Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 18:41 2 137 14

Полският премиер: Искаме да останем в ЕС!

  • полша-
  • матеуш моравецки-
  • европейски съюз-
  • доналд туск

Моравецки се опита да омаловажи решението на Конституционния съд от вчера, като заяви че принципът на превъзходството на конституцията пред другите правни източници е бил заявен и от съдилища на други страни членки

Полският премиер: Искаме да останем в ЕС! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полският премиер Матеуш Моравецки увери днес, че неговата страна иска да остане в ЕС. Тези уверения бяха направени ден след историческо съдебно решение, което според експерти би могло да доведе до излизане на Полша от ЕС (тоест до така наречения Полекзит), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Решението на полския Конституционен съд от вчера оспорва предимството на европейското право над полското право. Съдът постанови, че някои разпоредби на европейските договори са несъвместими с полската конституция. Съдът освен това предупреди европейските институции да не действат отвъд компетенциите им, като се месят в реформите на полската съдебна система, които са ябълка на раздора между Варшава и Брюксел.

"Влизането на Полша и на централноевропейските страни в ЕС е един от забележителните моменти през последните десетилетия, както за нас, така и за самия ЕС", припомни Моравецки днес. "Мястото на Полша е и ще бъде в европейското семейство на нациите", допълни Моравецки.

Изказването си той направи във фейсбук, малко след като бившият председател на Европейския съвет и настоящ лидер на центристката опозиция в страната Доналд Туск призова за митинг във Варшава в "защита на една европейска Полша".

Моравецки се опита да омаловажи решението на Конституционния съд от вчера, като заяви че принципът на превъзходството на конституцията пред другите правни източници е бил заявен и от съдилища на други страни членки.

"Ние имаме същите права като другите страни. Ние искаме тези права да бъдат уважавани. Ние не сме неканен гост в ЕС. И затова ние няма да приемем да бъдем третирани като страна втора категория", каза Моравецки.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факти

    12 17 Отговор
    Само нетните платци искат да напускат, другите и не си го помислят!
  • 2 всъщност

    18 19 Отговор
    "Ниe имaмe cъщитe прaвa кaтo другитe cтрaни. Ниe иcкaмe тeзи прaвa дa бъдaт увaжaвaни. Ниe нe cмe нeкaнeн гocт в EC. И зaтoвa ниe нямa дa приeмeм дa бъдeм трeтирaни кaтo cтрaнa втoрa кaтeгoрия", кaзa Мoрaвeцки.......Точно тука му е грешката на тоя паляк, който мисли че ЗАПАДналите са го поканили на софрата за да яде и пие наравно с тях.......той е просто келнерът, който разнася храна и напитки за тия дето седят на масата, опитва се да им угажда и накрая е доволен когато му оставят някакъв бакшиш и огризки от трапезата.......за съжаление същото се отнася(В РАЗЛИЧНА СТЕПЕН) и за другите източно и централно европейски членки на ЕС!

    Коментиран от #14

  • 3 Грульо

    13 17 Отговор
    Матейуш питал ли е поляците дали искат да останат в ЕС, или говори само за министрите? :D
  • 4 Дейвид Черни

    16 19 Отговор
    На всички ни писна от тия изсмукани еврогейски ценности! На фона на тая корона дори ми се повръща от тях! ТОВА НЕ Е СЪЮЗ ОТ СЪМИШЛЕНИЦИ .
  • 5 Искате, ама няма

    11 2 Отговор
    Борис Джонсън не беше съгласен с правилата и напусна. Никой не ви е вързал. Но правилата са си правила. Никой няма да ви се разсърди. Това е доброволен съюз. Не като някои други. Не ви устройва-ок. Чао.
  • 6 Сатъра на Хана

    9 19 Отговор
    РЕШЕНИЯТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО КЪМ ЕС И НАТО
    .... ...
    СА ПРОТИВО-КОНСТИТУЦИОННИ ПОНЕЖЕ НЕ СА ГЛАСУВАНИ НА РЕФЕРЕНДУМИ .
  • 7 Зевс

    11 19 Отговор
    Всеки иска ЕС заради парите, но всъщност на никой не му се членува в такава терористична либерална организация която раздава пари за да има лгбти мюсюлмани имигранти и мултикулти общество и сменяване на бялото общество и тяхното елиминиране с тъмнокожи послушници за богатите управляващи върхушки
  • 8 КОНТРАТА

    8 20 Отговор
    Сега стана ли ви ясно че централна и източна Европа са станали кланящи се колонии на Брюксел? Чак вече и сороснята заплашва!!!
  • 9 Батето

    7 20 Отговор
    На западните отрепки им трябват роби ! Такива бол от Източна Европа.България трябва да напусне тоя робовладелчески съюз и джендърската организация НАТО !
  • 10 оня с коня

    7 2 Отговор
    Полша е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПОЛЗВАТЕЛ/Получател,Консуматор/ на Еврофондове поради Броя на населението си,в сравнение с който България Джудже.Да - имат Демократичноно право чрез Изменения във Върховните си Закони да елиминират Европейското Право и да поставят Полското Над него,но още при Първия РЕАЛЕН СЛУЧАЙ на Противопоставяне ще последват едни ЖЕСТОКИ ИКОНОМ. Санкции изразяващи се в Орязвяне на Еврофондовете и НЕ САМО.На практика след Излизане на Англия от ЕС се прекратиха и Вноските й към Съюза,което отвори доста голяма Дупка в Преходната част на Еврофондовете,така че ако Полша Излезе от ЕС,то ще има Повече за НАС!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 смех

    8 2 Отговор
    Ако излязат от ЕС към кого ще се присъединят,към алкашите ли! Да не са луди.
  • 13 зденек

    3 1 Отговор
    Естествено,че искат да ги хранят.И така ще бъде
  • 14 Косе Босе

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "всъщност":

    Никой не им е виновен на източна Европа +Полша и др.че са търпели руският ботуш и са се упражнявали на темата КОМУНИЗЪМ а в същото време са проспали техническото развитие на света и са загърбвали свободният западен пазар,а сега искали да бъдат равни!!!Хората на запад искат да си равен:със свободното мислене,свободата на словото,върховенството на закона,качеството на стоките,качествот на живот,и най важното като следствие на това-начина на мислене!!!За това са ни приели в съюза за да разберем как да мислим ,за да знаем как да се променим.А на нас все още ни се върти комунизма в главите/разбираите робската преданост към феодална в мисленето Русия/,демокрация по руски с участието на БСП,ДС и нейните производни.Докато не се изчисти от главите ни наследството от "Руската и комунистическа любов" ние бившите от комунистическият експеримент" европейци",няма да се оправим скоро.За това трябва да сме благодарни че сме част от европейската интеграция.А на другата-Руската интеграция и сърбахме попарата,и видяхме до къде ни доведе тя.Големият политолог Збигнев Бжежински го каза най-точно-Колкото години комунизъм,толкова години преход в мисленето към демократичната интеграция на западните ценности!!! Време е вече да мислим като нормални хора,а не като инфантилни каквито сме сега!Знам че истината боли,но недоизказаните неща са още по-голяма болка,в случая по- темата те не са само лични!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания