5 Октомври, 2021 14:11 7 197 36

Във Великобритания са гневни: "Това е същинска катастрофа"

  • великобритания-
  • бензин-
  • бензиностанции-
  • криза-
  • катастрофа-
  • гневни-
  • ес-
  • европа-
  • лондон-
  • борис джонсън-
  • шофьори-
  • камиони-
  • британци

Невиждана досега криза във Великобритания - остра липса на шофьори, бензин и някои хранителни продукти

Във Великобритания са гневни: "Това е същинска катастрофа" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Защо във Великобритания се стигна до липса на шофьори и дефицит на бензин? Британското правителство отговаря на този въпрос обикновено с аргумента, че не само на Острова липсвали 100 000 шофьори на камиони. Така било и в други европейски държави.

"Това не отговаря на истината, г-н Джонсън!"

Но това просто не отговаря на истината, категоричен бе водещият от БиБиСи Андрю Мар в разговор с Борис Джонсън. Мар обясни на премиера, че журналисти от БиБиСи са разговаряли с браншовите организации на бензиностанциите във Франция, Полша, Германия, Италия, Нидерландия и Испания. "Никъде другаде няма проблеми като нашите. Дори в Северна Ирландия е по-добре. Как да си го обясним?", попита водещият в предаването си. В отговор Джонсън направи опит да се измъкне с обяснението, че във Великобритания търсенето имало своите особености. С това уклончиво обяснение премиерът всъщност отново препраща към трайния упрек на правителството срещу медиите, че създавали паника и тласкали хората към презапасяване. Дейвид Чармън, собственик на бензиностанция в Кент, направо побеснява от такива аргументи. Той разказва, че миналата седмица е получил само половината от обичайните доставки на гориво. По уикенда, засега само пробно, армията започнала да доставя гориво за неговите колонки, но въпреки това в момента резервоарите отново били празни. "Това не е никакво презапасяване. Хората чакаха достатъчно дълго и просто вече нямат бензин, за да запалят колата и да отидат на работа", казва Чармън.

"Колим по принуда толкова много животни"

Служителите на неговата бензиностанция, пък и той самият, често трябвало да бутат до колонката автомобили от опашката, които вече просто нямали капка гориво. През последните месеци бизнесът му бил изправен пред огромни трудности. "Няма достатъчно шофьори на цистерни, тъй че ние и преди не можехме да поддържаме обичайните резерви от гориво за два дни напред. А когато настъпи кризата, положението много бързо стана критично", обяснява той.

От началото на тази седмица и войници помагат при снабдяването с гориво. Но и в други сектори ситуацията бързо се изостря - проблемите в снабдяването на супермаркетите все още продължават. Месопреработвателната индустрия предупреди, че през следващите седмици десетки хиляди свине ще трябва да бъдат заклани и кремирани, просто защото не могат да бъдат извозени до кланиците, където на всичкото отгоре също има остра липса на работна ръка. "Никога досега не се е налагало по принуда да колим толкова много животни. Това е същинска катастрофа. Фермерите искат да снабдяват хората с храна и стриктно спазват високи стандарти. Бързо трябва да се намери някакво решение", призовава синдикалистката Минет Батърс.

"Всичко това е хубаво"

По този въпрос премиерът Борис Джонсън не можа да измисли нищо друго, освен констатацията, че в хранително-вкусовата промишленост трябвало да се убиват животни. Сега британското правителство започва да издава временни работни визи за граждани на ЕС, които биха работили в определени сфери от икономиката. Джонсън обаче отново поясни, че няма да има общо облекчаване на строгата имиграционна политика, която води Лондон: в страната не бивало отново да нахлуват ниско платени работници. Вместо това правителството смята да повиши равнището на заплащане и да преструктурира британската икономика. "Хората искат да печелят повече, за да повишат стандарта си. Тъкмо по тази причина те гласуваха в полза на Брекзита", казва бившата министърка на икономиката Андреа Лийдсъм. Според нея сега заплащането на труда ще започне да расте, а предприемачите ще инвестират повече. "Всичко това е хубаво и ще създаде нови работни места", уверява тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на ви брекзит

    98 1 Отговор
    във великобритания нещата не опират до липса на шофьори,а до липса на разум!

    Коментиран от #36

  • 2 ИСТИНАТА!

    119 0 Отговор
    Англия изгони гастарбайтерите,които вършеха черната работа,главно-Българи и Румънци,смятайки ги за второ качество хора...!А англичаните не са свикнали на черна работа...!ТОВА Е...!!!
  • 3 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    59 5 Отговор
    Оплачете се на Тръмпи,
    щото той ви накара да напуснете ЕС...
  • 4 Калитко

    65 0 Отговор
    РАБОТНИ места и сега има ама работници няма.
  • 5 Грульо

    70 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Хората искат да печелят повече, за да повишат стандарта си. Тъкмо по тази причина те гласуваха в полза на Брекзита"

    Таз много заблудена. Едно време може хората да са искали това, но са искали да бачкат, а сегашните младежи не искат да бачкат, а да печелят от тиктоци и други виртуални безделия. :D
  • 6 Чичо Вова

    33 2 Отговор
    Давам аз бензин в моя магазин
  • 7 no name no face no number

    27 2 Отговор
    Защо ще ги комяте бе капиталисти прости нали защитавате животните,па хранете ги гледайте ги докато положението се нормализира бати и иди те
  • 8 АЕС

    70 0 Отговор
    В Англия има достатъчно работна ръка. Време е колониално мислещи те англичани да осъзнаят, че е дошло време и те да работят а не само да експлоатират.
  • 9 Брабинеца

    29 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Според нея сега заплащането на труда ще започне да расте, а предприемачите ще инвестират повечe----- а според меще започнат и да плщат/харчат повече, в крайна сметка едните ще станат по богати, а останалите по бедни
  • 10 нормално

    47 0 Отговор
    колониалните държави ще умрат от глад ако не са колониите. Англичаните изпуснаха последните си колонии - източноевропейските страни, и ето го резултата. Никой не е станал богат с много труд а с много крадене под различни форми.
  • 11 ТаУмВзе

    16 2 Отговор
    Нищо не са видели! Хайде да се направят нива за картофи. Рошавия да ходи да Проси от деменцията, или от който се сети. На ви са брекзит, гретенизъм и мулти култи! Легни си клекнал, докато си прав.
  • 12 Фен

    27 0 Отговор
    Спешно изпращайте корабите за нови роби по света, както в древността.
  • 13 Нюз

    34 0 Отговор
    Проблемът е че хората им въобще не им се работи.Те не искат повече пари искат да си лентяйстват.
  • 14 360

    15 2 Отговор
    НАПУСКАНЕТО НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОТ ЕС Е ПЛАНИРАНО ОЩЕ ПРЕДИ ДА НАПРАВЯТ "ПРОЛЕТИТЕ", ТЪЙ КАТО СМЯТАЛИ ЧЕ ТЕЗИ "ПРОЛЕТИ" ЩЕ НАВОДНЯТ ЕС С МИГРАНТИ ОТ АФРИКА, СИРИЯ, ИРАК . . .
  • 15 юрист

    23 0 Отговор
    ....Публикувано във факти.бг: "Хората искат да печелят повече, за да повишат стандарта си.... ХАХАХА- абе, островитянино- ХОРАТА, КОИТО РАБОТЯТ, ИСКАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ ПОВЕЧЕ- КАК ЩЕ ПЕЧЕЛИ ПОВЕЧЕ ОНЗИ, КОЙТО НИКОГА НИЩО НЕ Е РАБОТИЛ И РАЗЧИТА НА СОЦИАЛА ВИ;0 А сега накарайте вашите социални паразити, които са на социал, да РАБОТЯТ, след като си ги отглеждахте над 40 години, давахте им максимални права и прокарвахте във вашето общество убеждението, че ВСЕКИ, който работи, НЕЗАВИСИМО КАКВО- обиновен работник, среден и висш мениджмънт, на бюро или в производството- Е БЯЛ ТРУДОВ РОБ.;0 Не можете да се сравнявате с България след обявяването на независимостта ни през 1908г. с абсолютно НИЩО, защото тогава в цяла България е имало хора, които РАБОТЯТ КАТО ЛУДИ- за разлика от липсата на хора- ваши граждани, които искат изобщо да работят каквато и да е професия, в мъгливия ви остров;0
  • 16 Мюмюн

    15 0 Отговор
    Ей сига си гуворихми пу телефонат сас тоз борис ли е, морис ли е....той ми вика: Лошо, Мюмюне лошо-нема роми да бачкат кат лавове у банкити, офисити и даржавнити очреждения! Ас му викам-аланкоолу, когиш роми са работили кат такива бе, саму метачи, месупрерабутватели и у фабрикити за риба и амазон! Сига ша даваш паре на нашти спициалисти кату за банкери и ша дойдат барем пидесе хиляди чувека да бачкат виднага. За метач-3500 паундове чистак-бърсак, за фабриката-4000 паундове. Ша даваш манджа 3 пати на ден, бизплатну настаняване у кащи сас 2 души вав стая-саму роми. И бизниса трагва, инак....ша ядеш на кутумбаса куйрука. Ана.дън.мо, бай бурисе? Ша има сделка, така мириши май.
  • 17 Според

    16 4 Отговор
    Новия световен ред англичаните са ОК :
    1.Рептилии за крал и премиер.
    2.Солиден брой "ваксинирани"
    3.По-малка консумация на горива и храна-по-малко емисии.
  • 18 Ами да

    5 0 Отговор
    Хубаво име на синдикалистката! Искам и у нас!
  • 19 Дебил

    6 7 Отговор
    Колко са проЗти: англичаните, гърците, шведите, германците, датчаните и т.н..... И колко сме Ентелегентни ние.....втори след евреите в галактиката. ВЕреайте ми. И затова живееме така.....в кочина. "Пресмял се хърбел на щърбел". Това сме ние.

    Коментиран от #21

  • 20 юрист

    11 1 Отговор
    Хайде сега, боджо на накара ДЕЦАТА НА ЦВЕТЯТА- ОПС- ДЕЦАТА НА ТРЕВАТА / МАРИХУАНАТА, ДЕ;0 / ДА РАБОТЯТ- ;D Къде се е чуло и видяло трето пооление наркоман на социал,. да дава качествена работа- независимо в офис или на полето, а;0 Неслучайно работниците на полето в ю.к. бяха източноевропейци- каквото и да е било по соца, НЯМАШЕ масово разпространение на употребата на наркотици и това е ФАКТ- затова нашите работници бяха предпочитани в ю.к. Да видим как ще накарат напушен с марихуана британски гражданин да реже аспержи на полето или да бере ягоди там;0 Има да му се привиждат зелени, пембени и всякакви други цветове малки човечета и да ги бърка със зеленчуците, които трябва да се прибират;D
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 JJJJ

    10 0 Отговор
    Въпросът се решава лесно,от утре с колело на работа и по малко плюскане че и без това са водещи в класацията за наднормено тегло
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Има много хубави български поговорки

    11 1 Отговор
    Да бе мирно седяло , не бе чудо видяло ; Каквото сам си направиш , никой друг не може да ти направи ; и други . Сега да си берат гайлето .......
  • 31 кондуктор

    7 0 Отговор
    аре на градския транспорт и без оплаквания
  • 32 Българин

    4 0 Отговор
    Нали не искаха този гаден ЕС?Сега какво реват?
  • 33 маняк

    3 0 Отговор
    Га ядахти и пихти на слънчака ни ривахти
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пловдив

    1 0 Отговор
    Англичаните работят ли изобщо?! И ако не, то тогава какво правят по цял ден?! Аз лично бих откачил, ако нямам трудов конкретен ангажимент за деня, даже финансово да съм обезпечен!
  • 36 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "на ви брекзит":

    Ами така е и все така да продължава, нали си имат бабка във фъкингдам която командори целия свят
Новини по държави: