8 Октомври, 2021 19:42 3 501 26

Напрежение! Полша обвини Беларус в стрелба по нейни войници на границата

  • полша-
  • беларус-
  • граница

Варшава наложи извънредно положение на беларуската граница на фона на нарастващия брой мигранти от страни като Афганистан и Ирак, които се опитват да преминат

Напрежение! Полша обвини Беларус в стрелба по нейни войници на границата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша призова в петък посланика на Беларус, заяви говорител на външното министерство, след като гранични служители обвиниха беларуската страна, че са стреляли по полски войници, патрулиращи границата, съобщава "Ройтерс".

Полша наложи извънредно положение на беларуската граница на фона на нарастващия брой мигранти от страни като Афганистан и Ирак, които се опитват да преминат, което според Брюксел и Варшава е форма на хибридна война, предназначена да окаже натиск върху ЕС заради санкциите, които наложи на Минск.

"Беларуски патрул стреля по войници на полската армия, които патрулират границата с нас", заяви държавната информационна агенция PAP, цитирана от говорителя на граничната охрана Анна Михалска. "Вероятно са използвали халосни боеприпаси. На никой нищо не се е случило."

Говорителят на външното министерство Лукаш Ясина заяви, че временно управляващият посолството Александър Часновски е бил призован да обсъди "провокации" от беларуската страна на границата.

На излизане от министерството представителят на Беларус Часновски отрече да е имало стрелба по границата.

През август Полша започна изграждането на ограда от бодлива тел по границата си с Беларус, за да ограничи незаконните гранични пунктове, въпреки критиките, че с някои мигранти се отнасят нечовешки.

Полша планира да укрепи границата си със система от датчици за движение и камери, по модел на гръцката граница с Турция, каза вътрешният министър.

Полският премиер изрази подкрепа за войниците и граничните служители, които защитават границата с Беларус от миграционен натиск, след като срещу тях бе стреляно от беларуските сили, съобщава АП.

Премиерът Матеуш Моравецки заяви, че "всички държавни правомощия" са с граничната охрана и военните, които защитават границата. "Аз съм и винаги ще бъда твърдо с нашите войници и нашите гранични служители", каза Моравецки. "Искам да благодаря на нашите служби за техния професионален и отговорен подход."

Говорител на граничната охрана на Полша заяви, че белоруските сили са стреляли по източната граница на Европейския съюз. Анна Михалска каза, че охраната е подложена на нарастващ натиск и стрес, тъй като има нарастващ брой инциденти, при които се хвърлят предмети срещу военнослужещите от Полша от страна на Беларус.

Членовете на ЕС Полша, Литва и Латвия пазят границите си от натиска на мигранти, заявявайки, че са организирани и насърчавани от подкрепяното от Москва беларуско правителство, стремящо се да дестабилизира ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    47 8 Отговор
    А искат ли поляците да ги почват от Беларус?
  • 2 Ришельо

    15 53 Отговор
    Тук се усеща дългата ръка на сивия кардинал Путин.
  • 3 Сандо

    43 6 Отговор
    Понеже ги знам що за пияндурници са,никакво доверие не може да им се има,каквото и да говорят.
  • 4 Ставри

    40 9 Отговор
    Поляците се правеха на велики , а ги е страх от Беларус.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КОНТРАТА

    36 6 Отговор
    Стреляли по тех с халосни😆😆😆😆😁😁😁и как разбраха, че е по тех като са халосни? Беларуската граница да не е станала санаториум, че трябва да се пази тишийна по нея?
  • 7 Сатана

    38 7 Отговор
    Поляците така се дървеха и на 3тия Райх през 1939 ,но Адолф ги шамароса с опакото на ръката.

    Коментиран от #12

  • 8 Ставри

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ти гледай себе си":

    Последна , ама гледай да не дойдеш при мене.
  • 9 Бойкошенко

    28 2 Отговор
    УжасТ, пановете сигурно са напълнили памперсите!
  • 10 Kcanba

    32 5 Отговор
    паляците ще ядат дървото и ще лапат банана а!!!
  • 11 Бесен Язовец

    28 2 Отговор
    Само да питам :напрежението излезна ли на поляците или памперса се справи?
  • 12 TROY

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана":

    Да де, ама великият ти адолф, есесовците едвам са намерили бензин да го запалят, да не стане за резил като бенито мусолини. Обесен със главата надолу.
  • 13 тнт

    29 4 Отговор
    Съединената Американска Джамахирия докато не разпали война в Европа няма да се спре! Помнете хора и внимавайте!Ръчкат мечока с остена и като започнат шамарите ние ще ядем най - голямото дърво! Същото се опитват и в Тихия океан с Китай като с Япония едно време. Трябва им война ,защото си заминават без нея!Този път обаче всинца вкупом ще си ходим!
  • 14 БАЙ КУРТИ

    24 3 Отговор
    Всичко идва от Обора , насъскват Поляците ДАВАЙТЕ НИЕ СМЕ ЗАД ВАС /но кравеферма е на 5000 км. А и като знам какви войници са .......
  • 15 Може и да е истина

    12 1 Отговор
    Обаче поляците ми се струва видяха, че Европа обръща другия край на метлата и се мъчи да измести фокуса. По вероятно е второто.
  • 16 Поляците са мръсници.

    15 7 Отговор
    Векове са тероризирали региона...Четете история и ще се убедите.А именно те не разреши ха на СССР да изпрати контингент в Чехословакия. До последно лавираха между Германия и Запада. А Беларус води невероятна партизанска война цели 3 години.Нещо което поляците дори и не си помислиха.

    Коментиран от #18

  • 17 Полша е просперираща

    7 17 Отговор
    Държава. И няма как Байганювци да го разберат, потънали в кочина и сънуващи губернии
  • 18 TROY

    7 16 Отговор

    До коментар #16 от "Поляците са мръсници.":

    Чети не история Чарли. Поляците за мен са Владислав Варненчик, и Ян Собиески. Мръсници сте вие. Робско племе.

    Коментиран от #20, #26

  • 19 нещо

    9 2 Отговор
    намирисва на 1939г., операция "Глайвиц".
  • 20 селянино

    13 3 Отговор

    До коментар #18 от "TROY":

    По добре робско отколкотж предателско като тях.Впрочем какво знаеш за Варнечик та го ни го навираш като герой.Нещо за личния му живот .... или половата му ориентация. Сега да не ми изкараш и Валенса герой.От славяните те са найголемите предатели.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 един от стадото

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "селянино":

    дръж се малко. Не всички герои са светци, а има и светци били преди това предатели. Има такъв светец. И какво знаеш ти за Варненчик, Хуняди, Собиески. Ние, ако сме носели фесове, оттатък Виена не стана. И кои са героите ни по това време тука. Шишман ли, или Добротица. Един Ивайло е бил герой, а ако знаеш само за личния му живот. А за поляците- трудно се живее между чука и наковалнята

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "TROY":

    По история си стигнал доякъде и си спрял и нищо повече не знаеш.Особено пък за поляците,едно от най-мръсните и подли племена в Европа.Явно знанията ти стигат само до романите /при това настина прекрасни/ на Сенкевич.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания