3 Октомври, 2021 20:30 3 918 27

В Норвегия хем добиват нефт, хем опазват климата. Възможно ли е?

  • климатични промени-
  • нефт-
  • норвегия-
  • климат-
  • газ-
  • природа-
  • европа

Норвежците искат да са "зелен шампион", но пък са най-големият износител на нефт и газ в Западна Европа

В Норвегия хем добиват нефт, хем опазват климата. Възможно ли е? - 1
Снимка: Shutterstock

Още от малки норвежците биват възпитавани в любов към природата и се смятат за нейни приятели и защитници. От друга страна благоденствието в Норвегия се дължи до голяма степен и на това, че там добиват нефт и газ. Затова нека попитаме как се съвместяват двете неща: възможно ли е хем да опазваш климата, хем да добиваш нефт?

Най-големият износител

"Когато става въпрос за климата, не бива да се забравя, че Норвегия е най-големият износител на нефт и газ в Западна Европа", казва Стайнер Винтер Кристиансен от норвежката "Климатична организация на бабите и дядовците". "Моето поколение създаде това норвежко благоденствие именно чрез нефта и природния газ. Но ние имаме отговорност и в името на нашите деца и внуци трябва да кажем: Стига толкова!", казва 75-годишният норвежец. Според неговата организация, норвежкото правителство трябва да спре издаването на нови лицензи за сондажи на нефт и газ. Той е категоричен, че добивът на тези суровини е бил добър за повишаването на благосъстоянието на страната, но не и за климата.

За да добием представа за богатството, с което разполага Норвегия, е достатъчно да хвърлим един поглед към най-големия държавен фонд в света - норвежкия "Пенсионен фонд чужбина", чиито активи възлизат на близо 1,2 трилиона евро. Само през първото полугодие на 2021 той е постигнал доходност от почти 10 процента. Фондът инвестира в хиляди компании по света, но най-големите му приходи идват именно от бизнеса с петрола. Затова и го наричат "Нефтеният фонд".

По пътищата - пълно с електромобили

А за да добием представа и за това какъв силен интерес имат норвежците към устойчивите решения, е достатъчно да застанем на която и да била пътна артерия в Осло и да си затворим очите. Ще установим, че макар трафикът да е не по-малко натоварен от който и да било друг голям европейски град, шумът от движението е значително по-слаб. Просто защото норвежците са световни шампиони в употребата на електрически коли. А ако съдим по резултатите от изборите, проведени на 13 септември, норвежците ще продължат да изискват от бъдещите си правителства да правят повече за защитата на климата.

И все пак си остава парадоксът с раздвоението между богатството, дължимо на нефта, и климатичното съзнание на норвежците. "Искаме да сме "зелен" шампион, но сме такъв само що се отнася до електромобилите", казва ръководителят на "Грийнпийс Норвегия" Фроде Плейм. Той добавя, че нито едно норвежко правителство дотук не е проявило достатъчно кураж да постави въпроса за добива на нефт и се пита дали следващото ще има тази смелост. Лидерът на социалдемократите и вероятен следващ премиер на страната Йонас Гар Стьоре заяви междувременно, че през това десетилетие Норвегия ще бъде изправена пред големи предизвикателства. "Ще трябва да вземем и някои много трудни решения", каза той на провежданите в момента преговори за съставяне на управляваща коалиция.

Норвежкият нефт се изгаря в чужбина

При изгарянето на изкопаеми горива като нефт се освобождава вредният за климата въглероден двуокис. Тъй като норвежкият нефт обаче се изгаря в чужбина, парниковите емисии се пишат на сметката на съответните страни-вносителки на суровини от Норвегия. Самата Норвегия пък покрива своите енергийни нужди изключително от възобновяеми източници - като вода и вятър. Затова и за Стьоре нефтът си остава на първо време източник на доходи, който не бива бързо да пресъхва. Той нееднократно е казвал, че нефтената и газовата индустрии трябва да се развиват, а не да се затварят. С крайна дата за това той не се ангажира, още повече, че други страни доставчици като Русия, САЩ или Катар незабавно ще покрият глобалното търсене, ако Норвегия реши да се оттегли от пазара.

Природозащитникът Плейм пък подчертава в тази връзка, че един бързо извършен преход ще означава преимущества за страната. "Колкото повече отлагаме решаването на този въпрос, толкова повече ще нараства рискът за икономиката", твърди той. С решителни действия по отношение на нефтената индустрия Норвегия може да стане зелен шампион, какъвто иска да бъде, и същевременно да изпрати важен сигнал към другите страни, добиващи петрол, убеден е той.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Толкова им е и "износа" на тях

    4 16 Отговор
    Находищата им са колкото нашият газ от Гиген ли,от Чирен ли беше?

    Коментиран от #23

  • 2 В НОРГЕ хората живеят около...59 пъти

    10 36 Отговор
    По-добре от Алкашите в ПУТКИНСТАН.
    Но..не ги управляват...КГБ - жужета капитани или Български Ушат Фатмак.

    Коментиран от #3, #12

  • 3 Много си скромен бе

    28 3 Отговор

    До коментар #2 от "В НОРГЕ хората живеят около...59 пъти":

    Надраскай 159 пъти по-добре че да ти повярват.Абдул Мемет Кюпрюлю от Осло съм,викинг с бяла чалма..

    Коментиран от #26

  • 4 Небесен

    22 0 Отговор
    Няма значение на какво са учени малките норвежчета лгбти, важното са интересите а те клатят феса, а при американците всичко свързано с пари е в техен интерес стига всичко да работи за тях, ето така световния глобалистически елит командва света с вдойните стандарти както каза вискотрътлестия Ким Чен Ун
  • 5 Жаба Кикерица

    25 1 Отговор
    Да им изпратим нашия Бойко , та да ги научи как се правят нещата ! Ще нарече премиера им Прост Пе-дал или П-утка и това си е !
  • 6 онзи

    28 1 Отговор
    Тоя нефт нали се изгаря и отива в атмосферата, а тя е обща.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да но

    36 6 Отговор
    В Норвегия държавата добива полезните изкопаеми сама, а не на концесия с 1% неясна печалба от Дънди Прешъс, като колониална България.
  • 9 Оня

    2 9 Отговор
    Много мъка в коментарите..
  • 10 Норвежец

    26 2 Отговор
    "В Норвегия хем добиват нефт, хем опазват климата"

    Нещо като дървено желязо ли - хайде стига с пропагандата. Електромобилите много екологични ама централите които произвеждат тока за тях не са. Норвежкия нефт се изгарял в чужбина и това също е много екологично. И някакъв изкуфял 75 годишен норвежец си живял добре заради петрола и газът обаче сега станал голям еколог и казвал "Стига толкова!" - децата и внуците му не трябва да живеят вече добре.

    Коментиран от #13

  • 11 НИЯ

    7 0 Отговор
    АМИ ДА НИ ИЗПРАЩАТ ПОЛЕЗНИТЕ ИЗКОПАЕМИ НА НАС, НИЕ ЗНАЕМ КАК ДА ГИ ИЗПОЛЗВАМЕ. НАЙ МАЛКО НИ ИНТЕРЕСУВА РЕЗУЛТАТА ОТ ТОВА.
  • 12 YYYззззз

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "В НОРГЕ хората живеят около...59 пъти":

    Педофилска държава
  • 13 Мммммм

    9 9 Отговор

    До коментар #10 от "Норвежец":

    Концентрирай се върху това - ако Норвегия не произвежда, другите държави ще вземат техния пазар! Това няма да намали, световното замърсяване! А тока в Норвегия се произвежда от вода и вятър, ако не знаете! И в момента продава за Великобритания и Германия! Докато нефта се търси, той ще се добива! Ако Норвегия не го добива, ще го добиват другите държави.

    Коментиран от #18

  • 14 яяяяя

    20 6 Отговор
    Нищо не казват DW за прочутите норвежки педофили! Как се размножават, как се забавляват, чрез делене, или умножение?!? Любопитна и забавна информация.

    Коментиран от #15

  • 15 😂😂😂😂

    5 14 Отговор

    До коментар #14 от "яяяяя":

    Педофилите са само в твоята глава!

    Коментиран от #21

  • 16 Bay Khoey

    0 1 Отговор
    IGCC CCS... нефть, газ, Я ЛЮБЛЮЮЮЮ
  • 17 None

    14 3 Отговор
    Двуличието на скандинавците е пословично, както и извратената им тъмна страна. Който, е имал контакт с тях много добре знае.
  • 18 Норвежец

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мммммм":

    Е какво като други ще им вземат пазара - те ще са са екологични нали - ама парите не миришели. Пък че тока им се произвеждал от вода и вятър - е не всички са облагодетелствани с толкова вода пък вятъра е вятърничава работа - и там се случват дни да не духа.

    Пък и какво ги интересуват другите държави че търсят нефт - важното е те да са екологични. Ама само приказки от джендъри.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Мммммм

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Норвежец":

    След като няма да има екологичен ефект, защо трябва да губят пазар? Защо? То няма да е по-екологично!
  • 20 Мммммм

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Норвежец":

    Това е като да затвори Поморийската фабрика за алкохол, защото алкохола е вреден! Това няма да намали алкохолиците, защото Карнобатския ще увеличи производството! Само че поморийците ще пият солена вода!
  • 21 яяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "😂😂😂😂":

    Що, ти проверявал ли си къде са?

    Коментиран от #22

  • 22 😂😂😂😂

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "яяяя":

    У нас е пълно, прегледай новините, всеки ден пишат!
  • 23 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Толкова им е и "износа" на тях":

    Норвегия изнася годишно за Европа над 110 млд куб газ !!! Газпром изнася под 200 млд куб !! Отделно имат износ и извън Европа ! И това само защото ограничават находищата само до абсолютно безопасни откъм течове и аварии !! Ако дупчеха и вадеха наред като ушанките със сигурност могат да ги минат , поне в Европа !! Ако Чирен и Гиген имаха толкова газ , щяхме да сме втората най-богата държава в Европа , пак СЛЕД Норвегия !!
  • 24 различно е

    2 3 Отговор
    Норвежците предупреждават за изтощаване на своите находища поне от 10 години. И държавата събира приходите във фондове които носят някаква ликвидност , когато приходите от въглеводороди ще намалеят рязко , и се готвят за този момент . Тъй ,че и да дупчат много , или малко това е положението , газа им свършва . Икономиката им се базира на добива - нефтени платформи , плавателни съдове Докато в Русия се смята , че има енергия да храни света още поне 200 години.
  • 25 Госあ

    0 0 Отговор
    Ами ей така става, Норвегия са най големия износител в Европа, а Германия - най големия потребител. Просто е. А най фрапантно е, че след Китай, Германия е най големия производител на пластмаса ! С тая разлика, че Китай произвежда за целия свят и са 1.4 млрд, а територията им е няколко германии.
  • 26 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Много си скромен бе":

    Точно ти ли го каза дето си слугинаж на най-илямизираната държава Русия ? В Русия християнството е пред изчезване ,а новата религия е исляма ,а той за Норвегия пише ,която е най-добре развиващата се.и социализирана държава в света.
  • 27 Гост

    0 4 Отговор
    Аз не знам ,защо просто не взимаме дори и газ от Норвегия ,а се обвързваме с терористи като руснаците ? Русия е враг на света и най-вече на България и подобни обвързвания са проблем за нормалния свят.
Новини по държави: