8 Октомври, 2021 15:00 2 237 28

ЕК ще отговори бързо на Полша

  • полша-
  • ес-
  • ек-
  • урсула фон дер лaйен-
  • санкции-
  • членство в ес

ЕК няма да се поколебае да използва всички възможности, с които е овластена

ЕК ще отговори бързо на Полша - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия оценява задълбочено решението на Конституционния съд на Полша и ще отговори бързо. Това се посочва в изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по повод решението на полския съд, че европейското законодателство няма върховенство над полските закони.

ЕС е основан на ценности и законност. Договорът за ЕС предвижда решенията на Европейския съд да бъдат задължителни за националните власти, включително за съдилищата. Всички държави от ЕС са подписали този договор, допълва Фон дер Лайен. Тя добавя, че трябва да се защитят правата на полските граждани, които ползват предимствата да бъдат граждани на ЕС.

Дружествата с бизнес в Полша имат нужда от правна сигурност, че европейските правила и решенията на Съда на ЕС се прилагат изцяло, заявява председателят на ЕК. Фон дер Лайен посочва, че ЕК ще определи следващите си действия според правната оценка на решението на полския съд. Тя заявява, че ЕК няма да се поколебае да използва всички възможности, с които е овластена, за да защити спазването на договора за ЕС.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заплаши, че ще има последици след решението на полския съд. "Решението в Полша не може да остане без последици. Предимството на правото на ЕС трябва да бъде неоспоримо. Нарушаването му означава оспорване на един от основополагащите принципи на нашия съюз", заяви той, като призова ЕК да "предприеме необходимите действия". Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс не каза какви конкретни мерки може да бъдат предприети, но даде да се разбере, че сигурно ще има скорошна реакция - до дни или седмици.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    40 4 Отговор
    Полша я пищете бегала от ЕС. Полша от половин месец не докладва никакви ковид болни, никакви ваксинирани, никакви в болницата. Полският президент обикаля като цветарка по страните от ЕС и сключва договори за двустранно сътрудничество. Полша 2022г няма да е част от ЕС, а след нея и Унгария и Чехия и Словакия.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 КОТарАК

    28 0 Отговор
    коя беше тая урсула-дето стоя на миндерчето на султана ли?
  • 3 гадно

    32 0 Отговор
    Тия май бъркат членството в съюза с крепостничество видяхме им ценностите за нищо не стават и уверено вървят по стъпките на СССР .

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цървули

    2 18 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    И като се събуди?!Чаршафът мокър
  • 6 ЕСБМ

    14 2 Отговор
    Новият ЕС ще се казва ЕСБМ- Европейски Съюз България и Македония. Само тези две територии ще останат.
  • 7 Знам ги тия ценности на ЕС

    20 1 Отговор
    Джендъри родител 1.родител 2.о са криви краставици те. Охлюви.
  • 8 така

    24 3 Отговор
    Поляците са смели и единни като народ. ЕС трябва да бъде съюз на народите и да уважава културите им, не съюз на шепа колониални държави.
  • 9 Вълканов

    19 0 Отговор
    Всяка жябя зя свай кряк. Мудноста на Евросъюза, заигравките му със създаването на Европрокуратура, която все още я няма, водят до съмнения за нейната целесъобразност.

    Коментиран от #28

  • 10 Браво

    21 0 Отговор
    на поляците, горд и независим народ, уважаващ себе си, а не слуги като нас. и по соц време беше така и сега. а колкото повече ЕС е под ло га на щатите и котило на джендъри, толкова повече вероятността страни като Полша да го напуснат, защото този съюз е вреден за нормалните граждани на Европа.
  • 11 кабел

    16 1 Отговор
    ЕС е основан на ценности и законност. Едните ценности са на ЛГБТИ-то,а другите са в Истанбулската конвенция. Законността е :Ситият на гладния не верва. Оправяме ви за 800 дни с 500К и с 200 по магистралите!
  • 12 Сесесере

    2 22 Отговор
    На червените русофилски подлоги, много им пречи ЕС , а живеят в ЕС ! А, ся де!

    Коментиран от #15, #17

  • 13 много

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "гадно":

    по-зле са от СССР, защото са много по-мазни, гадни и двулични!
  • 14 бушприт

    13 1 Отговор
    Европейското законодателство няма върховенство над полските закони. Над българското законодателство върховенство имат ония от "Козяк"-а.
  • 15 питал ли

    19 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сесесере":

    ни е някой дали искаме да сме в ЕС и НАТО? Набутаха ни на сила, така както преди време ни набутаха в двете световни войни, и когато на салфетка чърчил и Сталин си разделиха света...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахаха...

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сесесере":

    Много си зле.Или си някой недорасъл пикльо,който не е запознат с миналото на България.

    Коментиран от #20

  • 18 Забровски

    1 5 Отговор
    Ние от Полска съвсем скоро изгоним терористите от управление и ще сложим истинския предводител на свободата Доналд Туск, който ще нарита прогнилите догматични диктатори
  • 19 Watchdog

    11 0 Отговор
    Поляците ще се сгънат. Никой няма да им разреши самоотлъчки или пък напускане на лудницата с дванадесетте звездички...Могат да напуснат само господарските нации - англосаксите и германите...това ако решат...Всички други ще бъдат ритани по г...а докато се наредят обратно в генералната линия...ЕС е казарма...не е някакъв клуб по интереси и бенефити, както си го представят шепата софийски лумпени от жълтите павета...Свободите и демокрацията е само за господарите...Четете разработките на Адолф Хитлер и ще разберете всичко за европейския катун.
  • 20 7778

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха...":

    По зле е от недорасъл пикльо, явно не е и българин - сто процента!
    А ако е .... наистина е многооо зле.
  • 21 Гост

    0 0 Отговор
    Една и съща статия, написана с известни словесни еквилибристики, но в контекста си без промяна, мислите ли, че ви прави по-интересни?!
  • 22 Полша са голяма държава много,

    6 0 Отговор
    Много Европейски фирми си изнесоха заводите в Полша!! В много Фирми в самата Европа, след собственика, стои Поляк в управлението!! НЕЕ така просто Полша да бъде изпитана!!! Никой няма да се рита сам по кокълчетата!!!

    Коментиран от #26

  • 23 ДА БЪДЕ ИЗРИТАНА

    2 3 Отговор
    Да бъде изритана
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ТРЯБВА ЛИ ДА БЪДЕ ЛИК ВИДИРАНА ФИЗИЧЕСКИ -ТОЧНО ТАЗИ ЕК !!! ИМА И ДРУГИ КАТО МЕН -КОИТО ЩЕ ГО НАПРАВЯТ ЗА СРАВНИТЕЛНО МАЛКА СУМА --И НЯМА ФОН ДЕР ЛА ЙНЯ НИТЕ ДА НИ "РЪКОВОДЯТ" !!!!!!!!
  • 26 Бе то и в ЮК

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Полша са голяма държава много,":

    Бяха много фирми и банки, обаче набързо се изнесоха и на борисчо му висна сополя. Ако им вдигнат оградата и им наложат евромито, визи и ддс, след вноса на продукции или услуги и ще капитулират.

    Коментиран от #27

  • 27 Батья Пеши

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Бе то и в ЮК":

    Никаква база за сравнение. ЮК нямат работницци, Полша има. +мега много продукция,магазини дрехи и всичко. Живея тук повярвай ми , Полша е много добро място за живеене.
  • 28 иде ли

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Вълканов":

    Европрокуратарута я остави!!! Ами новия "глобален данък" от 15%?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания