7 Октомври, 2021 09:15 2 489 0

Стратегическо завръщане! Иран скоро ще поднови преговорите по ядрената сделка във Виена

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • аятолах али хаменей-
  • рафаел гроси

Техеран е готов да приеме генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси по всяко време за обсъждане на технически въпроси

Стратегическо завръщане! Иран скоро ще поднови преговорите по ядрената сделка във Виена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Техеран очаква скорошно подновяване на международните преговори за иранската ядрена сделка, прекъснати от юни, заяви вчера иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан след среща с руския си колега Сергей Лавров в Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Поставих акцент върху факта, че в момента финализираме нашите консултации по въпроса, и че много скоро ще подновим преговорите във Виена", каза иранският първи дипломат.

Агенция "Интерфакс" цитира думите на Абдолахиан, че Техеран е получил сигнали, че Вашингтон, който излезе през 2015 г. от ядрената сделка по време на предишното американско правителство, отново е заинтересован да се върне в нея.

Руското външно министерство заяви по-рано, че Лавров е обсъдил въпроса за съживяването на иранската ядрена сделка в телефонен разговор с американския си колега Антъни Блинкън, отбелязва Ройтерс.

Иран е готов да приеме генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси по всяко време за обсъждане на технически въпроси, каза още Абдолахиан, посочва ТАСС.

"Иран е готов да приеме господин Гроси по всяко време за обсъждане на технически въпроси и би приветствал съответно решение на ръководителя на МААЕ да направи такава визита", каза иранският първи дипломат.

Москва и Техеран призовават дошлите на власт в Афганистан талибани за безкомпромисна борба с тероризма, каза днес руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след среща с иранския си колега.

"Афганистан трябва да престане да бъде източник на регионална и глобална нестабилност. Призоваваме новите афганистански власти за безкомпромисна борба с терористичните групировки, а също така с незаконния трафик на наркотици и оръжие", каза Лавров.

Русия и Иран са обсъдили перспективите за активизиране на международното сътрудничество за съдействие за постконфликтното възстановяване на Афганистан, каза руският първи дипломат.

"Отбелязваме необходимостта към уреждането на целия спектър от хуманитарни проблеми да бъдат привлечени съответните международни организации. Наблюдаваме сериозни конкретни стъпки в тази насока от страна на международните структури и от страна на съседните държави. Приветстваме големия и значителен принос на Иран, приютил милиони афганистански бежанци. В този контекст обсъдихме перспективите за активизиране на регионалното и международно сътрудничество за съдействие за постконфликтното възстановяване на Афганистан", каза Лавров.

"Призоваваме иранските и арабските си приятели да продължат да се движат към взаимно сближаване, взаимно обсъждане и съгласуване на всякакви въпроси в отговор на съществуващите тревоги", каза той.

Иран казва, че е дълбоко обезпокоен от "израелското присъствие" в Кавказ на фона на регионалното напрежение, имайки предвид съседа си Азербайджан, който засилва сътрудничеството си с Израел.

"Определено няма да толерираме геополитически промени и прекрояване на границите в Кавказ и сме сериозно обезпокоени от присъствието на терористи и ционисти в този регион", каза Абдолахиан в Москва.

Лавров каза, че е обсъдил с иранския си колега инициативата за създаване на преговорен формат "3+3" с Азербайджан, Армения, Грузия и Турция по въпросите за деблокиране на икономическите и транспортни връзки в региона.

Москва и Техеран се споразумяха още да вземат мерки за ускоряването на процеса на доставки в Ислямската република на руската ваксина "Спутник V", а също така разгледаха възможностите за скорошна организация на производството на тази ваксина в Иран.

"Подписан е договор за доставка на "Спутник V" в Иран. Споразумяхме се да вземем мерки за ускоряване на неговото изпълнение. Също така разгледахме възможността за скорошна организация на производството на ваксината "Спутник V" в Ислямска република Иран", каза Лавров.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания