Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 15:26 5 011 10

"АстраЗенека" създаде лекарство срещу COVID-19

  • астразенека-
  • сащ-
  • лекарство-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • пандемия-
  • вирус

То е за хора, които реагират лошо на ваксините поради отслабена имунна система

"АстраЗенека" създаде лекарство срещу COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

AstraZeneca ("АстраЗенека") поиска от регулаторните органи на САЩ разрешение за спешна употреба на ново лекарство на компанията за предотвратяване на COVID-19 при хора, които реагират лошо на ваксините поради отслабена имунна система, съобщава БНР, цитирайки Ройтерс.

В изявление във вторник английско-шведският производител на лекарства заяви, че е включил данни в своята декларация до Администрацията по храните и лекарствата (FDA) от изпитване на късен етап, което показва, че лекарството намалява риска от хора да развият симптоми на COVID-19 със 77%. Терапията с антитела, наречена AZD7442, може да защити хората, които нямат достатъчно силен имунен отговор към ваксините срещу COVID-19, или да допълни курса на ваксинация за тези, като например военнослужещи, които трябва да засилят допълнително защитата си, посочва още "АстраЗенека".

Докато ваксините разчитат на непокътната имунна система за разработване на целеви антитела и клетки за борба с инфекциите, AZD7442 съдържа лабораторно изработени антитела, предназначени да се запазят в тялото с месеци, за да ограничат вируса в случай на инфекция. Разрешението на САЩ за AZD7442 - на базата на две антитела, открити от Медицинския център на Университета "Вандербилт" в САЩ - може да бъде много печелившо за AstraZeneca, чиято широко използвана ваксина срещу COVID-19 все още не е одобрена от американските власти. Резултатите от опитите за терапията с AZD7442, публикувани за първи път през август, са взети три месеца след инжектирането, но компанията се надява, че може да рекламира този лекарствен препарат като едногодишен щит, тъй като изследователите ще проследят участниците в изпитването до 15 месеца.

Преговорите относно споразуменията за доставка на AZD7442 продължават със САЩ и други правителства, казаха от AstraZeneca. Терапиите срещу COVID-19, базирани на същия клас моноклонални антитела, се разработват и от конкуренти като Regeneron, Eli Lilly и GlaxoSmithKline в партньорство с Vir, конкурирайки се за ролята на тези компании в лечението и превенцията на COVID-19. Но подаването на молба за спешно одобрение изглежда затвърждава лидерството на AstraZeneca в превенцията на коронавирусното заболяване. Това контрастира със забавянията в търсенето на AstraZeneca за одобрение в САЩ на ваксината срещу COVID-19 Vaxzevria, разработена съвместно с Оксфордския институт, като по-голямата част от желаещите да се имунизират американци вече си поставиха ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna или на Johnson & Johnson. През юли от AstraZeneca заявиха, че очакват да поискат одобрение в САЩ на COVID-ваксината на компанията през втората половина на тази година.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    18 11 Отговор
    Първо беше прилепът, после ваксината, сега и лекарството. Медицината (фармакия) тотално се провали, надали някой ще й се довери отново. Аз добре, че още преди 10г спрях да им внасям здравни осигуровки, та не се чувствам съпричастен с тоя цирк.

    Коментиран от #4

  • 2 Последния Софиянец

    18 5 Отговор
    Антитела от шимпанзета?Не, благодаря!
  • 3 Астра шебека

    22 4 Отговор
    Оф, пак ли тези алчни фармацевти се опитват да си пробутат поредния боклук.

    Коментиран от #9, #10

  • 4 На тези

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    изобщо не им вярвам .
  • 5 Гого

    13 2 Отговор
    Ще имаме ли по бърз интернет както с ваксините?
  • 6 Тея Астра

    14 4 Отговор
    Не успяха да ни изтребят с ваксините, сега измислиха "лекарство".
  • 7 юрист

    4 11 Отговор
    Това съобщение чаках с нетърпение. Значи- след като се приложи на американците и даде добър ефект върху тях, значи може да се пусне и в ЕС, купува се това лекарство и КРАЙ С ПАНДЕМИЯТА. От настоящия момент до края на пандемията остава много малко... При американците има голям проблем с метаболитния синдром, наднорменото тегло вследствие на употребата на ГМО- ако става и е ефективно за тях, значи ще е поне 1.5 пъти по-ефективно за нас...Мисля, че до 1-2 години, считано от днес, човечеството ще пребори ВСИЧКИ мутации на ковид , известни до момента, и с пандемията ще се приключи завинаги.
  • 8 r166

    16 2 Отговор
    Никакво лекарство и никаква ваксина не е това "нещо", което трябва да се взима/инжектира през определен период само и само да не се заразиш от Нещото.
  • 9 гост

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Астра шебека":

    Не така колега,това не е боклук а биологично оръжие за изтребление на човешкия вид !!!!
  • 10 ртл

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Астра шебека":

    Американците си ползват белина кво ще ги занимават с лекарства.