Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 00:53 3 144 7

Бумът на соларните инсталации е изпитание за енергийната мрежа в Полша

  • соларни панели-
  • бум-
  • изпитание-
  • енергийна мрежа-
  • полша-
  • зелена енергия

Около 70% от електроенергията в страната се произвежда от въглища и политиката на управляващата партия "Закон и правосъдие" по отношение на зелената енергия не е адекватна

Бумът на соларните инсталации е изпитание за енергийната мрежа в Полша - 1
Снимка: Shutterstock

Правителствени субсидии насърчават изграждането на малки соларни инсталации в Полша и успехът е налице - инсталирани са 5,4 гигавата мощности, при минимална цел за соларни панели с мощност 5 гигавата до 2025 година. Но неочакваният бум започва да се превръща в проблем, пише европейското издание Politico, предаде Investor.

Според условията на схемата правителството отпуска 3000 злоти (660 евро) за изграждане на инсталации с мощност от 2 до 10 киловата. Потребителите могат да получат безплатно 80% от електроенергията, която не са потребили, когато соларните панели не работят. По този начин полските домакинства превръщат енергийната мрежа в собствено съоръжение за съхранение на енергия, което затруднява баланса.

Към момента в Полша има инсталирани 700 хил. соларни инсталации по домовете, но очакванията на Министерството на климата и околната среда очаква до края на годината техният брой да надхвърли 1 млн.

Успехът на правителствената програма обаче поставя на изпитание енергийната мрежа. И сега правителството се чуди как да спре субсидиите, но да запази атрактивността на соларните инсталации по домовете. В момента схемата е една от най-благоприятните за домакинствата в целия ЕС, коментират полските власти.

Една от готвените промени е начинът, по който се използва непотребената електроенергия. Предложението е потребителите да продават излишната енергия по пазарни цени, а след това, когато се наложи да купуват - това също да става по пазарни цени.

Вероятно новите условия ще бъдат представени през януари 2022 година. Но лобисти на соларната индустрия в страната смятат, че субсидиите трябва да бъдат запазени на всяка цена, пише Investor.

За Полша проблемите, които носят възобновяемите енергийни източници, са нещо ново. Около 70% от електроенергията в страната се произвежда от въглища и политиката на управляващата партия "Закон и правосъдие" по отношение на зелената енергия не е адекватна.

Управляващите не насърчават развитието на офшорните вятърни паркове, при които балансирането е по-лесно. Така Полша не успя да покрие целите на ЕС 15% от крайното енергийно потребление да бъде покрито от ВЕИ до 2020 година.

Сега, с бума на соларните инсталации и свиването на полската икономика заради пандемията от коронавируса, Варшава изглежда се доближава максимално до европейските цели. Но този ръст не е никак здравословен за енергийната система - само за година солараните инсталации се увеличават с 200% или 4 гигавата. По този начин страната се нарежда на четвърто място по експанзия на соларните мощности след Германия, Нидерландия и Испания през 2020 година. Тези данни бяха разпространение от лобистката група Solar Power Europe.

В Полша най-бързо расте сегментът на най-малките - домашни инсталации. Наред с нуждата от все повече средства за субсидии, това извади на светло и дългогодишното забавяне на модернизацията на енергийната мрежа на страната.

Без модернизация Полша може да се окаже в кризисно положение с растящия брой инсталации, смятат в страната. Възможно решение е малките инсталации да бъдат съпровождани и със съоръжения за съхранение на енергия.

Експертите коментират, че Полша има нужда от инструменти като динамично тарифиране, както и намаляване на пика на производството чрез съхранение на енергия. Това може да подобри баланса на доставките и потреблението на енергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДдддД

    18 8 Отговор
    Абе то в цял свят се видя,че соларите и дори перките са доста несигурен източник на енергия.Единственото нещо което могат соларите е да греят вода-и то в малки количества...а не в индустриални...
  • 2 Коко

    4 11 Отговор
    Колега ДДДД, ако се наспиш - друга песен ще запееш……В космоса спътниците вода греят….

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Преминаващ оттук

    11 4 Отговор
    до Коко: А ти ако се наспиш и попрочетеш малко ще разберш каква е ефективноста на соларните панели спрямо инвестицията която се влага. За колко време ще се изплати. И не на последно място колко ток и каква мощност можеш да черпиш.
    Ако е за една крушка да ти свети не си заслужава.
  • 4 Ами не

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Коко":

    Кокич-то и американците в Тексас искаха да спят-ама две седмици спяха в колите си .А от студ над 200 човека отидоха във вечните ловни полета...И то точно защото разчитаха на панелите и вятърните мелници.И не само там.В Холандия преди 7-8 години беше същата ситуация-грееха се в колите си...Айде малко по-адекватно гледайте на реалността де.
  • 5 я пак

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Коко":

    Пич,как така сравняваш космическите панелки с ширпотреба за обикновенните хора? Технологийте за Космоса са супер скъпи и почти не приложими в дейноста на Земята.Просто защото са икономически неизгодни-губи се финансовият смисъл.Мислете малко с главите си като пишете по форумите.
  • 6 не може да бъде

    7 0 Отговор
    Безвъглеродната енергетика е една утопия и вече има достатъчно индикатори за това,в т.ч.и отрезвяващите цени на природния газ 1600 USDpd 1000 куб.м.и на въглищата над 200 USD за тон/миналта година беше 80 долара/.Както казват специалистите,и вятърните централи и слюнчевите са източници с ниска плътност на подаваната енергия и не стават за промишлеността ,не могат да я захранят.Ако пък масово се мине към електрически автомобили,тогава без традиционните централи ще настане истински хаос ,но това зелените талибани не могат да го преценят,защото толкова им е пипето .възобновяемите източници могат само да допълват традиционните и там им есилата и там трябва да се търси ползата!
  • 7 прррц

    2 1 Отговор
    Тук кога тук ще може да направиш домашна соларна система с двупосочен електромер? В Германия може в Украйна също и Полша... Аз не искам субсидии а падане на бюрокрацията...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания