Last news in Fakti

9 Октомври, 2021 16:09 2 081 20

Полша няма да напусне Европейския съюз

  • полша-
  • ес-
  • членство в ес-
  • ек-
  • закон-
  • съд-
  • матеуш моравецки-
  • право и справедливост-
  • европейски съд

Варшава все пак ще се съобрази с Брюксел

Полша няма да напусне Европейския съюз - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Решението на полския Конституционен съд създава особени главоболия на привържениците на един все по-тясно интегриран ЕС. Защото полските съдии удариха спирачката на правораздаването, което упражнява Европейският съд. Пазителите на полската конституция смятат, че Европейският съд превишава правата си, когато се произнася по полски закони, отнасящи се до назначаването на съдии и до полското правосъдие по принцип. Според съдиите във Варшава в действащите в момента Европейски договори Полша не е преотстъпила подобни компетенции на Европейския съд.

Всъщност спорът между национален конституционен съд и Европейския съд в Люксембург не е нов. Фактите показват, че в ЕС съществуват две основни позиции по въпроса, както припомня бившият председател на Германския конституционен съд Андреас Фоскуле. На едната позиция застават Еврокомисията и Европейският съд, според които върховенството на европейското право над националното е абсолютно. От което следва, че Европейският съд винаги има последната дума.

Кой е готвачът и кой - сервитьорът?

Втората позиция защитават редица конституционни съдилища в държави-членки на ЕС, според които тези държави са прехвърлили на европейските институции само определен брой изрично изброени компетенции. Ако трябва да го обобщим по-образно: открай време се води спорът кой точно е готвачът, а кой - сервитьорът. Дори Германският конституционен съд, който минава за изключително благоразположен към Европейския съд, вече на няколко пъти е удрял спирачката на присъди от Люксембург - последно през май 2020, когато ставаше дума за изкупуването на облигации от страна на Европейската банка.

Всъщност, цялата неразбория и напреженията произтичат от едно много просто обстоятелство: ЕС не е федерална държава. Както всички помним, опитът да се върви в тази посока, като най-напред се приеме европейска конституция, се провали през 2005, когато французите и нидерландците отхвърлиха проекта, гласувайки на референдуми. И независимо дали този техен вот ни харесва или не, ако сме демократи, ние сме длъжни да го приемем. И да преглътнем факта, който следва от това решение: че днешният ЕС е една недовършена постройка, която засега се крепи само на компромиси.

И все пак Полша ще се съобрази с Брюксел

В случая с Полша обаче фактическата ситуация има и обратна страна. Решението на Конституционния съд във Варшава дава картбланш на националконсервативното правителство да продължи да демонтира правовата държава и независимото правосъдие. Опитът да се спрат тези процеси по съдебен ред на европейско равнище очевидно се провали. Тъй че сега не остава нищо друго, освен да се търси политическо решение на проблема.

Националконсерваторите, които са на власт в Полша, ликуват и повтарят, че присъдата е "победа на националния суверенитет". Тези словоизлияния са насочени най-вече към твърдото ядро на техните привърженици. Опитът показва, че по този начин управниците във Варшава може би просто се опитват да приспят вниманието. Защото никой не може да си представи, че Полша би се отказала от европейските милиарди и би скъсала наистина с ЕС. Реалистичното предположение е, че във Варшава тихомълком ще се откажат поне от една част от оспорваната съдебна реформа. Решението на Конституционния съд трябва да помогне на премиера Матеуш Моравецки да опази фасона си пред онези в собствения му лагер, които го смятат "слабак", докато в същото време постигне някакъв компромис с Брюксел. А този компромис може накратко да се опише така: "Давате ни пари, ние осигуряваме върховенство на закона". Европа не е загубила Полша.

Автор: Бартош Дудек


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    7 4 Отговор
    само на някоя извънредно проста тиква ще му мине това през главата-полските политици просто искат да папат повече
  • 2 Българина

    12 2 Отговор
    хайде, че и нашите предатели да съберат смелост
  • 3 Вижте

    22 4 Отговор
    Аз предлагам да си направим съюз Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България, нека шестте страни излезем от ЕС, а пък страните от западните Балкани + Турция да си влизат в ЕС и така... Няма да оцелее още дълго Европската Уния...

    Коментиран от #5, #6, #9, #16

  • 4 БОЛШЕВИК 🌟

    21 1 Отговор
    Полша дали ще напусне ЕС не е важно, важното е, че ЕС ще се разпадне много скоро. Няма как да продължи да съществува, като процесите на разпад са почнали в самото сърце на ЕС!
  • 5 пешо

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "Вижте":

    има една структура - вишеградска четворка се казва - полша, унгария, чехия и словакия (по името на вишеград, който е в унгария, обаче, на брега на дунав). периодично канят територията да участва в срещи на различни теми, но ние внимаваме - да не разсърдим "началниците в брюксел".
    та, така.
  • 6 не мразя

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вижте":

    с Бълггария никой нищщо не иска да прави
  • 7 Втк

    4 8 Отговор
    полша к в а държава са?
    тотални По ми я ри, украинците и те същите . Двете най мизерни жалки кочини

    Коментиран от #12

  • 8 666

    23 2 Отговор
    Разпада на България започна с влизането ни в тоя уродлив съюз .От цялата врява не знам дали някой разбра за какво иде реч ... бившите държави от соц лагера нямат никакви права ... ние от Брюксел каквото кажем .Полша се осмели да се репчи ,Унгария също ,дори и Турция която не е член на тоя уродлив съюз се репчи само България ,дааа слушаме каквото кажете и изпълняваме .Резултатите са видни ,съсипия в най-важните отрасли -селско стопанство и туризъм и другото евтивна работна ръка на дузина западни фирми които си върна борчовете от рушветите сто пъти до сега .Да ви припомня един другар ,мистър 10 % ,който вече не е на тоя свят ,със сигурност има и други .Ядем боклуците на света ,плодове и зеленчуци ,гроздето което се продава на пазарите е от Молдова .Тъжна картинка сме българите ,търпението и милосърдието ни разкатаха фамилиите .
  • 9 Че той

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вижте":

    си съществуваше - СИВ. Тя историята има свойството да се повтаря периодично.

    Коментиран от #15

  • 10 Kcanba

    6 2 Отговор
    а бре да напускат!! от паляците само главоболия !!! То не беа инатлъцим сърдитости, притенции!!! Все са честни, ма леко излъгани, все са прелъстена и изоставена е полската к..ва
  • 11 минувач

    4 0 Отговор
    ще,ще!
    имат въглбища за поне300 години!
    пък ние за 60 години!!
  • 12 456

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Втк":

    Наистина нямаш представа каква държава е Полша. Отиди и виж преди да пишеш. Дори и Германия в много отношения може да й завиди.
  • 13 Госта

    3 1 Отговор
    Хаха,то беше ясно,но тъпите ганьовци пак ще пикаят кръв от яд,чакат ли чакат ЕС да се разпадне,ех мечти болшевишки
  • 14 Полша няма да напусне ЕС

    3 3 Отговор
    Но ЕС ще изрита Полша. 5 метра ограда. Визи, Данъци, Мита, Връщайте окрадените субсидии, че дори и визи може да не ви се дават, че и от НАТО да ви изхвърлят. Злотите ще ги вържат с рублата и ще вземат да ровят от скрапта части за миг 29-ките, а европейските заводи, ще изчезнат като с магическа пръчка оттам.
  • 15 Глупостиииии

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Че той":

    Дай 3 примера за повтаряне на историята!
  • 16 Ти Румъния защо я слагаш

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Вижте":

    Ти обикалял ли си скоро из нея. По европа от Европа е. Знаеш ли колко са напред. С вила да ги гониш, няма да излязат. Но уползотворяват субсидиите много по прозрачно, пълно и отговорно, а всички проекти са на световно ниво и съобразени с инфраструктурата.
  • 17 Хахаха

    1 1 Отговор
    Дръпна им се фъша. Значи имат по-малка п.шка. Сега бягат в обратна посока с подвита опашка и квичат, като бит пес.
  • 18 О неуки гост

    0 0 Отговор
    1965 г. – годината на преизбирането на Дьо Гол за втори президентски мандат – е година на два мощни удара по политиката на Северноатлантическия съюз. На 4 февруари генералът обявява, че отказва да използва долара в международните сделки като единна парична единица. На 9 септември президентът съобщава, че Франция не се смята за обвързана със Северно-Атлантическия блок. На 21 февруари 1966 г. идва развръзката на седемгодишната борба на Дьо Гол с чуждото военно присъствие във Франция. Републиката излиза от военната организация на НАТО. В официална нота правителството на Помпиду обявява евакуацията на 29 бази с 33 хиляди души личен състав от територията на страната, както и преместването на централата на НАТО от Париж в Брюксел.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания