5 Октомври, 2021 07:21 5 278 11

В Япония откриха неизвестен досега вирус

  • вирус-
  • япония-
  • заразени-
  • здраве-
  • токио-
  • йезо вирус-
  • кърлежи

Новият патоген се предава чрез ухапвания от кърлежи

В Япония откриха неизвестен досега вирус - 1
Снимка: Shutterstock

В Япония е идентифициран неизвестен досега вирус, който, заразявайки хората, може да причини остра треска. Новият патоген, наречен Йезо вирус, се предава чрез ухапвания от кърлежи. Описание на откритието е публикувано в списанието „Nature Communications“, предаде NOVA.

В периода от 2014 до 2020 г. при 7 пациенти е регистрирана неизвестна инфекция, характеризираща се с повишена температура и намаляване на броя на тромбоцитите и левкоцитите в кръвта. Сред тях няма смъртни случаи. Изследователи от университета Хокайдо, заедно с колеги от други университети и медицински институции в Япония, извършили генетичен анализ на вируса, изолиран от кръвни проби от двама пациенти от остров Хокайдо, заразени през 2019 и 2020 г., и установили, че това е нов, неизвестен досега патоген от рода Orthonairovirus, който включва и вируса на конгоанската хеморагична треска.

Учените го нарекли Йезо вирус (YEZV) на древното историческо име на остров Хокайдо. Филогенетически новият вирус е близък до вирусите Сулин и Тамди, открити съответно в Румъния и Узбекистан. Последният наскоро предизвика няколко случая на остра треска при хора в Китай. Всичко започва, когато 41-годишен мъж е приет в болница на остров Хокайдо през 2019 г. с треска и болка в крака, след като е ухапан от кърлеж при разходка в местна гора. Две седмици по-късно той е изписан. Тестовете показват, че е заразен с неизвестен вирус. Втори пациент се обръща с подобни симптоми след ухапване от кърлеж през следващата година.

След това изследователите са проверили отново кръвни проби, взети от болнични пациенти, които са имали подобни симптоми след ухапвания от кърлежи от 2014 г. и са открили подобни инфекции при други петима пациенти. Всички, включително първите двама, са имали треска, намален брой тромбоцити и левкоцити в кръвта и са с наблюдавани признаци на чернодробна дисфункция. За да определят вероятния източник на вируса, изследователите са проверили проби, събрани от диви животни в района между 2010 и 2020 г. и са открили антитела срещу новия вирус при елен и миещи мечки, и РНК на вируса в три основни вида кърлежи на остров Хокайдо.

"Вирусът Йезо изглежда се е разпространил в Хокайдо и причинява заболяване, когато се предава на хора от животни чрез кърлежи", каза директорът на изследването Кейта Мацуно, вирусолог от Международния институт по борба със зоонозите. „Нито един от случаите, за които знаем, не са били фатални, но е много вероятно болестта да бъде открита извън Хокайдо, затова спешно трябва да проучим нейното разпространение." На следващия етап от изследването учените планират да проследят възможното разпространение на новия вирус сред диви животни и хора в цяла Япония. За да направят това, те трябва да съберат информация за пациенти, които са били в болници в страната със сходни симптоми.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кацаров

    14 0 Отговор
    А така,само туй ни липсваше.
  • 2 Трезвомислещ

    30 2 Отговор
    Сега, нови неизвестни субстанции, за новия неизвестен вирус. Хипохондриците на опашка, за поредния боц.
  • 3 Ваксинирайте

    25 1 Отговор
    и кърлежите да не разнасят вируса !

    Коментиран от #6

  • 4 Оптимист

    16 1 Отговор
    Все нещо трябва да сложи точка на тази цивилизация , може и ние самите ...
  • 5 Иван

    19 1 Отговор
    Бил Гейтс проявява интерес към този вирус, иска да го патентова.
  • 6 Илия

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ваксинирайте":

    Българските кърлежи са корави , нищо не ги лови , като политиците ни са .
  • 7 Иван

    10 0 Отговор
    .......и да не допускат Антъни Фаучи на японска земя
  • 8 Азим

    10 0 Отговор
    За 6 г. при Седем души е устсновн някакъв си вирус, абе вие добре ли сте, че ни гописна съобщавате?
  • 9 Новият век на вирусите

    4 0 Отговор
    А ухапване от хлебарки, не предизвиква ли вирус....?!
  • 10 A3Е

    3 0 Отговор
    До автора на статията.При ухапване от кърлеж и неправилно лечение, по принцип може да се стигне до треска, учи се по биология в 5-ти клас.
    Само казвам
  • 11 Японска

    0 0 Отговор
    Тютка с два косъма
Новини по държави: