьори, колячи и т. н. сред тях нямало, липсвала работна ръка.
    Е, да ги пита човек британците, за какво им бяха пришълците ?

    Коментиран от #66

  • 28 Хари

    34 11 Отговор

    До коментар #25 от "така е":

    Добри са пзаплатите в Германия но зависи какво работиш и какво можеш. Там не е за всеки ганювец

    Коментиран от #30

  • 29 Фатмак

    43 1 Отговор
    Боли ме фарашът за Фараж и обиколките му по бензиностанции.
  • 30 хи хи

    30 4 Отговор

    До коментар #28 от "Хари":

    Че те самите немци нищо не могат французите са се видяли в чудо с тия всички части от германия за самолетите Еърбъс в Тулуза са брак.
  • 31 Българин

    68 2 Отговор
    Не ходете. Като видят българин на границата и веднага му пращат гранично куче да го души. На други цигани не го правят. Само като видят българин.
  • 32 бай онзи

    37 3 Отговор
    ТЪРСЯТ НЯКОЙ ДА ИМ СЛУГУВА.АМА БРЕКЗИТ ОЗНАЧАВА БРЕКЗИТ.СЕГА ДАВАТ 30 НА ЧАС И НЯМА КОЙ
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 тнт

    67 0 Отговор
    Искам да видя как ще вкарат пакита в кланиците да им колят прасетата!?!Шоу братчед!!! Фараш и цялата му партийка колячи и шофери!
  • 35 saki

    69 1 Отговор
    5 века са товарили роби по корабите и са ги избивали с непосилен труд,кучета, брадви , камшик и бесило. Така са забогатявали. Сега много ги е яд ,че не могат пак да ловуват и товарят роби по корабите.

    Коментиран от #59

  • 36 нило

    72 1 Отговор
    Точно най бедните,най необразованите лузъри в Англия гласуваха за Брекзит. Сега обаче , когато има нужда страната им от тях ,те са се скрили като мишки и излизат само за да си изтеглят социалните помощи от банкомата. Ето затова неграмотни и нереализирани хора ,не трябва да имат право да гласуват.
  • 37 дявола

    46 1 Отговор
    И при тях започва кризата,гледката на чакащи при колонките за гориво ми напомня при нас как беше чакахме по 2 дни за гориво
  • 38 Тиро вампиро

    49 1 Отговор
    Ако ще им работите на тези само за много пари и на седмица.Закъснеят ли с плащането махайте се веднага.Нямате представа,колко висока е реалната цена на всеки товар в момента заради ковида..Брокерите печелят 4 пъти повече от собственика на камиона а шофьора една смешна заплата.В момента в сащ шофьорите получават по 80 цента на миля + бонуси и събота и неделя в къщи.Никой не смее да им каже нещо.Сега е момента за жътвата после ще ви го нахлузят отново
  • 39 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    25 5 Отговор

    До коментар #25 от "така е":

    Странно, взимам близо 4 000 евро в Германия, наистина са малко......време е да искам увеличение от шефа...
    Уточнение: нито съм инженер, нито IT специалист, нито работя в бюро или офис.

    Коментиран от #40, #52

  • 40 юрист

    28 2 Отговор

    До коментар #39 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Ама тук не става въпрос за брутна заплата, а за нетна заплата- СЛЕД всички дамъци и удръжки...В германия не е за висококвалифицирани специалисти- там най-добре са висококвалифицираните работници. При 1вия вид данъците стигат до 48 процента, затова никое ИТ не иска да работи в германия...
  • 41 Землянин

    18 15 Отговор
    Не се безпокойте, всички англичани работещи в рашка ще пращат рубли на роднините си и ще оправят английската икономика 🤣

    Коментиран от #62

  • 42 Нормален човек

    18 0 Отговор
    Ще помогнеме бе, бастуни 😁
    Ние и сръбете ги спасявахме през ембаргото, та вас ли няма да спасиме. Айде докарвайте шлеповете по Дунава и пълнете 😂
  • 43 Мюмюн

    23 3 Отговор
    Ко да ви казвам сига.....утварям мейла си и ко да скивам-таз барунеса Вер ми е писала и на мен. "Аман-заман, идвай тука, бай Мюмюне да пумагаш!Паре ша давами, кот искаш, дури и благуродническа титла ша ти давами - сър, 8-лорд на "Крейвън котидж" - саму и саму да вартиш геврека на Volvo CF 450 ут Бирмингам ду Манчестър." А....ром ут максуда до лорд у англето......набарах бога за шлифера ут касмет.

    Коментиран от #51

  • 44 Анонимен

    47 0 Отговор
    Факт е че в Западна Европа това вече е системен проблем . С разширяването на ЕС на изток изсмукаха огромен човешки потенциал който им работеше за жълти стотинки . Това им позволи да повишат благосъстоянието си и да започнат повсеместни социални програми за собственото си население . При тях на практика местното население което няма по сериозно образование се отучи да работи . Има цели поколения вече които живеят на помощи само . Това става благодарение на евтиния труд на низвергнатите източноевропейци . Но явление като Брекзит показва неустойчивостта на този модел . Изгониха работниците , а в същото време няма как да накарат собствените си лентяй да работят . Те и не умеят - все пак всяка професия изисква опит . Ако вдигнат много заплатите за този труд ще ударят по общото си благосъстояние защото цените на всичко ще излетят в небесата . Ако намалят социалните програми ще последва бунт от маргинализираното им население . Общо взето са поставени в параграф 22 - нямат много полезни ходове. Очакват ги още подобни кризи . И не само във Великобритания . Илюзията че може да се живее охолно без да се работи на съответното ниво ще се срути много болезнено за всички които я населяват.
  • 45 1100

    32 2 Отговор
    Греховете на Англия са големи.Първо:Те са протестанти.Протестантът е престъпник, без вяра.Второ:Протестанството е въведено от Крал Хенри VIII,убил всичките си жени.Трето:Протестанството стои в основата на сектите в сащ-25 престъпни секти-адвентисти, петдесятници, мормони, катари, еремити, лютерани, камиши и още 30 престъпни секти с по 10/20 члена.Четвърто:имат колонии ,които експлоатират ,убиват индийци, негри чалми, папуаси ,мулати.Пето:Винаги са нападали Русия, те противните англичани, дават много пари на сифилистика Ленин ,който с тяхна помощ провежда ВОСР през 1917 г.Шесто: Англия подстрекава болния от сифилис Ленин да избие Императорското Семейство-Император Николай II ,съпругата му и петте му деца. Убити са прислужващия персонал, лекаря/това напомня на убийството на българските Регенти,принц Кирил депутати от Нар. Събрание ,проф.Станишев по заповед на нашите убийци Г. Димитров,масона В. Коларов и престъпниците ,фалшиви партизани/шумкари/1946г,15.09./Седмо :Англия винаги е била против силна България.През турското робство, при залавяне на бунтовници ,английски лекари са инжектирали серуми,които отслабват волята на бунтовника и той за да не предаде тайните ,се е самоубивал ,като се е нанизвал на турския ятаган.Затова,никаква милост,към този противен народ.Трябва да бъдат смачкани до край.Да се научат да работят.
  • 46 Изумен

    29 1 Отговор
    Това, което не успя да направи адмирал Дьониц - да изолира икономиката на страната с торпеда, го направи един рошав перко! Позор за Кригсмарине!

    Коментиран от #67

  • 47 един от многото

    23 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сиганин":

    Първо , че не са по работата а по помощите! И второ за да стане шофьор , трябва да може да чете и пише! Ако получава помощи за 1000 паунда (примерно) , никога няма да отиде да работи за каквато и да е заплата , била тя и 5000. Генетиката им е сбъркана и може да се оправи само със здраво съветване , по един час сутрин , обед и вечер , без почивен ден!
  • 48 селтак

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "незнайко":

    Ма ти виждал ки си сиган във учебна кола или камион?
  • 49 От страни

    19 0 Отговор
    Май му дойде времето от БРекзит да го обръщат на БРкамбек. Иначе так ще си измрат из домовете без бензин, без храна и с немити дупета.
  • 50 Тираджия

    11 3 Отговор

    До коментар #22 от "факт":

    Спор няма че на острова е 100 пъти по добре отколкото в Германия. Поради простата причина че по смотана държава от Германия няма. Обаче това че търсели германци направо кърти мивката. Защото в самата Германия не достигат над 380 хиляди шофьори , официално казано от
    министъра им на транспорта още преди 2 години. Вече е много рядко явление да видиш немски камион да го кара немец. А пък кога видиш немец да се качи да кара английски камион аз ще стана космонавт. Но Германия донякъде си реши проблема с недостига след брекзит, тъй като много колеги от Англия се преместиха там. А и най големите спедиторски фирми са немски , и така или иначе български, румънски и полски шофьори работим за тях индиректно. Макар и назначени по договор в наши фирми и с нашите камиони. Просто истината е че германците дават най много курсове за цяла Европа
  • 51 Абе Мюмюне

    9 1 Отговор

    До коментар #43 от "Мюмюн":

    То хубаво ама да те светна че CF 450 е модел ДАФ. На Волво е FH 440 или 460. Да знаеш само

    Коментиран от #53

  • 52 Взимаш

    16 2 Отговор

    До коментар #39 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    4000 евро ама дръжки. Кажи колко ти остава чисто в картата след всички данъци и удръжки. Това е което взимаш.....другото само го виждаш написано. Познавам инженер по телекомуникации който от 5600 евро по договор , накрая на месеца чисто му остават около 3000. Понеже е ерген дори и ергенски данък му удържат. Изтърпя ги момчето 1 година и се прибра в България. Сега работи в София за 4000лв и каза че с тях живее по добре отколкото в Германия с 3000 евро
  • 53 Мюмюн

    6 3 Отговор

    До коментар #51 от "Абе Мюмюне":

    Аби - ас уткаде да знам бе. Казаха ми, чи некъв камион ша шуфирам, да ни сам му светил кат са гу прайли. Ай бегай утука бе, пруфесиуналисте! 🚛
  • 54 Себастан Курц

    19 1 Отговор
    Скоро и при нас в Австрия ще настане същата анархия , понеже вкарахме Афганистанци и Пакистанци които да ни точат социалните
    А Българите не ги допускахме до паэара на труда
    Ама дето се вика Мултикултито ще спаси света
  • 55 Себастиян Курц

    15 2 Отговор
    Моята Австрия е същата дупка , понеже я напълнихме с иэмет която ни точи социалните
  • 56 Boris

    11 1 Отговор
    Колеги почакайте и ще видите какво ще стане и в Франция, заради алчния макрон. Те поне ще правят битки за шофйори
  • 57 Boris

    4 3 Отговор
    Извинете за грешката битки за шофиори

    Коментиран от #58, #64

  • 58 Анонимен

    16 0 Отговор

    До коментар #57 от "Boris":

    Хайде да опитаме трети път : шофьори
  • 59 Мишо

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "saki":

    Така е,лесно се правят пари с роби,няма заплата,няма закъснение за работа и т.н.!
  • 60 Ttt

    6 4 Отговор
    Никой не търсят ,стига сте писали фалшиви новини.От мухата правите слон.
  • 61 РАЗБЕРЕТЕ ! ! !

    4 0 Отговор
    Не е вярно всичко това . Англия не търси българи и румънци , търси шофьори и държи да не са от тези националности . Също и работници от други професии но не от тези две държави ! Търсят германци . А иначе Найджъл Фараж дежури и не ни допуска да влезем там , бъдете сигурни ! Ако ще и по корем да се влачат .
  • 62 селски

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Землянин":

    ти пиян ли си бе?
  • 63 Добре че са емигрантите да им работят

    4 0 Отговор
    Хубаво им беше с емигрантите един човек върши работа като за трима на цената на нема и един.Но нали са тъпи та вдлъбнати и им бърка вгъза като видят емигрант да опетнява с краката си величествената им земя ... Същото важи за други покрай тях държавици започващи с Г с Ф с А и така на там ..
  • 64 Учител

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Boris":

    Борисе. Борисе. Не се напъвай по 2 пъти, ще ще се насереш. Пише се "шофьори".
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 карамфила

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Раймонд":

    На британците пришелците им са от техните стари колонии и те ги чувстват катот техни сънародници.По добре е бели источноевропейци да дойдат на острова и да им работят като бели роби.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: